Loading...

Κατηγορίες

Σάββατο 05 Μάι 2012
ΕΠΙΒΛΕΨΗ ΕΡΓΩΝ ΣΤΟ ΦΡΑΓΜΑ ΤΟΥ ΑΣΩΠΟΥ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ
Κλίκ για μεγέθυνση
ΕΠΙΒΛΕΨΗ ΕΡΓΩΝ ΣΤΟ ΦΡΑΓΜΑ ΤΟΥ ΑΣΩΠΟΥ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ

 

 

Συχνές επισκέψεις και συστηματική επίβλεψη πραγματοποιεί η Περιφέρεια Πελ/σου στα έργα κατασκευής του Φράγματος Ασωπού ποταμού στην Κορινθία.

Έτσι την Τρίτη 24 Απριλίου 2012 επισκέφθηκαν το φράγμα Ασωπού ο Περιφερειάρχης Πελ/σου Πέτρος Τατούλης, ο Αντιπεριφερειάρχης Πελ/σου Απόστολος Ε. Παπαφωτίου, ο περιφερειακός σύμβουλος Αθανάσιος Πισιμίσης συνοδευόμενοι από κλιμάκιο των τεχνικών υπηρεσιών της Περιφέρειας, εκπροσώπους της κατασκευάστριας εταιρείας του έργου και τον γεωτεχνικό σύμβουλο.

Το έργο εξελίσσεται με ικανοποιητικό ρυθμό, παρά τις καιρικές δυσκολίες. Συγχρόνως δόθηκαν εντολές από τον Περιφερειάρχη να αντιμετωπίζονται και να ξεπερνιόνται τα όποια εμπόδια συναντώνται.

 

Το έργο περιλαμβάνει:

α) Χωμάτινο φράγμα ύψους 68,00μ. από το φυσικό έδαφος, με στέψη πλάτους 10,00μ. μήκους 425,00μ. και υψόμετρο +210,00. Το προταθέν φράγμα είναι χωμάτινο αποτελούμενο από ζώνες, των οποίων τα υλικά θα εξευρεθούν εντός του ταμιευτήρα καθώς και σε περιοχές προς τα κατάντη του φράγματος. Η τυπική διατομή περιλαμβάνει τις ακόλουθες επί μέρους ζώνες:

• Πρόφραγμα

• Κεντρικό Αδιαπέρατο Πυρήνα Στεγάνωσης

• Διαβαθμισμένα φίλτρα (λεπτόκοκκο και χονδρόκοκο)

• Διαβαθμισμένο Στραγγιστήριο

• Σώμα στήριξης ανάντη

• Σώμα στήριξης κατάντη

• Προστασία ανάντη πρανούς με λιθορριπή

• Προστασία κατάντη πρανούς με φυτική γη

 

Οι μάργες - ιλυόλιθοι από τις οποίες αποτελείται ολόκληρη η λεκάνη κατάκλυσης είναι γενικά αδιαπέρατες, πράγμα που εξασφαλίζει πλήρως και τη στεγανότητα του μελλοντικού ταμιευτήρα.

Οι κύριες διαστάσεις του Φράγματος, όπως προέκυψαν από τις υδραυλικές μελέτες και τους στατικούς και εδαφομηχανικούς υπολογισμούς και τους λοιπούς υπολογισμούς ευσταθείας, έχουν ως εξής:

 

Υψόμετρο στέψεως +210,00

Μέγιστο ύψος από φυσικό έδαφος 68m

Πλάτος στέψεως 10m

Μέγιστο πλάτος βάσεως φράγματος 450m

Κλίση ανάντη πρανούς 1,0 κατ.:3,5 οριζ.

Κλίση κατάντη πρανούς 1,0 κατ.:3,0 οριζ.

Μήκος στέψεως 425m

Όγκος επιχώματος φράγματος 4.500.000m3

Ανώτατη στάθμη αποθηκεύσεως +203,30

Ανώτατη στάθμη πλημμύρας +207,50

Κατωτάτη στάθμη υδροληψίας +170,00

Επιφάνεια ταμιευτήρα στη στάθμη συγκράτησης νερού 1,27 km2

Επιφάνεια ταμιευτήρα στην ανώτατη στάθμη πλημμύρας 1,43km2

 

Ο ετήσιος όγκος του νερού του ταμιευτήρα αξιοποιείται ως ακολούθως:

1. 17,95 εκ. μ3 για αρδευτικούς σκοπούς

2. 6,0 εκ. μ3 για τεχνητό εμπλουτισμό

3. 2,37 εκ. μ3 για οικολογική παροχή

4. 2 – 2,5 εκ. μ3 για άλλες χρήσεις (ύδρευση γειτονικών περιοχών)

 

Μέχρι σήμερα έχουν εκτελεσθεί οι κάτωθι εργασίες και υποέργα:

 

1. Έχει γίνει προσωρινή διευθέτηση των υδάτων του ποταμού Ασωπού σε τάφρο προσωρινής εκτροπής μήκους 380,00μ. ώστε να είναι δυνατή η κατασκευή των έργων εκτροπής καθώς και του προφράγματος.

2. Έχει γίνει διάνοιξη του δρόμου επιτήρησης του αγωγού

3. Ολοκληρώθηκε η διάνοιξη της σήραγγας εκτροπής διαμέτρου 7,00μ. και μήκους 245,00μ. καθώς και των δύο αποστραγγιστικών σηράγγων μήκους 40,00μ και 80,00μ. που καταλήγουν στη σήραγγα εκτροπής

4. Κατασκευάζεται ο αγωγός ανοικτής εκσκαφής και ο Πύργος Υδροληψίας του έργου εκτροπής.

5. Κατασκευάζεται το πρόφραγμα (πυρήνας με αργιλικά υλικά από τη λεκάνη κατάκλυσης και σώματα στήριξης με κοκκώδη υλικά) και το φράγμα

6. Γίνεται εκσκαφή για την κατασκευή του υπερχειλιστή του φράγματος και εφαρμογή των μέτρων αντιστήριξης και αποστράγγισης (επένδυση με οπλισμένο εκτοξευόμενο σκυρόδεμα, αγκυρώσεις, αποστραγγιστικές οπές).

 

Το έργο προχωράει με ταχείς ρυθμούς. Υπάρχει σωστός προγραμματισμός και επιδιώκεται το έργο να ολοκληρωθεί στο υπόλοιπο διάστημα των δύο (2) ετών, μέχρι της συμβατικής υποχρέωσης 31 Μαρτίου 2014. Συντόμως θα ορισθεί η διαχειριστική αρχή του φράγματος, ο τρόπος δηλαδή λειτουργίας του φράγματος αλλά και των συνοδών έργων που πρέπει να γίνουν για να έχουμε πέραν της αρδευτικής και υδρευτικής ωφελιμότητας και την τουριστική αξιοποίηση της περιοχής. Για τον σκοπό αυτόν διατίθενται 2000 στρέμματα πέριξ της λίμνης. Η τουριστική αξιοποίηση αυτών θα αναβαθμίσει την περιοχή. Η δε λίμνη, ανάντη του φράγματος, μήκους 6,0 περίπου χιλιομέτρων, θα είναι πόλος έλξεως των επισκεπτών επηρεάζοντας συγχρόνως και το μικροκλίμα της περιοχής.

 

 

Απόστολος Ε. Παπαφωτίου

 

Αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου

 

 

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου