Loading...

Κατηγορίες

Παρασκευή 17 Σεπ 2021
Νομοσχέδιο-καταδίκη για τα ζώα συντροφιάς
Κλίκ για μεγέθυνση





EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ



17.09.2021, 13:09



Κώστας Ζαφειρόπουλος

 
Τα πυρά των περισσότερων φιλοζωικών οργανώσεων και των κομμάτων της αντιπολίτευσης δέχτηκε το νομοθέτημα που ψηφίστηκε χθες στη Βουλή από τη Ν.Δ., καθώς, όπως ισχυρίζονται, αφήνει ανεξέλεγκτη την εμπορευματοποίηση των ζώων, νομιμοποιεί τον εγκλεισμό τους, οπισθοχωρεί στην υποχρεωτική στείρωση και επιβαρύνει εκδικητικά τους ιδιοκτήτες.

Ψηφίστηκε εν μέσω εντάσεων από την Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για τα ζώα συντροφιάς, το οποίο δέχτηκε τα δικαιολογημένα πυρά πλήθους φιλοζωικών οργανώσεων αλλά και κομμάτων της αντιπολίτευσης, όχι όμως για τους ίδιους λόγους.

Καμία από τις νομοτεχνικές βελτιώσεις που έφερε τελευταία στιγμή ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας δεν θεραπεύει τις πληγές που ανοίγουν πολλές από τις διατάξεις του νόμου. Επί της αρχής και επί του συνόλου του νομοσχεδίου υπέρ τάχθηκαν μόνο οι βουλευτές της Ν.Δ. Σε σειρά ωστόσο επιμέρους άρθρων (21 από τα 55) καταγράφηκαν ευρύτερες πλειοψηφίες, κυρίως από βουλευτές της Ν.Δ., του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝ.ΑΛΛ.

Πρόκειται για έναν νόμο που οπισθοχώρησε τελικά στην υποχρεωτική στείρωση των ζώων, που επιβαρύνει οικονομικά -σχεδόν εκδικητικά- τους ιδιοκτήτες, που αφήνει ανεξέλεγκτη την εμπορευματοποίηση των ζώων, μη απαγορεύοντας τις πωλήσεις μέσω pet shop, που για πρώτη φορά νομιμοποιεί τον εγκλεισμό των ζώων (ενισχύοντας τη ζωοφοβία), που συμβάλλει ώστε οι παράνομοι επαγγελματίες εκτροφείς να εμφανίζονται ως ερασιτέχνες, οι οποίοι θα αδειοδοτούνται μάλιστα από ιδιώτες, που δυσκολεύει τη μεταφορά των κατοικιδίων σε πλοία και ΚΤΕΛ σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει πανευρωπαϊκά.

«Το άναρχο τοπίο»

Δεν τα λέμε εμείς, ούτε καν η αντιπολίτευση (που εστιάζει σε άλλα σημεία), τα υποστηρίζουν οι μεγαλύτερες και οι περισσότερες φιλοζωικές ομοσπονδίες της χώρας. Το κυριότερο θεσμικό ατόπημα, σύμφωνα με τη βουλευτίνα του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Θεανώ Φωτίου, είναι ότι κατά παράβαση οδηγιών ευρωπαϊκών και παγκόσμιων οργανισμών, μεταφέρονται αυθαίρετα οι αρμοδιότητες από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, που διαθέτει τις αρμόδιες κτηνιατρικές υπηρεσίες στους δήμους, που στερούνται και τις υπηρεσίες αλλά και την τεχνογνωσία.

Τη θέση ότι «για πρώτη φορά μπαίνει τάξη στο άναρχο τοπίο» των αδέσποτων και κακοποιημένων ζώων εξέφρασαν όλοι οι βουλευτές της συμπολίτευσης, όπως και ο πρωθυπουργός, ενώ ο εισηγητής του ν/σ και αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας υποστήριξε ότι «σηματοδοτεί ένα βήμα μπροστά στην προστασία των ζώων, στη μείωση των αδέσποτων και στη μείωση της κακοποίησης».

Ο ίδιος μετά από παρατήρηση της ΚΕΔΕ ανακοίνωσε μεταβατική περίοδο έξι μηνών για την προσαρμογή των δήμων στις νέες αρμοδιότητες που αναλαμβάνουν με το νομοσχέδιο. Ταυτόχρονα ο Στ. Πέτσας δεσμεύτηκε ότι για την ενίσχυση των πόρων των δήμων, δηλαδή για τα 15 εκατ. ευρώ, επαναλαμβανόμενα έσοδα από τους ΚΑΠ, για την αντιμετώπιση των λειτουργικών δαπανών των δήμων, η σχετική υπουργική απόφαση θα βγει εντός του επόμενου τριμήνου.

EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

«Η κυβέρνηση ακόμη δεν μας έχει εξηγήσει ποια ήταν η αναγκαιότητα της μεταφοράς των αρμοδιοτήτων από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων (ΥπΑΑΤ) στο υπουργείο Εσωτερικών, δηλαδή η διάσπαση στην πραγματικότητα των αρμοδιοτήτων σε δύο υπουργεία, ούτε φυσικά έχει απαντήσει με ποια στελέχωση το υπουργείο Εσωτερικών θα μπορέσει να υποστηρίξει τις νέες αρμοδιότητες, εφόσον υπάρχουν τρομερές ελλείψεις κτηνιάτρων σε σφαγεία, στο πεδίο και για τους μαζικούς εμβολιασμούς» ανέφερε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στ. Αραχωβίτης.

Ο ίδιος θύμισε πως επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ το ΥπΑΑΤ είχε έρθει σε συμφωνία με το υπουργείο Εσωτερικών για την πρόσληψη 172 κτηνιάτρων σε όλες τις περιφέρειες της χώρας, «οι οποίοι δύο χρόνια μετά δεν έχουν τοποθετηθεί». Ενα κρίσιμο στοιχείο κριτικής της αντιπολίτευσης είναι πως όσοι δήμοι δεν μπορέσουν να προχωρήσουν σε υποδομές θα είναι υποχρεωμένοι να δημιουργήσουν συμβάσεις με άλλους φορείς εκτός δημοτικών αρχών (προβλέπεται στον νόμο) για να περάσουν σε αυτούς τη δραστηριότητα της φιλοξενίας των αδέσποτων.

Η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου είπε ότι με το νομοσχέδιο ενισχύεται η εμπορευματοποίηση των ζώων. «Οχι μόνο δεν φροντίζετε τα αδέσποτα με κρατική μέριμνα, αλλά χαρατσώνετε τον κόσμο, ακόμα και για την απόκτηση ενός κατοικίδιου ζώου συντροφιάς, ώστε να γίνεται πολυτέλεια» είπε η κ. Μανωλάκου.

Οι φιλοζωικές οργανώσεις, στην πλειονότητά τους, δεν θεωρούν πως η μεταφορά αρμοδιοτήτων στο υπουργείο Εσωτερικών συνιστά το μεγαλύτερο πρόβλημα καθώς επί 25 χρόνια οι αρμοδιότητες ήταν στο ΥΠΑΑΤ με πενιχρά αποτελέσματα. «Αλλού είναι το πρόβλημα. Η Ελλάδα δεν πρέπει να έχει αδέσποτα, όπως συμβαίνει στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. Η κυβέρνηση υπαναχώρησε στην υποχρεωτική στείρωση την οποία, με συγκεκριμένες εξαιρέσεις, υποστηρίζουμε οι περισσότερες φιλοζωικές, για να ικανοποιήσει τελικά τα αιτήματα κτηνιάτρων, εκτροφέων και κυνηγών και άλλων φορέων για προφανείς ψηφοθηρικούς λόγους.

Αν δεν θες να λύσεις ένα πρόβλημα, απλά το κάνεις πιο δύσκολο. Μια τρύπα στο νερό θα γίνει» εξηγεί στην «Εφ.Συν.» η Νατάσα Μπομπολάκη, πρόεδρος της ΠΦΠΟ, αναφερόμενη στη δυνατότητα που δίνεται σε κάποιον ιδιοκτήτη να μη στειρώσει το κατοικίδιο, αλλά να μπορεί έναντι αντιτίμου 150 ευρώ να στέλνει δείγμα DNA στo Εργαστήριο Φύλαξης και Ανάλυσης Γενετικού Υλικού Ζώων Συντροφιάς.

Το τσιπάκι

«Στη Βουλή δυστυχώς δεν ακούσαμε κανέναν σχεδόν να λέει πως έχουμε εκατομμύρια αδέσποτα. Θυμίζω πως από το 2003 είναι υποχρεωτική η σήμανση με τσιπάκι στα ζώα και σήμερα μόνο το 30% έχει. Κανένας έλεγχος δεν υπάρχει. Είναι έγκλημα επίσης ότι νομιμοποιείται για πρώτη φορά ο εγκλεισμός των ζώων. Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι έχει φτιάξει δήθεν ένα σύγχρονο νομοθετικό πλαίσιο, όμως στην πραγματικότητα εμπαίζουν τους φιλόζωους» αναφέρει η κ. Μπομπολάκη.

Οπως υπογραμμίζει, «ενδεικτικό των κυβερνητικών προθέσεων ήταν ότι επιχείρησαν στα μουλωχτά, εκτός διαβούλευσης και τελευταία στιγμή, να περάσουν διατάξεις όπως η νομιμοποίηση της περιφοράς των ζώων για τελετές, η αφαίρεση της δυνατότητας των φιλοζωικών να μπορούν να περισυλλέξουν και να φροντίσουν αδέσποτα (σ.σ. αποσύρθηκε τελευταία στιγμή), αλλά και η προσπάθεια να αλλάξει η σύνθεση των αρμόδιων πενταμελών επιτροπών των δήμων (σ.σ. επίσης αποσύρθηκε)».

πηγη: https://www.efsyn.gr

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου