Loading...

Κατηγορίες

Πέμπτη 16 Φεβ 2012
Ψηφίστηκε ο Προϋπολογισμός του Δήμου Αιγιάλειας Καταψήφισε σύσσωμη η αντιπολίτευση τον προϋπολογισμό του δήμου Αιγιάλειας ως αντιαναπτυξιακό
Κλίκ για μεγέθυνση

 

 

Πραγματοποιήθηκε στις 27 Ιανουαρίου 2012 στην αίθουσα συνεδριάσεων η ειδική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Αιγιάλειας και ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία μόνο από την ελλιπή δημοτική αρχή (18-11), η έγκριση του προϋπολογισμού για το οικονομικό έτος 2012, πλην των τριών παρατάξεων της αντιπολίτευσης που καταψήφισαν τον προϋπολογισμό.

Στην εισήγησή του ο δήμαρχος Αιγιάλειας κ. Στάθης Θεοδωρακόπουλος, πρότεινε στο δημοτικό συμβούλιο να ψηφισθεί ο προϋπολογισμός του 2012 διότι είναι ο πιο ρεαλιστικός που έχει συνταθεί στα τελευταία 33 χρόνια της συνεχούς παρουσίας του στα δημοτικά συμβούλια.

Στον προϋπολογισμό του 2012 τα συνολικά τακτικά έσοδα είναι 22.744.000Ευρώ και τα έκτακτα 9.704.000 Ευρώ που ανέρχονται στο ποσό των 32.453.000Ευρώ και με τα 1.900.000.Ευρώ από το πλεονασματικό ταμείο του 2011 τα συνολικά έσοδα ανέχονται σε 34.453.000Ευρώ, ποσό που η δημοτική αρχή θα το χρησιμοποιήσει να καλύψει όλα τα έξοδα του δήμου Αιγιαλείας για το 2012 που ανέρχονται στο ποσό των 25.727.000Ευρώ. Για να προχωρήσει η εκτέλεση έργων αναπτυξιακού χαρακτήρα θα χορηγηθούν 7.599.000Ευρώ που αποτελεί το 22% των διαθέσιμων κεφαλαίων του προϋπολογισμού. Ενδεικτικά αναφέρω ότι η μισθοδοσία του μόνιμου προσωπικού είναι 9.730.000Ευρώ, ενώ το κόστος λειτουργίας της υπηρεσίας καθαριότητος ανέρχεται στα 5.836.000Ευρώ. Το εκτιμώμενο δανειακό πλεόνασμα της χρήσης ανέρχεται στο ποσό των 739.195Ευρώ και υπό μορφή αποθεματικού αν χρειαστεί στην επίλυση απρόβλεπτων δαπανών του δήμου που δημιουργεί η κοινωνική κρίση ή έκτακτη ανάγκη που δεν μπορεί να προβλεφθεί. Το χρέος του δήμου προηγούμενων ετών προς τους προμηθευτές ανέρχεται στα 7.750.000Ευρώ έναντι 11.284.000Ευρώ τα οποία θα καλυφτούν λογιστικά με λήψη δανείου 5,5 εκατομ. Ευρώ και την είσπραξη 2.250.000Ευρώ βεβαιωθέντων οφειλών προηγούμενων ετών.

Το ύψος του προϋπολογισμού εσόδων εξόδων του δήμου για το 2012 που υποβάλλεται στο δημοτικό συμβούλιο για έγκριση παρουσιάζει έσοδα 47.980.240,42Ευρώ και έξοδα 47.240.044,89Ευρώ με αποθεματικό 739.195Ευρώ.

Η γενικότερη φιλοσοφία του προϋπολογισμού γι’ αυτή τη χρονιά εν όψει των εκτάκτων κοινωνικών αναγκών της χώρας και του δήμου , ένα ποσό 100.000 Ευρώ που αφαιρείται από άλλες δράσεις του δήμου που θωρούνται δευτερεύουσες και λιγότερο αναγκαίες, εγγράφεται για πρώτη φορά στον προϋπολογισμό του δήμου Αιγιάλειας αντί των 10.000 Ευρώ που εγγράφονταν στον προϋπολογισμό σε προηγούμενα έτη, για να αντιμετωπισθούν τα προβλήματα που μετά βεβαιότητας θα δημιουργήσει η κρίση που μαστίζει την Ελλάδα και το δήμο μας.

 

Ο δημοτικός σύμβουλος της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Καλαμίδας, αιτιολογώντας την καταψήφιση του προϋπολογισμού τόνισε μεταξύ άλλων: « Εκείνο το οποίο βασανίζει και ταλανίζει την ελληνική κοινωνία περισσότερο από τις άλλες κοινωνίες είναι τα χρέη τα οποία δημιουργούν εκείνα τα προβλήματα και αναγκάζουν τη δημόσια διοίκηση να λάβει μέτρα έτσι ώστε να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στα χρέη. Το χρέος είναι η κακή διαχείριση από τα δάνεια τα οποία παίρνουμε και δεν τα επενδύουμε σωστά. Ένα χρέος είναι βιώσιμο με δυο τρόπους. Ο πρώτος είναι όταν ο δείκτης ανάπτυξης είναι μεγαλύτερος από το επιτόκιο δανεισμού και ο δεύτερος τρόπος είναι ο ισοσκελισμένος προϋπολογισμός από τον οποίο πηγάζουν τέσσερα πλεονεκτήματα: α) η δημιουργία πρωτογενούς πλεονάσματος που φέρνει κέρδη, όταν είναι αυθεντικός , σωστός και γνήσιος, β) οι αποπληρωμές στα τοκοχρεολύσια στο ισοζύγιο εσόδων εξόδων κάθε χρόνο, γ) η δυνατότητα αποπληρωμής των χρεών και δ)αποτρέπει μια δανειοδότηση ή ένα χρέος.

Ο υπεύθυνος των οικονομικών του δήμου κ. Αλεβίζος κάνει μια πολύ σοβαρή δουλειά που θα φανεί την επόμενη χρονιά. Παρά ταύτα πιστεύω ότι ο φετινός προϋπολογισμός σε σύγκριση με αυτόν του 2011 (59,4 εκατομ. συν τις αναμορφώσεις και επιχορηγήσεις έφτασε στα 67 εκατομ. και βεβαιώθηκαν στις 31Δεκεμβρίου 2011 34,6 εκατομ. ) έχει πολύ μεγάλη απόκλιση και άρα είναι μείζονος σημασίας και επικίνδυνη. Η απόκλιση του 2011 συν το δάνειο των 5,5 εκατομ που θα πάρουμε το 2012 για να ισοσκελίσουμε τον προϋπολογισμό των χρεών των 7,5 εκατομ. με έξοδα παρελθόντων οικονομικών ετών προβλεπόμενα (2011), 1.300.000 και βεβαιωθέντα 54.800, όλα αυτά δείχνουν ότι η μείζων αντιπολίτευση δεν μπορεί να υιοθετήσει a priori ότι ο προϋπολογισμός του 2012 θα είναι ένας κερδισμένος προϋπολογισμός. Επειδή θεωρούμε ότι ο προϋπολογισμός δεν θα είναι αναπτυξιακός και επειδή δεν ξέρουμε ποια απόκλιση θα μας προκύψει μέσα στο 2012, έχοντας ως παράδειγμα το 2011 η παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης δυστυχώς δεν θα μπορέσει να ψηφίσει τον προϋπολογισμό του 2012.»

 

Ο επικεφαλής τη παράταξης «Αιγιάλεια Νέα εποχή» της ελάσσονος αντιπολίτευσης Δ. Τριανταφυλλόπουλος καταψήφισε τον προϋπολογισμό του 2012 αιτιολογώντας ως ακολούθως: «Ο προϋπολογισμός του 2012 σε ένα νεοσύστατο δήμο με πολλά οικονομικά προβλήματα, αποπνέει μια υπερεκτιμημένη αισιοδοξία της πλειοψηφίας από νούμερα για ένα νοικοκύρεμα των οικονομικών του. Ερωτώ τη δημοτική αρχή για το πόσο ανταποδοτικά είναι τα τέλη στους π. δήμους. Παρουσιάζεται ένα «αστείο» ποσόν των 30.000Ευρώ για τις επιχορηγήσεις των σωματείων και άλλα 30.000ευρώ για τις επιχορηγήσεις των πολιτιστικών σωματείων για το 2012. Ποιο ποσό αντιστοιχεί τελικά σε κάθε σωματείο και σύλλογο για το 2012 και πως θα υπάρξει ανάπτυξη του πολιτισμού σε μια δεδομένη κληρονομιά πολιτιστικών δραστηριοτήτων από την Αιγείρα ως το Λαμπίρι; Που είναι η προβολή του δήμου; »

Απαντώντας ο δήμαρχος τόνισε ότι θέλησε η δημοτική αρχή να κάνει κάποια περιστολή στα αθλητικά σωματεία και τους συλλόγους για την ενίσχυση της κοινωνικής υπηρεσίας του δήμου. Έχουμε την ατυχία να υπάρχουν 100 νομικά πρόσωπα τα οποία δεν μπορεί να τα κρατήσει ο δήμος. Ο νέος δήμος έχει έξι θέατρα, 15-20 ομάδες ποδοσφαίρου, μπάσκετ, βόλεϊ, τένις, κ.ά. Κάθε χωριό έχει δικό του σωματείο. Αυτά δεν τα αντέχει ο δήμος, αλλά ούτε η δημοτική αρχή θα είναι τροφοδότης των σωματείων αυτών. Η δημοτική αρχή αποφασίζει ποιες δράσεις θα ενισχυθούν περισσότερο ανάλογα των οικονομικών και των κοινωνικών δεδομένων του δήμου.

 

Ο επικεφαλής τη παράταξης «Λαϊκή συσπείρωση» της ελάσσονος αντιπολίτευσης Π. Παπακωνσταντινόπουλος, καταψηφίζοντας τον προϋπολογισμό του 2012 ερώτησε σχετικά: « Ο προϋπολογισμός του δήμου για το 2012 κινείται άκριτα από την δημοτική αρχή, μέσα στα πλαίσια της πολιτικής της κυβέρνησης. Η χρεοκοπία είναι μπροστά μας και η δημοτική αρχή με το κόψε-ράψε των οικονομικών δεν θα καταφέρει τίποτα αφού το 30% του προϋπολογισμού των εσόδων προέρχεται από το κράτος και το 70% από την τοπική κοινωνία.

Θα ήθελα μια αναλυτική κατάσταση για τα έξοδα της καθαριότητας και επίσης να ενημερωθώ στο αν ο δήμος έχει την επάρκεια ή έχει βεβαίωση επάρκειας για την ανάληψη εκτέλεσης των μεγάλων έργων και μέχρι ποιου ποσού.

Επίσης ο δήμαρχος να μάχεται για την μονιμοποίηση των συμβασιούχων για σταθερή εργασία και όχι να ενδίδει στους 5μηνίτες εργαζόμενους με όρους εργασίας σύγχρονου σκλαβοπάζαρου. Εμείς διεκδικούμε πλήρη χρηματοδότηση από το κράτος, με φορολόγηση του μεγάλου κεφαλαίου στο 43%, την φορολόγηση της εκκλησιαστικής περιουσίας και την αύξηση του ΦΠΑ στα είδη πολυτελείας. Να ζητήσει ο δήμος για τις έκτακτες ανάγκες που αντιμετωπίζει η Τοπική Αυτοδιοίκηση με την άνευ πόρων εφαρμογή της μεταρρύθμισης του Καλλικράτη.»

 

Απαντώντας ο δήμαρχος τόνισε ότι ο δήμος είναι αιχμάλωτος του «συστήματος» στον τομέα της καθαριότητας έως ότου ο δήμος θα μπορέσει να λύσει το πρόβλημα αυτό αφού το εργοστάσιο του νομού θα αρχίσει να κατασκευάζεται το 2015. Για το δήμο Αιγίου ο προϋπολογισμός της αποκομιδής και μεταφοράς των σκουπιδιών ήταν 1.300.000Ευρώ και τώρα με την είσοδο των π. δήμο Συμπολιτείας και Ερινεού στο νέο δήμο τα έξοδα μεταφοράς φτάνουν στα 2εκατομ. Ευρώ περίπου. Το κράτος κόβει συνεχώς πόρους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, αφού οι ΚΑΠ φέτος θα είναι μειωμένοι κατά 15%. Αυτό συνεπάγεται ότι πρέπει ή να μειώσει κατά 15% τους μισθούς ή να μειώσει κατά 15% τους υπαλλήλους. Β.Α.

 

 

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου