Δεν είναι μόνον η επικοινωνιακή εργαλειοποίηση της αναφοράς Τουλουπάκη προς τον Άρειο Πάγο για τους προστατευόμενους μάρτυρες που καταδεικνύει την καθαρή επιδίωξη της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ – δηλαδή, τη συγκάλυψη της ουσίας του σκανδάλου Novartis.

Είναι και το δεύτερο έγγραφο που αποκάλυψε σήμερα η Kontra News, απεσταλμένο επίσης στους αντιεισαγγελείς του Αρείου Πάγου από την εισαγγελέα κατά της Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη, που αποδεικνύει ότι η Δικαιοσύνη έχει στα χέρια της σοβαρά και απόρρητα στοιχεία για το σκάνδαλο και εξηγεί τη μεγάλη αγωνία της κυβερνητικής πλειοψηφίας και την, με κάθε μέσο, προσπάθειά της να ακυρώσει την εν εξελίξει δικαστική έρευνα και να αποσιωπήσει τις τυχόν ευθύνες των υπό διερεύνηση πολιτικών προσώπων. Όπως είναι επίσης και η επιμονή της ίδιας πλειοψηφίας – με πρόθυμο εκτελεστικό βραχίονα τον πρόεδρο της Βουλής – στην εξαίρεση των Παύλου Πολάκη και Δημήτρη Τζανακόπουλο από την προανακριτική επιτροπή που υπηρετεί τις ίδιες επιδιώξεις και αποκαλύπτει τα κίνητρα της κυβέρνησης.

 

Συνεκτιμώντας όλα αυτά τα δεδομένα στον ΣΥΡΙΖΑ είναι πεπεισμένοι ότι βρίσκεται σε εξέλιξη ένα πολύ συγκεκριμένο σχέδιο με πολύ καθαρές επιδιώξεις – ένα σχέδιο, που οργανώθηκε όπως λένε από το «σαμαρικό μπλοκ και τις συνιστώσες του εντός ΚΙΝΑΛ» και το οποίο διαθέτει, έστω και δια της ανοχής, τις «ευλογίες Μητσοτάκη». Το σχέδιο αυτό φέρεται να έχει τρεις βασικούς στόχους: Την αποκάλυψη, ακύρωση και απαξίωση των προστατευόμενων μαρτύρων στις καταθέσεις των οποίων στηρίχθηκε και ο πυρήνας της έρευνας για τα πολιτικά πρόσωπα, την ακύρωση – και, ει δυνατόν εν τέλει την εξαίρεση από την έρευνα - της εισαγγελέως κατά της Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη, και την παγίδευση του ΣΥΡΙΖΑ σε μια τοξική πολιτική αντιπαράθεση που θα οδηγήσει σε αποπροσανατολισμό και συγκάλυψη του πραγματικού σκανδάλου και των πρωταγωνιστών του, είτε πρόκειται για πολιτικά είτε και για άλλα πρόσωπα.

Ως προς το σκέλος που αφορά τους προστατευόμενους μάρτυρες, η τοποθέτηση Βενιζέλου μάλλον είναι ενδεικτική των προθέσεων. «Οι μάρτυρες ήσαν εξαρχής παντελώς αναξιόπιστοι» δήλωσε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, για τον οποίο η υπόθεση έχει μπει στο αρχείο. «Παρανόμως εξετάστηκαν», πρόσθεσε, «και παρανόμως «προστατεύθηκαν» για να προσδώσουν άρωμα μυστηρίου και να αποφύγουν όχι μόνο την αντεξέταση αλλά και τις ευθύνες τους». Και προβάλλοντας το – δικονομικό και αμφιλεγόμενο – επιχείρημα ότι οι μάρτυρες δεν έπρεπε να τεθούν σε καθεστώς προστασίας γιατί προσδοκούσαν οικονομικό όφελος στις ΗΠΑ, κατέληξε «η υπόθεση Novartis ως δήθεν πολιτικό σκάνδαλο είναι η μεγαλύτερη και πιο πρόχειρη σκευωρία των τελευταίων 45 ετών».

 

Η απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ, δια του Αλέξη Χαρίτση, ήταν πως συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο – ότι, δηλαδή, η αξιοποίησή τους από το FBI αποδεικνύει και την αξιοπιστία των μαρτύρων και οδηγεί σε πλήρη κατάρρευση τη θεωρία της σκευωρίας. Οι πληροφορίες ωστόσο αναφέρουν ότι η ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ, πατώντας ακριβώς πάνω στα δικονομικά επιχειρήματα Βενιζέλου, θα ζητήσουν τον αποχαρακτηρισμό και την αποκάλυψη της ταυτότητας των δύο προστατευόμενων μαρτύρων και την κλήτευσή τους στην Προανακριτική, με στόχο να ακυρώσουν τις μαρτυρίες τους και, μαζί, το σύνολο της έως τώρα δικογραφίας για το σκάνδαλο Novartis.

Ανάλογη τακτική σχεδιάζεται και για την εισαγγελέα Ελένη Τουλουπάκη. Θα κληθεί και εκείνη – ως «πρόσωπο – κλειδί της σκευωρίας» όπως υποστηρίζουν πηγές της πλειοψηφίας - ως μάρτυρας στην Προανακριτική, με στόχο να της χρεωθούν εν τέλει δικονομικές παρατυπίες σε ό,τι αφορά τους προστατευόμενους μάρτυρες και να διαμορφωθεί κλίμα ότι προχώρησε στην κλήτευσή τους κατόπιν πίεσης και «εντολών» του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου.

Το τρίτο σκέλος του σχεδίου της ΝΔ βασίζεται στην παράλληλη δημιουργία κλίματος σκληρής πόλωσης με τον ΣΥΡΙΖΑ και εξώθησής του σε κινήσεις που θα έφτιαχναν αφήγημα «αντιθεσμικής» και «ακτιβιστικής» αντιπολίτευσης που λειτουργεί «υπό τον φόβο αποκάλυψης της σκευωρίας». Προσμετρώντας αυτές ακριβώς τις επιδιώξεις, και προκειμένου να αποκρούσει τις παγίδες,  το προεδρείο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας που συνεδρίασε σήμερα υπό τον Αλέξη Τσίπρα για το θέμα Πολάκη-Τζανακόπουλου κατέληξε στην ενδιάμεση λύση: Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα αντικαταστήσει τους δύο βουλευτές στην Προανακριτική, αλλά δεν θα οδηγήσει και την κατάσταση στα άκρα. Οι δύο βουλευτές μπορεί, τυπικά, να εμφανιστούν στην συνεδρίαση της Πέμπτης η οποία πιθανώς θα αναβληθεί, στη συνέχεια όμως οι θέσεις τους θα παραμείνουν κενές και ο ΣΥΡΙΖΑ θα εξαντλήσει όλα τα νομικά και θεσμικά μέσα για να καταδείξει την αντιθεσμική εξαίρεσή τους με την αυθαίρετη απόφαση της πλειοψηφίας.