Loading...

Κατηγορίες

Δευτέρα 21 Μάι 2018
Κλιμακώνεται  ο «πόλεμος» των κατοίκων Αιγείρας και Ακράτας με τη Δημοτική Αρχή Αιγιάλειας
Κλίκ για μεγέθυνση

 

 

του Β. Αντωνίου

 

Ο «πόλεμος» των κατοίκων Αιγείρας και Ακράτας με τη Δημοτική Αρχή Αιγιάλειας κλιμακώνεται  σε δυο «μέτωπα».

Το πρώτο «μέτωπο»  σχετίζεται με την μεταφορά απορριμμάτων στον κεκορεσμένο και άνευ αδείας λειτουργίας, «λεγόμενο» ΧΥΤΑ Ανατ. Αιγιάλειας που έχει μετατραπεί από το 2014 σε μια τεράστια χωματερή, όπου τα πάντα λειτουργούν ανεξέλεγκτα  με την ανοχή της Δημοτικής Αρχής και των υπηρεσιών της Περιφέρειας.

Το δεύτερο «μέτωπο»  σχετίζεται με την κάκιστη επιλογή  της μη αποκομιδής των οικιακών απορριμμάτων  για 4 μήνες με όλες τις συνέπειες για τη Δημόσια Υγεία, από τον επικεφαλής της καθαριότητας  του Δήμου Αιγιάλειας που τυγχάνει να είναι ο Δήμαρχος συνεπικουρούμενος από τον Τοπικό Αντιδήμαρχο Ανατ. Αιγιάλειας.

 Στην καθιερωμένη  συνέλευση των κατοίκων που οργανώθηκε  από την Επιτροπή πολιτών για το οριστικό κλείσιμο του ΧΥΤΑ την Κυριακή 20 Μαΐου 2018 στην αίθουσα του Πολιτιστικού Συλλόγου Αιγείρας στην οποία συμμετείχε πλήθος κόσμου και φορείς της περιοχής οι  υπεύθυνοι της Επιτροπής πολιτών για το οριστικό κλείσιμο του ΧΥΤΑ, οποίοι παρουσίασαν τους σπουδαιότερους λόγους κατά τους οποίους «δεν πρόκειται να επιτρέψουν ποτέ» την παράταση  λειτουργίας του ΧΥΤΑ Αιγείρας και καθιστούν υπεύθυνο το Δήμαρχο Αιγιάλειας για την μη εφαρμογή της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης για την Ανατολική Αιγιάλεια.

Οι δημότες  της Ανατ. Αιγιάλειας μάλιστα, σε πρόσφατη δυναμική τους παρέμβαση στο Δημοτικό Συμβούλιο, έθεσαν τη Δημοτική Αρχή προ των ευθυνών της για τις συλλήψεις των πολιτών  από τα αστυνομικά όργανα που οδηγούνται στην αυτόφωρη διαδικασία με εντολή δημάρχου,   διότι παρεμπόδισαν απορριμματοφόρα του Δήμου να αποθέσουν απορρίμματα  στον άνευ αδείας λειτουργούντα ΧΥΤΑ Ανατ. Αιγιάλειας.

 Η συνέλευση των κατοίκων αφού καταδίκασε την απαράδεκτη συμπεριφορά κάποιων κατοίκων για την ρίψη αυγών σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, καταδίκασε και απαγορεύει στο εξής τέτοιες συμπεριφορές που προβοκάρουν τον δίκαιο αγώνα όλων των πολιτών για τη διασφάλιση της Δημόσιας Υγείας για την οποία αγωνίζονται.

Οι δημότες της Ανατολικής Αιγιάλειας δηλώνουν ανυποχώρητοι  στην μεταφορά έστω και  μιας σακούλας απορριμμάτων  στο ΧΥΤΑ Ανατ. Αιγιάλειας  και πυκνώνουν τις αντιδράσεις τους με καταγγελίες στις  Ευρωπαϊκές  και Ελληνικές  αρμόδιες Δημόσιες Υπηρεσίες.

Επίσης οι πολίτες αντιδρούν και προβαίνουν  με μηνύσεις κατά παντός υπευθύνου της καθαριότητας  του Δήμου για την μη αποκομιδή των οικιακών απορριμμάτων.

 Η απαράδεκτη ανακοίνωση των Τοπικών προέδρων της Δ.Ε Διακοπτού και μικρού αριθμού προέδρων των Δ.Ε. Ακράτας και Αιγείρας για προσωρινή  εναπόθεση απορριμμάτων στο ΧΥΤΑ Αιγείρας,  στηρίζοντας  την «πολιτική» του Δημάρχου, στηλιτεύτηκε  από  τη συνέλευση των πολιτών  και πολύ σύντομα θα δοθεί μια απάντηση  από την Επιτροπή πολιτών για το οριστικό κλείσιμο του ΧΥΤΑ,    στο δημοσιοποιηθέν με μισές αλήθειες και πολλά ψέματα έγγραφό τους

 Η συνέλευση των κατοίκων  Ανατ. Αιγιάλειας της 20ης Μαΐου 2018  με απόφασή της που το υπογράφει πολύ μεγάλος αριθμός πολτών,   αποστέλλει ανακοίνωσή της   προς την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος   όπου αναφέρει:

 

Προς

Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος

Γενική Δ/νση Αναπτυξιακού Σχεδιασμού

Περιβάλλοντος και Υποδομών

Δ/νση Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού

 

Οι υπογράφοντες σύλλογοι ,φορείς και φυσικά πρόσωπα, έχοντας υπ' όψιν μας τα κάτωθι:

1. Την απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών επιπτώσεων Περιφέρειας Δυτ. Ελλάδος με αρ. πρωτ.: 5278 (1/11/2001)

2.Το γεγονός ότι η ΧΥΤΑ Αιγείρας είναι  ένα έργο που εξ αρχής παρουσίασε προβλήματα λειτουργίας και ασφάλειας και προκάλεσε τη ρύπανση του περιβάλλοντος από την πλημμελή λειτουργία του επί σειρά ετών - όπως έχει βεβαιωθεί  και από τις αρμόδιες υπηρεσίες  και με την έκθεση  - μελέτη του ΤΕΕ Δυτ. Ελλάδος  (Μάϊος 2011) -: «…η άδεια λειτουργίας έχει λήξει από τον Δεκέμβριο του 2014. Έχει γίνει αίτηση ανανέωσης της άδειας λειτουργίας του από τη δημοτική αρχή που όμως δεν έχει εγκριθεί».

3. Ότι από την υπηρεσία σας, σε αντίστοιχους ελέγχους που έχουν πραγματοποιηθεί, έχουν επιβληθεί πρόστιμα στον Αναγκαστικό Σύνδεσμο 4ης διαχειριστικής ενότητας,  όπως βεβαιώνονται με τα έγγραφα:

α)με αρ. πρωτ.: οικ. 34994/578 (9/2/2016) ύψους 95.000 ευρώ                                              

β) με αρ. πρωτ.: οικ. 362665/6819 (22/12/2017) ύψους 65.000 ευρώ,  λόγω μη τήρησης εγκεκριμένων περιβαλλοντικών όρων και παραβίασης της περιβαλλοντικής νομοθεσίας κατά τη λειτουργία του ΧΥΤΑ.

4. Την  ανάλυση δειγματοληψίας από την υπηρεσία σας με αρ. πρωτ.: 109019/1764 (5/4/2018) καθώς και το αρ. πρωτ.: οικ. 107110/1732 (4/4/2018) έγγραφο της ίδιας υπηρεσίας σας

5. Την έκθεση - ανάλυση του Ιατρικού Τμήματος Εργαστηρίου Υγιεινής Παν/μιου Πατρών αρ. πρωτ.: 10240 η οποία έχει αποσταλεί στην υπηρεσία σας

6. Την απόφαση του Συντονιστή Αποκεντρωμένης Διοίκησης όπως δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ αρ. φύλλου 1174 Τεύχος Δεύτερο ( 2/4/2018) με τις τροποποιήσεις που ακολούθησαν

7. Τον από 14 Φεβρουαρίου 2018 αποκλεισμό του ΧΥΤΑ από κατοίκους της Ανατολικής Αιγιάλειας και γειτονικών περιοχών της Κορινθίας, πράξη επιβεβλημένη από την ολιγωρία των αρμοδίων αρχών για την λήψη των αναγκαίων μέτρων και  την ανάγκη περιφρούρησης  της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος γενικότερα.

 8. Το ότι σήμερα ,στο χώρο του ΧΥΤΑ, πραγματοποιούνται εργασίες επισκευής του κυττάρου και των εγκαταστάσεων με στόχο την κατά το δυνατόν διόρθωση κακοτεχνιών και προβλημάτων ώστε να περιοριστεί η ρύπανση του περιβάλλοντος

9.  Την επίμονη προσπάθεια της δημοτικής αρχής και του κ. δημάρχου προσωπικά - σαν υπεύθυνου καθαριότητας του δήμου - να επιχειρεί να φέρει απορρίμματα στο ΧΥΤΑ Αιγείρας, αγνοώντας τις εντολές της Αποκεντρωμένης διοίκησης.

10. Την πρωτοφανή και συνεχόμενη αυθαιρεσία και αντιδημοκρατική συμπεριφορά της Δημοτικής Αρχής του Δήμου Αιγιάλειας, όπως καταγράφεται μέσα από ενέργειες και δηλώσεις του δημάρχου κ. Παναγόπουλου , όπως : α) την μετά από μηνυτήρια αναφορά του Δήμου, στην εισαγγελία Αιγίου,  επίδοση  περισσότερων από 50 κλήσεων , με βασικό μάρτυρα κατηγορίας τον ίδιο τον δήμαρχο, σε δημότες της Ανατολικής Αιγιάλειας αλλά και της γειτονικής περιοχής Κορινθίας,  για παρακώλυση συγκοινωνιών κλπ..

11. Την επίδειξη  αυταρχικής και αλαζονικής συμπεριφοράς του Δημάρχου Αγιαλείας , απέναντι στους δημότες του, με άσκηση διώξεων, με την διαδικασία του αυτοφώρου, σε τέσσερις συμπολίτες μας - με βασικό μάρτυρα κατηγορίας και πάλι τον δήμαρχο κ. Παναγόπουλο - καθώς και μέσω δηλώσεών του  στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ, στις 17 Μαΐου, όπου ανέφερε ότι θα φέρει στο δημοτικό συμβούλιο "3000 δικούς του Αιγιώτες για να αντιμετωπίσουν τους 50 μπαχαλάκηδες της Αιγείρας" και με δηλώσεις του στον τοπικό τύπο,  τις οποίες θα  χρησιμοποιήσει κάθε  μέσο, ώστε να ανοίξει τον ΧΥΤΑ Αιγείρας.

Κατόπιν τούτων, Σας απευθύνουμε τις εξής ερωτήσεις και ζητάμε γραπτή απάντηση:

Α. Ο ΧΥΤΑ Αιγείρας,  κατά το διάστημα που, σύμφωνα με την παραπάνω απόφαση του Συντονιστή,  θα πραγματοποιούνται εργασίες,  θα παραμείνει  κλειστός και δεν θα δέχεται απορρίμματα ή  θα λειτουργεί και θα δέχεται απορρίμματα;

Β.  Κατά το ίδιο παραπάνω διάστημα, είναι υποχρεωμένος ο Δήμαρχος να μαζεύει τα σκουπίδια από το σύνολο του Δήμου;

Γ. Έχει γίνει από τις αρμόδιες υπηρεσίες μέχρι σήμερα έλεγχος περί τυχόν υπερκορεσμού-αδυναμίας του ΧΥΤΑ να δεχθεί  πλέον απορρίμματα και αν ναι πότε και με ποιο αποτέλεσμα;

Δ.  Μετά το πέρας των εργασιών, σύμφωνα με την απόφαση και στη διαδικασία εκ νέου αδειοδότησης του ΧΥΤΑ, είναι υποχρεωτικός ο έλεγχος τυχόν ρύπανσης του υδροφόρου ορίζοντα καθώς και ογκομέτρησης  της χωρητικότητας τού υπάρχοντος κυττάρου, ναι ή όχι;

Παρακαλούμε στην άμεση γραπτή απάντησή σας το συντομότερο δυνατόν.

 

 Οι υπογράφοντες  - Τίθενται Υπογραφές

 

 

 

 

 
© Copyright 2011 - 2019 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου