Loading...

Κατηγορίες

Τρίτη 03 Δεκ 2019
Δ. Καλαματιανός: Ο Κ. Καραμανλής καθυστερεί την κατασκευή της Πατρών- Πύργου
Κλίκ για μεγέθυνση

 Τρίτη, 03 Δεκεμβρίου 2019

 

 
 

 

 

«Ο κ. Καραμανλής εμφανίστηκε στη Βουλή χωρίς συγκεκριμένες λύσεις για την Πατρών- Πύργου, χωρίς να απαντήσει στα κρίσιμα ερωτήματα, που του θέσαμε. Αυτό, που ανέφερε είναι ότι σε 6 μήνες θα περιμένουμε την απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για να ανακοινώσει η κυβέρνηση το τι θα κάνει με τον αυτοκινητόδρομο» τόνισε μιλώντας «Στο Κόκκινο Πάτρας 107.7» ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ηλείας , Διονύσης Καλαματιανός.

 

Επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή με αποδέκτη τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Κωνσταντίνο Καραμανλή κατέθεσε ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ηλείας, Διονύσης Καλαματιανός, την οποία υπέγραφαν και άλλοι βουλευτές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ζητώντας απαντήσεις για το τι μέλλει γενέσθαι με την κατασκευή του αυτοκινητόδρομου Πάτρα-Πύργος. «Είναι ένα έργο, το οποίο κατασκευάζεται. Οι 5 εργολαβίες έχουν ανατεθεί, υπάρχουν τα εργοτάξια, έχουν ξεκινήσει τη λειτουργία τους και ο υπουργός καθυστερεί και δεν πηγαίνει στους επόμενους μειοδότες για να αναλάβουν τις υπόλοιπες εργολαβίες» ανέφερε και υπογράμμισε ότι αυτό, που επιθυμεί να δρομολογήσει η κυβέρνηση της ΝΔ είναι να παραχωρήσει το έργο στην Ολύμπια Οδό, όπου το 2013 το τμήμα αυτό του δρόμου απεντάχθηκε από την εν λόγω εταιρεία για να κατασκευαστεί το τμήμα Κόρινθος- Πάτρα. «Τώρα μετά από 6 χρόνια έρχεται η ίδια κυβέρνηση, τότε ήταν η ΝΔ- ΠΑΣΟΚ, να πει στην Ευρώπη ότι θέλουμε να εντάξουμε το Πάτρα- Πύργος στη παραχώρηση, που το είχαμε απεντάξει το 2013. Δεν πηγαίνουν καλά τα πράγματα» σχολίασε.

Αυτή τη στιγμή υπάρχει αναστολή των πληρωμών των εργολάβων, κάποιοι έχουν στείλει εξώδικο για αυτό και η κατασκευή του δρόμου, όπου καθημερινά θυσιάζονται άνθρωποι παραμένει στον πάγο μέχρι νεωτέρας. Ερωτηθείς για τις δηλώσεις του κ. Καραμανλή ότι υπάρχουν ευθύνες από πλευράς του ΣΥΡΙΖΑ για την κατάτμηση του έργου σε 8 εργολαβίες και ότι ήθελαν να δώσουν κάποιες εργολαβίες στον κ. Καλογρίτσα, ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ηλείας ξεκαθάρισε ότι σε μια διαγωνιστική διαδικασία δεν μπορεί κανείς εκ των προτέρων να αποκλείσει μειοδότες, αλλά αυτό μπορεί να συμβεί στη συνέχεια, εφόσον δεν μπορεί ο εκάστοτε εργολάβος να προσκομίσει τα έγγραφα και τις προϋποθέσεις, που χρειάζονται από το νόμο. «Να τα αφήσει αυτά ο κ. υπουργός, δεν υπάρχει κανένα τέτοιο θέμα, οι 5 εργολαβίες είναι σε κατασκευή, οφείλει να προχωρήσει στους επόμενους επιλαχόντες αναδόχους για να προχωρήσουν και άλλες 3».

Αναφορικά με το νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης για τη «Διαμεσολάβηση σε αστικές και εμπορικές υποθέσεις», ο κ. Καλαματιανός, που συμμετείχε στην αρμόδια Επιτροπή σημείωσε ότι η διαμεσολάβηση εισήχθη το 2010, μεταρρυθμίστηκε το 2018 με σχέδιο δράσης της τότε κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, σε συνεργασία με την Κομισιόν και σήμερα τον αλλάζει η ΝΔ. «Η κυβέρνηση επιλέγει να ανοίξει στους ιδιώτες, όπως και σε πολλούς άλλους τομείς η διαμεσολάβηση, εμείς είχαμε συγκεκριμένες ενστάσεις, που διατυπώθηκαν και για αυτό δεν ψηφίσαμε τα συγκεκριμένα άρθρα». Βεβαίως αυτό, που κατήγγειλε είναι ότι τη τελευταία στιγμή ήρθαν 6 τροπολογίες χωρίς πρότερη ενημέρωση, όπως η αύξηση του αριθμού των προέδρων εφετών, αλλά και η αύξηση του δικαστικού ενσήμου. «Με νόμο του 2016 η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε ακυρώσει αντίστοιχο νομοθέτημα της κυβέρνησης ΝΔ- ΠΑΣΟΚ, και τώρα ξαναέρχεται χωρίς μνημόνια, να εφαρμόσει μνημονιακούς νόμους. Αυξάνει το κόστος της δικαιοσύνης για τους πολίτες και αυτό έρχεται και αναδρομικά. Λέει ότι από τον Ιανουάριο και μετά, όσες υποθέσεις εκδικάζονται και αγωγές, που ήδη έχουν κατατεθεί θα πληρώνεται το δικαστικό ένσημο από τους πολίτες», ακόμη και για τα κόκκινα δάνεια. Παρά τις αντιδράσεις του δικηγορικού κόσμου, η κυβέρνηση έχει πάρει τις αποφάσεις της και δεν κάνει πίσω, όπως σημείωσε ο κ. Καλαματιανός.

Τέλος, για την σύσταση της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτικής Συμμαχίας ο κ. Καλαματιανός επισήμανε ότι δημιουργείται μια μεγάλη κοινωνική συμμαχία με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, «ένα κόμμα πλατύ, ανοιχτό, μαζικό, δημοκρατικό για να αντισταθούμε στη συντηρητική, αντιδημοκρατική, αντιλαϊκή Δεξιά. Επιδιώκουμε βεβαίως την ενότητα των προοδευτικών και δημοκρατικών δυνάμεων της χώρας, για να έχουμε ξανά μια νέα πορεία δημοκρατικής, προοδευτικής διακυβέρνησης προς όφελος της κοινωνικής πλειοψηφίας» ανέφερε. Όσον αφορά τις διαφορετικές απόψεις και σκέψεις για το εν λόγω εγχείρημα είπε ότι θα πρέπει να εκφράζονται, όμως η προσήλωση είναι συγκεκριμένη, «οφείλουμε να κάνουμε ένα βήμα πίσω από τις μικρές απόλυτες αλήθειες και βεβαιότητες, που νομίζει ο καθένας ότι έχει, αλλά ο στόχος είναι μεγάλος», δηλαδή να επιτευχθεί η υπηρέτηση των εργασιακών δικαιωμάτων, της δημόσιας υγείας- παιδείας, της λαϊκής κυριαρχίας, της δημοκρατίας. «Κανένας στο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι κατά της διεύρυνσης και υπήρξε ομόφωνη απόφαση» ξεκαθάρισε.


 

 https://www.stokokkino.gr

 
© Copyright 2011 - 2023 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου