Loading...

Κατηγορίες

Πέμπτη 16 Φεβ 2012
Καταστροφικές  πλημμύρες
Κλίκ για μεγέθυνση
Καταστροφικές  πλημμύρεςΚαταστροφικές  πλημμύρεςΚαταστροφικές  πλημμύρεςΚαταστροφικές  πλημμύρες

 

 

Μεγάλες ζημιές στις Δημοτικές Ενότητες Αιγείρας - Ακράτας - Διακοπτού

Πρωτόγνωρα καιρικά φαινόμενα με χιονοπτώσεις και ισχυρές καταιγίδες θυελλώδεις άνεμοι και μεγάλης διάρκειας έντονες βροχοπτώσεις έπληξαν την Αιγιάλεια στις 4 . 5 και 6 Φεβρουαρίου. Οι πολύ άσχημες καιρικές συνθήκες είχαν ως αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν σπίτια, αγροί, χείμαρροι, ποτάμια και οι παραθαλάσσιοι παραλιακοί δρόμοι να γεμίσουν χαλίκια να πλημμυρίσουν και να γίνουν δύσβατοι. Τα πιο σοβαρά προβλήματα δημιουργήθηκαν στην Νέα Εθνική Οδό στην περιοχή του Διακοπτού όπου για πολλές μέρες λόγω των κατολισθήσεων η κυκλοφορία διοχετεύετο μέσω της ΠΕΟ. Στην ΠΕΟ και συγκεκριμένα στην Τοπική Κοινότητα Αιγείρας λόγω των έργων που βρίσκονται σε εξέλιξη για την εγκιβωτίωση του χειμάρρου Θολοπόταμου, το ξυλότυπο της υπό κατασκευής γέφυρας της νέας σιδηροδρομικής γραμμής Κιάτου Πατρών κατέρρευσε με αποτέλεσμα να φραγεί η απορροή των υδάτων και οι τεράστιοι όγκοι του νερού να πλημμυρίσουν τις παρακείμενες οικίες του Θολοποτάμου, μεταφέροντας σε απόσταση εκατοντάδων μέτρων τόνους λάσπης σε αυλές, υπόγεια ισόγεια οικιών και καταστημάτων που βρίσκονται επί της ΠΕΟ προκαλώντας εκτεταμένες καταστροφές. Άμεση ήταν η κινητοποίηση και η συνεργασία των Τοπικών Συμβουλίων με την Πολιτική Προστασία του δήμου και της Περιφέρειας. Κατά την διάρκεια της ισχυρής βροχόπτωσης που συνοδεύονταν από αστραπές κεραυνούς ο κίνδυνος να υπάρξουν ανθρώπινα θύματα ήταν ορατός. Αποσοβήθηκε την τελευταία στιγμή χάριν σε υπεράνθρωπες προσπάθειες για τον απεγκλωβισμό και την απομάκρυνση εγκαίρως ατόμων και οικογενειών από υπόγεια , βεράντες και σκεπές. Στην περιοχή της Αιγείρας σημειώθηκαν σοβαρές ζημιές στο Νεκροταφείο Αιγείρας (παρασύρθηκαν μνήματα) και κατολισθήσεις στο Παλιόκαστρο.! Κατασκευάσθηκε χωμάτινος όχθος στον Κριό για να προστατευτεί ο οικισμός Οικονομεϊκων.

Σε δυο τμήματα της ΠΕΟ της Τ.Κ Παραλίας Πλατάνου τεράστιες ποσότητες λάσπης απέκλεισαν την επικοινωνία και τη συγκοινωνία με τη δημοτική ενότητας Ακράτας. Αρκετά προβλήματα δημιουργήθηκαν επίσης στην Τ.Κ. Συλιβαινιωτίκων όπου κατέρρευσε μανδρότοιχος, στο Διακοπτό κινδύνευσε κάτοικος από τοίχο του σπιτιού του που τελικά κατέρρευσε, ενώ ο ίδιος ευτυχώς πρόλαβε και βγήκε χωρίς να τραυματιστεί, στο Ριζόμυλο, τα Βαλημίτικα τα Νικολαίικα, κατολισθήσεις κεντρικών δημοτικών δρόμων σε: Κουνινά, Παρασκευή, Κούμαρη, Πτέρη και Τραπεζά, υπέστη σοβαρές ζημιές η γέφυρα του Μεγανίτη στον Άγιο Κωνσταντίνο, καταστροφή αρδευτικού αγωγού στον ποταμόΚράθι, ενώ ζημιές έχουν προκληθεί στο θαλάσσιο μέτωπο από την Αιγείρα έως το Αίγιο.

Όπως δηλώνουν αρμόδιοι παράγοντες από την πολιτική προστασία και τεχνικοί, από αυτή την καταστροφική αμέλεια εργολάβων με τα ημιτελή έργα στην Πατρών - Κορίνθου και τις εργασίες στο σιδηροδρομικό δίκτυο, πολλαπλασίασε την καταστροφική μανία και πολιτείας τη ισχυρής νεροποντής.

Οι αστοχίες στα έργα της Εθνικής Οδού που δεν έχουν ολοκληρωθεί έχουν ως αποτέλεσμα όλα αυτά τα ύδατα να μην μπορούν να πάνε στους φυσικούς τους αποδέκτες και οι λάσπες και τα χώματα να καταλήξουν σε σπίτια δρόμους και καλλιέργειες.

Με εντολή του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Απόστολου Κατσιφάρα τέσσερα μηχανήματα της Περιφέρειας έσπευσαν στα σημεία των κατολισθήσεων ώστε να αντιμετωπίσουν την κατάσταση και να παραδώσουν ξανά στην κυκλοφορία τον δρόμο.

Στο μεταξύ κλιμάκια της Περιφέρειας, με εντολή του Περιφερειάρχη Απόστολου Κατσιφάρα και υπό τον συντονισμό του κ. Αλεξόπουλου ξεκινούν το έργο καταγραφής των ζημιών στις περιοχές που επλήγησαν από τις ισχυρές βροχοπτώσεις.

 

Ο κ. Αλεξόπουλος, μαζί με μηχανικούς της Περιφέρειας, από νωρίς το πρωί της 7ης Φεβρουαρίου επισκέφθηκε τα σημεία της Ανατολικής Αιγιάλειας στα οποία σημειώθηκαν προβλήματα από τα έντονα καιρικά φαινόμενα που έπληξαν την περιοχή.

 

Ο Αντιπεριφερειάρχης Αχαΐας είχε συνεργασία τόσο με στελέχη της «Ολυμπίας» όσο και του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και της κατασκευάστριας εταιρείας και ενημερώθηκε διεξοδικά για τις παρεμβάσεις που ήδη δρομολογήθηκαν ώστε να θωρακιστεί ο βαθμός ασφάλειας των διερχόμενων οδηγών και να δοθεί ξανά στην κυκλοφορία, τις επόμενες μέρες, η νέα εθνική οδός.

 

Ο κ. Αλεξόπουλος επισκέφθηκε και την περιοχή της Αιγείρας όπου σημειώθηκε υπερχείλιση του χειμάρρου «Θολοπόταμου». Από την υπερχείλιση σημειώθηκαν εκτεταμένες ζημιές σε σπίτια, καταστήματα και σε δίκτυα υποδομής ενώ ήδη μηχανικοί της Περιφέρειας συνέλεξαν στοιχεία και προχωρούν σε εκθέσεις αυτοψίας ώστε να αποτυπωθούν τα ακριβή αίτια που προξένησαν τις καταστροφές.

 

Με έκτακτο δελτίο τύπου η παράταξη της ελάσσονος αντιπολίτευσης του δήμου Αιγιάλειας Λαϊκή Συσπείρωση τονίζει ότι: «Καταστροφικές πλημμύρες προξένησαν σοβαρές ζημιές σε σπίτια, δρόμους ,καλλιέργειες ,υποδομές ιδιαίτερα στην Αιγιάλεια.

Οι ευθύνες των κυβερνήσεων του δικομματισμού είναι τεράστιες ,αλλά και

των οργάνων της τοπικής εξουσίας, που άφησαν τις πόλεις, τα χωριά ,την

αγροτική παραγωγή, χωρίς έργα και μηχανισμούς αντιπλημμυρικής

προστασίας.

Η πολιτική προστασία του Δήμου ,υπάρχει μόνο στα χαρτιά, αφού χωρίς

χρήματα ,προσωπικό και υποδομές αδυνατεί να ανταποκριθεί στον ρόλο της

Η Λαϊκή Συσπείρωση είχε τοποθετηθεί στο δημοτικό συμβούλιο υπέρ ενός

Δημόσιου Ενιαίου Φορέα Προστασίας σε εθνικό επίπεδο και την ευθύνη να

έχει το κεντρικό όργανο και όχι οι δήμοι ή οι εθελοντικές οργανώσεις.

Όμως όπως τόσα άλλα σοβαρά ζητήματα, δεν αποτελούν θέματα διεκδίκησης

για την δημοτική αρχή.

Η αδιαφορία της κεντρικής εξουσίας για την ύπαιθρο, δεν απαλλάσσει την

δημοτική αρχή από τις ευθύνες της για την εγκατάλειψη των κοινοτήτων

και τα πενιχρά κονδύλια για έργα, ενώ γίνονται άσκοπες δαπάνες

αλλού .

Επιπλέον ευθύνεται γιατί αποδέχεται αυτή την υποχρηματοδότηση σαν

φυσιολογικό φαινόμενο .

Η Δημοτική αρχή μέσω της πολιτικής προστασίας , ευθύνεται γιατί δεν

έλαβε κανένα μέτρο πρόληψης , ούτε απαίτησε μέτρα από την περιφέρεια ή

την κεντρική εξουσία εφ όσον η ίδια δεν είχε τη δυνατότητα, αλλά ούτε

αντιτάχθηκε στις αυθαιρεσίες των μεγάλων κατασκευαστικών εταιριών των

έργων οδοποιίας και του τραίνου, που έπαιξαν αποφασιστικό ρόλο στις

σοβαρές καταστροφές στο Διακοπτό και την Ανατολική Αιγιάλεια.

Η κυβέρνηση πρέπει άμεσα να αναλάβει τα αναγκαία μέτρα για την

ανακούφιση των πληγέντων, την αποζημίωση των σπιτιών, της αγροτικής

παραγωγής και των εγκαταστάσεων, η δε δημοτική αρχή να πάψει να παίζει

το ρόλο του θεατή και να αρκείται στην δικαιολογία ότι δεν έχει ο

δήμος υλικές προϋποθέσεις, αφού δεν κάνει τίποτα στον τομέα της

διεκδίκησης ,απεναντίας λειτουργεί σαν δεκανίκι της κεντρικής

εξουσίας.

Συνεδρίασε εκτάκτως την Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2012 και ώρα 15.00 στην Πάτρα το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Ελλάδας προκειμένου να εκτιμήσει την κατάσταση που προέκυψε λόγω των εκτεταμένων ζημιών που προκλήθηκαν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα στις Περιφερειακές Ενότητες Ηλείας και Αχαΐας από τις θεομηνίες στη Δυτική Ελλάδα αλλά και να συζητήσει τους τρόπους αντιμετώπισης των επιπτώσεων.

Μηνυτήρια αναφορά προς τον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αιγίου

Σε δήλωσή του ο Αντιπεριφεριάρχης Αχαίας Γρηγόρης Αλεξόπουλος μετά την κατάθεση της αναφοράς δήλωσε: «Οι εκτεταμένες καταστροφές στις περιουσίες των κατοίκων αλλά και στις δημόσιες υποδομές μας υποχρεώνουν να κινηθούμε προς κάθε κατεύθυνση. Καταθέσαμε σήμερα μηνυτήρια αναφορά προς τον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αιγίου στην οποία περιγράφουμε τις ζημιές, τα πιθανά αδικήματα και ζητάμε τη διεξαγωγή δικαστικής έρευνας ώστε να αποδοθούν οι ευθύνες και να επιβληθούν οι δέουσες κυρώσεις»,

 

Στην αναφορά και αφού περιγράφεται αναλυτικά η κατάσταση σημειώνεται:

«Αποτέλεσμα αυτών είναι να έχουν θιγεί ιδιοκτησίες και δημόσιες υποδομές (κατοικίες, καταστήματα, υποδομές, δίκτυα νερού, ΟΤΕ, ΔΕΗ κ.λ.π.) ενώ επίσης εμφανίστηκε καθίζηση - κατολίσθηση σε τμήμα της Παλαιάς Εθνικής Οδού που διασχίζει τον οικισμό. Έχουν δηλαδή διαπιστωθεί σημαντικές ζημιές οι οποίες και έχουν αρχίσει να καταγράφονται από τα αρμόδια κλιμάκια.

 

Κατόπιν όλων αυτών διαπράχθηκαν τα αδικήματα της διατάραξης της ασφάλειας των συγκοινωνιών, παρακώλυσης συγκοινωνιών, πρόκλησης πλημμύρας, παράβαση των κανόνων της οικοδομικής, φθοράς ξένης ιδιοκτησίας, παράβαση διατάξεων για την πρόληψη πλημμυρών, τα οποία προβλέπονται και τιμωρούνται από τον Ποινικό Κώδικα».

Τη μηνυτήρια αναφορά συνοδεύουν οι εκθέσεις αυτοψίας των Τεχνικών Υπηρεσιών και επίσης σημειώνεται ότι κατά την κατάθεσή της παρέστησαν επίσης ο Δήμαρχος Αιγιάλειας Στ. Θεοδωρακόπουλος και οι περιφερειακοί σύμβουλοι Στάθης Σταθακόπουλος, Νία Στούμπου και Νίκος Τσάνης. Β.Α.

 

 

 
© Copyright 2011 - 2020 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου