Loading...

Κατηγορίες

Παρασκευή 11 Ιαν 2019
Γιατί δεν χάνει τη στήριξη της Βουλής η κυβέρνηση
Κλίκ για μεγέθυνση
φωτο:Τουλάχιστον έξι εν δυνάμει σύμμαχοι μαζί με τους 145 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ εξασφαλίζουν τον μαγικό αριθμό 151 | EUROKINISSI / ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Στη διακριτική ευχέρεια του ΣΥΡΙΖΑ εναπόκειται το αν θα συνεχίσει κοινοβουλευτικά ως κυβέρνηση μειοψηφίας σε περίπτωση αποχώρησης των ΑΝ.ΕΛΛ., καθώς συνταγματικά και κοινοβουλευτικά δεν φαίνεται να συντρέχουν οι προϋποθέσεις ανατροπής της.

Με αφορμή τις συνεχιζόμενες απειλές του συγκυβερνήτη Πάνου Καμμένου και τις ενδείξεις ότι το «διαζύγιο» των δύο κομμάτων έρχεται πιο κοντά λόγω της Συμφωνίας των Πρεσπών, η κυβέρνηση διά του κυβερνητικού εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπουλου έχει ξεκαθαρίσει ότι θα πορευτεί ώς τις εκλογές ακόμη και ως κυβέρνηση μειοψηφίας, όπως π.χ. στην Ισπανία, όπου κυβερνά το Σοσιαλιστικό Κόμμα με την ανοχή των Podemos.

Η ενδεχόμενη πολιτική αυτή επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ, που διαθέτει 145 έδρες στην παρούσα Βουλή, δεν αντιμετωπίζει προβλήματα σε θεσμικό επίπεδο, καθώς δεν φαίνεται να συγκεντρώνονται οι απαραίτητες 151 ψήφοι σε περίπτωση π.χ. που η Ν.Δ. καταθέσει πρόταση μομφής.

Βάσει Συντάγματος και Κανονισμού της Βουλής, η κυβέρνηση χάνει τη στήριξη της Βουλής μόνο σε περίπτωση που αποτύχει να πάρει ψήφο εμπιστοσύνης ή σε περίπτωση που υπερψηφιστεί μια πρόταση δυσπιστίας εναντίον της.

Σύμφωνα με το άρθρο 142 του Κανονισμού της Βουλής, η πρόταση δυσπιστίας απαιτεί υπογραφές 50 βουλευτών, τις οποίες διαθέτει μόνον η Ν.Δ. από τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Για να υπερψηφιστεί χρειάζεται την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών, δηλαδή 151, ενώ πρέπει να υποβληθεί τουλάχιστον ένα εξάμηνο μετά την προηγούμενη. Η τελευταία φορά ήταν τον Ιούνιο του 2018 με αφορμή τη Συμφωνία των Πρεσπών και από τις 17 Δεκεμβρίου η Ν.Δ. έχει τη δυνατότητα να επανέλθει.

Αντίστοιχα, η διαδικασία ψήφου εμπιστοσύνης (άρθρο 141) αποτελεί πρωτοβουλία της κυβέρνησης, η οποία έχει δηλώσει πως δεν συντρέχει λόγος να τη ζητήσει. Ακόμη όμως και σε αυτήν την περίπτωση, τα πράγματα θα είναι ακόμη ευκολότερα, καθώς για την ψήφο εμπιστοσύνης χρειάζεται απλή πλειοψηφία επί των παρόντων, αρκεί να μην είναι λιγότεροι από 120. Π.χ. με μόλις επτά απουσίες από την αίθουσα, αρκούν οι 145 έδρες του ΣΥΡΙΖΑ.

Οσον αφορά τους πραγματικούς συσχετισμούς, ακόμη και σε περίπτωση αποχώρησης του Πάνου Καμμένου και όσων από τους ΑΝ.ΕΛΛ. τον ακολουθήσουν, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αισιοδοξούν ότι διαθέτουν ακόμη και 151 έδρες στη Βουλή. Αυτό πρακτικά είναι εφικτό, εφόσον θα απέρριπταν μια πρόταση μομφής ή θα στήριζαν μια ψήφο εμπιστοσύνης, πλην των 145 του ΣΥΡΙΖΑ, οι ακόλουθοι έξι:

1. Η ανεξάρτητη βουλευτής και υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Κατερίνα Παπακώστα, που δηλώνει θετική υπό προϋποθέσεις για τη Συμφωνία των Πρεσπών.

2. Ο βουλευτής των ΑΝ.ΕΛΛ. Θανάσης Παπαχριστόπουλος, ο οποίος έχει ξεκαθαρίσει ότι θα υπερψηφίσει το Μακεδονικό και θα καταψηφίσει μια πρόταση μομφής της Ν.Δ.

3. Η υπουργός Τουρισμού Ελενα Κουντουρά (ΑΝ.ΕΛΛ.), η οποία φέρεται θετική στη Συμφωνία των Πρεσπών, αλλά κρατά για την ώρα κλειστά τα χαρτιά της.

4. Ο βουλευτής των ΑΝ.ΕΛΛ. Κώστας Ζουράρις, που έχει διαφωνήσει με τη λύση του Μακεδονικού, αλλά έχει δηλώσει ότι δεν προτίθεται να ρίξει την κυβέρνηση.

5. Ο βουλευτής της Ενωσης Κεντρώων Γιάννης Σαρίδης, που υπερψήφισε τον κρατικό προϋπολογισμό του 2019 και δηλώνει «παρών» στο άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ στο Κέντρο.

6. Ο βουλευτής του Ποταμιού Σπύρος Δανέλλης, ο οποίος θα υπερψηφίσει σε κάθε περίπτωση τη Συμφωνία των Πρεσπών, ενώ έχει δηλώσει ως προσωπική άποψη ότι πρέπει να στηριχτεί η κυβέρνηση σε περίπτωση πρότασης μομφής με αφορμή το Μακεδονικό.

Επίσης, δεν είναι σίγουρο ότι όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης θα μείνουν εντός αίθουσας για να στηρίξουν στη Βουλή μια πρόταση δυσπιστίας της Ν.Δ. Π.χ. ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας έχει χαρακτηρίσει πολύ πρόσφατα «γελοιότητα» την υποβολή πρότασης μομφής ελάχιστους μήνες πριν από τις εκλογές.

http://www.efsyn.gr

 
© Copyright 2011 - 2019 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου