Η αναφορά του Αλέξη Τσίπρα περί «πραξικοπήματος» που είναι σε εξέλιξη  στην Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων με τη σύμπραξη της κυβέρνησης έδωσε τον τόνο της σοβαρότητας όσων εκτυλίσσονται τις τελευταίες μέρες στην σε σχέση με την παράταση της θητείας των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου. 

Με πρόσχημα την πανδημία, 9 μέλη του απερχόμενου Δ.Σ. φέρεται να επιδιώκουν να μην διεξαχθούν οι εκλογές για την ανάδειξη νέου Δ.Σ. αλλά ταυτόχρονα να μην δοθεί σύντομη παράταση της θητείας με απόφαση της κυβέρνησης όπως συμβαίνει σε όλα τα αντίστοιχα νομικά πρόσωπα, αλλά αντίθέτως να οδηγηθεί σε ορισμό προσωρινής διοίκησης.

Το σενάριο αυτό επιβεβαίωσε η ανεξήγητη στάση του Υπουργού Δικαιοσύνης μετά από σχετικό αίτημα της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, της Ένωσης Δικαστικών Λειτουργών του Ελεγκτικού Συνεδρίου και της Ένωσης Μελών του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, για επέκταση της θητείας μέχρι τη λήξη της καραντίνας ώστε να προκηρυχθούν άμεσα εκλογές, ενώ μάλιστα ο ΕΟΔΥ έχει υπαγορεύσει τον τρόπο που μπορούν να γίνουν εκλογές τον κατάλληλο χρόνο. 

Το Δ.Σ. σχολίασε σχετικά:

«Εντελώς…συμπτωματικά, την 14.05.2020, ημέρα της πρώτης συνεδρίασης του Διοικητικού μας Συμβουλίου, το Υπουργείο με ένα εντελώς ακατανόητο σκεπτικό απαντάει με διαφορετικές αιτιολογίες για την παράταση όλων των άλλων Διοικητικών Συμβουλίων πλην όμως θεωρεί ότι δεν συντρέχει λόγος νομοθετικής παρέμβασης για τα Δ.Σ. των Δικαστικών Ενώσεων, αφού κάτι τέτοιο "θα αποτελούσε προσβολή της διάκρισης των λειτουργιών" κάνοντας μάλιστα την υπόμνηση ότι "στη νομοθεσία προβλέπονται ήδη ρυθμίσεις για την αδιάκοπη συνέχιση της λειτουργίας των διοικήσεων των σωματείων". Ποιες είναι οι ρυθμίσεις που προβλέπουν την αδιάκοπη αυτή συνέχιση της λειτουργίας; Προφανώς η αίτηση προς το αρμόδιο δικαστήριο για διορισμό προσωρινής διοίκησης ενός σωματείου. Ακριβώς δηλαδή ό,τι ζήτησαν την ίδια ημέρα της απάντησης του Υπουργού τα 9 μέλη του ΔΣ της Ένωσής μας. Για να καταδειχθεί το προσχηματικό της απάντησης αναρωτιόμαστε γιατί δεν παρέπεμψε ο κ. Υπουργός και τις Διοικήσεις των άλλων Διοικητικών Συμβουλίων στις «ρυθμίσεις για την αδιάκοπη συνέχιση της λειτουργίας των διοικήσεων» αλλά προέβη σε νομοθετική ρύθμιση;»

Τσίπρας: Προκαλείτε τεχνητή καρατόμηση της μεγαλύτερης Ένωσης Δικαστών

 

Οι μεθοδεύσεις αυτές έχουν προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις ενώ ο Αλέξης Τσίπρας στην ολομέλεια της Βουλής την Τρίτη ανέφερε σχετικά:«Τώρα πια καταγγέλλεται, ότι βρίσκεται πίσω από το εν εξελίξει πραξικόπημα στην "Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων". Αφού, μέσω της στάσης του Υπουργού Δικαιοσύνης απέναντι στα αιτήματά της, έχετε προκαλέσει την τεχνητή καρατόμηση του σημερινού Διοικητικού Συμβουλίου, με στόχο μέχρι το νέο δικαστικό έτος η ένωση να μείνει σε αναγκαστική αφωνία. Κι αυτό γιατί είναι η Ένωση που τόλμησε να καταγγείλει τις αντιδραστικές πολιτικές που φέρνετε στις εργασιακές σχέσεις και στα δικαιώματα των πολιτών. Είναι η ίδια Ένωση της οποίας τα διαβήματα, επάνω σε πρακτικά ζητήματα οργάνωσης και στελέχωσης των δικαστηρίων, απαξιώνετε. Ούτε βέβαια οι καταγγελίες ούτε τα διαβήματα της Ένωσης, συναντούν το ελάχιστο ενδιαφέρον των ΜΜΕ».

«Τροχιοδεικτικές οι δηλώσεις της Μαριέτας Γιαννάκου»

Παραφωνία στην υπόθεση αποτέλεσαν και οι δηλώσεις της πρώην Υπουργού Μαριέτας Γιαννάκου, που καταφέρθηκε εναντίον των δικαστών με το επιχείρημα ότι στα χρόνια των μνημονίων το δικαστικό σώμα αρνήθηκε να συμβάλει στις δυσκολίες του ελληνικού λαού. Παρέμβαση που από δικαστικούς κύκλους θεωρείται ότι προετοιμάζει το έδαφος για νέες μειώσεις αλλά συνδέεται και με τις παρεμβάσεις για τη θητεία του Δ.Σ. της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων.

Η Ένωση  απάντησε άμεσα χαρακτηρίζοντας ψευδείς και προκλητικές τις δηλώσεις: «Οι Δικαστές και Εισαγγελείς δέχτηκαν από την αρχή των μνημονίων διαδοχικές περικοπές στους μισθούς τους που έφτασαν μέχρι και το 50%, πολύ περισσότερες από αυτές που οι ίδιοι οι βουλευτές επιφύλαξαν για τους εαυτούς τους. Το Συνταγματικό εξάμβλωμα της θέσπισης "Μισθοδικείου" που συγκροτείται κατά το 1/3 από Δικαστές και κατά του οποίου αφήνει υπονοούμενα η ίδια βουλευτής, δείχνει τη φανερή δυσπιστία του πολιτικού κόσμου στο Δικαστικό Σώμα την ίδια στιγμή που οι βουλευτές ψηφίζουν αποκλειστικά οι ίδιοι το ύψος του δικού τους μισθού!

Θεωρούμε ότι η τοποθέτησή της δεν είναι τυχαία. Λειτουργεί τροχιοδεικτικά και αυτό πρέπει να προβληματίζει όχι μόνο δικαστικούς και εισαγγελικούς λειτουργούς αλλά όλους τους μισθωτούς εργαζόμενους. Τους συναδέλφους πρέπει να τους προβληματίζει επιπρόσθετα  χρονική συγκυρία της πραξικοπηματικής κίνησης των 9 μελών του ΔΣ για διορισμ προσωρινής διοίκησης στην Ένωση σήμερα που διακυβεύονται κρίσιμα ζητήματα για το Δικαστικό Σώμα».

Η επίμαχη απάντηση του ΕΟΔΥ για τη διεξαγωγή εκλογών

 


πηγη:https://tvxs.gr