Loading...

Κατηγορίες

Παρασκευή 12 Οκτ 2012
ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ ΜΕ  ΣΥΣΤΑΣΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΛΑΪΚΗΣ-ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΒΑΣΗΣ
Κλίκ για μεγέθυνση

 

 

Συγκεντρώσεις - εκδηλώσεις, με φυλλάδια, πόρτα-πόρτα, ειδική ενημέρωση- προγράμματα στα σχολεία, με κύριο στόχο να πείσουν τον κόσμο για την αναγκαιότητα να γίνεται η διαλογή των απορριμμάτων στην πηγή (είναι ανάγκη /2015 και μετά υποχρεωτική) ξεκινά στις 8 Οτωβρίου 2012 από τη συντονιστική επιτροπή «Πρωτοβουλία πολιτών Αιγιάλειας» για την σύσταση Εταιρείας Λαϊκής –Κοινωνικής βάσης στις Καμάρες και θα ακολουθήσουν σε Αίγιο, Ακράτα και Αιγείρα του Δήμου Αιγιαλείας.

Οι συγκεντρώσεις αυτές μέσα από συζήτηση και ερωτήσεις έχουν στόχο α) τη δημιουργία συντονιστικού και καταμερισμός αρμοδιοτήτων β) την Ίδρυση εταιρείας (προθεσμίες, καταστατικά) γ) εγγραφή μελών.

Ημερίδα στο Αίγιο (29-9-2012)

Το Σάββατο 29/09/12 πραγμα-τοποιήθηκε στο Πολιτιστικό κέντρο Αιγίου η εκδήλωση – συζήτηση που οργάνωσε η Πρωτοβουλία πολιτών Αιγιάλειας για την ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων με τη δημιουργία Εταιρείας κοινωνικής βάσης .

Ομιλητές ήταν η Αγγελική Φωτεινού, εκπρόσωπος της εν λόγω πρωτοβουλίας στην Αιγιάλεια, ο Δημήτρης Δαμάσκος, εκπρόσωπος της prosynat (Πανελλήνια Πρωτοβουλία Συνεννόησης για τη διαχείριση των απορριμμάτων), ο Βασίλης Γιόκαρης, εκπρό-σωπος της Πρωτοβουλίας αντίστοιχης εταιρείας στην Αρκαδία, ο Γιώργος Μπάλιας, καθηγητής στο Χαροκόπειο Παν/μιο, Σταύρος Αργυρόπουλος, διευθύνων σύμβουλος της Λακωνικής Βιοενεργειακής Α.Ε.

Απ’ όλους τους ομιλητές τονίστηκε το γεγονός ότι η χώρα μας είναι τελευταία στην Ε.Ε. στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων και δε συμβαδίζει με τη σχετική ευρωπαϊκή νομοθεσία. Σύντομα οι πολίτες θα υποχρεωθούν να πληρώνουν τα πρόστιμα που θα επιβληθούν στη χώρα μας που δε συμμορφώνεται με την οδηγία που καθιστά ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟ το διαχωρισμό των απορριμ-μάτων στο σπίτι και την ανακύκλωση. Τα Χ.Υ.Τ.Α. – Χ.Υ.Τ.Υ. και τα εργοστάσια καύσης απορριμμάτων δεν είναι λύσεις αλλά περιβαλλοντικά εγκλήματα ακόμα και οικονομικά σκάνδαλα με τον τρόπο που προωθούνται σήμερα από την πολιτεία..

Στην εκδήλωση έλαβαν μέρος πολίτες που έδειξαν έντονο ενδιαφέρον για το εγχείρημα αυτό. Μετά από σχετικές ερωτήσεις η συντονιστική επιτροπή ανακοίνωσε ότι ότι ιδρύεται Εταιρεία Λαϊκής Κοινωνικής Βάσης Πολυμετοχικού χαραχτήρα με τις αρχές της Α.Ε.( 60. 000 ευρώ το πρώτο κεφάλαιο από τους μετόχους) για την διαχείριση των απορριμμάτων του Δήμου Αιγιαλείας, με την εγγραφή των πολιτών της περιοχής Αιγιάλειας ως συνδρομητών με μηνιαίο κόστος που θα καθορίζεται από τους μετόχους, χωρίς να αποσαφηνίζεται εάν θα μετέχει στην εταιρεία ο Δήμος ή ακόμα και η μείωση των δημοτικών τελών καθαριότητας, ώστε οι πολίτες να μην επιβαρύνονται επιπλέον με τη συδρομ’ή της ανακύκλωσης.

Η Εταιρεία Λαϊκής Κοινωνικής Βάσης προέκυψε από πολίτες του Δήμου Αιγιάλειας ιο οποίοι χρόνια τώρα αγωνιούν για την πιθανή δημιουργία ΧΥΤΑ στην περιοχή Παπανικολού και προχωρούν στη λύση αυτή για την αποτροπή δημιουργίας του ΧΥΤΑ.

Βέβαια, το κοινό της Αιγιάλειας αποδείχτηκε ιδιαίτερα απαιτητικό και «βομβάρδισε» με αιχμηρές ερωτήσεις τους ομιλητές. Ένθερμοι υποστηρικτές, τόσο ο κ. Δήμος Αγγελόπουλος πρόεδρος των Οικολογικών Οργανώσεων Κορινθιακού Κόλπου όσο και ο κ Κ. Παπακωνσταντίνου Περιφε-ρειακός σύμβουλος Π.Ε. Αχαΐας σε ανακοίνωσή του αναφέρει: Η επιχειρούμενη διαχείριση απορριμμάτων με τη συμμετοχή των πολιτών είναι η μόνη σίγουρη λύση. Ο Δήμος μπορεί να βοηθήσει αποφασιστικά – αν το θελήσε.ι

Η ουσία, πάντως, είναι μία. Το μοντέλο που .Το σχέδιο είναι, στη βάση του, απλό:

- Πρώτον, οι ίδιοι οι πολίτες κάνουν διαλογή των απορριμμάτων στην πηγή (στο σπίτι και την επιχείρηση).

- Δεύτερον, τα προϊόντα αυτά, μόλις μαζευτούν σε ικανή ποσότητα, πηγαίνουν στις βιομηχανίες που τα ζητούν

- Το κέρδος επιστρέφει απευθείας στους πολίτες οι οποίοι, έτσι, ελαφρύνονται από το κόστος αποκομιδής.

Οι πολίτες, εκτός από συνδρομητές στην προσπάθεια, μπορούν να είναι και μέτοχοι. Το βασικό μοντέλο έχει μεγάλα πλεονεκτήματα:

1. Οι πολίτες πείθονται να κάνουν διαλογή (στη Σπάρτη ζητά συμμετοχή ο μισός πληθυσμός)

2. Γνωρίζουν ότι τα απορρίμματα θα πάνε όντως για ανακύκλωση και όχι «στα σκουπίδια»

3. Ελαφρύνονται οικονομικά.

Απέναντι στην επιλογή των εργοστασίων, αυτό το μοντέλο δίνει λύση άμεσα και μας απαλλάσσει από τεράστιο κόστος. (θα το επαναλάβουμε: με τα εργοστάσια, εκτός από τωρινό κόστος αποκομιδής, θα φορτωθούμε με μεγάλο κόστος διαχείρισης – το οποίο τώρα δεν πληρώνουμε – όπως και με ποινικές ρήτρες ότι θα παρέχουμε συνεχώς απορρίμματα προς εκμετάλλευση.) Β.Α.

 

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου