Loading...

Κατηγορίες

Παρασκευή 11 Νοέ 2011
Η Εκδήλωση για την 28η  Οκτωβρίου από τον Πολιτιστικό Σύλλογο του Πλατάνου Αιγιαλείας
Κλίκ για μεγέθυνση
Η Εκδήλωση για την 28η  Οκτωβρίου από τον Πολιτιστικό Σύλλογο του Πλατάνου ΑιγιαλείαςΗ Εκδήλωση για την 28η  Οκτωβρίου από τον Πολιτιστικό Σύλλογο του Πλατάνου ΑιγιαλείαςΗ Εκδήλωση για την 28η  Οκτωβρίου από τον Πολιτιστικό Σύλλογο του Πλατάνου Αιγιαλείας

 

Του Δήμου Νικολόπουλου

 

Την Παρασκευή 28 Οκτωβρίου στην αίθουσα εκδηλώσεων της Τοπικής Κοινότητας Πλατάνου Δήμου Αιγιαλείας πραγματοποιήθηκε μια πανέμορφη εκδήλωση αφιερωμένη στην επέτειο του ΟΧΙ του 1940. Η εκδήλωση διοργανώθηκε και την φετινή χρονιά από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Πλατάνου ο «Πήγασος» και αποτελεί μέρος αρκετών καθιερωμένων ετήσιων εκδηλώσεων της κοινότητας κρατώντας την παράδοση για έναν αιώνα περίπου από την εποχή της ‘ίδρυσής του.

Στο πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλαμβάνονταν, τραγούδια λαϊκά και δημοτικά με αναφορά στους αγώνες των ελλήνων για την ανεξαρτησία την ελευθερία και τη δημοκρατία που επέλεξαν να τραγουδήσουν τα μέλη του συλλόγου και μη, με τη συνοδεία μουσικού οργάνου από τον εκπαιδευτικό συγγραφέα κ. σ. Μουτζουρέλη, απαγγελία ποιημάτων από τους μικρούς μαθητές που ενθουσίασαν και συγκίνησαν όλους τους παραβρισκόμενους.

Όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο εκπαιδευτικός και ομιλητής του πανηγυρικού της ημέρας κ. Δήμος Νικολόπουλος καλύτερο ταξίδι στο χρόνο και στη μνήμη όλων μας δεν θα μπορούσε να γίνει.

…Οι Έλληνες, με την ανεπανάληπτη αγωνιστικότητά τους, έδωσαν την πίστη και την ελπίδα στην ανθρωπότητα, όταν ήταν βυθισμένη στο αδιαπέραστο σκοτάδι της απόγνωσης.

Φώτισαν τις ψυχές και τη σκοτισμένη σκέψη. Άναψαν την λαμπάδα της λύτρωσης και το φως της, με την εκθαμβωτική λάμψη της παρηγοριάς, ξεχύθηκε προς την άβυσσο και την φώτισε.

Μπροστά στη δύναμη του λυτρωτικού φωτός, υποχώρησε το δέος και από τα βάθη των τρομαγμένων ψυχών, αναπήδησαν τα συναισθήματα του θάρρους, της καρτερίας και της αισιοδοξίας.

 

 

Ας αποτελέσει η αποψινή σεμνή εκδήλωση του Συλλόγου «Ο ΠΗΓΑΣΟΣ», ένα αναβάπτισμα εθνικό, για τον καθένα μας, αλλά ταυτόχρονα και ένα ευλαβικό μνημόσυνο στις στρατιές των νεκρών μας.

Όσων, με το αίμα τους, επότισαν το δένδρο της ελευθερίας και με την θυσία τους, έγραψαν σελίδες αθάνατης δόξας της ελληνικής ιστορίας.

Ας ενώσουμε απόψε τη σκέψη και την καρδιά μας κι ας την στρέψουμε με ευγνωμοσύνη και σεβασμό προς όλους, όσους θυσιάστηκαν στο βωμό της Πατρίδας.

Αναλογιζόμενοι, αυτή τη στιγμή, πόση ζωτικότητα επέδειξε το Έθνος μας, κατά τη μάχη του ’40, δεν αμφιβάλλουμε, ότι η σημερινή επέτειος, γίνεται πράγματι, παρόρμημα για μια τέτοια υπόσχεση.

 

Έχουμε την πεποίθηση, ότι το Έθνος μας, θα συνεχίσει ανά τους αιώνες, σταθερή την ανοδική του πορεία και θα διεκδικεί πάντοτε πρωτοποριακή θέση μεταξύ των άλλων Εθνών της γης, από απόψεως πολιτισμού και ακτινοβολίας γενικότερα.

Τότε γίναμε παγκοσμίως διάσημοι για την νίκη μας επί του φασισμού. Ομονοήσαμε, συμπράξαμε και γίναμε δίδαγμα ομοθυμίας σ’όλους.

Και σήμερα χρειάζεται να συνεργαστούμε, έξω από τις προσωπικές μας διαφορές και ιδεολογίες, με τους Πανέλληνες, βαδίζοντας αδελφωμένοι στον ανηφορικό δρόμο για τη σωτηρία της Πατρίδας. Γιατί είναι γεγονός, ότι το σοβαρότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η πατρίδα μας, είναι η πολιτική βία.

Οι φίλοι μας, οι Ευρωπαίοι, υπολογίζουν πολύ στο μέλλον της Ευρώπης. Και ασφαλώς, ο «τζόγος» αυτός, ενδιαφέρει άμεσα τη χώρα μας.

Βρισκόμαστε, όπως αντιλαμβάνεστε, αγαπητοί μου συγχωριανοί και φίλοι, σε μια κρίση πολιτική και όχι τεχνοκρατική.

Έχουμε, λοιπόν, μπροστά μας ένα χάος που καλούμαστε ενωμένοι να το αντιμετωπίσουμε, με μόνο στόχο τη συναίνεση , όπως έγινε και το ’40. Αυτό επιβάλλει το υπέρτατο συμφέρον της χώρας.

Σε τέτοιες κρίσιμες ώρες, που η χώρα είναι οικονομικά σκελετωμένη, απαραίτητη είναι η ομοψυχία! Γι’αυτό κι εμείς, σήμερα, λέμε ΟΧΙ! στο διχασμό!

 

 

Όπως έκαναν και οι αριστερές δυνάμεις, που πρόσφεραν την συμπαράσταση των δυνάμεων στον Μεταξά και η Δημοκρατική Δύση (Αμερική, Αγγλία και Γαλλία) και η κομμουνιστική Ανατολή, γεφύρωσαν το ιδεολογικό τους χάος, για να εξουδετερώσουν τη φοβερή μαυρίλα του ναζισμού!

Και τώρα, είναι Εθνική επιταγή να δώσουμε τη μάχη ομονοούντες, για τη σωτηρία μας! Χρειάζεται αυξημένο αίσθημα ευθύνης. Το οποίο, διαθέτει ο Έλληνας. Γνωρίζει από κινδύνους. Έτσι, έδωσε το μάθημα και το ’40, στους ύπουλους εχθρούς του.

Γι’αυτά τα πολύτιμα πετράδια, του δικαίου και της ελευθερίας, που απλόχερα χαρίσαμε τότε σε φίλους και εχθρούς, με εθνική υπερηφάνεια αναφωνούμε:

Αιωνία των μαρτύρων η μνήμη!

Αιωνία των επιζώντων η δόξα!

Ζήτω η 28η Οκτωβρίου 1940!

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους οι αιδεσιμολογιότατοι πατέρες Νύφων και Σπυρίδων Σιαφλάς, η πρόεδρος της τοπικής κοινότητας κ Μπέτυ Χασάπη, ο Διευθυντής της Εφ, «Στύξ» κ Β. Αντωνίου και πλήθος κατοίκων που γέμισαν την αίθουσα του Συλλόγου.

Η εκδήλωση τη φετινή χρονιά πραγματοποιήθηκε στην νεοεπισκευασμένη αίθουσα του Συλλόγου την «τραυματισμένη» από κατολισθητικά φαινόμενα, όπου ο πρόεδρος Αλ. Αλεξίου μαζί με την ταμία του Συλλόγου είχε την γενική εποπτεία των εργασιών επισκευής της αίθουσα του Συλλόγου μετά από την οικονομική ενίσχυση μέσω των συνδρομών, των εκδηλώσεων, των προσφορών, των μελών του Συλλόγου αλλά και των Πλαταναίων. Το Δ.Σ. του Συλλόγου ευχαριστεί για την εθελοντική εργασία της επισκευής και βαφής των τοιχίων τους Αλβανούς: Λευτέρη, Ελιάν, Γιάννη

Θερμά συγχαρητήρια αξίζουν στο Διοικητικό Συμβούλιο που διοργάνωσε της εκδήλωση, τον ομιλητή κ. Δ. Νικολόπουλο για τον πανηγυρικό της ημέρας , το εκπαιδευτικό κ Σωτ. Μουτζουρέλη για την παρουσίαση των ποιημάτων και των τραγουδιών, το χορωδιακό τμήμα, τις γυναίκες του Συλλόγου και του Πλατάνου που προσέφεραν χειροποίητα γλυκίσματα για το τσάι και τον καφέ που προσφέρεται κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, που περιβάλλουν την εκδήλωση κάθε χρόνο με ιδιαίτερο ζήλο αλλά κυρίως στους μικρούς μαθητές για την εξαίρετη παρουσία τους.

 

 
© Copyright 2011 - 2019 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου