Loading...

Κατηγορίες

Πέμπτη 01 Σεπ 2016
Πρόβλημα με την υπερβολική αμμοληψία στον ποταμό Κράθι
Κλίκ για μεγέθυνση

 

 

 

Το πρόβλημα της υπερβολικής αμμοληψίας από τον ποταμό Κράθι στην Αιγιάλεια, σχολίασε και ανέλυσε ο πρόεδρος του ΣΕΒΙΠΕ κ. Πέτρος Μαντάς «Στο Κόκκινο Πάτρας 107,7».

31 08 2016 13:13:57

 

Απ’ ότι φαίνεται και σύμφωνα με τις καταγγελίες του συνδέσμου, μια επιχείρηση που κάνει τις αμμοληψίες στην κοίτη του ποταμού έχει προκαλέσει όλο το πρόβλημα.

 

Όπως είπε ο κ. Μαντάς χαρακτηριστικά, «Είναι μια συγκεκριμένη καταγγελία, την οποία έχουμε κάνει στις αρμόδιες υπηρεσίες και την έχουμε τεκμηριώσει, ότι υπάρχει στον ποταμό Κράθι μέσα στην οριοθετημένη κοίτη του ποταμού μία επιχείρηση, η οποία παράγει κυρίως ασφαλτόμιγμα και κάνει χρήση αδρανών, τα οποία προκύπτει ότι παίρνονται μέσα από το ποτάμι. Η εταιρία αυτή έχει μεν άδεια λειτουργίας, όμως η άδεια στερείται βασικών προϋποθέσεων για την έγκριση για την ύπαρξή της, δεν έχει οικονομική άδεια, δεν έχει σήμερα περιβαλλοντική μελέτη.

 

Προφανώς ο χώρος είναι του ελληνικού δημοσίου. Η λειτουργία αυτής της επιχείρησης εκτός από την περιβαλλοντική διάσταση την οποία έχει, έχει και μια διάσταση της ισότητας των πολιτών και των επιχειρήσεων έναντι του νόμου.

Η επιχείρηση αυτή εγκαταστάθηκε εκεί το 1996 απ’ ότι ξέρω, στα πλαίσια κάποιου έργου που είχε αναλάβει και έκτοτε μετά τη λήξη του έργου δεν αποχώρησε ποτέ. Λειτουργεί εκεί επί 20 χρόνια, σε χώρο του δημοσίου, δεν πληρώνει τίποτα, απ’ ότι ξέρουμε δεν αγοράζει αδρανή απ’ οπουδήποτε, κατά συνέπεια το προϊόν που παράγει, πρέπει να είναι προϊόν αμμοληψίας από το ποτάμι. Ξέρουμε ότι η κτηματική στο παρελθόν είχε κάνει καταγγελίες.

 

Έχουμε αντιμετωπίσει μια ασύλληπτη δυσκολία εκ μέρους των εποπτικών αρχών, οι οποίες είναι εκεί για να προασπίζουν τα συμφέροντα των πολιτών και του ελληνικού δημοσίου».

 

Ο κ. Μαντάς επεσήμανε επίσης ότι σε συνεχείς οχλήσεις τους, αρμόδιες υπηρεσίες ούτε καν απαντούν, ενώ για να απαντήσουν χρειάζονται εισαγγελικές κλήσεις και πάλι «απαντούν άλλα ντι άλλων».

 

Εν συνεχεία, ο κ. Μαντάς τόνισε, «Η καταστροφή του περιβάλλοντος και η οικονομική ζημία που έχει υποστεί το δημόσιο. Έχει χάσει χρήματα γιατί μιλάμε για εκατοντάδες χιλιάδες κυβικά αμμοχάλικα, τα οποία θα έπρεπε να τα αγοράζει από το ελληνικό δημόσιο μέσω της κτηματικής υπηρεσίας.

 

Μέχρι σήμερα έχουμε κάνει όλες τις νόμιμες ενέργειες. Θα συνεχίζουμε να πιέζουμε. Ελπίζω ότι θα υπάρξει η προσοχή που πρέπει. Από τη στιγμή που οι υπηρεσιακοί παράγοντες δεν έχουν καμία διάθεση να το λύσουν, ή ενδεχομένως να ‘χουν εντολή να μην το λύσουν, νομίζω πλέον ότι η πολιτική εμπλοκή θα δώσει κάποια ώθηση στο θέμα».

 

 

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου