Loading...

Κατηγορίες

Τετάρτη 31 Αύγ 2016
«Έκδοση ψηφίσματος απο το Δημοτικο Συμβούλιο Δήμου Πατρἐων, για την ΚΥΑ που δόθηκε προς διαβούλευση και αφορά στην τιμολόγηση των Υπηρεσιών Ύδατος και στην επιβολή περιβαλλοντικού τέλους
Κλίκ για μεγέθυνση

Δεύτερο θέμα στην ημερήσια διάταξη του Δημοτικού Συμβουλίου είναι αυτό της «έκδοσης ψηφίσματος, για την ΚΥΑ που δόθηκε προς διαβούλευση και αφορά στην τιμολόγηση των Υπηρεσιών Ύδατος και στην επιβολή περιβαλλοντικού τέλους».

Το ψήφισμα εισηγήθηκε ο Δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης, ενώ συμπληρωματικά πήρε το λόγο ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΠ Ανδρέας Παπανικήτας.

 

Ο Δήμαρχος τόνισε τα εξής:

«Δόθηκε σε διαβούλευση η Κοινή Υπουργική Απόφαση με την οποία θεσμοθετείται η κοστολόγηση και τιμολόγηση των υπηρεσιών άρδευσης και ύδρευσης που προωθείται από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

Με αυτήν, εξειδικεύει και προσαρμόζει την πολιτική υδάτων της Ελλάδας, με την οδηγία 2000/60/ΕΚ, την ευρωενωσιακή νομοθεσία που εξασφαλίζει κέρδη για το κεφάλαιο, αφού προωθεί την εμπορευματοποίηση του νερού και επιβάλει νέα αντιλαϊκή πολιτική τιμολόγησής του με το νέο σχέδιο προστασίας των ευρωπαϊκών υδάτων.

Η ΚΥΑ διατηρεί το αντιλαϊκό θεσμικό πλαίσιο ανταποδοτικής διαχείρισης του νερού, οδηγεί σε ένα πρόσθετο κόστος παροχής νερού, που αποτελεί κρατική ευθύνη, στις πλάτες των λαϊκών νοικοκυριών και στους μικρομεσαίους αγρότες, στη λαϊκή κατανάλωση. Επιβάλλει υποχρεωτικά και ενιαία το νέο χαράτσι, το λεγόμενο «περιβαλλοντικό τέλος», με τη θέσπιση περιβαλλοντικού κόστους και κόστους πόρου για την ύδρευση των λαϊκών νοικοκυριών και την άρδευση της αγροτικής παραγωγής, στο όνομα της «προστασίας» των υδάτων, της «ανάκτησης του κόστους των υπηρεσιών ύδατος» και δήθεν «εξοικονόμησης της κατανάλωσης ύδατος».

Ενώ ισχυρίζεται ότι καλύπτει «όλες τις χρήσεις ύδατος και όλους τους παρόχους υπηρεσιών ύδατος», εξαιρεί τις «υπηρεσίες ύδατος για ενεργειακή χρήση», δηλαδή τη χρήση του νερού από τους μονοπωλιακούς ομίλους για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας (για την παροχή της οποίας η εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα ήδη επιβαρύνονται με το πράσινο τέλος), εξασφαλίζοντάς τους έτσι για τη χρήση του νερού μηδενικό κόστος, ενώ «είναι δυνατόν να εξαιρούνται από τα περιβαλλοντικά τέλη: χρήστες οι οποίοι, με την εφαρμογή κατάλληλων πρακτικών ορθής διαχείρισης, συμβάλλουν στη διατήρηση ή/και βελτίωση της καλής κατάστασης των υδάτων, συμπεριλαμβανομένης της επαναχρησιμοποίησης λυμάτων (δηλαδή βιομήχανοι και μεγαλοξενοδόχοι που έχουν πάρει επιδοτήσεις για αμφίβολης αποτελεσματικότητας βιολογικούς καθαρισμούς), ενώ ασαφής παραμένει η πιθανή εξαίρεση σε αυτή τη φάση κάποιων «πηγαδιών /φρεατίων».

Αναγνωρίζει το σημαντικό μέγεθος της λαϊκής επιβάρυνσης που θα επιφέρει και γι' αυτό προβλέπει (άρθρα 8 και 10) τη σταδιακή υλοποίηση του περιβαλλοντικού χαρατσιού για άρδευση - ύδρευση, αγροτική χρήση: «...τα προβλεπόμενα περιβαλλοντικά τέλη επιβάλλονται στους τελικούς χρήστες, για πρώτη φορά από την πρώτη αναθεώρηση των Σχεδίων Διαχείρισης και, σε αρχικό στάδιο, κλιμακωτά μέχρι τη δεύτερη αναθεώρηση των Σχεδίων Διαχείρισης, με βασικό κριτήριο την αποτροπή της απότομης και υπερβολικής επιβάρυνσης των χρηστών, ώστε να μην επέρχεται αδυναμία κάλυψης των βασικών τους αναγκών».

Το νέο χαράτσι θα εισπράττουν οι εταιρείες ύδρευσης - αποχέτευσης, το 97,5% του οποίου θα πηγαίνει στο «πράσινο ταμείο», γνωστό για τη χρηματοδότηση ΜΚΟ και επιχειρηματικών ομίλων που δραστηριοποιούνται στο περιβάλλον.

Το νερό και με την ΚΥΑ συνεχίζει να αντιμετωπίζεται ως εμπόρευμα και όχι ως κοινωνικό αγαθό, στο πλαίσιο του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης της Ελλάδας, διαχείρισης των υδατικών πόρων σε βάρος των λαϊκών συμφερόντων.

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Πατρέων και η ΔΕΥΑΠ με αντίστοιχες αποφάσεις, έχουν καθορίσει την πολιτική που ακολουθούν και στα ζητήματα της τιμολόγησης του νερού. Έγκαιρα είχαν θέσει το ζήτημα με το καινούργιο χαράτσι, με την υπ’ αρ. 459/29-6-2016 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, την οποία και σας επισυνάπτουμε, καλώντας το λαό να κάνει δική του υπόθεση την κατάργηση του αντιλαϊκού πλαισίου, που μετατρέπει το νερό από δημόσιο αγαθό σε εμπόρευμα.

Συνεχίζουμε στην ίδια κατεύθυνση. Στηρίζουμε τον αγώνα για φθηνό, ελεγμένο, ποιοτικό νερό για το λαό. Για πλήρη σταθερή εργασία για το σύνολο των εργαζομένων στον κλάδο. Για κατάργηση του αντιλαϊκού νομοθετικού πλαισίου εφαρμογής της οδηγίας της ΕΕ, για το νερό και του περιβαλλοντικού τέλους.

Το παρόν ψήφισμα να κοινοποιηθεί στην ΚΕΔΕ, την ΕΔΕΥΑ, την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Δυτικής Ελλάδος και στα αρμόδια υπουργεία».

 

 
© Copyright 2011 - 2019 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου