Loading...

Κατηγορίες

Παρασκευή 12 Οκτ 2012
Διαχείριση  κοπριάς και  λιόζουμων, θα μετατρέπει  τα απόβλητα αυτά σε λίπασμα
Κλίκ για μεγέθυνση

 

 

Φωτό: Συνάντηση(11/2011) επιστημονικής ομάδας LIFE+CONDENSE με τον Αντιπεριφερειάρχη Ηλείας κ. Χ. Καφύρα στο γραφείο του, παρουσία του Προέδρου της Ηλειακής κ. Π.Πλατανιά.

 

Πιλοτική εφαρμογή Συστήματος Διαχείρισης κτηνοτροφικών αποβλήτων και υγρών αποβλήτων ελαιουργείων για την Παραγωγή ενός υψηλής συγκέντρωσης θρεπτικών στοιχείων εύκολου στη χρήση προϊόντος».

Ο Πρόεδρος της Αναπτυξιακής Εταιρείας Π.Δ.Ε. Α.Ε. κ. Παναγιώτης Πλατανιάς εισηγούμενος το θέμα για λήψη απόφασης του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας, ανέφερε μεταξύ άλλων:

« το Πρόβλημα»

Η σύγχρονη γεωργική πρακτική βασίζεται σε μεγάλο βαθμό τη χρήση των χημικών λιπασμάτων. Τα τελευταία 10-15 χρόνια το αποτύπωμα άνθρακα (αποτελείτο σύνολο των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου που εκλύονται άμεσα και έμμεσα από τις δραστηριότητες ενός ατόμου, μίας εκδήλωσης, μίας επιχείρησης ή ενός οργανισμού, από την διαδικασία παραγωγής ενός προϊόντος, ή από τη διαδικασία παροχής μίας υπηρεσίας) των λιπασμάτων και η συμβολή του στην κλιματική αλλαγή έχει καταστεί ένα ζήτημα. Για παράδειγμα, η συλλογή ενός (1) τόνου Αζώτου από την ατμόσφαιρα και η μετατροπή του σε λίπασμα απαιτεί τουλάχιστον Ι τόνο πετρελαίου, ή άλλου καύσιμου με ισοδύναμο ενεργειακό δυναμικό. Το ίδιο ισχύει και για τη περίπτωση του φωσφόρου και του Καλίου, μιας και το αποτύπωμα άνθρακα αυτών των λιπασμάτων είναι επίσης πολύ υψηλό. Κατά συνέπεια μια μεθοδολογία με μειωμένο αποτύπωμα άνθρακα απαιτείται για την παροχή Αζώτου, Φώσφορου και Καλίου στα φυτά.

Σύντομο Ιστορικό

Η Ηλειακή Αναπτυξιακή ΑΕ ΟΤΑ στο Πλαίσιο ανοικτής πρόσκλησης για την υποβολή προτάσεων έργων, του χρηματοδοτικού μέσου για το περιβάλλον LIFE+2010, υπέβαλε, ως Συντονιστής Δικαιούχος, τη πρόταση έργου LIFE+CONDENSE «Πιλοτική εφαρμογή Συστήματος Διαχείρισης κτηνοτροφικών αποβλήτων και υγρών αποβλήτων ελαιουργείων για την παραγωγή ενός υψηλής συγκέντρωσης θρεπτικών στοιχείων εύκολου στη χρήση προϊόντος».

Αντικείμενο του έργου LIFE+CONDENSE είναι η πιλοτική εφαρμογή ενός συστήματος διαχείρισης κοπριάς και κατσίγαρου, το οποίο θα μετατρέπει τα απόβλητα αυτά σε ένα τελικό προϊόν-λίπασμα, πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά το οποίο θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί με ασφάλεια στη γεωργία και τη φυτοκομία, αντί για χημικά λιπάσματα. Αυτή η μέθοδος θα «συμπυκνώσει» ( τα θρεπτικά συστατικά των δύο αυτών αποβλήτων σε μια κλίμακα και με τρόπο που θα οδηγήσει σε ένα νέο προϊόν με υψηλή περιεκτικότητα σε άζωτο, φώσφορο και κάλιο, ως επί το πλείστον σε ανόργανη μορφή, αλλά θα προέρχεται αποκλειστικά από οργανικά απόβλητα.

Η πρώην Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ηλείας έχοντας βασικό της μέλημα τόσο την προστασία του περιβάλλοντος όσο και την στήριξη του αγροτικού κόσμου για την παραγωγή υγιεινών προϊόντων απαλλαγμένων από χημικά λιπάσματα αποφάσισε, σύμφωνα την υπ’ αριθμ. 104/2010 απόφαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου Ηλείας, ότι σε περίπτωση που εγκριθεί η πρόταση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με νεότερη απόφαση, θα αναλάβει τη δέσμευση για την κάλυψη της ιδίας συμμετοχής μέχρι του ποσού των 200.000,00Ε για τα 3,5 χρόνια υλοποίησης του Προγράμματος (περίπου 50.000,00Ε/χρόνο).

Η πρόταση του έργου εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για χρηματοδότηση πραγματοποιήθηκε στις 26 Αυγούστου 2011, όπου και συνάφθηκε Συμφωνία Επιδότησης (Grant Agreement) μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής -Γενική Δνση Περιβάλλοντος και της Ηλειακής ΑΕ. Στο διάστημα αυτό μεταξύ της αρχικής απόφασης για χρηματοδότηση του έργου από το Νομαρχιακό Συμβούλιο Ηλείας και την υπογραφή της Συμφωνίας Επιδότησης (Grant Agreement) μεσολάβησε η εφαρμογή του ν. 3852/2010 «Καλλικράτης», όπου καταργούσε τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ηλείας, μεταβιβάζοντας τις αρμοδιότητες στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Όπως ήταν φυσικό λόγω της αναμονής για την υπογραφή της Συμφωνίας Επιδότησης (Grant Agreement) δεν υπήρξε η σχετική απόφαση Νομαρχιακού Συμβουλίου Ηλείας σχετικά με την ανάληψη κάλυψης της ιδίας συμμετοχής μέχρι του ποσού των 200.000,00E, όπως είχε αποφασιστεί.

Σύντομη περιγραφή εγκεκριμένου έργου

Συνολικός Προϋπολογισμός 2.258.210,00Ε

Ιδία Συμμετοχή 1.243.855,00Ε

Ευρωπαϊκή Χρηματοδότηση 1.014.355,00Ε

Η διάρκεια του έργου είναι 40 μήνες, ξεκίνησε την 01/09/2011 και θα ολοκληρωθεί στις 31/12/2014. Στο εταιρικό σχήμα συμμετέχουν το Πολυτεχνείο Κρήτης, το ΤΕΙ Κρήτης και το Πανεπιστήμιο Leeds της Αγγλίας.

Σκοπός του έργου είναι η ανάπτυξη σε πιλοτική κλίμακα ενός εργοστασίου που θα διαχειρίζεται κτηνοτροφικά απόβλητα και των υγρά απόβλητα ελαιοτριβείων. Το σύστημα διαχείρισης που θα αναπτυχθεί αξιοποιεί τα φυσικοχημικά χαρακτηριστικά των αποβλήτων αυτών ώστε να παράγεται ένα νέο προϊόν (κόμποστ) με υψηλή συγκέντρωση θρεπτικών στοιχείων (άζωτο, φώσφορο και κάλιο) το οποίο Θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε μια πληθώρα καλλιεργητικών εφαρμογών.

Η εφαρμογή του νέου εδαφοβελτιωτικού (κόμποστ) σε ευρεία κλίμακα που θα μπορούσε να συμβάλλει σημαντικά στην ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας. Πιο συγκεκριμένα να συμβάλλει στη βελτίωση της γονιμότητας των υποβαθμισμένων εδαφών μιας και θα έχει υψηλή περιεκτικότητα σε άνθρακα και οργανική ουσία προσφέροντας αυξημένη παραγωγή αγροτικών προϊόντων. Θα αποτελέσει πρότυπη μονάδα διαχείρισης αποβλήτων και Παραγωγής κόμποστ ώστε να αξιοποιηθεί η τεχνογνωσία και να αποτελέσει μια νέα επιχειρηματική δραστηριότητα — επενδυτική ευκαιρία.

Επίσης, σημαντικά θα είναι τα οφέλη όσον αφορά την προστασία του περιβάλλοντος μιας και θα μπορεί να αντικαταστήσει τη χρήση των χημικών λιπασμάτων, θα συνεισφέρει στην εξοικονόμηση των ορυκτών - του φωσφόρου και του καλίου - τα οποία τείνουν να εκλείψουν από τη γη και το σημαντικότερο θα ανακυκλώνει δύο απόβλητα τα οποία προκαλούν σημαντικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις δηλ. τα κτηνοτροφικά απόβλητα και τα υγρά απόβλητα των ελαιουργείων.

Πρόταση

Για να συνεχισθεί απρόσκοπτα η υλοποίηση του έργου, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, προτείνεται η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας να συμμετάσχει στο εταιρικό σχήμα του έργου LIFE+CONDENSE

Η μεγάλη εμπειρία που διαθέτει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας στη διαχείριση Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων καθώς και τα εξειδικευμένα στελέχη των υπηρεσιών της, θα μπορέσουν να δώσουν λύσεις και να υλοποιήσουν ένα τόσο πρωτοποριακό και καινοτόμο έργο, που Θα μπορέσει να δώσει λύσεις σε σοβαρά περιβαλλοντικά προβλήματα της περιοχής.

Από την Αναπτυξιακή Εταιρεία έχει ετοιμαστεί το αίτημα τροποποίησης προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο οποίο συνοπτικά περιλαμβάνονται η προσθήκη νέου δικαιούχου — εταίρου (Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας), η διάρκεια του έργου (μία παράταση 6μηνών) και ο προϋπολογισμός (κυρίως σε εξοπλισμό, υποδομές και εξωτερική βοήθεια)

 

 
Copyright © 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου