Loading...

Κατηγορίες

Παρασκευή 10 Φεβ 2012

Σε απόφαση οκτώ σημείων, μεταξύ των οποίων η διεκδίκηση άμεσης αποζημίωσης για κάθε νοικοκυριό, αγροτική εκμετάλλευση ή επιχείρηση που επλήγησαν από τις πλημμύρες των προηγούμενων ημερών, κατέληξε στην έκτακτη συνεδρίαση του το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Ελλάδας ύστερα από εισήγηση του Περιφερειάρχη Απόστολου Κατσιφάρα.

 

Το Περιφερειακό Συμβούλιο επέμεινε, επίσης, στο αίτημα κήρυξης των περιοχών που δοκιμάστηκαν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα σε θεομηνιόπληκτες, στην αντιπλημμυρική θωράκιση τους αλλά και στην άμεση δρομολόγηση του πολυσυζητημένου σχεδίου ανασυγκρότησης για την Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας.

 

«Για το σύνολο των Υπηρεσιών μας προτεραιότητα είχε, τις κρίσιμες ώρες της θεομηνίας, να σωθούν οι συμπολίτες μας που κινδύνευαν, να μην έχουμε απώλειες σε ανθρώπινες ζωές», υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης, παρουσιάζοντας στο Σώμα μια πλήρη επισκόπηση των ενεργειών που έγιναν από την Περιφέρεια. Λίγο πριν ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Κώστας Καρπέτας είχε περιγράψει τους λόγους για τους οποίους αποφασίστηκε η έκτακτη σύγκληση του Σώματος.

 

Ο Περιφερειάρχης, στην εισήγηση του, επεσήμανε ιδιαίτερα την ανάγκη ενότητας όλων των πολιτικών δυνάμεων στην διατύπωση και διεκδίκηση των αιτημάτων αποζημίωσης των πληγέντων και αποκατάστασης των ζημιών και πρόσθεσε ότι ειδικά για την περίπτωση της Ηλείας η πλήρης ενεργοποίηση του «Ταμείου Μολυβιάτη» και το Σχέδιο Ανασυγκρότησης δεν μπορούν να περιμένουν άλλο.

 

Για την Αχαΐα ο κ. Κατσιφάρας αναφέρθηκε στην ευθύνη που φαίνεται να έχει το έργο της ΕΡΓΟΣΕ για τις πλημμύρες στην περιοχή της Αιγείρας (κατέρρευσε ξυλότυπος κατασκευή «φράζοντας» τα νερά του χειμάρρου Θολοπόταμου) ενώ για την κατολίσθηση στην Πατρών – Κορίνθου τόνισε ότι «αυτά συμβαίνουν όταν τα έργα μένουν ημιτελή και εγκαταλελειμμένα».

 

Ο Περιφερειάρχης τόνισε, ακόμα, το υψηλό επίπεδο ετοιμότητας στο οποίο βρέθηκαν όλες οι εμπλεκόμενες Υπηρεσίες και την άμεση κινητοποίηση τους όταν άρχισαν να εκδηλώνονται τα προβλήματα. Για την δε κήρυξη των πληγέντων περιοχών σε θεομηνιόπληκτες ανέφερε ότι πρέπει να «κινηθούμε με βάση το που πραγματικά υπήρξαν ζημιές σε δίκτυα, περιουσίες και υποδομές και να διδαχτούμε από τα λάθη του παρελθόντος».

 

Αναλυτικότερη περιγραφή των ενεργειών που έγιναν από την Περιφέρεια έκαναν στις τοποθετήσεις τους οι Αντιπεριφερειάρχες της Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας Γρηγόρης Αλεξόπουλος και Ηλείας Χαράλαμπος Καφύρας.

 

Παρεμβάσεις υπήρξαν από τους Δημάρχους Πύργου Μάκη Παρασκεύοπουλο, Ήλιδας Γιάννη Λυμπέρη, Ανδραβίδας –Κυλλήνης Δημήτρη Αρβανίτη, Δυτικής Αχαΐας Ανδρέα Παναγιωτόπουλο και τον Αντιδήμαρχο Αιγιαλείας Β. Φιλιππόπουλο.

 

Στην απόφαση του το Περιφερειακό Συμβούλιο εξουσιοδότησε τον Περιφερειάρχη Απόστολο Κατσιφάρα ώστε να προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες προς τα συναρμόδια Υπουργεία ώστε οι πληγείσες περιοχές να κηρυχθούν θεομηνιόπληκτες.

 

Επίσης, το Περιφερειακό Συμβούλιο «διεκδικεί την πλήρη αποκατάσταση των ζημιών που σημειώθηκαν στις περιουσίες των πληγέντων όπως κατοικίες, καταστήματα, επιχειρήσεις, αποθήκες, αγροτικές εκμεταλλεύσεις, θερμοκήπια, φυτικό και ζωικό κεφάλαιο και ζητεί την έκτακτη οικονομική ενίσχυση των οικογενειών που επλήγησαν».

 

Ακόμα, απαιτεί την άμεση επαναλειτουργία του Νοσοκομείου του Πύργου και την αντιπλημμυρική θωράκιση της ευρύτερης περιοχής ώστε να δοθεί οριστική λύση στο πρόβλημα και υπογραμμίζει ότι είναι πλέον παραπάνω και από επείγουσα η ψήφιση από τη Βουλή του πολυσυζητημένου Σχεδίου Ανασυγκρότησης της Ηλείας.

 

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Ελλάδας ζητεί, επίσης, την άμεση ενεργοποίηση του συνόλου των πόρων από τις δωρεές των πολιτών, του πρώην «Ταμείου Μολυβιάτη» για την υλοποίηση έργων που έχουν προκηρυχθεί αλλά δεν προχωρούν. Απαιτεί την άμεση επαναλειτουργία της Ολυμπίας Οδού και τη λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων για την ασφαλή χρήση της οδού και, τέλος, διεκδικεί έκτακτη οικονομική στήριξη στους πληγέντες Δήμους και στις αντίστοιχες Περιφερειακές Ενότητες για άμεσες και επείγουσες τεχνικές παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση των συνεπειών της θεομηνίας.

 

 

 

 

 

 

 

 
© Copyright 2011 - 2020 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου