Στην παραδοχή ότι ελληνικές κυβερνήσεις και Λιμενικό πραγματοποιούσαν παράνομες επαναπροωθήσεις την περίοδο πριν από το 2015 προχώρησε ο υπουργός Ναυτιλίας, Γιάννης Πλακιωτάκης, προκαλώντας αντιδράσεις, εξαιτίας των οποίων επιχείρησε αργότερα να «μαζέψει» όσα είχε αποκαλύψει.

Αρχικά, μιλώντας στο «Πρώτο Θέμα» ο Γιάννης Πλακιωτάκης παραδέχθηκε ότι τα push backs, πρακτική παράνομη από το διεθνές δίκαιο και άκρως επικίνδυνη για τις ζωές των ανθρώπων, εφαρμόζονταν από το Λιμενικό στην περίοδο πριν από τον ΣΥΡΙΖΑ.

 

Ειδικότερα ανέφερε ότι «υπάρχουν συγκεκριμένοι κανόνες εμπλοκής στη θάλασσα, δεν μπορεί να το κάνει το Λιμενικό Σώμα ούτε μπορεί να προχωρήσει σε push back, όπως έκανε ενδεχομένως σε άλλες χρονικές περιόδους».

Όταν ρωτήθηκε τι εννοεί με τις «άλλες χρονικές περιόδους» ο υπουργός ανέφερε ότι «υπήρχαν περιπτώσεις στο παρελθόν, τότε όμως γνωρίζετε πάρα πολύ καλά, δεν υπήρχαν ούτε η Frontex ούτε η παρουσία του NATO,  αλλά σε κάθε περίπτωση καταλαβαίνετε ότι όλα αυτά θα πρέπει να τα δούμε υπό το πρίσμα μιας ευρωπαϊκής διαχείρισης του ζητήματος. Μας υπερβαίνουν όλα αυτά». Μάλιστα, πρόσθεσε ότι αυτά συνέβαιναν πριν την εποχή του ΣΥΡΙΖΑ, διότι ο ΣΥΡΙΖΑ «ήταν στη λογική των ανοιχτών συνόρων».

 
 
 

«Πλήρης παραδοχή από τον Υπουργό της ΝΔ ότι Κυβερνήσεις προ του ΣΥΡΙΖΑ έκαναν παράνομες επαναπροωθήσεις στο Αιγαίο, ενάντια στο διεθνές δίκαιο και τους κανόνες εμπλοκής. Απαντήσεις οφείλουν να δώσουν ο κ. Βαρβιτσιώτης κ όσοι ενεπλάκησαν με το θέμα επί της Κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζελου, για εγκληματικά περιστατικά που κόστισαν ζωές» έγραψε χαρακτηριστικά στον λογαριασμό του στο Facebook ο Νεκτάριος Σαντορινιός, Τομεάρχης Ναυτιλίας του ΣΥΡΙΖΑ.

Λίγη ώρα αργότερα προέβη και σε εκτενέστερη δήλωση προσθέτοντας: «Η κυβέρνηση καθημερινά αποδεικνύει την απόλυτη αποτυχία της στο μεταναστευτικό - προσφυγικό ζήτημα, ενώ παράλληλα διαφαίνεται η βαθιά ρήξη συνοχής που έχει πλέον η Ν.Δ. Έτσι ενώ σήμερα ο κ. Πλακιωτάκης καταδικάζει τις παράνομες επαναπροωθήσεις και δείχνει με το δάχτυλο τα πεπραγμένα των Δεξιών προκατόχων του, την ίδια ώρα ο κ. Στεφανής, με κόστος εκατοντάδων εκατομμυρίων, ονειρεύεται πλωτά φράγματα στο Αιγαίο που θέτουν σε κίνδυνο την ναυσιπλοΐα και προκαλούν το γέλωτα της διεθνούς κοινότητας». 

Το «μάζεμα»…

Αργότερα ο Γιάννης Πλακιωτάκης επιχείρησε να μαζέψει όσα ανέφερε, υποστηρίζοντας ότι αναφέρθηκε σε πρακτικές που «ενδεχομένως» είχαν χρησιμοποιηθεί. Σημείωσε επίσης πως υπήρχαν σχετικές καταγγελίες που δεν επιβεβαιώθηκαν.

Το ερώτημα είναι λοιπόν, εάν ισχύει η διευκρινιστική δήλωση, πώς είναι δυνατόν ένας υπουργός να μιλάει για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα, βασιζόμενος σε ανεπιβεβαίωτες καταγγελίες…

https://tvxs.gr