Loading...

Κατηγορίες

Τρίτη 12 Ιούν 2012
«Ένας ζωντανός και βιώσιμος Κορινθιακός»
Κλίκ για μεγέθυνση

 

 

Ολοκληρώθηκε με μεγάλη συμμετοχή και ανάλογη επιτυχία διημερίδα, που οργάνωσε το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Κλειτορίας – Ακράτας στις εγκαταστάσεις της Ακράτας, για εκπαιδευτικούς, την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τους τοπικούς φορείς, με θέμα « Ένας ζωντανός και βιώσιμος Κορινθιακός».

Τους προσκεκλημένους και τους συμμετέχοντες υποδέχθηκαν τα μελή και ο υπεύθυνος του ΚΠΕ Κλειτορίας-Ακράτας Χαρίλαος Μοσχόπουλος, ενώ χαιρετισμό απηύθυναν η πρόεδρος της Τ.Κ. Ακράτας κ Μαρία Καρρά, και η προεδρος του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος Ανατολικής Αιγιάλειας κ. Βάσω Καραζέρη.

Τις δραστηριότητες του ΚΠΕ παρουσίασε ο κ. Χαρίλαος Μοσχόπουλος Βιολόγος. Ακολούθως το πρόγραμμα της διημερίδας περιελάμβανε τις ακόλουθες παρουσιάσεις για τον Κορινθιακό. Η κ. Μαρία Τσουκαλά Δημοτική Σύμβουλος Δήμου Αιγιάλειας, Πρόεδρο Λιμενικού Ταμείου και Αντιπρόεδρο Συνδέσμου Προστασίας και Ορθολογικής Αποκατάστασης Κορινθιακού «ΣΠΟΑΚ», παρουσίασε το θέμα «Τοπική Αυτοδιοίκηση και Κορινθιακός», επισημαίνοντας μεταξύ άλλων

Η κ. Μαρία Σαλωμίδη, Επιστημονικός Συνεργάτης Ινστιτούτου Οκεανογραιρίας- ΕΛΚΕΘΕ παρουσίασε το θέμα «Ο θαλάσσιος πλούτος του Κορινθιακού Κόλπου»

Ο κ. Γεώργιος Παπαθεοδώρου παρουσίασε το θέμα «Πηγές ρύπανσης του Κορινθιακού Κόλπου: Ερυθρά ιλύς και στερεά απορρίμματα», Αναπληρωτής Καθηγητής τμήματος Γεωλογίας Πανεπιστημίου Πατρών

Ο κ. Κων/νος Κουτσικόπουλος, Καθηγητής Τμήματος Βιολογίας του Παν/μίου Πατρών παρουσίασε το θέμα «Η Αλιεία στον Κορινθιακό»

Ο κ. Χρήστος Αναγνώστου, Δ/ντής Ερευνών στο Ινστιτούτο Οκεανογραφίας- ΕΛΚΕΘΕ παρουσίασε το θέμα «Ανθρωπογενείς παρεμβάσεις στον Κορινθιακό»

Ο κ. Δημοσθένης Αγγελόπουλος, πρόεδρος Ομοσπονδίας Συλλόγων για την προστασία του Κορινθιακού «Αλκυών»παρουσίασε το θέμα «Τα μεγάλα προβλήματα του Κορινθιακού κόλπου»

Η κ. Μαρία Τσουκαλά στην εισήγησή της τόνισε μεταξύ άλλων: « Μέσα από το νέο Δ.Σ του ΣΠΟΑΚ έχουν συσταθεί ομάδες εργασίες για την προστασία του θαλάσσιου πλούτου και έχουν υποβληθεί πολλά αιτήματα σε όλες τις Περιφέρειες καθώς και στο αρμόδιο τμήμα της βουλής των ελλήνων που έχουν σχέση με τον Κορινθιακό όπως τα υγρά απόβλητα ελαιοτριβείων, την κόκκινη λάσπη, την υπεραλίευση, κλπ.

Η κ. Μαρία Σαλωμίδη , στην εισήγησή της αναφέρθηκε στις «ποσειδωνίες» κοινώς φυκιάδες, που αποτελούν το μοναδικό φυτό της θάλασσας που έλκει την καταγωγή του από την εποχή που ήταν φυτό της ξηράς. Είναι το φυτό που έχει ρίζες, και είναι δείκτης καλής οικολογικής ποιότητας επειδή έχει πολλές απαιτήσεις. Χαρακτηρίζεται ως ένα από τα πολυτιμότερα θαλάσσια οικοσυστήματα παγκοσμίως. Καταλαμβάνει αμμώδη υποστρώματα και τη μεταμορφώνει σε μια θαλάσσια «ζούγκλα», δημιουργώντας ένα καταφύγιο για την αναπαραγωγή πολλών ειδών ψαριών. Αναφέρθηκε επίσης και στα άγνωστα κοράλλια του Κορινθιακού καθώς και πολλά είδη φυκιών από τα οποία προέρχονται ακόμα και φάρμακα ιδίως για το AIDS..

Ο κ. Γ. Παπαθεοδώρου ασχολείται συστηματικά τα τελευταία 20 χρόνια με την ρύπανση του Κορινθιακού κόλπου και τα αποτελέσματα των ερευνών του έχουν δημοσιευθεί σε διεθνή περιοδικά με έμφαση τη ρύπανση από την κόκκινη λάσπη ή ερυθρά ιλύς όπως αποκαλείται επιστημονικά., της Πεσινέ στις βόρειες ακτές του Κορινθιακού.

Η κόκκινη λάσπη ως απόβλητο του βωξίτη που παράγει την αλουμίνα και κατ΄ επέκταση το αλουμίνιον, διοχετεύτηκε από την εταιρεία Πεσινέ στο πυθμένα του Κορινθιακού στο πιο βαθύ σημείο με αποτέλεσμα να ρυπανθεί όλο το θαλάσσιο περιβάλλον. Αποτέλεσμα των ερευνών της ομάδας Παπαθεοδώρου οδήγησε σε απόφαση διαχείρισης της κόκκινης λάσπης στην ξηρά από την 1-1-2012.

Ο κ. Κ. Κουτσικόπουλος (φωτό επάνω) αναφερόμενος στο θέμα της αλιείας του Κορινθιακού εστίασε την εισήγησή στις μεθόδους αλίευσης από επαγγελματίες και ερασιτέχνες καθώς και στα αλιευτικά εργαλεία. Η επίσημα παραγωγή αλιευμάτων που δίνει η ΕΛΣΤΑΤ είναι ότι από το 1980 έως σήμερα παραμένει σταθερή πλην μιας περιόδου στις αρχές της δεκαετίας του 90 που γέμισε ο Πατραϊκός ψάρι ενώ μειώθηκε ο αλιευτικός στόλος κατά 30%. Αυτό είναι έκπληξη, διότι ακούμε ότι δεν υπάρχει “λέπι” λόγω της υπεραλίευσης. Ο Κορινθιακός φαίνεται παραγωγικά ασήμαντος λόγω του μεγάλου βάθους και δεν προσφέρεται για αλίευση, πλην των παρακτίων περιοχών του. Χρειάζεται όμως καταγραφή ιδιωτικών σκαφών για να μπορέσουμε να βάλουμε κάποιους περιορισμούς.-

 

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου