Loading...

Κατηγορίες

Παρασκευή 11 Νοέ 2011

 

 

 

Τα μέλη της επιτροπής, επισκέφθηκαν την περιοχή ενδιαφέροντος στις 9-7-2010 και κατόπιν αυτοψίας, διαπίστωσαν τα παρακάτω:

 

1. Ο υγροβιότοπος της λιμνοθάλασσας του Κοτυχίου επικοινωνεί με τη θάλασσα μέσω ανοίγματος πλάτους περίπου 20μ το οποίο οριοθετείται από δύο εγκάρσιους προβόλους. Η ακτή νότια του ανοίγματος παρουσιάζει πρόσχωση ενώ η ακτή βόρεια του ανοίγματος παρουσιάζει φανερά σημάδια διάβρωσης και οπισθοχώρησης.

 

2. Η παρουσία του νοτίου προβόλου, ο οποίος μάλιστα επιμηκύνθηκε πρόσφατα, πιθανότατα έχει προκαλέσει έντονη πρόσχωση της ακτής στη νότια πλευρά του ενώ ταυτόχρονα μεγάλες ποσότητες άμμου από τις περιοδικές βυθοκορήσεις του ανοίγματος έχουν τοποθετηθεί επίσης στη νότια πλευρά του νοτίου προβόλου.

 

3. Σε απόσταση 500 μ βόρεια του ανοίγματος, η δράση των κυμάτων κατά τη διάρκεια του περασμένου χειμώνα διέβρωσε πλήρως την αμμολωρίδα με αποτέλεσμα την καταστροφή του φυσικού αναχώματος των θινών και την είσοδο θαλασσίου ύδατος και άμμου στο εσωτερικό του υγροβιότοπου.

 

Βάσει της αυτοψίας και των διαθέσιμων δορυφορικών φωτογραφιών του Google Earth (Σχ. 1), η Επιτροπή συμπεραίνει ότι η παρουσία των εγκαρσίων προβόλων του ανοίγματος του υγροβιότοπου πιθανότατα έχει διακόψει τη φυσική διαδικασία της παράκτιας μεταφοράς ιζήματος. Από τα μακροσκοπικά ευρήματα η μεταφορά αυτή έχει διεύθυνση παράλληλη προς στην ακτή από νότια προς βόρεια. Η επιμήκυνση του προβόλου πιθανότατα εξασθενεί τη διαδικασία αυτή με αποτέλεσμα τη συνεχή μείωση του όγκου της αμμολωρίδας βόρεια του ανοίγματος. Η μείωση του πλάτους της αμμολωρίδας στην περιοχή του τωρινού προβλήματος είναι προφανής στις δορυφορικές φωτογραφίες (σημείο Α του Σχ. 1) οι οποίες είναι τουλάχιστον δύο ετών. Επίσης, η εναπόθεση της άμμου, από τις περιοδικές βυθοκορήσεις του ανοίγματος, στη νότια πλευρά του νοτίου προβόλου αντί στη βόρεια πλευρά του βορείου προβόλου πιστεύουμε ότι δε συμβάλει θετικά στην ισορροπία της ακτογραμμής.

 

Η Επιτροπή προτείνει ως μέτρο προσωρινής προστασίας του υγροβιότοπου, την αποκατάσταση των θινών, οι οποίες διαβρώθηκαν στη συγκεκριμένη περιοχή βόρεια του ανοίγματος, σε όσο μεγαλύτερο βαθμό είναι δυνατόν και οπωσδήποτε πριν το επόμενο χειμώνα. Το υλικό της αποκατάστασης πρέπει να είναι συμβατό με την άμμο της περιοχής και προτείνεται η χρήση της άμμου που μεταφέρθηκε από τη δράση των κυμάτων μέσα στον υγροβιότοπο.

 

Η Επιτροπή προτείνει ως μέτρο μόνιμης και βιώσιμης αντιμετώπισης του προβλήματος την εκπόνηση διεξοδικής ακτομηχανικής μελέτης με σκοπό την κατά το δυνατό αποκατάσταση της παράκτιας μεταφοράς ιζήματος και την επαναφορά της ισορροπίας της αμμολωρίδας.

 

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Α. ΔΗΜΑΣ

Αναπληρωτής Καθηγητής, Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών, Πανεπιστήμιο Πατρών

 

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

Γραφείο Αχαΐας ΕΛΚΕΘΕ

 

 

 

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου