Loading...

Κατηγορίες

Δευτέρα 23 Μάρ 2020
Τηλεφωνική  επικοινωνία  του βουλευτή Κ. Μάρκου  με τους Προέδρους των Επιμελητηρίων Δυτ. Ελλάδας (Τεχνικού, Εμπορικού  και Οικονομικού)
Κλίκ για μεγέθυνση

Επικοινώνησα σήμερα τηλεφωνικά με τους Προέδρους των Επιμελητηρίων Τεχνικού κ. Αιβαλή, Εμπορικού κ. Μαρλαφέκα και Οικονομικού κ. Παππά και συζητήσαμε τα προβλήματα, αλλά και προτάσεις που θα μπορούσαν να συμβάλουν στην αντιμετώπιση της κατάστασης που έχει προκληθεί από την επιδημία.

Τους ενημέρωσα για τις απόψεις του ΣΥΡΙΖΑ όσον αφορά την στήριξη τόσο των εργαζομένων, το σύνολο των ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων, όσο και την ενίσχυση των επιχειρήσεων. Ειδικότερα:

-- ο κ. Αιβαλής μου ανέφερε ότι δεν προβλέπεται στήριξη για το σύνολο σχεδόν του τεχνικού κόσμου (μηχανικοί, τεχνικά γραφεία, κατασκευές κ.λ.π.) αφού δεν προβλέπονται για αυτούς οι απαιτούμενοι Κωδικοί Αριθμοί Δραστηριότητας (ΚΑΔ). Οι μηχανικοί σήμερα δεν μπορούν να δουλέψουν διότι εν μπορούν να συμμετάσχουν σε δημοπρασίες, κανένας δεν δέχεται μηχανικό στο σπίτι του για αυτοψία και συνεπώς Πιστοποιητικά Ενεργειακής Απόδοσης δεν μπορούν να γίνουν, οι υπηρεσίες ΥΔΟΜ, Δασαρχεία, Τεχνικές Υπηρεσίες, Γραφεία Πυρασφάλειας  κλπ λειτουργούν με προσωπικό ασφαλείας, τα Κτηματολογικά γραφεία έχουν ήδη κλείσει , όσοι έχουν οικοδομές δεν μπορούν να προχωρήσουν τις εργασίες γιατί μάντρες υλικών, ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού και λοιποί προμηθευτές έχουν κλείσει. Μέχρι καταστήματα απαραίτητα για την λειτουργία των τεχνικών γραφείων όπως αναλώσιμων γραφείων και φωτοτυπιών είναι κλειστά,. Τον ενημέρωσα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ καταθέτει εντός της ημέρας επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή αναφορικά με όλα αυτά.

--ο κ. Μαρλαφέκας με ενημέρωσε ότι έχουν δημιουργηθεί περίπλοκα προβλήματα σε επιχειρήσεις που η δραστηριότητα τους απευθύνεται σε διαφορετικούς αποδέκτες που άλλοι λειτουργούν και άλλοι έχουν αναστείλει τη δραστηριότητα τους. Επίσης επεσήμανε την απουσία από τους προβλεπόμενους ΚΑΔ για τα μέτρα ενίσχυσης δραστηριοτήτων επιχειρήσεις όπως καθαριστήρια, χρωματοπωλεία, βιοτεχνίες παρασκευής λουκουμιών κλπ. Συμφωνήσαμε ότι η λίστα των ΚΑΔ πρέπει να είναι ανοικτή και κάθε κατηγορία να εξατομικεύεται.

-- ο κ. Παππάς μου επισήμανε ότι χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή ώστε να μην αυξηθούν οι καθυστερημένες δόσεις των δανείων στα πιστωτικά ιδρύματα, διότι αυτό θα δημιουργήσει νέο κύκλο κόκκινων δανείων, τη στιγμή που οι τράπεζες βρίσκονται σε καλύτερη κατάσταση από ότι το 2008. Πρότεινε δε την καταβολή των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων σε τουλάχιστον δώδεκα (12) άτοκες δόσεις (με την επαναλειτουργία των επιχειρήσεων), ώστε οι επιχειρήσεις να καταφέρουν να διατηρήσουν την απαιτούμενη ρευστότητα (να αποφύγουν απολύσεις και να έχουν δυνατότητα αγοράς αποθεμάτων) και επιπλέον οι επαγγελματίες, ως φυσικά πρόσωπα, να έχουν κάποιο διαθέσιμο εισόδημα για να τονωθεί η κατανάλωση, τη διαγραφή οφειλών σε Δημόσιο, Ταμεία, Τράπεζες (10%), με σκοπό και πάλι τη διατήρηση της ρευστότητας και την παροχή  επιπλέον κινήτρου στις επιχειρήσεις που θα δώσουν Δώρο Πάσχα και μισθούς (πχ 5% έκπτωση φόρου του τρέχοντος έτους), με σκοπό να τονωθεί η οικονομία που τον Απρίλιο θα είναι σε χαμηλά επίπεδα. Συμφωνήσαμε ότι πρέπει να αποφασισθεί η συνολική εφαρμογή οριζόντιων μέτρων και κινήτρων, ανεξαρτήτως κλάδου, καθώς πλήττεται το σύνολο της οικονομίας της χώρας και να ενταχθούν οι λογιστές στους ΚΑΔ  για στήριξη, λόγου του υπερβολικού φορτίου εργασίας που καλούνται να εκτελέσουν σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΘΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΘΕΙ ΜΕ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΕ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΙΚΕΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ.

 
© Copyright 2011 - 2022 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου