Το «φιτίλι»  στο χώρο της Υγείας ήρθε να ανάψει για μια ακόμη φορά με αφορμή ημερίδα που επιχείρησε να διοργανώσει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος για τις Συμπράξεις Δημόσιου - Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) στα νοσοκομεία. Συνδικαλιστές αλλά και πολλοί εργαζόμενοι στον χώρο της Υγείας εκτιμούν πως η (προσκείμενη στη ΝΔ) ηγεσία του Συλλόγου προσπαθεί με κάθε τρόπο να επιβάλλει την κυβερνητική ατζέντα για προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων (και) στον χώρο της Υγείας. Θα πρέπει να σημειωθεί πως πρόκειται για την ίδια ηγεσία, η οποία είχε μόλις πριν από λίγο καιρό, καταθέσει πρόταση να μετατραπούν τα δημόσια νοσοκομεία από Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ) σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ) Μη Κερδοσκοπικού Χαρακτήρα.

Επιπλέον, όπως καταγγέλλουν μέλη του ΔΣ του ΠΙΣ, η ηγεσία του Συλλόγου φρόντισε όχι μόνο να αποκλείσει κάθε διαφορετική φωνή από την ημερίδα -στην οποία είχαν προσκληθεί εκπρόσωποι ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιριών, διαγνωστικών κέντρων, αλλά και επιφανείς ντίλερ στον χώρο της Υγείας- αλλά έσπευσε να καλέσει και διμοιρία των ΜΑΤ μην τυχόν και της «χαλάσει κάποιος τη σούπα». Εκ του αποτελέσματος αποδεικνύεται πάντως πω πέτυχε ακριβώς το αντίθετο. Οι αστυνομικές δυνάμεις που βρέθηκαν αντιμέτωπες με δεκάδες συγκεντρωμένους από σωματεία εργαζομένων στο χώρο της Υγείας, οι οποίοι ζητούσαν να κάνουν παρέμβαση στην ημερίδα, χρησιμοποίησαν βία και δακρυγόνα, με αποτέλεσμα η ένταση να «χτυπήσει κόκκινο» και η   εκδήλωση να ακυρωθεί.

 

Ποια είναι όμως η πραγματική ατζέντα που έρχεται να προωθήσει εκ μέρους της κυβέρνησης η ηγεσία του ΠΙΣ και ποια αποτελέσματα θα έχει;

Το deal, οι κερδισμένοι και οι χαμένοι

«Το deal που επιχειρούν να περάσουν έχει να κάνει με τη δημιουργία του κατάλληλου πλαισίου ούτως ώστε να μπορέσουν να μπουν και οι ασφαλιστικές εταιρίες στα νοσοκομεία αλλά και τα μεγάλα διαγνωστικά συμφέροντα να καταλάβουν και αυτά τον δικό τους χώρο» σημειώνει μιλώντας στο  tvxs το μέλος του Μετώπου Νοσοκομειακών Γιατρών στο Δ.Σ. του ΠΙΣ και πρώην πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ, Δημήτρης Βαρνάβας, και προσθέτει: «Ας μην ξεχνάμε πως πριν λίγο καιρό προωθούσαν την μετατροπή των νοσοκομείων από  Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου. Κάπως έτσι δημιουργείται το πλαίσιο  για να μπορέσουν να κινηθούν με “ευελιξία”. Οι ασφαλιστικές εταιρίες θα μπορούν λοιπόν να νοσηλεύουν πελάτες τους, ενώ οι μεγάλες αλυσίδες διαγνωστικών κέντρων θα μπορούν να καταλάβουν πλήρως τον διαγνωστικό τομέα των νοσοκομείων. Καταλαβαίνετε ότι ουσιαστικά θα μείνει ένα κέλυφος δημοσίου, όμως στην πραγματικότητα όλο το υπόλοιπο στο εσωτερικό θα είναι ιδιωτικό».

Πηγαίνοντας ένα βήμα παρακάτω, ο κύριος Βαρνάβας επισημαίνει: «Στην πραγματικότητα το κράτος θα πληρώνει και το κέρδος θα πηγαίνει στους ιδιώτες. Αυτοί σε πρώτη φάση δεν προσδοκούν σε πρώτη φάση στην επιβάρυνση των πολιτών για να μεγιστοποιήσουν τα οφέλη τους. Σε δεύτερη φάση όμως είναι σαφές πως θα επιβαρυνθούν και οι πολίτες ή θα υπάρξει μια τέτοια κατηγοριοποίηση με ένα ισχνό και περιορισμένο πακέτο υπηρεσιών για την πλειονότητα των  πολιτών, ενώ για να μπορείς να έχεις αναβαθμισμένες υπηρεσίες θα πρέπει να πληρώνει κάποιος από την τσέπη του είτε απευθείας στο νοσοκομείο είτε να κάνει ασφαλιστήριο συμβόλαιο για να μπορέσει να νοσηλευτεί, κάτι που σήμερα συμβαίνει δωρεάν».

 

Το κόστος για το κράτος και τους ασθενείς

Ταυτόχρονα, εκτιμά πως από αυτή την κατάσταση ένας μόνο μπορεί να είναι κερδισμένος, ενώ θεωρεί πως είναι σαφές το ποιος θα βγει χαμένος. «Τα κέρδη τα οποία αναμένεται να έχουν οι ιδιώτες με βάση τα διεθνή στάνταρ εγγίζουν το 40-50%. Καταλαβαίνετε πως μιλάμε για υπέρογκα κέρδη σε σχέση με το επενδυμένο κεφάλαιό τους, χωρίς να αναλαμβάνουν μάλιστα τις επισφάλειες που υπάρχουν σε όλη την αγορά. Αυτές τις αναλαμβάνει το δημόσιο. Ό,τι πάει στραβά δηλαδή θα το επωμίζεται το δημόσιο. Ό,τι θα πηγαίνει καλά θα το καρπώνονται οι ιδιώτες. Αυτό είναι το παιχνίδι» τονίζει.

«Στην πραγματικότητα έρχονται να αναλάβουν το μάνατζμεντ των νοσοκομείων, καθορίζοντας τα πάντα από το χρόνο νοσηλείας μέχρι το ποιες εξετάσεις θα γίνονται. Γι’ αυτό τον λόγο θέλουν τη μετατροπή των νοσοκομείων σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου., προκειμένου να πάψει να υπάρχει η σύνθεση που υπάρχει σήμερα στα διοικητικά συμβούλια, να είναι ιδιωτικού δικαίου προκειμένου να συμμετέχουν και στη διοίκηση οι ιδιώτες και ουσιαστικά να καθορίζουν και την πολιτική του νοσοκομείου έναντι των ασθενών και τη κοινωνία» υπογραμμίζει ο κύριος Βαρνάβας και προσθέτει με νόημα: «Πιστεύω πως αυτή η φουρνιά διοικητών νοσοκομείων που διόρισε η κυβέρνηση, η οποία εμφανώς δεν μπορεί να διεκπεραιώσει τίποτα, είναι μια μεταβατική κατάσταση. Αν καταφέρει λοιπόν η κυβέρνηση να εμπεδώσει την κατάσταση με ΣΔΙΤ και Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου, αυτοί οι διοικητές θα αλλάξουν και θα τοποθετηθούν άνθρωποι που δεν τους επιλέξει το υπουργείο, αλλά θα προωθηθούν από τις ασφαλιστικές και τους διαγνωστικούς ομίλους. Δηλαδή τα νοσοκομεία θα μετατραπούν σε παραρτήματα των μεγάλων ιδιωτικών ομίλων».

Αναφορικά με τις επιπτώσεις στους πολίτες τονίζει: «Είναι βέβαιο πως οι ιδιώτες θα κινηθούν με αποκλειστικό κριτήριο το κέρδος. Το βασικότερο είναι ότι παύει να υπάρχει ισότητα των πολιτών απέναντι στο δημόσιο σύστημα υγείας. Δε θεωρούνται όλοι οι πολίτες ίσοι, αλλά θα επικρατεί η αντίληψη πως έχουν πρόσβαση όσοι έχουν ασφαλιστήρια συμβόλαια κι έχουν οικονομική επιφάνεια, ενώ όλοι οι υπόλοιποι θα θεωρούνται παρείσακτοι για το σύστημα υγείας. Στην ουσία, μειώνονται τα πακέτα εξετάσεων στα απολύτως απαραίτητα. Δηλαδή μετατρέπεται το δημόσιο νοσοκομείο σε μια επιχείρηση, η οποία δε θα έχει σκοπό τη θεραπεία τους ασθενούς, αλλά θα έχει τη δυνατότητα να μεγιστοποιήσει το κέρδος του επενδυτή, είτε αυτός είναι ασφαλιστική εταιρία, είτε είναι διαγνωστική αλυσίδα.

 
 

 

Η διεθνής εμπειρία των «αιματηρών εξιτηρίων»

Αναφέρει μάλιστα και κάποια παραδείγματα από ανάλογες προσπάθειες σε χώρες του εξωτερικού, τα οποία μόνο ενθαρρυντικά δεν ακούγονται: «Η διεθνής εμπειρία έχει δείξει πως έχουμε τα περίφημα “αιματηρά εξιτήρια”. Κοινώς γίνεται προσπάθεια να μειωθούν οι χρόνοι νοσηλείας για να μην επιβαρύνονται οι ασφαλιστικές εταιρίες, με αποτέλεσμα οι ασθενείς να βγαίνουν από τα νοσοκομεία πριν καλά-καλά αποθεραπευτούν» σημειώνει ο κύριος Βαρνάβας.

Την ίδια ώρα, όπως διευκρινίζει δε θα μείνουν ανεπηρέαστες ούτε οι εργασιακές σχέσεις στα  νοσοκομεία:  «Ουσιαστικά, το έχει πει η ΝΔ στο προεκλογικό της πρόγραμμα, πως οι ιδιώτες που θα μπουν στα νοσοκομεία θα μπορούν να φέρουν και το δικό τους προσωπικό. Αντιλαμβάνεστε πως με την κρίση που υπάρχει θα μπορούν να προσλαμβάνουν με πολύ χαμηλούς μισθούς, πολύ χαμηλότερους από αυτό που υπάρχουν σήμερα στο δημόσιο σύστημα Υγείας, και θα έρθουν στη συνέχεια να συμπιέσουν και αυτούς τους μισθούς, διότι όταν υπάρχουν τέτοιες κλιμακώσεις μισθών όλα θα πάνε στην κατώτερη κλίμακα».

Καταλήγοντας, εκτιμά πως η κυβέρνηση πιθανότατα κάνει δεύτερες σκέψεις αναφορικά με την προώθηση των εν λόγω σχεδίων. «Η κυβέρνηση βέβαια δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά της. Δεν έχει μιλήσει κανείς επισήμως ούτε ο υπουργός Υγείας ούτε κανείς άλλος. Αντιλαμβάνονται πως θα υπάρξουν  πολύ άγριες αντιδράσεις στο χώρο της Υγείας. Έτσι προσπαθούν να μείνουν μακριά και να σταθμίσουν τα δεδομένα. Ακόμη κι οι ίδιες οι ασφαλιστικές εταιρίες, σε ημερίδα που διοργάνωσαν δήλωσαν πως δεν είναι διατεθειμένες να μπουν στο χώρο της Υγείας εφόσον γίνει αυτός π πεδίο μάχης» αναφέρει.

«Θα εκτραχυνθεί η κατάσταση, εφόσον προχωρήσουν τα σχέδια»

Ανάλογη άποψη καταθέτει στο tvxs και ο πρόεδρος εργαζομένων του Νοσοκομείου «Άγιος Σάββας» και μέλος του ΔΣ της ΕΙΝΑΠ, Κώστας Κατραχιάς.

«Ειδικά σήμερα μετά τα πλήγματα που έχουν δεχθεί τα νοσοκομεία τα χρόνια των μνημονίων, η προοπτική και μόνο τα μπούμε σε τροχιά ιδιωτικοποίησης οδηγεί σε ταχύτητες αντιμετώπισης ασθενών» τονίζει και προσθέτει: «Όταν στις ΗΠΑ κάνανε επί Ομπάμα κάποια δειλά βήματα για να δώσουν ξανά ένα χαρακτήρα πιο δημόσιο στο σύστημα Υγείας, το να συζητάμε εδώ πώς θα ιδιωτικοποιηθεί με οποιαδήποτε διαδικασία το ΕΣΥ είναι σκάνδαλο».

«Η λογική να υπάρχουν ταχύτητες ασθενών, διαμορφώνει εκ των πραγμάτων μια διαφορετική αντιμετώπιση του κόσμου. Σκεφτείτε για έναν καρκινοπαθή, όπου το κόστος είναι τεράστιο, το να ρίξεις την ποιότητα των θεραπειών με βάση τη δυνατότητα να καλυφθούν από τις ασφαλιστικές, κάτι τέτοιο είναι εγκληματικό» σημειώνει και συνεχίζει: «Ήδη υπάρχουν προβλήματα αναφορικά με την κάλυψη του κόστους κάποιων ακριβών φαρμάκων και θεραπειών. Αν προχωρήσουν αυτά τα σχέδια, η κατάσταση σε τέτοιου είδους ζητήματα θα εκτραχυνθεί».

Μάλιστα, όπως αναφέρει, τα κυβερνητικά στελέχη δεν κρύβουν την κατεύθυνση που θέλουν τα να δώσουν στα πράγματα. «Σε συνάντηση που είχαμε πρόσφατα ως ΕΙΝΑΠ με τον υφυπουργό υγείας, τον κ. Κοντοζαμάνη, μας ειπώθηκε πως η κυβέρνηση είναι υπέρ του δημόσιου χαρακτήρα της Υγείας, όχι όμως απαραίτητα και του κρατικού. Είναι πολύ συγκεκριμένη η λογική του. Θεωρούν πως δεν είναι απαραίτητο το δημόσιο να παρέχει όλες τις υπηρεσίες. Αυτές θεωρούν πως μπορούν να τις αναλάβουν οι ιδιώτες».

«Φτάνουμε στο σημείο οι ασθενείς να αντιμετωπίζονται με το κεφάλι, αναλόγως με το τι θα μπορεί να καλύψει το ασφαλιστικό του συμβόλαιο. Εξυπακούεται πως με αυτό τον τρόπο καταργείται σταδιακά η δημόσια ασφάλιση κι εξαφανίζεται και η κρατική χρηματοδότηση. Το παιχνίδι λοιπόν θα γίνεται μεταξύ των ασφαλιστικών, των μεγάλων νοσοκομείων, διαγνωστήριων ή ό,τι άλλο ιδιωτικό υπάρχει στο χώρο της Υγείας. Σε αυτο τον φαύλο κύκλο ο ασθενής θα παραμένει σταδιακά ακάλυπτος αν δεν πληρώσει από την τσέπη του» υπογραμμίζει ο κύριος Κατραχιάς και συνεχίζει: «Στην πραγματικότητα οδηγούμαστε σε μια νέα πραγματικότητα όπου όποιος έχει λεφτά θα μπορεί να είναι καρκινοπαθής, όποιος δεν έχει λεφτά αλλά είναι ασφαλισμένος με κάποιο τρόπο θα μπορεί να πάρει και καμιά αντιβίωση ή θα αντιμετωπίζεται αν έχει κάτι πολύ σοβαρό, ενώ ο ανασφάλιστος θα περιορίζεται την καλύτερη περίπτωση σε μια γενική εφημερία και αν».

«Μας οδηγούνε στην ιδιωτικοποίηση μέσω της απαξίωσης»

Την ίδια ώρα όμως επισημαίνει πως οι πολιτικές απαξίωσης διευκολύνουν αφάνταστα τα σχέδια για ιδιωτικοποίηση.

«Το ΕΣΥ αδειάζει, ειδικά σε ό,τι αφορά του γιατρούς. Την επόμενη διετία δε θα απομείνει γιατρός. Κι αυτή είναι μια τεράστια ευκαιρία για όποιον θέλει την ιδιωτικοποίηση. Πιο χοντρό είναι αυτή τη στιγμή ότι γεμίζουν τα νοσοκομεία με συμβασιούχους γιατρούς και δεν υπάρχουν μόνιμοι. Κάθε χρόνο συνταξιοδοτείται μαζικά κόσμος, χωρίς υπάρχουν προσλήψεις νέων. Με αυτό τον τρόπο όμως πως έτσι έρχεται η απαξίωση των νοσοκομείων» υπογραμμίζει, ενώ ανασύρει μνήμες από το όχι πολύ μακρινό παρελθόν: «Ας  μην ξεχνάμε ότι έτσι έκλεισε νοσοκομεία ο Άδωνις. Κάποια νοσοκομεία τα είχαν κυριολεκτικά πεταμένα, δεν τους πήγαινε περιστατικά το ΕΚΑΒ, τα είχαν κόψει από τη χρηματοδότηση, στην ουσία εκ των έσω σβήσανε. Δε χρειαζόταν μόνο ο τσαμπουκάς των Σαμαροβενιζέλων για να κλείσουν».

«Αν τώρα διαμορφώνεις μια κατάσταση πως δεν προσλαμβάνεις προσωπικό, στο τέλος διαμορφώνεις το κλίμα για ιδιωτικοποίηση. Πώς συμβαίνει σε κάποια επαρχιακά νοσοκομεία που δεν έχουν γιατρούς και καλούν ιδιω΄τες με μπλοκάκι για να καλύψουν τις ανάγκες; Στο τέλος το κάνουν να μοιάζει λογικό» καταλήγει.
https://tvxs.gr