Loading...

Κατηγορίες

Τετάρτη 22 Φεβ 2012
Η λεηλασία της Στροφυλιάς συνεχίζεται
Κλίκ για μεγέθυνση
Η λεηλασία της Στροφυλιάς συνεχίζεται

 

 

ΚΑΝΕΝΑ ΜΕΤΡΟ ΦΥΛΑΞΗΣ ΠΑΡΑ ΤΙΣ ΣΥΣΚΕΨΕΙΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΝΤΟΛΕΣ ΤΟΥ Γ. Γ ΤΗΣ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

 

Σε καθημερινή λεηλασία έχει μετατραπεί η λαθροϋλοτομία στο Εθνικό Πάρκο της Στροφυλιάς, χωρίς να λαμβάνεται ΚΑΝΕΝΑ μέτρο για τη φύλαξη του μοναδικού δασικού οικοσυστήματος, από τις δασικές υπηρεσίες της Αχαΐας. Παρά την πρόσφατη σύσκεψη που έγινε με πρωτοβουλία του Γ. Γ της Αποκεντρωμένης Διοίκησης κ. Τάσου Αποστολόπουλου και τις εντολές που έδωσε στις δασικές υπηρεσίες «…να προβούν άμεσα σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς σε στοχευμένες παρεμβάσεις και δράσεις για τον περιορισμό και την εξάλειψη του φαινομένου», το δάσος παραμένει ξέφραγο αμπέλι στο έλεος των ασύδοτων λαθροϋλοτόμων.

 

Σε επίσκεψη που κάναμε την Κυριακή 18-2-2012, μέλη και φίλοι της ΟΙΚΙΠΑ στην περιοχή των υγροτόπων του Πρόκοπου και της Λάμιας, στα πλαίσια εθελοντικής δράσης της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας για την παρακολούθηση των Σημαντικών Περιοχών για τα πουλιά της Ελλάδας (IBA), διαπιστώσαμε ιδίοις όμασσι το μέγεθος της καταστροφής που συντελείται ΜΕΡΑ και ΝΥΧΤΑ στο δάσος της Στροφυλιάς.

 

Μαζί με τους επόπτες του Φορέα Διαχείρισης καταγράψαμε (και φωτογραφήσαμε) δεκάδες αιωνόβιες κουκουναριές οι οποίες είχαν κοπεί από τη ρίζα το προηγούμενο βράδυ σε κεντρικότατα σημεία του δάσους δίπλα στο χαλικόδρομο που ενώνει το Μετόχι με το Κουνουπέλι. Και αυτές ήταν μόνο όσες μπορέσαμε να παρατηρήσουμε σε μια μόνο διαδρομή, 500 περίπου μέτρων.

 

Σύμφωνα με μαρτυρίες τόσο των εποπτών, όσο και κατοίκων της περιοχής που βλέπουν καθημερινά το δάσος να λεηλατείται, οι λαθροϋλοτόμοι εμφανίζονται ακόμη και νυχτερινές ώρες, κόβουν ΖΩΝΤΑΝΑ αιωνόβια δέντρα, παίρνουν τον τεράστιο κορμό και φεύγουν ανενόχλητοι αφήνοντας όλα τα υπόλοιπα μέρη του δέντρου. Τη συγκεκριμένη μέρα δεν υπήρχε στο δάσος ΚΑΝΕΝΑΣ δασικός υπάλληλος, τουλάχιστον μέχρι το μεσημέρι που μείναμε στο χώρο. Η ΟΙΚΙΠΑ επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον κ. Αποστολόπουλο και τον ενημέρωσε για την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή.

 

Επειδή η περίοδος ξύλευσης διαρκεί μέχρι τις 29 Φεβρουαρίου είναι επείγουσα και απόλυτη ανάγκη το δάσος να φυλάσσεται μέρα και νύχτα. Η καταστροφή που συντελείται τις τελευταίες ημέρες είναι απίστευτη και καμία δικαιολογία δεν χωράει απ’ την πλευρά των δασικών υπηρεσιών. Επιτέλους εάν δεν μπορεί να περιφρουρηθεί ένα Εθνικό Πάρκο, ας σταματήσει ΤΩΡΑ η περίοδος ξύλευσης που διαρκεί 45 ημέρες τον Οκτώβριο και Νοέμβριο και 28 μέρες το Φεβρουάριο.

 

Στην πρόσφατη σύσκεψη που έγινε στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση, η ΟΙΚΙΠΑ κατέθεσε δέσμη συγκεκριμένων προτάσεων για την αντιμετώπιση του φαινομένου. Καμία αντίδραση δεν υπήρξε απ’ τις δασικές υπηρεσίες (οι εκπρόσωποι των οποίων δεν τοποθετήθηκαν καν στη σύσκεψη) οι δε αστυνομικοί Διευθυντές της Ηλείας και της Αχαΐας δήλωσαν αδυναμία λόγω έλλειψης προσωπικού.

 

Το συνεχιζόμενο έγκλημα κατά του φυσικού μας περιβάλλοντος επιτέλους κάποιος πρέπει να το σταματήσει. Η ΟΙΚΙΠΑ απευθύνει έκκληση προς όλους να πράξουν το καθήκον τους.

 

 

 
© Copyright 2011 - 2020 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου