Loading...

Κατηγορίες

Πέμπτη 08 Νοέ 2018
«Το Παλαιστινιακό παραμένει ακόμα ένα αγκάθι, με πολύ αίμα και πόνο, στη διεθνή σκηνή» υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Βουλής σε συνάντηση κοινοβουλευτικών αντιπροσωπειών Ελλάδας-Παλαιστίνης
Κλίκ για μεγέθυνση
«Το Παλαιστινιακό παραμένει ακόμα ένα αγκάθι, με πολύ αίμα και πόνο, στη διεθνή σκηνή» υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Βουλής σε συνάντηση κοινοβουλευτικών αντιπροσωπειών Ελλάδας-Παλαιστίνης

 

Τη βούληση και την προσδοκία του για «ανάπτυξη της αλληλεγγύης και κυρίως του αγώνα για ειρήνη στη Μέση Ανατολή και για τη διαμόρφωση συσχετισμών που θα κινήσουν τα μεγάλα ζητήματα της περιοχής, ανάμεσα στα οποία το Κυπριακό και το Παλαιστινιακό, προς την επίλυσή τους με βάση τις αρχές και τους κανόνες του διεθνούς δικαίου» εξέφρασε ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Νικόλαος Βούτσης κατά τη συνάντησή του με παλαιστινιακή κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία, παρουσία του Α΄ Αντιπροέδρου της Βουλής και Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Ελλάδας-Παλαιστίνης, κ. Αναστασίου Κουράκη, του Γενικού Γραμματέα της Βουλής κ. Κώστα Αθανασίου και Ελλήνων βουλευτών.

Ο κ. Βούτσης δήλωσε «ιδιαίτερα ευτυχής για την ευρεία σύσκεψη των δύο κοινοβουλευτικών αντιπροσωπειών», σημειώνοντας ότι «η συνάντηση γίνεται μετά από την παρέλευση τριών περίπου χρόνων από τότε που, παρουσία του Προέδρου Αμπάς, εγκρίθηκε ομόφωνα από τη Βουλή των Ελλήνων η απόφαση της Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων για την αναγνώριση Κράτους της Παλαιστίνης», και πρόσθεσε ότι «είναι σε εκκρεμότητα το ζήτημα της αναγνώρισης σε επίπεδο Κυβέρνησης». Υπενθύμισε ότι στο διάστημα που μεσολάβησε «υπήρξαν συζητήσεις, επισκέψεις αντιπροσωπειών και διμερείς συναντήσεις» οι οποίες «ανανέωσαν την ιστορική, βαθιά φιλία που υπάρχει ανάμεσα στους λαούς μας, αλλά και το επίπεδο της πληροφόρησης, των αναγκών και της αλληλεγγύης μέσα σ’ αυτά τα δύσκολα χρόνια».

«Γνωρίζουμε όλοι πολύ καλά –ανέφερε ο κ. Βούτσης– ότι αντί να προωθηθούν και να προχωρήσουν αποφασιστικά οι διαδικασίες που είχαν συνομολογηθεί ώστε να υπάρξει λύση για τα δύο κράτη στην περιοχή στα σύνορα του 1967, και με παραδοχή ως προς τις πρωτεύουσες και όλα τα συμπαρομαρτούντα τα οποία είχαν δρομολογηθεί, έχουν διακοπεί επανειλημμένα. Αντ’ αυτών, η διεθνής κατάσταση έχει περιπλέξει κι έχει οδηγήσει σε οπισθοδρόμηση, σε συγκρούσεις και θύματα, σε μονομερείς ενέργειες, με κορυφαία τη μεταφορά της Πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ, σε διακοπή της οικονομικής βοήθειας και σε μια σειρά ενεργειών που προφανώς υπονομεύουν και τορπιλίζουν τη συνέχιση και την ευτυχή περαίωση αυτής της διαδικασίας. Το Παλαιστινιακό παραμένει ακόμα ένα αγκάθι, με πολύ αίμα και πόνο, στη διεθνή σκηνή».

Εκ μέρους της παλαιστινιακής αντιπροσωπείας μίλησε ο Πρέσβης, διπλωματικός αντιπρόσωπος της Παλαιστινιακής Αρχής στην Ελλάδα, κ. Marwan Toubassi, ο οποίος ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων και τους βουλευτές για «την αληθινή αλληλεγγύη που απολαμβάνει ο παλαιστινιακός λαός από τον φίλο ελληνικό λαό», υπογραμμίζοντας τους «κοινούς αγώνες για την ελευθερία, τη δημοκρατία και την ανεξαρτησία».

Στο πλαίσιο της συνάντησης ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας του Εθνικού Παλαιστινιακού Συμβουλίου, κ. Azzam Alahmad, απέδωσε στον Α΄ Αντιπρόεδρο της Βουλής και Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας κ. Αναστάσιο Κουράκη, τιμητικό μετάλλιο φιλίας εκ μέρους του Προέδρου της Παλαιστίνης Μαχμούτ Αμπάς, για τη διαχρονική συνεισφορά του στον παλαιστινιακό αγώνα. O κ. Κουράκης ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Παλαιστίνης για τη μεγάλη αυτή τιμή και σημείωσε ότι εκλαμβάνει τη διάκριση αυτή ως αναγνώριση όλων των βουλευτών που συνδράμουν καθημερινά στον παλαιστινιακό αγώνα.

Στη συνέχεια, στην εισηγητική ομιλία του, ο κ. Κουράκης υπογράμμισε ότι η αλληλεγγύη στον παλαιστινιακό λαό αποτελεί στρατηγική κατεύθυνση για την Αριστερά και τόνισε ότι είναι η ώρα το Eλληνικό Κράτος να προχωρήσει πιο γρήγορα στην εμβάθυνση των σχέσεων με την Παλαιστίνη, ενώ σημείωσε ότι τα ανακλαστικά της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Ελλάδας-Παλαιστίνης παραμένουν σε διαρκή εγρήγορση, ώστε να στηριχθεί ο στόχος της αυτοδιάθεσης του παλαιστινιακού λαού.   

Στη συνάντηση, από παλαιστινιακής πλευράς συμμετείχαν επίσης:

Moheeb Salama, μέλος του Εθνικού Παλαιστινιακού Συμβουλίου και της Επιτροπής κατά του Τείχους και των Εποικισμών του Παλαιστινιακού Νομοθετικού Συμβουλίου.

Issa Qaraqi, πρώην Υπουργός Υποθέσεων Κρατουμένων, μέλος του Παλαιστινιακού Νομοθετικού Συμβουλίου και του Εθνικού Παλαιστινιακού Συμβουλίου.

Ahmad Abu Hashish, εκτελεστικός διευθυντής στο Παλαιστινιακό Νομοθετικό Συμβούλιο.

Ahmed Suhail, Σύμβουλος Πρεσβείας Α΄.

Εκ μέρους της Βουλής των Ελλήνων συμμετείχαν επίσης οι βουλευτές: Τασία Χριστοδουλοπούλου, Αννέτα Καββαδία, Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, Γιώργος Κυρίτσης, Νίκος Μανιός, Θοδωρής Δρίτσας, Δημήτρης Μάρδας, Γιώργος Παπαηλιού, Γιώργος Ακριώτης, Μουσταφά Μουσταφά, Ανδρέας Μιχαηλίδης, Θανάσης Βαρδαλής και Γιάννης Δέδες.  

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου