Loading...

Κατηγορίες

Κυριακή 25 Φεβ 2018
«Δεν σηκώνουμε μύγα στο σπαθί μας σε ό,τι αφορά τα κυριαρχικά μας δικαιώματα»
Κλίκ για μεγέθυνση

«Οι πολύ προκλητικές δηλώσεις, όπως και οι δράσεις οι οποίες μπορεί να προκαλέσουν ζητήματα, μπορεί να οδηγήσουν σε ατυχήματα. Τα ατυχήματα να προκαλέσουν εμπλοκές και μετά είναι δύσκολο να γυρίσεις πίσω»

Μήνυμα ότι όσον αφορά τα κυριαρχικά δικαιώματα «όχι απλώς τα υπερασπίζουμε σε διεθνές αλλά και σε τοπικό επίπεδο αλλά και δεν σηκώνουμε μύγα στο σπαθί μας» έστειλε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας.

Σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ σημείωσε ότι η Ελλάδα παρακολουθεί με ψυχραιμία. «Λέμε το εξής: επιθυμούμε τον ειρηνικό και ευρωπαϊκό δρόμο της Τουρκίας, αυτό όμως σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει, και με μια έννοια μπαίνει απαγορευτικό, ότι όσον αφορά τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, όχι απλώς τα υπερασπίζουμε σε διεθνές αλλά και σε τοπικό επίπεδο αλλά και δεν σηκώνουμε μύγα στο σπαθί μας» ανέφερε.

Έκανε λόγο για όρια «που τόσο η Ελλάδα όσο και η Ευρώπη, δεν ανεχόμαστε να τα υπερβεί κανένας. Η απάντηση, πέρα από τη δικιά μας, αλλά και από τη Σύνοδο Κορυφής και από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ήταν πρωτοφανής. Δεν έχει υπάρξει ανάλογη προειδοποίηση τα τελευταία τριάντα χρόνια. Αυτό σημαίνει πρακτικά: αποφάσισε τί θα κάνεις και πρόσεξε πάρα πολύ τι θα είναι αυτό που θα κάνεις».

Αναλυτικά οι δηλώσεις του Δ. Βίτσα:

Για την τουρκική προκλητικότητα:

Το τελευταίο διάστημα υπάρχει μια αύξηση της τουρκικής προκλητικότητας στην Κύπρο, κατά κύριο λόγο, και στο Αιγαίο. Αυτό αναδεικνύει την Τουρκία σε μια διεθνώς νευρική δύναμη αλλά και σε μια αναθεωρητική δύναμη, η οποία δεν δέχεται ή θέλει να αλλάξει τις διεθνείς συμβάσεις. Η σημερινή Τουρκία φαίνεται σαν να ξεχνά - βεβαίως προέρχεται από τους Οθωμανούς αλλά είναι πολύ μακριά από την οθωμανική αυτοκρατορία - ότι αυτή διαλύθηκε στις αρχές του 20ου Αιώνα.

Όλα είναι εξηγήσιμα. Εμείς βέβαια, παρακολουθούμε με ψυχραιμία. Λέμε το εξής: επιθυμούμε τον ειρηνικό και ευρωπαϊκό δρόμο της Τουρκίας, αυτό όμως σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει, και με μια έννοια μπαίνει απαγορευτικό, ότι όσον αφορά τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, όχι απλώς τα υπερασπίζουμε σε διεθνές αλλά και σε τοπικό επίπεδο αλλά και δεν σηκώνουμε μύγα στο σπαθί μας.

Αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν όρια, που τόσο η Ελλάδα όσο και η Ευρώπη, δεν ανεχόμαστε να τα υπερβεί κανένας. Η απάντηση, πέρα από τη δικιά μας, αλλά και από τη Σύνοδο Κορυφής και από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ήταν πρωτοφανής. Δεν έχει υπάρξει ανάλογη προειδοποίηση τα τελευταία τριάντα χρόνια. Αυτό σημαίνει πρακτικά: αποφάσισε τί θα κάνεις και πρόσεξε πάρα πολύ τι θα είναι αυτό που θα κάνεις.

Οι πολύ προκλητικές δηλώσεις, όπως και οι δράσεις οι οποίες μπορεί να προκαλέσουν ζητήματα, μπορεί να οδηγήσουν σε ατυχήματα. Τα ατυχήματα να προκαλέσουν εμπλοκές και μετά είναι δύσκολο να γυρίσεις πίσω. Η Ελλάδα είναι μια χώρα, θα το ξαναπώ, πολύ ισχυρή στρατιωτικά και με αναβαθμισμένη τη θέση της διεθνώς.

Αυτό που κάνουμε εμείς, αυτή τη στιγμή, πρώτα και κύρια ακολουθούμε τον διπλωματικό δρόμο και αυτό πρέπει να κάνουμε, αλλά και από την άλλη λέμε σε όλους, ότι είμαστε κάθε φορά έτοιμοι να υπερασπίσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Να σας υπενθυμίσω, πέρα από τις ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού, και με τις τοποθετήσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας, σαν αυτές που έκανε στα Γιάννενα.

Εμείς παίρνουμε όλα τα μέτρα και εξετάζουμε όλα τα σενάρια, ακόμα και το χειρότερο. Με βάση αυτά οικοδομούμε τη θωράκιση της Ευρώπης και της χώρας μας.

Σε ερώτηση για τη χθεσινή συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ:

Έγινε μια ενημέρωση από τον πρωθυπουργό, τον υπουργό Εθνικής Άμυνας και τον υπουργό Εξωτερικών για τις διεθνείς συναντήσεις που είχαν και συγχρόνως αποφασίσαμε να προχωρήσουν τέσσερα προγράμματα, που αφορούν την αναβάθμιση των εξοπλισμών μας και τα οποία έχουν ήδη περάσει από τη Βουλή. Δεν πρόκειται για μεγάλες αγορές, είναι πχ η αναβάθμιση που κάνουμε στις τορπίλες μας, όπως και μια σειρά άλλα πράγματα.

Έχουμε πολύ ισχυρό στόλο και θαλάσσιο και εναέριο. Το γνωρίζουν και οι γείτονες και στο ΝΑΤΟ σύμμαχοι μας. Οποιοσδήποτε «κάνει τσαμπουκά στο Αιγαίο», έτσι όπως το λέτε, πρέπει να το σκεφτεί και δύο και τρεις φορές. Αλλά δεν χρειάζεται πολεμικό κλίμα. Αυτό με τα «γατάκια» είναι μια προσφιλής λαϊκή έκφραση αλλά ξέρετε τί νύχια βγάζουν τα γατάκια μερικές φορές.

Το ζήτημα της συνδιαχείρισης που επιθυμεί η Τουρκία στο Αιγαίο, έχει με όλους τους τρόπους λυθεί. Δεν είναι μόνο επίτευγμα της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ αλλά υπάρχει μια εθνικού χαρακτήρα γραμμή, που προϋπάρχει. Δεν φοβόμαστε τίποτα. Παρακολουθούμε τα πάντα, όχι απλώς παρακολουθούμε, δεν κάνουμε τους παρατηρητές και τους θεατές. Κάνουμε τη δουλειά μας. Ο υπουργός Άμυνας ενημέρωσε τους ομολόγους του και θα τους ξαναενημερώσει, ο υπουργός Εξωτερικών παρομοίως, ο πρωθυπουργός το ίδιο. Αυτά σε διπλωματικό επίπεδο. Σε επίπεδο άμυνας έχουμε όλα τα σχέδια και συγχρόνως όλες τις δυνάμεις και ό,τι μένει λίγο κενό το καλύπτουμε. Ακριβώς για να μπορεί ο ελληνικός λαός και να δημιουργεί αλλά ακόμα και να τσακώνεται στα εσωτερικά του ανενόχλητα.

Αυτό που είπε ο πρωθυπουργός, είναι ότι σε αυτές τις στιγμές, όπου κάνουμε μια πολύ μεγάλη προσπάθεια να φύγουμε από τα μνημόνια, να μπούμε σε μια άλλη πορεία, δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να αφήσουμε, αντίθετα πρέπει να εντείνουμε, την προσοχή μας στα ζητήματα της κυριαρχίας μας, της εθνικής μας αξιοπρέπειας και της εθνικής μας ελευθερίας.

Για τη διαπραγμάτευση με την ΠΓΔΜ:

Η θέση της ελληνικής κυβέρνησης είναι καθαρή, κρυστάλινη και με βάση αυτή πηγαίνουμε στις διαπραγματεύσεις, στο βαθμό που μπορούμε να λύσουμε αυτό το πρόβλημα. Αυτοί που πρέπει να βιάζονται, είναι η πλευρά των Σκοπίων και όχι η δική μας. Η λύση βρίσκεται πάνω σε συγκεκριμένα στοιχεία. Αυτά είναι και τα όρια της λύσης: σύνθετη ονομασία προς όλες τις κατευθύνσεις και απαλοιφή όλων των αλυτρωτικών διαθέσεων. Αυτό με βάση τα προηγούμενα του Βουκουρεστίου είναι η εθνική θέση και με αυτό πάμε. Αυτό που ζητάμε στο εσωτερικό, είναι όλα τα  κόμματα που τότε προώθησαν αυτή τη θέση, να πουν αν συμφωνούν σε αυτή τη θέση και να πάμε σε αυτή την κατεύθυνση.

Το πρόβλημα της εποχής είναι ότι από την πλευρά της αντιπολίτευσης γίνονται εθνικά θέματα, ζητήματα μικροπολιτικής εσωτερικής αντιπαράθεσης. Η ίδια η αντιπολίτευση λέει από τη μια, ότι δεν ενημερώνεται και από την άλλη ότι «το πάτε έτσι». Πού ξέρει; Αν συμβαίνει το ένα δεν μπορεί να συμβαίνει και το άλλο.

Εμείς λέμε, στο βαθμό που θα προχωρήσει αυτό το πράγμα, θα υπάρχει λύση που θα είναι πακέτο. Θέλουμε, το είπε ο Αλέξης Τσίπρας προχθές, να λυθεί το θέμα, όμως αυτός που έχει το μεγάλο πρόβλημα - γιατί θέλει να ενταχθεί στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ και είναι και ένα στοιχείο ύπαρξης και σταθερότητας αυτού του κράτους - είναι το κράτος των Σκοπίων, η ΠΓΔΜ.  Εμείς έχουμε έτοιμη τη συνολική πρόταση, η οποία θα μπορεί να είναι και αντικείμενο της τελικής διαπραγμάτευσης. Βεβαίως, όλο αυτό παίρνει το χαρακτήρα μιας διεθνούς σύμβασης, η οποία για να έχει τα στοιχεία της διεθνούς σύμβασης, πρέπει να περάσει και από τη Βουλή των Ελλήνων.

Για το πότε θα γίνουν εκλογές:

Εκλογές θα έχουμε το 2019. Θα έχουμε βγει από τη μνημονιακή περίοδο. Από τον Αύγουστο του 2018 μέχρι το καλοκαίρι του 2019 θα κάνουμε μια προσπάθεια, ένα πολύ μεγάλο βάρος ευθύνης πέφτει στους κυβερνητικούς χειρισμούς και στην εσωτερική πολιτική ζωή της χώρας. Έχουμε ήδη βγει με επιτυχία δύο φορές στις αγορές. Θέλουμε να έχουμε κάποια διαθέσιμα ρευστότητας και όπου και όταν χρειαζόμαστε να βγαίνουμε στις αγορές, γιατί δεν πρόκειται να ξαναγυρίσουμε σε μια εποχή υπερδανεισμού. Αυτό είναι το ένα κομμάτι. Το άλλο είναι ότι πρέπει να καθαρίσει η εικόνα της χώρας, από τα σκάνδαλα. Να καθαρίσει και με χοντρές υποθέσεις διαφθοράς, όπως είναι η υπόθεση Novartis.

πηγη:http://www.avgi.gr

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου