Μια όμορφη αντιφασιστική απάντηση επιφυλάσσουν οι μαθητές της Θεσσαλονίκης σε όσους έσπευσαν να φυτέψουν στα σχολεία - δηλητηριάζοντας τα νέα μυαλά - τις ακροδεξιές, ρατσιστικές και ξενοφοβικές τους ιδέες, χρησιμοποιώντας ως εύκολα θύματα τους πρόσφυγες. «Να μάθουμε πως τραγουδούν τ’ αηδόνια αν μιλήσουν …», μας καλούν οι μαθητές με τους στίχους του Μάνου Ελευθερίου από τις «Πατρίδες που έγιναν φωτιά». 

Η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Θεσσαλονίκης διοργανώνει στις 14 Δεκεμβρίου μια μεγάλη αντιπολεμική συναυλία αφιερωμένη στους πρόσφυγες και καλεί όλα τα σχολεία, όλους τους μαθητές και όσα πολιτιστικά σύνολα το επιθυμούν να συμμετάσχουν. «Δεν ανεχόμαστε τους φασίστες και τις ιδέες τους στα σχολεία και τις γειτονιές μας», «θέλουμε να ζήσουμε σε έναν κόσμο της ειρήνης, της αδελφοσύνης, της αλληλεγγύης, θέλουμε η θάλασσα μας να μην είναι γεμάτη από νεκρά παιδιά, που ήθελαν να ξεφύγουν απ’ τον πόλεμο, αλλά να είναι η θάλασσα που θα μας ενώσει με τους γείτονες λαούς», αναφέρουν στο μήνυμά τους. 

 

Ένα μήνυμα αναγκαίο 

Ένα μήνυμα αναγκαίο για την κοινωνία, όπως αποδείχτηκε τις προηγούμενες ημέρες. Χωρίς καμία επίσημη κυβερνητική καταδίκη, τα ρατσιστικά μπάρμπεκιου και τα μπλόκα των «Μακεδονομάχων» στους πρόσφυγες ακολούθησαν, με την προτροπή των τελευταίων, αντι-προσφυγικές διαδηλώσεις από μαθητές εναντίον των προσφυγόπουλων. 

Με συνθήματα όπως, «έξω από τα σχολεία οι λαθρομετανάστες» και τραγουδώντας το «Μακεδονία Ξακουστή», διαδήλωσαν στους δρόμους της πόλης, μαθητές του ΕΠΑΛ Γιαννιτσών. Λίγες ημέρες αργότερα ακροδεξιές ομάδες προσπάθησαν να διοργανώσουν μεγάλη διαδήλωση με τη συμμετοχή των σχολείων της Πιερίας στην Κατερίνη και σύνθημα «τα μαθήματα μπορούν να περιμένουν, η σωτηρία της χώρας όχι». 

Εδώ έρχονται τα καλά νέα. Μόλις 30 νεαροί διαδήλωσαν τελικά φωνάζοντας «είναι μια απάτη το προσφυγικό, η πραγματικότητα είναι εποικισμός» ή το «θέλουμε Ελληνόπουλα μέσα στα σχολειά και όχι μουσουλμάνους να φτιάχνουνε τζαμιά». Τα ακόμη καλύτερα νέα ήρθαν από το Μουσικό Σχολείο Σερρών. «Εμείς, οι μαθητές και οι μαθήτριες του Μουσικού Σχολείου Σερρών, καλωσορίζουμε τα παιδιά των προσφύγων από το κέντρο φιλοξενίας που θα φοιτήσουν φέτος στο σχολείο μας (…) αποφασίσαμε να κάνουμε ό,τι μπορούμε ώστε τα παιδιά αυτά, οι νέοι συμμαθητές και συμμαθήτριές μας, να αισθανθούν το σχολείο μας σαν δικό τους σχολείο, να νιώσουν ότι είναι ευπρόσδεκτοι και ότι εμείς είμαστε χαρούμενοι που θα τους έχουμε δίπλα μας». 

Επίσης στην Θεσσαλονίκη κάθε πορεία ακροδεξιών έρχεται αντιμέτωπη με μία αντιφασιστική. Στην τελευταία που έγινε στην Καλαμαριά, οι 30 περίπου ακροδεξιοί που αντιδρούσαν στην εγκατάσταση προσφύγων στο εγκαταλειμμένο νοσοκομείο «Παναγία» - κάτι που έχει διαψευστεί -  βρέθηκε απέναντι στα πανό δεκάδων δημοκρατικών πολιτών. 

Αντιφασιστική απάντηση από το Βορρά

Και οι αντιφασιστικές δράσεις στη Βόρειο Ελλάδα, όσο πάνε και φουντώνουν. Φοιτητικοί σύλλογοι και μαθητές της Θεσσαλονίκης ετοιμάζουν δράσεις και εκδηλώσεις υποστήριξης των προσφύγων και μεταναστών. 

Ήδη συστάθηκε Επιτροπή Αλληλεγγύης για τους Πρόσφυγες ύστερα από κάλεσμα των φοιτητικών συλλόγων Βιολογικού, Γεωλογικού, Φαρμακευτικής, Κτηνιατρικής, Δασολογίας, Χημικών Μηχανικών, Ψυχολογικού, Αγγλικού, Δημοσιογραφίας & ΜΜΕ, ΤΕΦΑΑ καθώς και της συνέλευσης φοιτητών ΠΑΜΑΚ, της συντονιστικής επιτροπής του Τμήματος ΕΚΠ και του Συλλόγου Οικότροφων Φοιτητών Εστιών Θεσσαλονίκης. 

Όπως αναφέρουν σε ψήφισμά τους, η δημιουργία της επιτροπής «έρχεται ως λύση στην ανάγκη δραστηριοποίησής τους ενάντια στους πολεμικούς σχεδιασμούς και έκφρασης της αλληλεγγύης τους στους πρόσφυγες μέσα σε σύνθετες εξελίξεις στη χώρα και την περιοχή μας». Στον προγραμματισμό τους περιλαμβάνεται μέρα συλλογής φωτογραφικού υλικού για το προσφυγικό και έκθεση φωτογραφίας στις σχολές (Τετάρτη 13/11), προβολή ταινίας με θέμα τον πόλεμο στο αμφιθέατρο της Ιατρικής ΑΠΘ (Πέμπτη 14/11) και μεγάλη εκδήλωση μαζί με την ΕΔΥΕΘ, με τίτλο «Δίνουμε το χέρι στα θύματα των ιμπεριαλιστικών πολέμων, δυναμώνουμε την αλληλεγγύη και τον αγώνα μας» (Σάββατο 16/11). 

Η μεγάλη αντιπολεμική συναυλία των μαθητών θα είναι ένα πολύ δυνατό μήνυμα από τη Βόρεια Ελλάδα ενάντια στον εκφασισμό της κοινωνίας. «Γιατί εμείς δεν τραγουδάμε για να ξεχωρίσουμε αδερφέ μου από τον κόσμο. Εμείς τραγουδάμε για να σμίξουμε τον κόσμο» (Γιάννης Ρίτσος/Καπνισμένο Τσουκάλι), όπως λένε στην ανακοίνωσή τους. 

Ακολουθεί ολόκληρη:  

H Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Θεσσαλονίκης καλεί όλα τα σχολεία, όλα τα 15μελή και 5μελή, πολιτιστικές ομάδες, συγκροτήματα και κάθε μαθητή να συμμετέχει στη ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΠΟΛΕΜΟ - ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΗ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ «Να μάθουμε πως τραγουδούν τ’ αηδόνια αν μιλήσουν…» Μ. Ελευθερίου.

Δεν είμαστε αδιάφοροι μπροστά σε όλα αυτά που συμβαίνουν. Δεν αντέχουμε να βλέπουμε τις εικόνες φρίκης του πολέμου. Δεν ανεχόμαστε τους φασίστες και τις ιδέες τους στα σχολεία και τις γειτονιές μας. Δεν τσιμπάμε στα ψέματα και τα παραμύθια που μας λένε!

Όλοι εμείς αγαπάμε την ζωή, έχουμε ίδια όνειρα, θέλουμε να ζήσουμε σε έναν κόσμο της ειρήνης, της αδελφοσύνης, της αλληλεγγύης, θέλουμε η θάλασσα μας να μην είναι γεμάτη από νεκρά παιδιά, που ήθελαν να ξεφύγουν απ’ τον πόλεμο, αλλά να είναι η θάλασσα που θα μας ενώσει με τους γείτονες λαούς!

Κάποιοι όμως μας στερούν τα όνειρα μας, οι ίδιοι που μας παίρνουν το βιβλίο από το χέρι, οι ίδιοι εξαπολύουν τον πόλεμο. Αυτοί οι κάποιοι έχουν όνομα, είναι οι κυβερνήσεις μας που σφίγγουν το χέρι στους φονιάδες των λαών, το ΝΑΤΟ, οι ΗΠΑ, η ΕΕ! Η πορεία του ΝΑΤΟ σε όλο τον κόσμο είναι ένας δρόμος φρίκης, που σκορπίζει τον θάνατο απ’ όπου κι αν περάσει! Τον πόνο και τη δυστυχία του πολέμου την έχουμε δει στα μάτια των χιλιάδων προσφυγόπουλων από τη Συρία που είναι στα σχολεία και τις γειτονιές μας, την έχουμε δει στο μάτια των μαθητών της Κορέας, της Γιουγκοσλαβίας, του Ιράκ και από όπου αλλού πέρασαν οι δολοφόνοι του ΝΑΤΟ.

Δεν θα τους περάσει!

Οι μαθητές απέναντι σε όλα αυτά δε θα μείνουμε με τα χέρια σταυρωμένα.

Βροντοφωνάζουμε! Έξω οι φασίστες από τα σχολεία και τις γειτονιές μας.

Δίνουμε όλοι οι μαθητές ραντεβού στη Μεγάλη Συναυλία Αλληλεγγύης στους πρόσφυγες στις 14 Δεκέμβρη. “Γιατί εμείς δεν τραγουδάμε για να ξεχωρίσουμε αδερφέ μου από τον κόσμο. Εμείς τραγουδάμε για να σμίξουμε τον κόσμο”

Θέλουμε να δημιουργήσουμε, κόντρα στα αμέτρητα εμπόδια που συναντάμε για να το κάνουμε. Από το ασφυκτικό καθημερινό πρόγραμμα, από το σπίτι στο σχολείο και μετά στο φροντιστήριο, μέχρι τις ελλείψεις υποδομών στα σχολεία και τις γειτονιές μας, αλλά και το γεγονός πως για να ασχοληθούμε με τα ενδιαφέροντά μας, πρέπει οι οικογένειές μας να δώσουν ένα σκασμό λεφτά.

Θέλουμε μέσα από τις μελωδίες μας, αλλά και κάθε είδος τέχνης, να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας στα χιλιάδες προσφυγόπουλα που είναι εγκλωβισμένα χωρίς τη θέλησή τους στη χώρα μας. Αγωνιζόμαστε για τη φιλία των λαών ενάντια στους πολέμους των εκμεταλλευτών.

Υψώνουμε τείχος στους φασίστες και το ναζιστικό τους δηλητήριο, αγωνιζόμαστε ενάντια σε κάθε φασιστική, ρατσιστική ιδέα. Όπλο μας είναι η αλληλεγγύη!!!

Καλωσορίζουμε τα προσφυγόπουλα στα σχολεία μας! Διεκδικούμε να δημιουργηθούν τμήματα ένταξης για όλα τα προσφυγόπουλα και να προσληφθούν καθηγητές, ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί, καθώς και μεταφραστές - διερμηνείς.

Καλούμε ΓΣ στα σχολεία μας, συζητάμε στα 5μελή και 15μελή. Παίρνουμε όλοι αποφάσεις οργάνωσης, στήριξης και συμμετοχής! Δηλώνουμε όλοι τις ομάδες μας ( χορού, θεάτρου, κινηματογράφου, φωτογραφίας, κλπ), τα συγκροτήματα μας.

Αγωνιζόμαστε για τη φιλία των λαών ενάντια στους πολέμους των εκμεταλλευτών.

Όπλο μας είναι η αλληλεγγύη!!!
https://tvxs.gr