Loading...

Κατηγορίες

Πέμπτη 03 Δεκ 2020
Διαπλοκή / Σοβαρές καταγγελίες για τον υφυπουργό Δ. Οικονόμου
Κλίκ για μεγέθυνση

 

 

Καταγγελίες που συνοδεύονται από έγγραφα «καίνε» τον υφυπουργό Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος Δημήτρης Οικονόμου. Οι αποκαλύψεις που έκανε ο δήμαρχος Πόρου Γιάννης Δημητριάδης, εκθέτουν τον υφυπουργό για διαπλοκή με μελετητικά γραφεία. Πιο συγκεκριμένα, ο δήμαρχος Πόρου κατηγορεί τον υφυπουργό Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος για διπλή ιδιότητα αναφορικά με την θεσμοθέτηση βιομηχανικής ζώνης ιχθυοτροφείων (Π.Ο.Α.Υ.) στο νησί.

 

«Ο Δ. Οικονόμου έχει διπλή ιδιότητα: Και εκείνου που αποφασίζει για την χωροθέτηση και εκείνου που κάνει την μελέτη ως ιδιώτης μελετητής. «Έχει και πολιτική διάσταση το πράγμα, γιατί υπάρχει στον τομέα χωροταξικού του ΥΠΕΝ συγκεκριμένη και συνειδητή προσπάθεια μέσω του αρμόδιου υφυπουργού, ο οποίος ο μισός είναι υφυπουργός και ο άλλος μισός διαπλέκεται με μελετητικά γραφεία», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Δημητριάδης. Και πρόσθεσε: «Ο μελετητής της ΠΟΑΥ του Πόρου είναι ο κ. Οικονόμου και στου Ξηρομέρου είναι πάλι ο ίδιος».

Ο ίδιος πρόσθεσε μάλιστα, ότι αυτό δεν συμβαίνει μόνο στον Πόρο αλλά και στο δήμο Ξηρομέρου στην Αιτωλοακαρνανία.

Ερωτηματικά για τον ρόλο του αρμόδιου Υφυπουργού

Οι σοβαρές καταγγελίες έγιναν στη διάρκεια της συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ την περασμένη Δευτέρα 30/11.

Θυμίζουμε ότι από τις 16/11/2020 ο δήμαρχος Πόρου με δελτίο Τύπου είχε κατήγγειλε το υπουργείο Περιβάλλοντος και, ειδικότερα τον υφυπουργό Οικονόμου, ότι «αποδεικνύεται όχι μόνον αγενής και προσβλητικός αλλά και «κωλυόμενος για τον χειρισμό του εν λόγω θέματος», αφού …τυχαίνει να είναι και εκ των ιδιωτών μελετητών της Π.Ο.Α.Υ. Ξηρομέρου-Εχινάδων! Όμως και στη Μελέτη για την Π.Ο.Α.Υ. του Πόρου, αναφέρεται μεταξύ των υπεύθυνων σύνταξης ο …Δημήτριος Οικονόμου, δρ. Πολεοδόμος και Χωροτάκτης, καθηγητής Παν. Θεσσαλίας! (σ.σ. στο έγγραφο που δημοσιεύει ο δήμος Πόρου εμφανίζεται ως μέλος της ομάδας της εταιρείας ambio που εκπονεί την μελέτη). Ρωτάμε λοιπόν δημοσίως, αφού δεν μπορέσαμε να ρωτήσουμε κατά πρόσωπο τον ίδιο τον κ. Οικονόμου ή τον Υπουργό κ. Χατζηδάκη: πρόκειται για συνωνυμία, ή στα αλήθεια ο κ. Υφυπουργός μεθοδεύει από την σημερινή του θέση, παρά την προφανή σύγκρουση συμφέροντος, την θεσμοθέτηση Μελετών τις οποίες έχει συντάξει (και) ο ίδιος ως ιδιώτης μελετητής;», κατέληγε το δελτίο Τύπου του δήμου Πόρου.

kataggelia poros
 

Σφοδρές αντιδράσεις από την ΚΕΔΕ

Η ΚΕΔΕ ζήτησε ομόφωνα την απόσυρση του χωροταξικού νομοσχεδίου (σ.σ. με συντάκτη τον κ. Οικονόμου) το οποίο, ωστόσο,  είχε εκθειάσει πριν από μία εβδομάδα στη Βουλή ο πρωθυπουργός, και ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή.

Σύμφωνα με το aftodioikisi.gr, κατά τη διάρκεια της προχθεσινής συνεδρίασης του ΔΣ της Κεντρικής Ένωσης Δήμων στην οξεία κριτική κατά του ν/σ πρωτοστάτησε η «γαλάζια» ηγεσία της ΚΕΔΕ, συμπεριλαμβανομένου και του προέδρου Δ. Παπαστεργίου, o οποίος, είναι γνωστό στους παροικούντες την Αυτοδιοίκηση ότι, επελέγη απευθείας από το Μαξίμου.

Ενδεικτικό είναι ότι, στο βίντεο που δημοσιεύει η aftodioikisi.gr από το ΔΣ της ΚΕΔΕ, επίθεση κατά του κ. Οικονόμου εξαπολύει και ο γενικός γραμματέας της ΚΕΔΕ, πρώην δήμαρχος Πύλου Νεστορος και στενός φίλος του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, Δημήτρης Καφαντάρης, ο οποίος λέει χαρακτηριστικά:  «Ακούω τώρα τη Βουλή που μιλάει (σ.σ. ο υφυπουργός Οικονόμου) για το νομοσχέδιο. Τι να πω. Ότι λέει στη Βουλή είναι απέναντι από αυτά που ζητάμε εμείς ως ΚΕΔΕ. Έχει δίκιο ο Γιάννης (Δημητριάδης)».

Από τα παραπάνω προκύπτει ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στηρίζει με κάθε τρόπο τον υφυπουργό του.  Είναι χαρακτηριστικό ότι την Τετάρτη 25/11 στη Βουλή είχε τονίσει για το ν/σ, του οποίου την απόσυρση ζητά η ΚΕΔΕ: «Ακολουθεί τις αμέσως επόμενες βδομάδες το νέο χωροταξικό νομοσχέδιο μετά από εξαντλητική δημόσια διαβούλευση, ένα νομοσχέδιο το οποίο λύνει τολμηρά χρόνια προβλήματα, όπως οι παρεκκλίσεις από την εκτός σχεδίου δόμηση αλλά και η γρήγορη εκπόνηση πολεοδομικών σχεδίων. Είναι, πιστεύω, ένα νομοσχέδιο το οποίο συνδυάζει την ισόρροπη ανάπτυξη, πάντα με σεβασμό στο περιβάλλον».πηγη:https://www.avgi.gr

 
© Copyright 2011 - 2021 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου