Loading...

Κατηγορίες

Πέμπτη 16 Φεβ 2012
Στις Βρυξέλες εκπρόσωποι ΜΚΟ για περιβαλλοντικά προβλήματα
Κλίκ για μεγέθυνση
Στις Βρυξέλες εκπρόσωποι ΜΚΟ για περιβαλλοντικά προβλήματαΣτις Βρυξέλες εκπρόσωποι ΜΚΟ για περιβαλλοντικά προβλήματαΣτις Βρυξέλες εκπρόσωποι ΜΚΟ για περιβαλλοντικά προβλήματα

 

 

Συνάντηση από εκπροσώπους ελληνικών περιβαλλοντικών οργανώσεων πραγματοποιήθηκε στο Ευρωκοινοβούλιο των Βρυξελλών στις 30, 31 Ιανουαρίου και 1η Φεβρουαρίου 2012 με τους έλληνες ευρωβουλευτές κ. Θεόδ. Σκυλακάκη, κ. Νίκο Χουντή, κ. Κρ. Αρσένη και τον Βρετανό ευρωβουλευτή Chris DAVIES Μέλος της επιτροπής Περιβάλλοντος με θέμα τα σοβαρά περιβαλλοντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν πολλές περιοχές της Ελλάδας. Για τις περιοχές της Πελοποννήσου ο εκπρόσωπος κ. Β. Αντωνίου έθεσε τα ερωτήματα και τις σχετικές αναφορές επιτροπών τόσο του ΤΕΕ και αρμοδίων της Περιφέρειας Δυτ. Ελλάδος και Οικολογικών Οργανώσεων:

α)για τον Κορινθιακό κόλπο από τα βιομηχανικά απόβλητα(κόκκινη λάσπη που περιέχει βαρέα μέταλλα και ραδιενεργά ισότοπα ουρανίου, ραδίου, θορίου), απόβλητα ελαιοτριβείων, απόβλητα των ΧΑΔΑ με τις βροχές που καταλήγουν στον κόλπο, αστικά απόβλητα λόγω έλλειψης βιολογικού καθαρισμού που ρυπαίνουν τη θάλασσα, νιτρικά άλατα, σεντίνες από τα διερχόμενα πλοία, υπεραλίευση του κλειστού κόλπου με αποτέλεσμα τη μείωση των ιχθυοαποθεμάτων, διάβρωση των νότιων ακτών του Κορινθιακού από ανθρώπινες παρεμβάσεις.

β)για τη διαχείριση των απορριμμάτων του Νομού Αχαΐας, για την έλλειψη ενημέρωσης του πληθυσμού στο θέμα της διαχείρισης των στερών αποβλήτων την ώρα που μεθοδεύεται ως λύση, η καύση και η πυρόλυση για παραγωγή ενέργειας που οδηγούν σε παραγωγή επικίνδυνων ρύπων και συμβάλλουν στην κλιματική αλλαγή.

γ)για την έκθεση του ΤΕΕ Δυτ. Ελλάδα του νομού Αχαΐας καθ’ ότι διαπιστώνεται 1)ότι ο ΧΥΤΑ Ανατ. Αιγιάλειας έχει μετατραπεί σε χωματερή, υποδεχόμενος ανεξέλεγκτα παντός είδους απορρίμματα(από χωματερές, νοσοκομειακά, βιομηχανικά).

2)ότι το εργοστάσιο διαχείρισης στερεών αποβλήτων Αχαΐας δεν προχωρά όπως επίσης και ο υπό κατασκευή ΧΥΤΑ Δυτ. Αιγιάλειας παραμένει στις εξαγγελίες ενώ το πρόβλημα των απορριμμάτων διογκώνεται με αποτέλεσμα την οικονομική αιμορραγία των κατοίκων.

Επισημάνθηκε από τον ερωτώντα ότι όλα αυτά συμβαίνουν διότι είναι ανύπαρκτοι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί και λόγω του ότι η μη εκτέλεση και υλοποίηση αυτών των σημαντικών έργων υποδομής οφείλεται στις συνεχείς αναβολές χρηματοδοτήσεων.

Αναφορά έγινε στην κατάθεση των πορισμάτων επιτροπών ιδιαίτερα για το ΧΥΤΑ Ανατολ. Αιγιάλειας και το νέο παράνομο ΧΑΔΑ στον Βουραϊκό ποταμό στον επιθεωρητή Περιβάλλοντος.

 

Ο Βρετανός ευρωβουλευτής Chris DAVIES τόνισε ότι η ρύπανση δεν γνωρίζει σύνορα. Υπάρχουν δυο τύποι νομοθεσίας. Ο πρώτος είναι κανονισμός δεσμευτικός, για όλα τα κράτη μέλη της Ευρώπης. Δεύτερον έχουμε τις οδηγίες που στόχο έχουν τις κυβερνήσεις. Η Κομισιόν έρχεται σαν το δικαστή σαν το διαιτητή. Δεν έχει τη αστυνομική δύναμη ή στρατό για να επιβάλλει την εφαρμογή των κανόνων. Έχει όμως δικηγόρους που χρειάζονται πολύ χρόνο. Επομένως η διαδικασία θέλει χρόνο. Τα κράτη μέλη μπορούν να πάνε στο Ευρωπαϊκό δικαστήριο και εκεί να έχουν πολύ μεγάλα πρόστιμα. Συνήθως τα κράτη μέλη συμφωνούν να έρθουν εδώ να μιλήσουν, υπάρχουν οι διαπραγματεύσεις, αλλά στο τέλος η κυβέρνηση αναγκάζεται να κάνει αυτό που πρέπει, εκτός και αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα στο νόμο , οπότε βγαίνει καινούργια οδηγία.

Chris DAVIES : Η περιβαλλοντική προστασία δεν είναι φτηνή. Όταν μια χώρα έρχεται να εφαρμόσει την περιβαλλοντική νομοθεσία αυτή ε΄χει πολύ μεγάλο κόστος. Γι’ αυτά που λέτε υπάρχει παραβίαση της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας. Οποιοδήποτε άτομο μπορεί εδώ στην κομισιόν να ξεκινήσει τη διαδικασία για την έρευνα με στοιχεία όσο πιο καθαρά γίνεται για το πρόβλημα. Με αυτά που μας λέτε τουλάχιστον πέντε ή έξι ευρωπαϊκοί νόμοι έχουν παραβιαστεί.

Ν. Ασλανογλου(Βέρεοια): Για την προστασία των υδάτων που αφορούν την ύδρευση και την άρδευση. Πρόκειται για τον Αλιάκμονα το μεγαλύτερο ποτάμι της Ελλάδος. Σε συγκεκριμένο σημείο θέλουν να κάνουν εργοστάσιο καύσης απορριμμάτων και ΧΥΤΥ και από κάτω περνά το ποτάμι που υδροδοτεί τη Θεσσαλονίκη. Πως μπορεί να προστατευθεί αυτός ο πλούτος και με τη δική σας συνεισφορά νομικά και επιστημονικά. Αφού δεν μπορούμε εμείς, να πείσουμε αυτούς κανονίζουν στην Ελλάδα ,ότι αυτό δεν πρέπει να γίνει(δεν ξεκίνησε καμία εργασία, στα σχέδια είναι ακόμα), και αφού δεν μπορούμε να τους πείσουμε να προστατέψουμε την υγεία των ανθρώπων, μήπως μπορούμε να τους πείσουμε ότι πρέπει να φροντίσουμε για την υγεία των ψαριών;

Chris DAVIES :Έχουμε οδηγία που λέγεται «οδηγία πλαίσιο για το νερό».απαιτεί όλα τα επιφανειακά ύδατα, λίμνες, ποτάμια, δεν πρέπει να μολύνονται. Μέχρι το 2020 στα ύδατα δεν πρέπει να παρατηρείται καμιά μόλυνση. Έχουμε ακόμα και μια οδηγία που αναφέρεται στον υδροφόρο ορίζοντα. Αλλά για να έρθετε εδώ είναι σίγουρο ότι παραβιάζεται ο νόμος. Ένα από τα μέλη του Ευρωκοινοβουλίου μπορεί να θέσει το θέμα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και να επιμείνει ότι η Κομισιόν θα κάνει μια έκθεση αντικτύπου.

Για τα ψάρια σε πρώτο στάδιο το θέμα πρέπει να μπει στην Επιτροπή για να δει ότι δεν παραβιάζεται καμιά νομοθεσία και να επιμείνει σε μια ανεξάρτητη έκθεση.

Ερώτηση Μαρίας Χουλιέρη ( Εύβοια): Για το εξασθενές χρώμιο, και την κατασκευή λιμανιού πάνω σε σε αρχαίο λιμάνι .

Ερώτηση Κ. Βολιώτη(Περιβαλλοντική ομάδα Μαγνησίας Βόλος): Στην Ελλάδα υπάρχει ένα τεράστιο πρόβλημα για τα υπόγεια ύδατα που αποτελεί μια ωρολογιακή βόμβα που θα σκάσει κάποτε με πολύ άσημο τρόπο, πράγμα που συμβαίνει τώρα στη Θεσσαλία. Στο θέμα της αλιείας υπάρχει ένα τεράστιο πρόβλημα ιχθυοαποθεμάτων στις θάλασσες. Για μας η λύση δεν είναι τα λεγόμενα «σταβλόψαρα» (ιχθυοκαλλιεργειών), και ελπίζω η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν θα ευνοήσει τα «σταβλόψαρα» (ιμιτασιόν ψάρια), σε σχέση με τα ψάρια της θάλασσας που είναι τα πραγματικά ψάρια.

Chris DAVIES: Αναφέρεστε σε μια ωρολογιακή βόμβα. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει προϋπολογισμό για έρευνα. Μπορούμε να οργανώσουμε μια επίσκεψη της Επιτροπής Περιβάλλοντος στην Ελλάδα.

Θεόδωρος Σκυλακάκης: Το ελληνικό κράτος έπρεπε να έχει σχεδιάσει λεκάνες απορροής για τη διαχείριση του υδροφόρου ορίζοντα. Έχει γίνει ήδη υπεράντληση από τους αγρότες σε μεγάλο βαθμό. Η αποκατάσταση του υδροφόρου ορίζοντα θα έχει σοβαρή οικονομική επίπτωση. Υπάρχουν προβλήματα στην Θεσσαλία. Ποιότητα και ποσότητα. Η ρύπανση είναι πιο εύκολο να ελεγχθεί. Διότι η χρήση των λιπασμάτων ήταν αχαρακτήριστη σπάταλη χωρίς επιστημονική βάση, που κατέστρεφε την υγεία των αγροτών και δεν ήταν οικονομικά αποτελεσματική.

Ν. Χουντής:

Η γενική εκτίμιση είναι ότι μέχρι τα τώρα, το νομοθετικό πλαίσιο της Ε.Ε. ήταν προωθημένο. Στα μέσα της περιόδου 2000-2010, εκσυγχρονίζεται αυτή η νομοθεσία , για τα νερά και για τα απόβλητα. Αυτός ο εκσυγχρονισμός που έχει κάποιες πλευρές θετικές δεν έχει ενσωματωθεί στο Ελληνικό δίκαιο. Ή όταν ενσωματώνεται δεν γίνεται δεκτός. Έχουμε ένα πρόβλημα που εμφανίστηκε σε μια σειρά θεμάτων όπου δεν έχουν ενσωματώσει την καινούργια οδηγία στην ελληνική νομοθεσία. Είναι χαρακτηριστική η εμμονή τους παρά την πίεση λόγω των προθεσμιών και των χωματερών, ενώ προσχωρούν εύκολα σε ΧΥΤΑ, ΧΥΤΥ, δεν πάνε από την αρχή το πράγμα, πρόληψη ανακύκλωση, αξιοποίηση, κομποστοποίηση κλπ. Η ταφη είναι τελευταία έσχατη αποδεκτή λύση.

Δεν έχουμε εκσυγχρονισμό δεν έχουμε ενσωμάτωση, έχουμε εύκολα ΧΥΤΑ και ΧΥΤΥ και προκειμένου ν’ ανοίξουν οι δουλειές, προκειμένου να κάνουν επεξεργασία, ξεκινάνε από το τελευταίο στάδιο. Μεγάλα συμφέροντα. ενδιαφέρονται γι’ αυτά τα εργοστάσια (καύσης, πυρόλυσης). Στα εργοστάσια αν δεν έχεις κάνει ανακύκλωση, και τα επεξεργάζεσαι σύμμεικτα, είναι επικίνδυνο, διότι παράγεται μεθάνιο κλπ.. Τζάμπα θα πάρουν τα χρήματα. Σε μια προσπάθεια που κάνει ο νυν υπουργός κ. Παπακωνσταντίνου, το κάνει χειρότερο. Τις μελέτες περιβάλλοντος τις περνά στο άρπα κόλα και τέλειωσε το πανηγύρι τις καταργεί «Fast Truck». Το θέμα για τα όσα συμβαίνουν στην Πελοπόννησο είναι να εγκαλέσουμε τις ελληνικές κυβερνήσεις να εφαρμόσουν την Κοινοτική νομοθεσία. Κομισιόν σε θέματα περιβάλλοντος υπολογίζει σε μεγάλο βαθμό τις αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας.

Η τοπική κοινωνία εκτός από το εθνικό επίπεδο, μπορεί να παλέψει τέτοια θέματα και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Η προσφιλής μέθοδος είναι η μέθοδος της αναφοράς στην Επιτροπή των Αναφορών στην οποία είμαι από την αρχή του χρόνου μέλος. Αν έρθει η επιτροπή και διαπιστώσει τις παραβάσεις; Είναι ισχυρό όπλο για να πιέσει την κυβέρνηση.

Μπορεί να τεκμηριωθεί μια αναφορά όταν υπάρχουν πρόδηλα σφάλματα στην μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Οι επιθεωρητές περιβάλλοντος ενεργοποιούνται με δική μας εντολή για να συντάξουν σχετική έκθεση.

Μπορεί να γίνουν ερωτήσεις όπου μπορεί να βγει στην επιφάνεια το θέμα και ν΄ αρχίσει η έρευνα.

Συζήτηση με στην ολομέλεια του Ευροκοινοβουλίου την 1η και 2α Φεβρουαρίου με την αναφορά του Ιταλού ευρωβουλευτή Ανκούλο, για τη διαχείριση των αποβλήτων ύστερα από σχετικές αναφορές του. Εμείς θα ψηφίσουμε αυτή την έκθεση.

Για το θέμα των υδάτων έχει εκσυγχρονιστεί η ευρωπαϊκή νομοθεσία και το μέτωπο είναι ανοικτό.

Για τα διατροφικά θέματα(όπως το εξασθενές χρώμιο) και τα μεταλλαγμένα ο Μαλτέζος επίτροπος μαζί με τον Μπαρόζο κλείνουν τα μάτια… ανοίγοντας τις πόρτες για τα μεταλλαγμένα. Είμαστε αναγκασμένοι να δίνουμε πολύ σκληρές μάχες.

Β.Α.

 

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου