Βήμα πίσω δεν κάνει η Λίνα Μενδώνη στο θέμα των διεκδικήσεων των Ελλήνων δημιουργών με αποτέλεσμα η σχέση της με τους Έλληνες δημιουργούς να εξελίσσεται σε πολεμική. Η νέα φωτιά πυροδοτήθηκε από ανακοίνωσή υπουργείου πολιτισμού που απαντά στις καταγγελίες που δέχεται από το σύνολο των Ελλήνων δημιουργών, οι οποίοι καταγγέλλουν την υπουργό πως δεν αδειοδοτεί άμεσα τον Οργανισμό Συλλογικής Διαχείρισης ΕΔΕΜ, όπως είχε υποσχεθεί ο κος Μητσοτάκης προεκλογικά. 

Το υπουργείο αρνείται να αδειοδοτήσει άμεσα την ΕΔΕΜ, γράφει ότι στηρίζει την προσπάθεια τους αλλά επιμένει να ζητάει την έκθεση βιωσιμότητας του οργανισμού, εξοργίζοντας τους δημιουργούς οι οποίοι απαντούν: «τους απαγορεύουμε να μας αντιμετωπίζουν ως επαίτες ή να μας εκμεταλλεύονται υποκριτικά όταν βραβευόμαστε ή όταν πεθαίνουμε», προειδοποιώντας πως αν δεν δοθεί άμεσα η άδεια θα προβούν σε μαζικές μηνύσεις εναντίον του υπουργείου. Όσο για την έκθεση βιωσιμότητας που ζητά το υπουργείο, καθυστερώντας κατά τους δημιουργούς τη διαδικασία, η οργισμένη απάντηση από το σωματείο ΑΣΜΑ 450+, επισημαίνει πως από κανέναν Οργανισμό Συλλογικής Διαχείρισης δεν έχει ζητηθεί ποτέ κάτι τέτοιο παρά μόνο στοιχεία βιωσιμότητας, τα οποία έχουν προσκομίσει ήδη. 

 

Με ανακοινώσεις τους οι δημιουργοί τις τελευταίες ημέρες, έκαναν σαφές ότι η άρνηση της υπουργού να αδειοδοτήσει άμεσα την ΕΔΕΜ άνοιξε την πόρτα σε μια νέα ΑΕΠΙ όπως ονομάζουν την νέα ΑΟΔ (Ανεξάρτητη Οντότητα Διαχείρισης) που αδειοδοτήθηκε για να  δραστηριοποιηθεί στον χώρο. «Η ύπαρξη ΑΟΔ - οι οποίες λειτουργούν σε πολλές χώρες της Ευρώπης - προβλέπεται από το ενωσιακό δίκαιο και από την Οδηγία για τη συλλογική διαχείριση», απαντά το υπουργείο στην ανακοίνωση. 

«Όχι μόνο ήξερε πως η ‘έκθεση βιωσιμότητας’ που απαιτήθηκε από σύσσωμο το ελληνικό τραγούδι (χωρίς να το ζητάει ο νόμος και λες και είμαστε εμείς οι κερδοσκόποι) θα έπαιρνε μήνες, όχι μόνο αγνόησε -και άφησε αναπάντητες!- όλες τις επιστολές διαμαρτυρίας που του στείλαμε από την επόμενη κιόλας μέρα, αλλά άφησε τη νέα ΑΕΠΙ να στηθεί και να ετοιμαστεί», απαντούν οι δημιουργοί που δηλώνουν έτοιμοι για κινητοποιήσεις και μαζικές μηνύσεις στο υπουργείο πολιτισμού για διαφυγόντα κέρδη, αν δεν δοθεί άμεσα η άδεια στον συνεταιρισμό τους. Στην ανακοίνωση αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός τους εκμεταλλεύθηκε και καταλήγουν στη φράση: «τους απαγορεύουμε λοιπόν να μας αντιμετωπίζουν ως επαίτες ή να μας εκμεταλλεύονται υποκριτικά όταν βραβευόμαστε ή όταν πεθαίνουμε. Δεν έχει ξανασυμβεί ιστορικά τέτοια απαξίωση του ελληνικού τραγουδιού και ΔΕΝ ΘΑ ΤΟ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΕΤΣΙ». Σημειώνουμε ότι τη διεκδίκηση αυτή έχουν εκφράσει πρόσφατα με ανακοινώσεις τους επίσης ο Σταύρος Ξαρχάκος και ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου. Την ερχόμενη Τετάρτη οι δημιουργοί θα πραγματοποιήσουν συνέντευξη τύπου στο Άλσος στις 13:00 το μεσημέρι. 

Ακολουθούν οι ανακοινώσεις του υπουργείου και του σωματείου ΑΣΜΑ 450+

Ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού για τα πνευματικά δικαιώματα των δημιουργών

«Σε ερώτηση δημοσιογράφων για το ζήτημα της διαχείρισης των πνευματικών δικαιωμάτων των δημιουργών, το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, σημειώνει τα εξής:

  1. Οι ανεξάρτητες οντότητες διαχείρισης (ΑΟΔ) γνωστοποιούνται σύμφωνα με τα προβλεπόμενα, αλλά και στη βάση των αυστηρών προϋποθέσεων που θέτει για τη σύστασή τους ο ελληνικός νόμος. Η σύστασή τους δεν εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια του υπουργού ή της διοίκησης. Η ύπαρξη ΑΟΔ -οι οποίες λειτουργούν σε πολλές χώρες της Ευρώπης- προβλέπεται από το ενωσιακό δίκαιο και από την Οδηγία για τη συλλογική διαχείριση. Το Υπουργείο Πολιτισμού, κατόπιν εισήγησης του ΟΠΙ, εξέδωσε διαπιστωτική πράξη σε ιδιωτική εταιρεία, η οποία είναι ΑΟΔ, καθότι πληροί όλες τις κατά νόμον προϋποθέσεις. Σε κάθε περίπτωση μία ΑΟΔ δεν μπορεί να ασκήσει υποχρεωτική συλλογική διαχείριση. Δεν έχει τις διευκολύνσεις και τα τεκμήρια εκπροσώπησης που προβλέπει ο νόμος. Δεν προσφέρει στους δημιουργούς τα εχέγγυα ελέγχου που προβλέπονται για τους οργανισμούς συλλογικής διαχείρισης (ΟΣΔ). Επομένως, θέμα δεν υφίσταται.
  2. Σε ό,τι αφορά τη διαχείριση των πνευματικών δικαιωμάτων, η στάση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού ήταν από την αρχή σαφής. Στόχος είναι η εναρμόνιση με την ισχύουσα ευρωπαϊκή νομοθεσία. Τούτο σημαίνει ότι οι δημιουργοί πρέπει να διαχειρίζονται οι ίδιοι το θέμα των πνευματικών τους δικαιωμάτων.
 

Από την πρώτη στιγμή στις συναντήσεις μας με τους δημιουργούς τέθηκαν βήματα, τα οποία και ακολουθούνται:

  1. Το Υπουργείο έχει αναθέσει στον ΟΠΙ τη διενέργεια ελέγχου στην ΕΥΕΔ μέσω ανεξάρτητης εταιρείας. Η διαδικασία είναι σε εξέλιξη. Η διενέργεια ελέγχου συμφωνήθηκε με τους δημιουργούς στις 14 Οκτωβρίου 2019, προκειμένου να γνωρίζουν και οι ίδιοι τι θα παραλάβει ο νέος οργανισμός. 
  2. Στην ίδια συνάντηση συμφωνήθηκε, ο νέος οργανισμός να συντάξει έκθεση βιωσιμότητας. Το ΥΠΠΟΑ επισημαίνει ότι ο νέος οργανισμός πρέπει να είναι κατά νόμο (4481/2017) βιώσιμος, άλλως τίθενται σε κίνδυνο τα δικαιώματα των δημιουργών. Επισημαίνεται ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΠΙ, η πλειοψηφία των ΟΣΔ προκειμένου να αδειοδοτηθεί, έχει προσκομίσει στοιχεία που αποδεικνύουν τη βιωσιμότητά τους, όπως άλλωστε συμβαίνει σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες.
  3. Με την προσκόμιση της έκθεσης, η οποία θα αποδεικνύει τη βιωσιμότητα, θα ακολουθηθεί η κατά νόμον διαδικασία αδειοδότησης.

Κύρια μέριμνα του υπουργείου είναι η προστασία των δημιουργών και των δικαιούχων συγγενικών δικαιωμάτων. Γι’ αυτό άλλωστε, το ΥΠΠΟΑ επεξεργάζεται ήδη σειρά άλλων μέτρων, όπως το dynamic site blocking. Προς την ίδια κατεύθυνση καλούμε να εργαστούν όλα τα μέρη». 

450+ Πρωτοβουλία δημιουργών και κληρονόμων

«ΜΑΖΙΚΕΣ ΜΗΝΥΣΕΙΣ ΣΤΟ ΥΠΠΟ ΑΝ ΔΕΝ ΔΟΘΕΙ Η ΑΔΕΙΑ ΜΑΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ - ΟΧΙ ΣΤΟΙΧΗΜΑΤΑ ΜΕ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ

Η σημερινή ανακοίνωση του ΥΠΠΟ δείχνει δυστυχώς ακόμη περισσότερο τη σοβαρή ευθύνη του για την παράδοση των κόπων μας σε ιδιώτη επιχειρηματία. Όχι μόνο ήξερε πως η «έκθεση βιωσιμότητας» που απαιτήθηκε από σύσσωμο το ελληνικό τραγούδι (χωρίς να το ζητάει ο νόμος και λες και είμαστε εμείς οι κερδοσκόποι) θα έπαιρνε μήνες, όχι μόνο αγνόησε -και άφησε αναπάντητες!- όλες τις επιστολές διαμαρτυρίας που του στείλαμε από την επόμενη κιόλας μέρα, αλλά άφησε τη νέα ΑΕΠΙ να στηθεί και να ετοιμαστεί.

Είναι ψευδές το ότι ζητήσαμε εμείς οι δημιουργοί έλεγχο της ΕΥΕΔ. Μας το ανακοίνωσε η ίδια η Υπουργός ως μέρος του σχεδίου της. Επίσης είναι ψευδές πως σε όλους τους άλλους οργανισμούς ζητήθηκε ποτέ μελέτη βιωσιμότητας για να αδειοδοτηθούν. Στοιχεία βιωσιμότητας ζητούνται-και τέτοια προσκομίσαμε αμέσως. Το λιγότερο που μπορεί τώρα να κάνει είναι να μας δώσει την ΑΔΕΙΑ ΤΗΣ ΕΔΕΜ ΑΜΕΣΩΣ. Αλλιώς θα προχωρήσουμε σε μαζικές μηνύσεις για διαφυγόντα κέρδη.

Από τον Απρίλιο είδαμε όλους τους αρχηγούς - και τον σημερινό Πρωθυπουργό που μας εκμεταλλεύτηκε απαράδεκτα - για να μη γίνει αυτό. Αν δεν πάρουμε την άδεια αυτή τη βδομάδα, αυτό που θα γίνει θα είναι χωρίς προηγούμενο. Business plan ας ζητήσει η κα Μενδώνη στον κερδοσκοπικό ΑΟΔ που αδειοδότησε. Εμείς είμαστε οι Έλληνες δημιουργοί και θέλουμε την άδειά μας για συνεταιρισμό ΑΜΕΣΩΣ. Έχουμε τρόπο και να φωνάξουμε, αλλά και να σιωπήσουμε μαζικά με τρόπο που δεν ξανάγινε.

Στοιχήματα με τη δουλειά μας δεν περνάνε. Κι αν εμάς υπονοεί αλαζονικά ως ένα από όλα «τα μέρη» που πρέπει να συνεργαστούν, ας το ξανακούσει κι αυτή κι ο Πρωθυπουργός: είμαστε το «μέρος» που παράγει τα χρήματα με τα οποία αυτή τη στιγμή τζογάρουν. Τους απαγορεύουμε λοιπόν να μας αντιμετωπίζουν ως επαίτες ή να μας εκμεταλλεύονται υποκριτικά όταν βραβευόμαστε ή όταν πεθαίνουμε. Δεν έχει ξανασυμβεί ιστορικά τέτοια απαξίωση του ελληνικού τραγουδιού και ΔΕΝ ΘΑ ΤΟ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΕΤΣΙ».

https://tvxs.gr