Loading...

Κατηγορίες

Τρίτη 11 Σεπ 2012
Οι κάτοικοι της  Ανατολικής Αιγιάλειας  προτείνουν, αγωνίζονται, διεκδικούν το  Δήμο Ανατολικής Αιγιάλειας
Κλίκ για μεγέθυνση

 

 

Ένα από τα βασικότερα ζητήματα που έχουν να αντιμετωπίσουν σε αυτή τη δύσκολη περίοδο οι κάτοικοι της Ανατολικής Αιγιάλειας με τους εν ενεργεία τοπικούς αιρετούς της πρώτης «Καλλικρατικής» περιόδου και να το φέρουν εις πέρας, είναι μια τελευταία προσπάθεια για τη υπεσχημένη από το αρμόδιο υπουργείο δημιουργία Δήμου Ανατολικής Αιγιάλειας αποτελούμενου από τους πρώην τρεις δήμους , Αιγείρας , Ακράτας και Διακοπτού.

Κάτω από τις δύσκολες οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες, οι αιρετοί των κοινοτήτων των π. δήμων Αιγείρας , Ακράτας και Διακοπτού αποφάσισαν να συναντηθούν στις 12 Σεπτεμβρίου και να διαμορφώσουν αίτημα προς το αρμόδιο υπουργείο, για αποχώρηση από τον αχανή Δήμο Αιγιάλειας και τη δημιουργία του Δήμου Ανατολικής Αιγιαλείας, αίτημα που βεβαιώνει την αποτυχία λειτουργίας του Δήμου Αιγιάλειας.

Ήδη οι κοινότητες, με τα νέα τοπικά συμβούλια διάγοντας τον δεύτερο καλλικρατικό έτος, χωρίς τη οικονομική και διοικητική στήριξη της «Καλλικρατικής» έδρας, προσπαθούν, αποφεύγοντας την ερήμωση, να κρατήσουν τη ζωή της κάθε κοινότητας, αφού το τεχνικό πρόγραμμα που συντάσσουν, χωρίς την απαιτούμενη οικονομική στήριξη καθιστάται ανεφάρμοστο. Το τοπικό επαρχιακό και αγροτικό οδικό παραμένει δυο χρόνια ασυντήρητο, οι παιδικές χαρές και οι πλατείες καταστρέφονται, οι αγροτικοί ή άλλου είδους συνεταιρισμοί διαλύθηκαν, η τοπική παραγωγή εγκαταλείφθηκε από τα φτηνά χαμηλού κόστους παραγωγής εισαγόμενα προϊόντα, ο αθλητισμός υποβαθμίζεται ραγδαία, ο πολιτισμός και τα θεάματα συρρικνώθηκαν.

Σπίτια μένουν ακατοίκητα και περιμένουν μια με δύο φορές το χρόνο να γεμίσουν από τους «χαμένους στις μεγαλουπόλεις» παλιούς κατοίκους τους.

Μεγάλες εκτάσεις παραμένουν ακαλλιέργητες ή ενοικιάζονται σε Βαλκάνιους οικονομικούς μετανάστες αφού δεν προσφέρουν αγροτικό εισόδημα στους λιγοστούς κατοίκους που παραμένουν στα χωριά.

Τα σχολεία παραμένουν κλειστά και όσα είναι ακόμα ανοιχτά οδεύουν σε συγχωνεύσεις δυσκολεύοντας τη ζωή των λίγων εναπομεινάντων μαθητών αφού καλούνται να διανύσουν αποστάσεις ιδίοις εξόδοις.

Βασικές δημόσιες και δημοτικές υπηρεσίες των πρώην δήμων συγχωνεύτηκαν προς χάριν της οικονομίας του νέου μοντέλου αυτοδιοίκησης «Καλλικράτης».

Νέες φορολογίες και χαράτσια επιβλήθηκαν σε όλους ανεξαιρέτως τους δημότες- είτε της έδρας , είτε του απόμακρου κτηνοτροφικού οικισμού- για να γεμίσουν τα άδεια ταμεία των «αχόρταγων» Δήμων.

Δεν μπορούμε να μιλάμε πλέον για αποκέντρωση και περιφερειακή ανάπτυξη αφού δε διασφαλίζεται ένα στοιχειώδες βιοτικό επίπεδο που να έχει στο επίκεντρο τον κάτοικο και τη νέα γενιά της δημοτικής περιφέρειας των νέων αχανών «Καλλικρατικών» δήμων.

Οι νέοι σήμερα έχουν αγωνία για το μέλλον τους ,το μέλλον των παιδιών τους, την επιβίωση τους αλλά και των γενιών που έρχονται. Αναζητούν με κάθε τρόπο την ευημερία της κοινωνίας. Σε αυτές τις δύσκολες εποχές προσπαθούν να διεκδικήσουν νέες θέσεις εργασίας όταν ήδη η ανεργία στο νομό μας είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Το σχέδιο «Καλλικράτης», η νέα διοικητική μεταρρύθμιση, θέτει προ των ευθυνών μας όλους μας. Πρώτα απ’ όλους αυτούς που ασχολήθηκαν χρόνια με την αυτοδιοίκηση αλλά και όλους αυτούς που θα πάρουν την τελική απόφαση τόσο για τις αρμοδιότητες του κάθε μέλους της αυτοδιοίκησης όσο και το χωροταξικό του κάθε νομού.

Γι αυτό το λόγο η δημιουργία του νέου δήμου Ανατολικής Αιγιάλειας, στην τοπική και περιφερειακή ζωή της Αχαΐας πρέπει να αποτελέσει ένα νέο στόχο, μέσα από τον οποίο οι κάτοικοι της Ανατολικής Αιγιάλειας θα προσπαθήσουν με όλες τους τις δυνάμεις ο νέος δήμος να έχει τα προσδοκώμενα αποτελέσματα.

Οι κάτοικοι της Ανατολικής Αιγιάλειας προτείνουν, αγωνίζονται, διεκδικούν και έχουν τη φιλοδοξία η δημιουργία Δήμου Ανατολικής Αιγιάλειας να αποτελέσει μια συγκροτημένη πρόταση. Εδώ τίθεται το ερώτημα κάτω από ποιες προϋποθέσεις θα εκπληρώσουν τους στόχους του. Η περιοχή της Ανατολικής Αιγιάλειας ξεχωριστά στο νομό μπορεί να αναπτυχθεί, τουριστικά, γεωργικά και γενικότερα στο σύνολο των υπηρεσιών που θα παρέχονται στους πολίτες ανά δήμο. Στην πρώτη γραμμή μπαίνουν μεγάλα θέματα για την περιοχή μας, όπως ο βιολογικός καθαρισμός το μεγάλο διαδημοτικό απορρυπαντικό έργο για την θάλασσα που βρέχει τους τρεις δήμους, το κακό οδικό δίκτυο του νομού, η νέα σιδηροδρομική γραμμή, ο οδοντωτός, η τουριστική ανάπτυξη και η παραγωγή ονομαστών τοπικών αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων, η ανάδειξη των αρχαιολογικών χώρων, την επαναδιοργάνωση των αθλητικών υποδομών, κ.ά. που θα φέρουν νέες θέσεις εργασίας και γιατί όχι και επιστροφή σιγά-σιγά των νέων στο τόπο που μεγάλωσαν. Φυσικά τα θέματα που θέλουν επίλυση είναι ακόμη ποιο πολλά και ελπίζουμε φυσικά στο τέλος να επικρατήσουν τα τοπικά και όχι τα τοπικιστικά κριτήρια. Β. Αντωνίου

 

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου