Loading...

Κατηγορίες

Τρίτη 11 Σεπ 2012

 

 

 

Σάββατο βράδυ 21 Ιουλίου 2012

Στο προαύλιο της αίθουσας του Συλλόγου το Δ.Σ., με τον τολμηρό σε πρωτοβουλίες πρόεδρο Γιώργο Ράλλη και τα μέλη της διοίκησης:

Παπαναγιώτου Σωτηρία (αντιπρόεδρος), Μουτάφη Ιωάννη (γραμματέας), Ρηγόπουλο Γιώργο (ταμία) και το μέλος Σκούντζο Παναγιώτη, οργάνωσαν μια βραδιά πολιτισμού, ξεπερνώντας τα τετριμμένα.

Η εκδήλωση είχε δύο μέρη. Στο πρώτο, με σύντομες ομιλίες, τίμησαν τέσσερα πρόσωπα, που πρόσφεραν θετικές υπηρεσίες στην Κοινότητα και στην Πατρίδα.

Πρώτος ο Λυκούργος Παναγιωτόπουλος μίλησε περιληπτικά για τον ιερομόναχο Ανδρόνικο «γόνο της οικογενείας Μπακάλη, που κατήγετο από το Αγρίδι». ’Ηταν ο πρώτος που επέλεξε στην Παραλία Πλατάνου χώρο και υπέδειξε στον «αδελφό του Κώστα να κατασκευάσει οικίαν, αφού τον βοήθησε οικονομικώς, προερχόμενος από το Πατριαρχείο Κωνστ/πόλεως το 1890» *

Σπουδαίο το έργο του για το χωριό, ενώ παράλληλα, βοήθησε και νέους να σπουδάσουν στην Πόλη. Από τον κ. Παναγιωτόπουλο πληροφορηθήκαμε για τη «μαγιά του χωριού, που πρώτος ξεκίνησε ο μακαριστός Ανδρόνικος».

Η κ. Ουρανία Ποντίφηκα-Κατριβέση, αναφέρθηκε-με εύστοχο περιγραφικό λόγο- για τη διαδρομή του μακαριστού παππού της ιερέα, Ιωάννη Ποντίφηκα, ο οποίος ήρθε το 1922 από τα Αλάτσατα της Μικράς Ασίας, κυνηγημένος Έλληνας μετά τη Μικρασιατική καταστροφή, με άλλες οικογένειες και εγκαταστάθηκε στην Παραλία Πλατάνου. Προσέφερε τις υπηρεσίες του στο χωριό ως λειτουργός του Υψίστου και άφησε αξιόλογο έργο.

Στη συνέχεια, ο κ. Χρήστος Ιωάννου, συγγενής του αεροπόρου Χρήστου Ιωάννου του Αφεντούλη, φανερά συγκλονισμένος, παρουσίασε τη δράση και το ιστορικό της απώλειας του παλικαριού!!

Ο Χρήστος ήταν επισμηνίας χειριστής αεροπόρος. Στις 12 Δεκεμβρίου 1942, σκοτώθηκε στο αεροδρόμιο Σαμίτ του Σουδάν, κοντά στο Χαρτούμ, κατά τη διάρκεια εκπ/τικής αποστολής, με αεροπλάνο Hurricane .

Τέλος, μίλησε η ανιψιά τού ήρωα Επισμηναγού Επαμεινώνδα Κοττά. Στις 12 Οκτωβρίου 1944, ως αρχηγός του σμήνους (4 αεροσκάφη) διώξεως με αεροπλάνο Spitfire, πέταξε από αεροδρόμιο της Ιταλίας, πάνω από την Γιουγκοσλαβία, με αποστολή να καταστρέψει τις φάλαγγες των Γερμανών που αποχωρούσαν.

Είναι ο τελευταίος πεσών αεροπόρος του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου σε ξένους Ουρανούς. Γλαφυρότατα η κ. Ουρανία και με συγκροτημένο λόγο, έκανε να βουρκώσουν τα μάτια μας και να εκφράσουμε το θαυμασμό μας! Ρίγη συγκίνησης διετάραξαν την νηφαλιότητα της εθνικής ψυχής!

Όρθιοι οι χωριανοί, οι παραθεριστές και οι φίλοι επισκέπτες, καταχειροκρότησαν τους ομιλητές, οι οποίοι, παρουσίασαν τη ζωή και τη δράση των αείμνηστων Πλαταναίων.

Μετά τις συγκινήσεις και το κλίμα θαυμασμού που προκάλεσε η αναφορά στους εκλιπόντες, ακολούθησε το Β΄ μέρος, η χαρούμενη νότα της βραδιάς. Η «αποθεραπεία» θα λέγαμε!

Το πρόγραμμα συνεχίστηκε με μια έκπληξη. Μας ξάφνιασε ο πρόεδρος Γιώργος, με το Δ.Σ. του Συλλόγου.

Με λεπτούς χειρισμούς και οργανωτική τάξη, μας παρουσίασε και το χορευτικό συγκρότημα του χωριού (φωτογραφία). Έντεκα νέοι, επτά λιγερόκορμες νεαρές του χωριού και τέσσερις λεβέντες, πρόβαλαν με εθνικές στολές και σκόρπισαν τη δροσιά τους, στην καλοκαιρινή βραδιά.

Ράλλη Βασ. Αικατερίνη, Ράλλη Βασ. Γκόλφω, Ράλλη Γεωρ. Κυριακή, Ράλλη Γεωρ. Χαρίκλεια, Κατσίνα Αθαν. Παναγούλα, Ευσταθίου Βασ. Μαρία, Σμυρνιώτη Γεωρ. Ευφροσύνη.

Όλες δροσερές και αεράτες. Και οι 4 τσολιάδες: Παπαναγιώτου Θεόδωρος, Παπαναγιώτου Γιώργος, Πανίδης Ανδρ. Μιχάλης, Βασιλείου Γεωρ. Φώτης.

Το πλούσιο χορευτικό πρόγραμμα με χορούς από πολλές περιοχές της χώρας ενθουσίασε όλους μας. Με ελληνικές παραδοσιακές στολές – κτήμα του Λαϊκού Μουσείου της Παραλίας Πλατάνου- οι κυρίες και οι δεσποινίδες, μας κράτησαν αρκετή ώρα, θαυμάζοντάς τις, για το ελληνοπρεπές στυλ τους, όπως ήταν ψηλές., λεπτές και ευκίνητες.

Από την άλλη μεριά, οι καλοσιδερωμένες και ατσαλάκωτες φουστανέλες με τους νέους μας, σε εντυπωσιακές φούρλες, προκάλεσαν ενθουσιασμό και όρθιοι χειροκροτούσαμε, συγχαίροντας την προσπάθειά τους και τον αξιόλογο και ακαταπόνητο δάσκαλό τους, Καθηγητή Σωματικής Αγωγής κ. Μασαούτη.

Ο κ. Μασαούτης, μέσα σε δύο ώρες, κατάφερε να παρουσιάσει ένα χορευτικό, με νέες και νέους, τους οποίους δίδαξε πριν από πολλά χρόνια- όταν ακόμα ήταν παιδιά- να τους συντονίσει και να μας χαρίσει μια ανεπανάληπτη βραδιά.

Ήταν πρωτόγνωρο το πρόγραμμα και οι παρουσίες άριστες.

Χωρίς κλωθογυρίσματα γύρω από τα ίδια και τα ίδια, ο Πρόεδρος Γιώργος και το Δ.Σ. πέτυχαν το καινούριο.

* * *

Με ιδιαίτερη χαρά άκουσα τον Πρόεδρο να σκέπτεται τη συνεργασία- αφού, βεβαίως, γίνει δεκτή η πρότασή του – με το Σύλλογο « Ο ΠΗΓΑΣΟΣ» του Πλατάνου. Στόχος του να παρουσιάσουν από κοινού ένα πλούσιο πολιτιστικό πρόγραμμα με νεότερες εκπλήξεις. Δύο μαζί, ίσον πολλοί:

Με υπευθυνότητα και σοβαρή δουλειά, πετυχαίνουμε πολλά.

Η συγκεκριμένη σκέψη αποτελεί μια βαθιά τομή στη μέχρι σήμερα οργανωτική δομή των πολιτιστικών εκδηλώσεων.

Κοντολογίς, ο Γιώργος, είναι αποφασισμένος να το τολμήσει. Και ευχή όλων μας είναι να πετύχει.

Θερμά συγχαρητήρια σε όλους που μόχθησαν. Μας χάρισαν, όντως, ένα όμορφο Σαββατόβραδο.

Μπορεί οι καιροί να είναι κακότροποι, αλλά εμείς ξέρουμε να αντιστεκόμαστε.

 

ΔΗΜΟΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ

 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ:

* Πληροφορίες από το βιβλίο

του Βαγγέλη Σμυρνιώτη «Παραλία

Πλατάνου Κραθίδος» 1973. σελ. 2.

 

 

 

 

 

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου