Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε το σύνθημα κηρύσσοντας την «εκστρατεία αποδόμησης αυτού που θα αποκαλούσαμε οπλοστάσιο ιδεών του αίματος».  Και οι πρόθυμοι… λόγιοι του νεοδιεξιού μιντιακού συστήματος έπιασαν πάραυτα δουλειά για να δείξουν τον δρόμο της επιστροφής στην ιδεολογική πια «κανονικότητα» και καθαρότητα: Τίμησαν την μνήμη των θυμάτων της τρομοκρατίας πυροβολώντας την μνήμη της Ελευθεροτυπίας.

Όλα συνέβησαν σε μια θολή, τόσο ως προς την στόχευση όσο και ως προς το ακροατήριο, εκδήλωση που διοργανώθηκε χθες στο Πολεμικό Μουσείο. Την πρόσκληση διένειμε το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, είχε τίτλο «Εκδήλωση Μνήμης για τα Θύματα της Τρομοκρατίας», υπότιτλο «Υπό την Αιγίδα του Πρωθυπουργού της Ελληνικής Δημοκρατίας» και κεντρικό σύνθημα «δεν μισούμε, δεν ξεχνάμε, θα νικήσουμε».

Από την ομιλία Μητσοτάκη, με την οποία άνοιξε η τελετή, έμεινε η εμφανής, και ελλειμματική ως προς την λογική της συνέπεια, πρόθεση ταύτισης κάθε μορφής βίας με την τρομοκρατία – από την ποινική και την ακτιβιστική βία έως την κινηματική δράση.

Εκείνο όμως που σφράγισε την εκδήλωση ήταν η ειδική ενότητα υπό τον τίτλο «Η τρομοκρατία υπό την οπτική των τεχνών και των γραμμάτων». Σ’ αυτήν την ενότητα ο αρθρογράφος των ΝΕΩΝ Ηλίας Κανέλλης και ο συγγραφέας Χρήστος Χωμενίδης βρήκαν χώρο και πεδίο δόξης λαμπρό να συνδέσουν την τρομοκρατία ο μεν πρώτος με τον ρόλο μιας ιστορικής εφημερίδας που δεν υπάρχει πια, της «Ελευθεροτυπίας», ο δε δεύτερος με τον ριζοσπαστικό λόγο αριστερών πολιτικών. Ποια ακριβώς σχέση είχε η προσέγγιση αυτή με την «οπτική των τεχνών και των γραμμάτων»  δεν αιτιολογήθηκε από κανέναν από τους δύο, ειδικά όμως ο Ηλίας Κανέλλης άνευ πολλών εξηγήσεων και τεκμηρίων έφτασε στο σημείο να αποδώσει την «κοινωνική αμφιθυμία απέναντι στο δολοφονικό φαινόμενο της τρομοκρατίας» στην «σχολή» της Ελευθεροτυπίας και στο γεγονός ότι η εφημερίδα δημοσίευε τις προκηρύξεις της 17Ν.

Χαρακτήρισε την ιστορική εφημερίδα, στην οποία και ο ίδιος υπήρξε εργαζόμενος,  «φωνή της τρομοκρατίας», υποστήριξε ότι η Ελευθεροτυπία ουσιαστικά «πουλούσε» τρομοκρατικό υλικό για να έχει έσοδα, και παραχάραξε ακόμη και την ιστορική διαφωνία του Γιώργου Βότση με την 17Ν λέγοντας ότι υπήρχαν δημοσιογράφοι που άνοιγαν διάλογο με τους τρομοκράτες μέσα από την εφημερίδα αποκαλώντας τους «ένοπλε σύντροφε».

«Έζησα με τα χρήματα που έφερναν στην εφημερίδα οι τρομοκράτες γιατί για ένα μεγάλο διάστημα εργαζόμουν κι εγώ εκεί», είπε χωρίς κανέναν αντίλογο και χωρίς κανέναν σεβασμό για μια εφημερίδα που άφησε βαρύ αποτύπωμα στην ιστορία του ελληνικού Τύπου ακριβώς γιατί στην μεγαλύτερη διάρκεια του βίου της έθετε την ελευθερία του λόγου και των απόψεων αποκλειστικά και μόνον στην κρίση των αναγνωστών.

Αίσθηση προκαλεί και το γεγονός ότι ο δημοσιογράφος των ΝΕΩΝ επανέλαβε ακριβώς το ίδιο αφήγημα λίγη ώρα αργότερα και μέσα από την συχνότητα της δημόσιας τηλεόρασης. «Ζούσε με τα χρήματα της πώλησης των προκηρύξεων των τρομοκρατών», είπε ο κ. Κανέλλης για την Ελευθεροτυπία από την συχνότητα της ΕΡΤ και από το πάνελ της εκπομπής που συμμετέχει, και πάλι χωρίς κανέναν αντίλογο. Εκεί μάλιστα έκανε κι ένα βήμα παραπάνω καλώντας την αριστερά να αποκηρύξει και να «αποποινικοποιήσει τις σχέσεις της με την τρομοκρατία», χωρίς να μπει σε κανέναν κόπο να εξηγήσει από πού και πώς προκύπτει «ποινικοποιημένη σχέση» της αριστεράς με την τρομοκρατία.

Το μόνον που δεν έκανε – ίσως και λόγω έλλειψης χρόνου – ο αρθρογράφος των ΝΕΩΝ ήταν να ζητήσει από τον Κυριάκο Μητσοτάκη την επαναφορά του νόμου 1916 «για την προστασία της κοινωνίας από το οργανωμένο έγκλημα». Του γνωστού τρομονόμου του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη βάσει του οποίου είχαν μπει φυλακή τον Σεπτέμβριο του 1991 ο διευθυντής της Ελευθεροτυπίας Σεραφείμ Φυντανίδης και άλλοι έξι εκδότες και διευθυντές εφημερίδων επειδή δημοσίευσαν προκηρύξεις της 17 Νοέμβρη.

Πιθανώς ο νόμος 1916 να περιλαμβάνεται στο υλικό που θα διανέμεται στην εκστρατεία ευαισθητοποίησης που προανήγγειλε χθες ο πρωθυπουργός, και θα γίνει από κοινού με τους Δήμους, προκειμένου «η γόνιμη νεανική αμφισβήτηση να μην γίνεται τάση ή μόδα της βίας».

Πιθανώς, στο ίδιο υλικό να διανέμεται και το πρόσφατο άρθρο του κ. Κανέλλη που κατακεραύνωνε την απόφαση να κατέβουν από τους σταθμούς του Μετρό οι αφίσες κατά των αμβλώσεων ως «πλήγμα στην ελευθερία της έκφρασης».
https://tvxs.gr