Loading...

Κατηγορίες

Τρίτη 14 Ιούλ 2020
ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή: Πρόθυμη και έτοιμη να μεταφέρει στην Ήπειρο σκουπίδια της Πελοποννήσου!! - Σκληρή απάντηση Καχριμάνη σε ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή
Κλίκ για μεγέθυνση
 

 

10 Ιουλίου στις 4:01 μ.μ.

 
 
 
 

Το εργοστάσιο διαχείρισης απορριμμάτων της Ηπείρου μπορεί να δώσει λύση για τα σκουπίδια της Πελοποννήσου. Μπορεί να δεχθεί δηλαδή για μερικούς μήνες απορρίμματα από Δήμους, οι οποίοι αντιμετωπίζουν τεράστιο πρόβλημα.

Δεν πρόκειται για φήμη ή για θεωρητική συζήτηση αλλά για εξέλιξη που προανήγγειλε ο Γενικός Διευθυντής της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή Γιώργος Αγραφιώτης.

Η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή έχει αναλάβει την κατασκευή του «αδελφού» εργοστασίου της Ηπείρου, στην Τρίπολη.

Οι συμβάσεις έχουν υπογραφεί και με την ολοκλήρωση των απαλλοτριώσεων οι εργασίες θα ξεκινήσουν, πιθανότατα μέσα στο Σεπτέμβριο.

Ωστόσο είναι γνωστό ότι αρκετοί Δήμοι στην Πελοπόννησο αντιμετωπίζουν σοβαρότατα προβλήματα στη διαχείριση των απορριμμάτων.

Και όπως συμβαίνει τα τελευταία χρόνια, όταν μία περιοχή αντιμετωπίζει πρόβλημα με τα σκουπίδια της, στην πρώτη που αναζητά τη λύση είναι η Ήπειρος…

Συνέβη με την Λευκάδα, συνέβη και με την Κέρκυρα οι οποίες εισέπραξαν αρνητικές απαντήσεις από τους ΦΟΔΣΑ της Ηπείρου.

Τι διαφορετικό συμβαίνει με την Πελοπόννησο;

Η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή που λειτουργεί το εργοστάσιο της Ηπείρου έχει αναλάβει την κατασκευή και λειτουργία της μονάδας στην Τρίπολη. Προφανώς θέλει να καλλιεργήσει σχέσεις… εμπιστοσύνης με τους αυτοδιοικητικούς της Πελοποννήσου.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Αγραφιώτης έκανε γνωστό ότι έχει συζητήσει με αρκετούς δημάρχους την μεταφορά των απορριμμάτων τους στην Ήπειρο.

«Η μονάδα της Ηπείρου είναι στην διάθεση Δήμων της Πελοποννήσου που πραγματικά ασφυκτιούν, να μεταφέρουν εκεί τα απορρίμματα για μικρό χρονικό διάστημα γιατί πιστεύουμε ότι σε πέντε μήνες από την έναρξη των εργασιών θα μπορέσουμε να αναλάβουμε διαχείριση… Γι’ αυτό το χρονικό διάστημα αν υπάρχει ασφυκτικό πρόβλημα σε κάποιο δήμο της Πελοποννήσου ευχαρίστως η Μονάδα της Ηπείρου στη διάθεσή τους»… είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αγραφιώτης.

Φυσικά έκανε… τη χάρη στους αυτοδιοικητικούς της Ηπείρου να πει ότι πρέπει να υπάρξει η απαραίτητη συνεννόηση με τον ΦΟΔΣΑ.

Στη συνέχεια συμπλήρωσε ότι έχει συζητήσεις με δημάρχους της Πελοποννήσου και έχουν γίνει αιτήματα για μεταφορά των απορριμμάτων στην Ήπειρο.

Τους παρέπεμψε στον ΦΟΔΣΑ και την Περιφέρεια Ηπείρου. Μάλιστα ο κ. Αγραφιώτης θέλησε να προκαταλάβει και τις απαντήσεις των αυτοδιοικητικών φορέων λέγοντας πως «καταρχήν δεν θα έχουν πρόβλημα για ένα μικρό διάστημα να βάλουν πλάτη».

Σε τοπικό επίπεδο δεν έχει τίποτα γνωστό για ενδεχόμενη μεταφορά απορριμμάτων από την Πελοπόννησο στη μονάδα ΑΣΑ στο Ελευθεροχώρι. Φυσικά το ζήτημα δεν είναι μόνο η διαχείριση  των απορριμμάτων στο εργοστάσιο αλλά η διαχείριση του υπολείμματος που θα προκύψει καθώς οι ΧΥΤΑ της Ηπείρου βρίσκονται σε οριακή κατάσταση.

Πέραν αυτού, του πραγματικού προβλήματος, τίθεται κι ένα ακόμη ζήτημα… Η Ήπειρος προχώρησε σε μία αλυσίδα έργων διαχείρισης απορριμμάτων με βάση τον Περιφερειακό Σχεδιασμό. Τα πλήρωσε από δικά της χρήματα, ορισμένα μάλιστα κόστισαν κι αρκετά ακριβά, με στόχο να λύσει τα προβλήματά της… Όχι να μετατραπεί σε λύση για κάθε περιοχή της χώρας που δεν είχε τη βούληση να διαχειριστεί τα δικά της απορρίμματα.

Η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή μπορεί να έχει δεκάδες λόγους να μεταφέρει σκουπίδια στο Ελευθεροχώρι από κάθε περιοχή της χώρας… Η Ήπειρος όμως μπορεί να βρει έναν ουσιαστικό λόγο για να συμφωνήσει σε κάτι τέτοιο;  

 
 
 
 
 

Σκληρή απάντηση Καχριμάνη σε ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή

alekos kaxrimanis

Την έντονη ενόχλησή του από τις δηλώσεις του Γενικού Διευθυντή της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή Γιώργου Αγραφιώτη για τις δυνατότητες του εργοστασίου της Ηπείρου να διαχειριστεί σκουπίδια της Πελοποννήσου εξέφρασε ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης, μετά την αποκάλυψη του θέματος από το Epiruspost.

Ο Περιφερειάρχης υπενθύμισε ότι κάθε μεταφορά απορριμμάτων από άλλη περιοχή πρέπει να έχει την σύμφωνη γνώμη της Περιφέρειας και του ΦΟΔΣΑ.

Στην προκειμένη περίπτωση δεν υφίσταται τέτοιο θέμα καθώς η Περιφέρεια δεν έχει δεχθεί κανένα αίτημα από την Πελοπόννησο.

«Καλό θα είναι να αποφεύγονται τέτοιες δηλώσεις (όπως αυτές του κ. Αγραφιώτη)… Απαιτείται περισσότερη σοβαρότητα αλλά και μεγαλύτερος σεβασμός σε αυτούς για τους οποίους έγινε το εργοστάσιο», τόνισε ο κ. Καχριμάνης στέλνοντας σαφές και ξεκάθαρο μήνυμα ότι η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή μπορεί να είναι πρόθυμη να λύσει τα προβλήματα της Πελοποννήσου όμως η Περιφέρεια υπερασπίζεται τα συμφέροντα των Ηπειρωτών και μόνο αυτών.

«Με την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή είμαστε συμπράττοντες στη λειτουργία του εργοστασίου. Κάθε απόφαση για μεταφορά απορριμμάτων άλλης περιοχής περνά από τα δικά μας όργανα», υπογράμμισε ο κ. Καχριμάνης θέλοντας έτσι να κλείσει οριστικά το θέμα.

Στα Γιάννενα τα σκουπίδια Κέρκυρας και Λευκάδας (;)

Στα Γιάννενα τα σκουπίδια Κέρκυρας και Λευκάδας (;)


"Η συγκεκριμένη είναι η μία από τις δύο υπερσύγχρονες μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων της χώρας που κατασκευάστηκαν και λειτουργούν με τη σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Η πρώτη, που λειτουργεί εδώ και δύο χρόνια στη γειτονική Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας στην Κοζάνη, έχει έρθει σε συμφωνία με τον Δήμο Αιγιάλειας Αχαΐας και ήδη έχουν ξεκινήσει τα πρώτα δρομολόγια των φορτηγών που μεταφέρουν σκουπίδια από το Αίγιο στην Κοζάνη. Η συγκεκριμένη λύση, που υλοποιείται για πρώτη φορά, είναι προσωρινή και δίνει «ανάσα» στην αχαϊκή πόλη, που «πνίγεται» από τα σκουπίδια."
16.09.2019 15:0516.09.2019 16:14 Βασίλης Ιγνατιάδης
Η επίσκεψη του πρωθυπουργού στο εργοστάσιο επεξεργασίας των Ιωαννίνων, παρουσία αρμόδιων υπουργών και της περιφερειάρχoυ Ιονίων Νήσων, αναζωπυρώνει τις σχετικές συζητήσεις. Διαψεύδει η Ρόδη Κράτσα. Πώς αντιδρά ο περιφερειάρχης Ηπείρου

Η επικείμενη επίσκεψη του πρωθυπουργού το πρωί της Τρίτης στη νέα μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων στα Ιωάννινα, συνοδεία των υπουργών Εσωτερικών και Περιβάλλοντος, αλλά και της περιφερειάρχου Ιονίων Νήσων, Ρόδης Κράτσα, αναζωπυρώνει τις συζητήσεις στην Ήπειρο για πιθανό αίτημα μεταφοράς απορριμμάτων στα Γιάννενα από την Κέρκυρα και τη Λευκάδα.

Η κυρία Κράτσα διαψεύδει πως προωθείται μια τέτοια λύση, ωστόσο οι εκπρόσωποι των φορέων της Ηπείρου είναι έτοιμοι να αντιμετωπίσουν αυτό το ενδεχόμενο, το οποίο μάλιστα έχει προαναγγελθεί ακόμα και από επίσημα κυβερνητικά χείλη. Ο περιφερειάρχης Ηπείρου,  ο Αλέξανδρος Καχριμάνης, δηλώνει αντίθετος, ο τοπικός Φορέας Διαχείρισης διατυπώνει επιφυλάξεις, ενώ η διοίκηση της μονάδας αφήνει ένα ανοιχτό «παράθυρο» αποδοχής μιας πιθανής πρότασης για χρονικό διάστημα ενός έως δύο ετών.

Με την άφιξή του στα Ιωάννινα ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επισκεφθεί τη Μονάδα Επεξεργασίας Στερεών Αποβλήτων της «Αειφορικής Ηπείρου» στο Ελευθεροχώρι των Ιωαννίνων, έχοντας μαζί του τους υπουργούς Εσωτερικών, Τάκη Θεοδωρικάκο, και Περιβάλλοντος - Ενέργειας, Κωστή Χατζηδάκη, αλλά και δύο περιφερειάρχες περιοχών που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα διαχείρισης απορριμμάτων: τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Παναγιώτη Νίκα, και την περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων, Ρόδη Κράτσα.

Η συγκεκριμένη είναι η μία από τις δύο υπερσύγχρονες μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων της χώρας που κατασκευάστηκαν και λειτουργούν με τη σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Η πρώτη, που λειτουργεί εδώ και δύο χρόνια στη γειτονική Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας στην Κοζάνη, έχει έρθει σε συμφωνία με τον Δήμο Αιγιάλειας Αχαΐας και ήδη έχουν ξεκινήσει τα πρώτα δρομολόγια των φορτηγών που μεταφέρουν σκουπίδια από το Αίγιο στην Κοζάνη. Η συγκεκριμένη λύση, που υλοποιείται για πρώτη φορά, είναι προσωρινή και δίνει «ανάσα» στην αχαϊκή πόλη, που «πνίγεται» από τα σκουπίδια.

Ανάλογη λύση έχει αναζητηθεί και με τα απορρίμματα Κέρκυρας και Λευκάδας, τα οποία προτείνεται να μεταφέρονται με πλοία και φορτηγά από τα δύο νησιά προς τα Ιωάννινα. Μια πρόγευση είχε δώσει πρόσφατα ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος, σε συνέντευξή του στο Open, είχε μιλήσει για λύση μέσα από τις δύο μονάδες Ηπείρου και Δυτικής Μακεδονίας. «Αυτές οι δύο περιφέρειες είναι οι μοναδικές οι οποίες σήμερα έχουν σύγχρονους σταθμούς επεξεργασίας απορριμμάτων και θα χρησιμοποιηθούν έστω και παρενθετικώς για ένα χρονικό διάστημα για να ανακουφίσουν περιοχές όπως τα Ιόνια νησιά» είπε.

kerkyra_skoypidia1.jpg

Αντιδράσεις και επιφυλάξεις

Κάθετα αντίθετος σε μια τέτοια λύση εμφανίζεται ο περιφερειάρχης Ηπείρου, Αλέξανδρος Καχριμάνης. «Η πολιτική μας είναι μία: Όλες οι περιφέρειες να κατασκευάσουν δικές τους μονάδες επεξεργασίας για τα σκουπίδια τους. Η Ήπειρος δεν θα δεχτεί σκουπίδια άλλων περιφερειών» υποστήριξε ξεκάθαρα στο ethnos.gr.

Από την πλευρά της, η περιφερειάρχης Ιόνιων Νήσων, Ρόδη Κράτσα, διαψεύδει πως κυοφορείται κάποιο σχέδιο μεταφοράς. «Δεν θα υπάρξουν τέτοιες ανακοινώσεις, ούτε είναι αυτός ο σκοπός της επίσκεψης. Πηγαίνουμε στα Γιάννενα για να δούμε από κοντά ένα σύγχρονο έργο. Η Κέρκυρα είναι μια δύσκολη περίπτωση και θα αναζητηθούν οι κατάλληλες λύσεις» είπε.

Πάντως, ο Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ) Ιωαννίνων έχει κατά καιρούς βολιδοσκοπηθεί για την πιθανή μεταφορά απορριμμάτων από τους Δήμους Κέρκυρας, Λευκάδας και Αιγιαλείας. «Η Λευκάδα θέλει να μας στέλνει 25.000 τόνους τον χρόνο σταδιακά. Η Κέρκυρα, σε έγγραφό της πριν από 1,5 χρόνο, έκανε λόγο για ποσότητα της τάξης των 15.000-20.000 τόνους τον χρόνο.

Απαντήσαμε στα αιτήματα όταν μας υποβλήθηκαν, δεν έχουμε κάποιο νεότερο αίτημα» δήλωσε ο πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ, Σπύρος Κωνσταντόπουλος, ο οποίος έκανε γνωστές τις θέσεις του φορέα απέναντι στο ζήτημα: «Κατανοούμε το πρόβλημα των γειτόνων, όμως υπάρχουν αντικειμενικές δυσκολίες. Οι προδιαγραφές της μονάδας είναι για να εξυπηρετούν μόνο τους δήμους της Περιφέρειας Ηπείρου» ανέφερε.

Ο ίδιος διατύπωσε επιφυλάξεις αναφορικά και με το αν θα μπορούν οι δήμοι των δύο νησιών να επωμιστούν το αυξημένο κόστος που θα σημάνει η μεταφορά των απορριμμάτων τους στα Ιωάννινα. Μάλιστα, όπως υποστηρίζεται, το κόστος θα ξεπεράσει τα 100 ευρώ/τόνο, έναντι 67 ευρώ/τόνο που κοστίζει στους δήμους της Ηπείρου.

monada_ipeiroy2.jpg

«Παράθυρο» έως δύο ετών από την εταιρεία

Πηγές της «Αειφορικής Ηπείρου», εταιρείας του Ομίλου ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, που διαχειρίζεται τη μονάδα επεξεργασίας στο Ελευθεροχώρι Ιωαννίνων, άφηναν ένα «παράθυρο» αποδοχής των απορριμμάτων των δύο νησιών για κάποιο χρονικό διάστημα εφόσον τους ζητηθεί.

Σήμερα η μονάδα δέχεται απορρίμματα που αντιστοιχούν στο 50% της μέγιστης δυναμικότητάς της, καθώς απομένει να ολοκληρωθούν οι κατά τόπους Σταθμοί Μεταφόρτωσης, που θα επιτρέψουν να εξυπηρετούνται όλοι οι δήμοι των τεσσάρων νομών. 

«Η απόφαση δεν είναι δική μας, ανήκει στην κυβέρνηση και στους περιφερειάρχες. Για εμάς υπάρχει κάποιο περιθώριο, ένα παράθυρο έως δύο ετών να εξυπηρετήσουμε περιοχές εκτός Ηπείρου» είπαν στο ethnos.gr πηγές της εταιρείας.

Η εγκατάσταση, που αποτελείται από δύο βασικές υπομονάδες (Μονάδα Μηχανικής Διαλογής και Μονάδα Βιολογικής Επεξεργασίας), έχει μέχιστη δυναμικότητα 105.000 τόνων.

Μέσω της ΜΕΑ επιτυγχάνει ανάκτηση 17.000 τόνων ανακυκλώσιμων υλικών ανά έτος, ενώ παράγονται 10.800 kWh/έτος πράσινης ενέργειας, ικανής να καλύψει τις ανάγκες 3.000 οικογενειών.πηγη:https://www.epiruspost.gr

 
© Copyright 2011 - 2022 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου