Loading...

Κατηγορίες

Σάββατο 19 Σεπ 2020
Δημ. Παπαδημούλης: Εθνική επιτυχία το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου για κυρώσεις κατά της Τουρκίας
Κλίκ για μεγέθυνση

9:48 | 19.09.2020

Μόνο υπό την απειλή κυρώσεων μπορεί ο Ερντογάν να αφήσει στην άκρη τους τσαμπουκάδες

«Η κρίση του κορονοϊού έπιασε τους πάντες στον ύπνο. Η ΕΕ χρειάζεται ισχυρότερα αντανακλαστικά: κοινή Ευρωπαϊκή Πολιτική Υγείας, περισσότερα χρήματα για Έρευνα στην αντιμετώπιση πανδημιών. Ισχυρότερα συστήματα δημόσιας Υγείας - και να μην τα θυμόμαστε μόνο την ώρα ανάγκης»

Συνέντευξη με αφορμή την πολύ σημαντική Συνεδρίαση της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που πραγματοποιήθηκε παρουσία της Προέδρου της Επιτροπής, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν (14 – 17 Σεπτεμβρίου) έδωσε ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης, στον τηλεοπτικό σταθμό «Θράκη ΝΕΤ» (Μαρίνα Κονδύλη).

Ο Δημ. Παπαδημούλης αναφέρθηκε στην ευρωπαϊκή αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού και της ύφεσης που θα επιφέρει στη χώρα μας, αλλά και στο μείζον θέμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων και του Ψηφίσματος του Ευρωκοινοβουλίου ως μια πρώτη ευρωπαϊκή απάντηση απέναντι στη διαρκή τουρκική προκλητικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο.

 


Συγκεκριμένα, ο Δημ. Παπαδημούλης είπε τα εξής:

Για το Ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου απέναντι στην τουρκική επιθετικότητα


«Στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου εγκρίναμε με συντριπτική πλειοψηφία – 601 ψήφοι υπέρ, 57 κατά και 36 αποχές – ένα ψήφισμα κόλαφο κατά της τουρκικής επιθετικότητας.
Είναι ένα ψήφισμα με το οποίο η τουρκική ηγεσία καλείται να σταματήσει αμέσως τις παράνομες ενέργειες και τις παράνομες γεωτρήσεις και έρευνες,  εκφράζει πλήρη αλληλεγγύη στην Ελλάδα και την Κύπρο και το οποίο θεωρώ ότι είναι ένα πολύ καλό εργαλείο για τη Σύνοδο Κορυφής που θα γίνει σε λίγες μέρες στις 24-25 Σεπτεμβρίου.

Το ψήφισμα αυτό ήταν αποτέλεσμα προσπάθειας και δουλειάς. Εγκρίθηκε από τις πολιτικές ομάδες –από τη δεξιά έως την αριστερά, και το καταψήφισαν κυρίως ακροδεξιοί Ευρωβουλευτές.  

Οι Έλληνες Ευρωβουλευτές και του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ, όχι απλώς το ψηφίσαμε, αλλά δουλέψαμε εντατικά μέσα στις πολιτικές μας ομάδες και οργανώσαμε συμμαχίες για να απομονωθεί το φιλοτουρκικό λόμπυ και να είναι ισχυρό αυτό το ψήφισμα το οποίο ζητά από τη Σύνοδο Κορυφής να έχει στο τραπέζι της και έναν κατάλογο στοχευμένων οικονομικών κυρώσεων κατά της τουρκικής ηγεσίας. Μόνο υπό την απειλή κυρώσεων μπορεί ο Ερντογάν να αφήσει στην άκρη τους τσαμπουκάδες και τις παράνομες ενέργειες. Και αυτό είναι μια εθνική επιτυχία.

Ο Κυρ. Μητσοτάκης πηγαίνοντας στη Σύνοδο Κορυφής θα πρέπει να έχει αυτό το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στη φαρέτρα της εθνικής μας στρατηγικής. Και το γεγονός ότι από την Αριστερά μέχρι την κοινοβουλευτική Δεξιά δουλέψαμε όλοι μαζί για να υπάρξει αυτό το ψήφισμα είναι ένα παράδειγμα που δείχνει ότι όταν οι Ελληνίδες και οι Έλληνες ενώνονται για να υπερασπίζονται τα εθνικά τους συμφέροντα πέρα από κόμματα, τότε πετυχαίνουν πολύ καλά αποτελέσματα».

 


Για τη παρουσία της προέδρου της Επιτροπής, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν στην Ολομέλεια

«Η κρίση του κορονοϊού ακόμη διαρκεί και δεν ξέρουμε πόσο θα διαρκέσει προκαλώντας όχι μόνο ανθρώπινες απώλειες αλλά και μια άνευ προηγουμένου κρίση και ύφεση-σοκ, πρωτοφανή, με τεράστια ανεργία. Χρειάζεται κυριολεκτικά ένα “μπαζούκας μέτρων” για να αντιμετωπιστεί.

Στην Ελλάδα, επάνω που είπαμε ότι βγαίνουμε από τα μνημόνια που προκάλεσε η χρεοκοπία του 2009-2010 και πήγαμε να πάρουμε μια ανάσα, μπήκαμε σε ένα βαθύ τούνελ και έρχεται ένας δύσκολος χειμώνας.

Η ΕΕ, υπό το σοκ του κορονοϊού, ενέκρινε ένα πακέτο μέτρων οικονομικής ανακούφισης και ανάκαμψης –εμείς στο Ευρωκοινοβούλιο με τα ψηφίσματά μας, θα το θέλαμε ακόμη πιο γενναίο και ισχυρό, έτσι ώστε να βοηθηθούν εκείνα τα κομμάτια της κοινωνίας και εκείνες οι χώρες του Νότου, όπως η Ελλάδα, που δεν έχουν οικονομικό δημοσιονομικό απόθεμα όπως η Γερμανία, για να ξοδέψουν πολλά χρήματα και να στηρίξουν την οικονομία τους λόγω της υπερχρέωσης– αλλά, έχει μεγάλη σημασία και αυτά τα χρήματα που θα έρθουν έστω και με καθυστέρηση στην Ελλάδα, από την άνοιξη του 2021 και μετά, να πιάσουν τόπο. Να μην κατασπαταληθούν.

 

Η ομιλία της κας Φον Ντερ Λάιεν είχε πολλές εξαγγελίες, οι περισσότερες από τις οποίες θετικές: Να κάνουμε περισσότερα πράγματα για το κλίμα, για την ψηφιοποίηση της οικονομίας, να μην αφήσουμε κανέναν πίσω στην προσπάθεια της ανάκαμψης… Αλλά, όλα αυτά για να γίνουν απαιτούν έργα και όχι απλά εξαγγελίες. Και εκεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πιέζει, για έναν πιο ισχυρό ευρωπαϊκό κοινοτικό προϋπολογισμό, για μια ενιαία ευρωπαϊκή πολιτική μετανάστευσης και ασύλου – έτσι ώστε να έχουμε αναλογική μετεγκατάσταση των προσφύγων σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ και να μην γίνεται η Ελλάδα αποθήκη ψυχών. Ζητάμε ακόμη πιο φιλόδοξες προτάσεις και γενικά περισσότερη και καλύτερη Ευρώπη».  

 

 

Για την κρίση του Covid-19 και το σχέδιο ανάκαμψης

«Η κρίση του κορονοϊού έπιασε τους πάντες στον ύπνο. Και την Ευρώπη. Και γι’ αυτό χρειάζονται ισχυρότερα αντανακλαστικά: Να αποκτήσουμε κοινή Ευρωπαϊκή Πολιτική Υγείας. Να ξοδεύουμε περισσότερα χρήματα στην έρευνα για την αντιμετώπιση της επόμενης πανδημίας. Να ισχυροποιήσουμε τα συστήματα δημόσιας Υγείας. Και να μην τα θυμόμαστε μόνο την ώρα ανάγκης.

Να έχουμε ισχυρότερο Κοινοτικό προϋπολογισμό. Δεν μπορεί η Ευρώπη να γίνει καλύτερη, ισχυρότερη και να έρθει πιο κοντά στους πολίτες, με ένα προϋπολογισμό μόλις στο 1% του Ευρωπαϊκού ΑΕΠ.
Αν συγκρίνουμε αυτά που έχει κάνει η Ευρώπη για την αντιμετώπιση του κορονοϊού σε σχέση με όσα έκανε στο παρελθόν, είναι αλήθεια ότι έχουν γίνει βήματα μπροστά. Αν συγκρίνουμε όμως όσα έχουν γίνει μέχρι τώρα σε σχέση με τις ανάγκες των πολιτών, των κοινωνιών, και της οικονομίας, είναι ακόμη πολύ πίσω και θέλουμε πολύ δουλειά.


Είναι χαρακτηριστικό ότι από αυτό το μεγάλο πακέτο των 750 δις από τα οποία η Ελλάδα έχει λαμβάνειν αρκετές δεκάδες δις ευρω, ακόμη δεν έχει έρθει ούτε ένα ευρώ στη χώρα μας και τα πρώτα χρήματα, μαζικά, θα έρθουν την άνοιξη του 2021. Άρα πρέπει να γίνουν πολλά περισσότερα. Θα σας έλεγα ότι σε αυτό το τεστ, η ΕΕ εζυγίσθη, εμετρήθη και ευρέθη ελλιπής».

πηγη:https://left.gr

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου