Loading...

Κατηγορίες

Παρασκευή 17 Μάι 2019
Διαφωνία Τίμερμανς-Βέμπερ για μια συμμαχία «από Τσίπρα μέχρι Μακρόν»
Κλίκ για μεγέθυνση
17.05.2019, 08:05

 

Υπέρ μιας προοδευτικής συμμαχίας «από τον αριστερό Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα μέχρι τον φιλελεύθερο Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν», τάχθηκε o Φρανς Τίμερμανς στο χθεσινοβραδινό δεύτερο τηλεοπτικό debate με τον Μάνφρεντ Βέμπερ στη γερμανική δημόσια τηλεόραση.

«Είναι σαν να φέρνουμε στην Γερμανία μαζί την Ζάρα Βάγκενκνεχτ (σ.σ. επικεφαλής της ΚΟ της Αριστεράς) με τον Κρίστιαν Λίντνερ (σ.σ. αρχηγό των Φιλελευθέρων [FDP]) αντέτεινε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, υποστηρίζοντας ότι δεν μπορεί μεταξύ τους να υπάρξει καμιά ουσιαστική σύγκλιση σε ό,τι αφορά το περιεχόμενο.

«Κι εσείς ανήκετε στην ίδια Κοινοβουλευτική Ομάδα με τον Βίκτορ Όρμπαν», ανταπάντησε ο επικεφαλής υποψηφίου των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Δημοκρατών για τις Ευρωεκλογές.

Οι μεγαλύτερες διαφορές μεταξύ των δύο αντιπάλων εντοπίστηκαν όταν η συζήτηση έφθασε στα θέματα κοινωνικής πολιτικής. Ο Τίμερμανς τάχθηκε υπέρ της εισαγωγής κατώτατου μισθού ίσου με το 60% του μέσου εισοδήματος σε όλα τα κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, φέρνοντας μάλιστα το επιχείρημα, «ήταν άραγε τόσο κακό πράγμα η εισαγωγή του κατώτατου μισθού στην Γερμανία; Όχι».

Ο Βέμπερ από την πλευρά του εξήγησε ότι δεν έχει κάτι εναντίον του κατώτατου μισθού, αποφεύγοντας ωστόσο να ταχθεί ξεκάθαρα υπέρ του μέτρου. Απέρριψε για μία ακόμη φορά την ιδέα περί πανευρωπαϊκής ασφάλισης των ανέργων, την οποία έχει προτείνει το γερμανικό Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD).

Και οι δύο υποψήφιοι τάχθηκαν εξάλλου εναντίον του σχεδίου του Αυστριακού καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς για περικοπή του επιδόματος παιδιού όταν πρόκειται για ασφαλισμένους μη-αυστριακούς πολίτες της ΕΕ των οποίων τα παιδιά δεν ζουν στην Αυστρία. «Όποιος πληρώνει, έχει επίσης το δικαίωμα στο πλήρες ποσό», δήλωσε ο κ. Βέμπερ.

Παρόμοια τοποθετήθηκαν οι μονομάχοι και σε ό,τι αφορά την ανάγκη φύλαξης των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε. Ο κ. Βέμπερ υπερασπίστηκε μάλιστα την Άνγκελα Μέρκελ για τις αποφάσεις που έλαβε όταν ξέσπασε η προσφυγική κρίση το 2015, αλλά και την συμφωνία της Ε.Ε. με την Τουρκία, την οποία, επισήμανε, «οι σοσιαλδημοκράτες πάντα αμφισβητούσαν». «Την διαπραγματεύτηκα εγώ ο ίδιος», αντέταξε ο κ. Τίμερμανς, αντιπρόεδρος της απερχόμενης Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Σε ό,τι αφορά την απαγόρευση της μαντίλας στα σχολεία από την αυστριακή κυβέρνηση, ο Ολλανδός υποψήφιος εμφανίστηκε ξεκάθαρα αρνητικός. «Υπάρχει πρόβλημα με τους Εβραίους που φορούν κιπά;», διερωτήθηκε ο κ. Τίμερμανς και πρόσθεσε ότι το Ισλάμ αποτελεί κομμάτι της Ευρώπης εδώ και 2000 χρόνια. «Το Ισλάμ ανήκει στην Ευρώπη, αλλά δεν αποτελεί συστατικό στοιχείο της», έκρινε από την πλευρά του ο κ. Βέμπερ.

Ξεκάθαρη ήταν η διαφορά προσέγγισης των δύο υποψηφίων στο θέμα της μείωσης των εκπομπών καυσαερίου διοξειδίου του άνθρακα, με τον κΤίμερμανς να τάσσεται ευθέως υπέρ της επιβολής φόρου CO2 - «όποιος ρυπαίνει, πρέπει να πληρώνει», δήλωσε - και τον κ. Βέμπερ να προτάσσει την τεχνολογική εξέλιξη ως βασικό εργαλείο για την επίτευξη των στόχων για το κλίμα.

Πάντως, οι δύο μονομάχοι εμφανίστηκαν να συμφωνούν, ή έστω να μην διαφωνούν ριζικά, σε πολλά θέματα, όπως στην απόρριψη του ενδεχομένου στρατιωτικής επίλυσης του προβλήματος με το Ιράν, στην δημιουργία ευρωπαϊκού στρατού.

«Πρόκειται για εγχείρημα ειρήνης, καθώς όποιοι έχουν κοινό στρατό δεν μπορούν να στραφούν ο ένας εναντίον του άλλου», είπε ο υποψήφιος του ΕΛΚ, με τον αντίπαλό του να προειδοποιεί εναντίον του κινδύνου νέας κούρσας εξοπλισμών στην Ευρώπη - και στην ανάγκη να εγκαταλειφθούν οι πολύ σύντομες πτήσεις.

Ο Τίμερμανς ζήτησε μάλιστα την απαγόρευσή τους, ενώ ο Βέμπερ προτίμησε να τονίσει ότι, αν ο σιδηρόδρομος καταστεί αρκετά ελκυστικός, δεν θα υπάρχει λόγος να προτιμά κανείς το αεροπλάνο για κοντινές αποστάσεις.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

 
© Copyright 2011 - 2020 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου