Loading...

Κατηγορίες

Τετάρτη 29 Αύγ 2018
Προχωρά η αξιοποίηση του πρώην εργοστασίου του Λαδόπουλου στην Πάτρα
Κλίκ για μεγέθυνση

ΦΩΤΟ ΑΜΠΕ

 

Ο γ.γ. Δημοσίων Επενδύσεων ΕΣΠΑ Παναγιώτης Κορκολής μιλώντας «Στο Κόκκινο Πάτρας 107.7» και για την έλευση του φυσικού αερίου στην Αχαϊκή Πρωτεύουσα τόνισε ότι η βούληση του Υπουργείου είναι να το προχωρήσουν, αλλά πρώτα θα πρέπει να λυθούν κάποια τεχνικά θέματα χωροθέτησης, ενώ τα χρήματα είναι εξασφαλισμένα από το ΕΣΠΑ και το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. 

Προχωρά η αξιοποίηση του πρώην εργοστασίου του Λαδόπουλου στην Πάτρα, ύστερα και από την συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα στην Αθήνα παρουσία του γ.γ. Δημοσίων Επενδύσεων ΕΣΠΑ, του δημάρχου Πατρέων Κώστα Πελετίδη και του περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Απόστολου Κατσιφάρα. Συζητήθηκε λοιπόν η υλοποίηση της μελέτης, που πρέπει να προηγηθεί, για να καταγραφούν οι πραγματικές ανάγκες, που θα πρέπει να καλύψει ο χώρος του πρώην εργοστασίου του Λαδόπουλου, που αφορούν τον Δήμο Πατρέων και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, αλλά και του κεντρικού κράτους (Αποκεντρωμένη Διοίκηση, Υγειονομικής Περιφέρειας, Υπουργείου Παιδείας).

«Ο χώρος θέλουμε να φιλοξενήσει ένα πλήθος δραστηριοτήτων και να καλύψει τις διοικητικές ανάγκες όλων των υπηρεσιών, έτσι ώστε ο πολίτης να έχει πρόσβαση σε όλες  τις υπηρεσίες σε ένα χώρο, και παράλληλα και όποιες άλλες δραστηριότητες θέλει να κάνει ο δήμος και η περιφέρεια με πολιτισμικό χαρακτήρα, όπως μουσείο για την βιομηχανική ιστορία της πόλης» τόνισε μιλώντας «Στο Κόκκινο Πάτρας 107.7» ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων ΕΣΠΑ του Υπουργείου Οικονομικών, Παναγιώτης Κορκολής.
 
Στη συνάντηση διαμορφώθηκε το χρονοδιάγραμμα ενεργειών, το οποίο ξεκινά με την προκαταρκτική μελέτη αυτού του εγχειρήματος, καθώς είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να υπολογίσουν τα χρήματα, που απαιτούνται για το έργο της αξιοποίησης, και να προχωρήσει στη συνέχεια η ένταξη του σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα. «Έχουμε σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών αναπτύξει τα προγράμματα «ΦιλόΔημος» , άρα εντός του πλαισίου αυτού, θα γίνει η χρηματοδότηση του έργου και απομένει με βάση την μελέτη να δούμε τις λεπτομέρειες, ώστε μέχρι τέλος του χρόνου, αυτή είναι η επιδίωξη και η δέσμευση όλων μας, να έχουμε την ένταξη του σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα και να ξεκινήσει η διαδικασία υλοποίησής του» ξεκαθάρισε ο γ.γ. Δημοσίων Επενδύσεων του ΕΣΠΑ του Υπουργείου Οικονομικών.
 
Με βάση την προκαταρκτική μελέτη, και οι τρεις πλευρές συμφώνησαν να καθίσουν εκ νέου στο ίδιο τραπέζι για να κλείσουν οριστικά το θέμα, με τον κ. Κορκολή να στέκεται στο γεγονός ότι πρόκειται για ένα σημαντικό έργο και μια σημαντική πρωτοβουλία, υπογραμμίζοντας ότι συνεργάζονται όλες οι πλευρές του Δημοσίου και «δεν συναντάται πολύ συχνά αυτό, και είναι ένα πολύ καλό παράδειγμα, που εμείς ως Υπουργείο το επιδιώκουμε, θέλουμε ένα έργο με την συνεργασία όλων των φορέων να μπορέσει να γίνει παράδειγμα και για άλλες περιοχές, άρα από αυτή την μεριά είναι μια επιτυχία, ότι συνεννοούμαστε, τρεις διαφορετικές πλευρές και από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους, έχει και αυτό την σημασία του». Ακόμη ο κ. Κορκολής υπενθύμισε ότι «είχαμε δεσμευτεί στο αναπτυξιακό συνέδριο του Φεβρουαρίου από την Πάτρα ότι θα προχωρήσουμε σε αυτό και προχωρά με σταθερά βήματα η υλοποίησή του».
 
 
Π. Κορκολής: Βούληση του Υπουργείου είναι να προχωρήσουμε την έλευση του φυσικού αερίου στην Πάτρα
 
Στη συνάντηση στο Υπουργείο Οικονομικών με τον περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδος και τον δήμαρχο Πατρέων συζητήθηκε επίσης και το θέμα της έλευσης του φυσικού αερίου στην περιοχή. Ο γ.γ. Δημοσίων Επενδύσεων ΕΣΠΑ Παναγιώτης Κορκολής για το συγκεκριμένο ζήτημα μιλώντας «Στο Κόκκινο Πάτρας 107.7» τόνισε ότι η βούληση του Υπουργείου είναι να το προχωρήσουν, αλλά πρώτα θα πρέπει να λυθούν κάποια τεχνικά θέματα χωροθέτησης. «Το φυσικό αέριο στην Πάτρα δεν πρόκειται να έρθει με αγωγό, αλλά με μεταφορά και αποθήκευσή του προσωρινή, για να καταναλωθεί. Θα αποθηκεύεται σε δεξαμενές και θα μεταφέρεται με οχήματα. Τα ζητήματα χωροθέτησης αυτών των δεξαμενών για λόγους ασφαλείας και λειτουργικότητας μένει να λυθούν. Η εταιρεία, που θα αναλάβει το έργο πήρε κατευθύνσεις για να κάνει κάποια έρευνα , ώστε να διασφαλίσουμε την ασφάλεια , την λειτουργικότητα και την οικονομική αυτοτέλεια του έργου. Προχωρήσαμε στη συνάντηση της Δευτέρας με τους φορείς σε κάποιες ενέργειες, που έπρεπε να γίνουν από όλους μας και θα υπάρξει νέα συνάντηση». Πάντως και για αυτό το έργο η χρηματοδότηση είναι εξασφαλισμένη από το ΕΣΠΑ και το Εθνικό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.
 
Σύμφωνα με το αναθεωρημένο επιχειρησιακό σχέδιο που εγκρίθηκε από την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, ο στόχος είναι μέσα στο 2020 το Αγρίνιο, η Πάτρα και ο Πύργος να τροφοδοτούνται με υγροποιημένο φυσικό αέριο. Με τον τρόπο αυτό θα δοθεί σημαντική ώθηση στην τοπική οικονομία και στα νοικοκυριά, μειώνοντας το κόστος λειτουργίας των επιχειρήσεων και της καθημερινής διαβίωσης των νοικοκυριών. 
 
 
Περίπου 11 εκατ. ευρώ για την ανάπλαση του Παλαιού Δημοτικού Νοσοκομείου της Πάτρας
 
Ένα ακόμη έργο φαίνεται ότι προχωρά για την πόλη της Πάτρας και δεν είναι άλλο από την ανάπλαση του Παλαιού Δημοτικού Νοσοκομείου, το οποίο εντάσσεται στη ολοκληρωμένη Αστική Ανάπλαση της Πάτρας, μέρους της χρηματοδοτείται και από το ΕΣΠΑ. «Θέλαμε να ολοκληρώσουμε την συγκεκριμένη παρέμβαση σε αυτό τον ιστορικό χώρο, που έχει πολλά να προσφέρει . Συμφωνήσαμε με τον δήμαρχο και τον περιφερειάρχη τον τρόπο χρηματοδότησης και αυτού του έργου, όπου μέχρι τέλους του χρόνου, θα έχει ενταχθεί σε κάποιο χρηματοδοτικό πρόγραμμα, πιθανότατα στο «ΦιλόΔημος» ή από το εθνικό πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, θα το δούμε αυτό τις επόμενες ημέρες» ανέφερε ο κ. Κορκολής.
 
 
 
© Copyright 2011 - 2020 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου