Loading...

Κατηγορίες

Κυριακή 09 Οκτ 2016
Στην Ανατολική Αιγιάλεια συνεδρίασε το Διευρυμένο Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Πελοποννήσου & Νοτιοδυτικής Ελλάδος
Κλίκ για μεγέθυνση
Στην Ανατολική Αιγιάλεια συνεδρίασε το Διευρυμένο Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Πελοποννήσου & Νοτιοδυτικής ΕλλάδοςΣτην Ανατολική Αιγιάλεια συνεδρίασε το Διευρυμένο Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Πελοποννήσου & Νοτιοδυτικής Ελλάδος

 

 

Του Β. Αντωνίου

 

Με την παρουσία του Δημάρχου Αιγιάλειας του Τοπικού Αντιδημάρχου Ανατολικής Αιγιάλειας, του αντιπροέδρου του Επιμελητηρίου Αχαΐας , κ. ά., το Διευρυμένο Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Πελοποννήσου & Νοτιοδυτικής Ελλάδος (ΟΕΣΠΝΔΕ) σε πλήρη απαρτία, πραγματοποίησε σε συνεργασία με το Δ.Σ. του Συλλόγου Εμπορικής & Τουριστικής Ανάπτυξης Ανατολικής Αιγιαλείας, διήμερη Συνεδρίαση στην παραλία Συλιβαινιωτίκων Αιγιαλείας στο ξενοδοχείου Akrata Beach (Αιγαίου & Τήνου) στις 8 και 9 Οκτωβρίου 2016.

Η πρώτη μέρα της συνεδρίασης ήταν αφιερωμένη στα τοπικά προβλήματα της Ανατολικής Αιγιαλείας (απορρίμματα και ΧΥΤΑ Αιγείρας, έργα Βιολογικού Καθαρισμού), και στα προβλήματα που απασχολούν τον εμπορικό κόσμο της Ανατολικής Αιγιαλείας και συγκεκριμένα Αιγείρας και Ακράτας (Ανάδειξη Αρχαίου Θεάτρου Αίγειρας, Ύδατα Στυγός, Λίμνη Τσιβλού, Θρησκευτικός Τουρισμός), καθώς και θέματα που αφορούν τον κλάδο του εμπορίου γενικότερα (Εξέδρες, Ηχορύπανση, Μηνύσεις, προτάσεις για μείωση δημοτικών τελών σε βυτία και ύδρευση) συζητήθηκαν την πρώτη μέρα Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2016 και ώρα 19:00 στην αίθουσα συνεδριάσεων του ξενοδοχείου Akrata Beach.

Ο πρόεδρος του ΟΕΣΠΝΔΕ, κ Ηλίας Παυλίδης στο χαιρετισμό του κατά την έναρξη της συνεδρίασης αφού καλωσόρισε όλους όσους συμμετείχαν στην συνεδρίαση, τόνισε μεταξύ άλλων: «Πάγια αρχή της Ομοσπονδίας είναι να συνεδριάζει το Δ.Σ. πάντοτε όχι μόνο σε Πάτρα και Τρίπολη αλλά και στην περιφέρεια ώστε να βρισκόμαστε δίπλα και κοντά στα μέλη της και να μεταφέρουμε τα αιτήματα, προς τα Υπουργεία και την Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου & Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ).

Χαιρετισμό απηύθυνε ο δήμαρχος Αιγιάλειας και συνεχάρη το Δ.Σ της Ομοσπονδίας που πραγματοποιεί συνεδριάσεις στην περιφέρεια.

Ο κ. Τηλιγάδης εξέφρασε την εκτίμησή του στο Δ.Σ. του Συλλόγου Εμπορικής και Τουριστικής Ανάπτυξης Ανατολικής Αιγιάλειας και αφού ευχαρίστησε τη διοίκηση της Ομοσπονδίας για την πρόσκληση, αναφέρθηκε στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δανειολήπτες των σεισμόπληκτων και πυρόπληκτων περιοχών και στο υπόμνημα που έχει σταλεί από επτά επιμελητήρια Πελοποννήσου και Ιονίων Νήσων στα αρμόδια υπουργεία.

Ο τοπικός αντιδήμαρχος Ανατολικής Αιγιάλειας κ Φάνης Σταυρόπουλος ευχαρίστησε το Δ.Σ. της Ομοσπονδίας για την τέλεση της συνεδρίασης στην Ανατολική Αιγιάλεια, καλωσόρισε όσους παραβρέθηκαν και ανέφερε: « Δεν μπορούμε να τα πετύχουμε όλα. Πρέπει να γίνει ο Βιολογικός Καθαρισμός το γρηγορότερο, διότι δημιουργούνται μεγάλα προβλήματα ιδιαίτερα το καλοκαίρι με τη διαρροή των λυμάτων στη θάλασσα από ασυνείδητους δημότες.

Στο ΧΥΤΑ Αιγείρας έχουμε ξεκινήσει αναβάθμιση με τη επισκευή της γεφυροπλάστιγγας, την επικάλυψη των δεξαμενών των στραγγιδίων με γαιο-υφάσματα που ήταν κατεστραμμένα, προσπαθούμε να συλλέξουμε το Βιοάεριο, ώστε να γίνεται καλύτερα η εναπόθεση των απορριμμάτων.

Η μεταφορά των σκουπιδιών από την Δυτική Αιγιάλεια και το Αίγιο στο ΧΥΤΑ Αιγείρας, γίνεται διότι ο Δήμος Αιγιάλειας δεν μπορεί να πληρώσει για τη μεταφορά τους εκτός του δήμου. Αυτός είναι και κύριος λόγος που θέλουμε να αναβαθμίσουμε το ΧΥΤΑ Αιγείρας, ώστε να λειτουργεί σωστά με τα σκουπίδια.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Εμπορικής και Τουριστικής Ανάπτυξης Ανατολικής Αιγιάλειας κ. Γ. Ράλλης ως οικοδεσπότης, αφού καλωσόρισε τον πρόεδρο Ηλία Παυλίδη και τα μέλη του Δ.Σ. του ΟΕΣΠΝΔΕ, το δήμαρχο Αιγιάλειας κ Αθ. Παναγόπουλο τον αντιπρόεδρο του Επιμελητηρίου Αχαΐας κ. Τηλιγάδη και όλους όσους παραβρέθηκαν στη συνεδρίαση, επισήμανε μεταξύ άλλων:

« Ο Σύλλογος Εμπορικής και Τουριστικής Ανάπτυξης Ανατολικής Αιγιάλειας ήταν εξαρχής αντίθετη της ένταξης της Ανατολικής Αιγιάλειας (π. Δήμοι Ακράτας και Αιγείρας), στον Καλλικρατικό Δήμο Αιγιάλειας. Προσπαθήσαμε για ένα ξεχωριστό δήμο αλλά δεν το πετύχαμε. Τώρα υπάρχουν άριστες σχέσεις με τα καλά και τα κακά πάντα να λέγονται. Οι επιχειρήσεις στην Ανατολική Αιγιάλεια περίοδο της κρίσης κρατιόνται με τα δόντια, έως ότου έρθει η ανάπτυξη με τα μεγάλα έργα της ΠΑΘΕ και του Προαστιακού. Οι κάτοικοι της περιοχής ζουν από τον τουρισμό αφού η Ανατολική Αιγιάλεια είναι ένας τουριστικός προορισμός κατά το 80% από έλληνες και 20% από αλλοδαπούς διότι απέχει παρά πολύ κοντά, από Αθήνα και Πάτρα γεωγραφικά και χρονικά.

Στην περιοχή μας όμως υπάρχει μια «βόμβα» έτοιμη να εκραγεί, και λέγεται ΧΥΤΑ Αιγείρας. Ο ΧΥΤΑ αυτός σχεδιάστηκε για τρεις όμορους π. Δήμους (Αιγείρας - Ακράτας – Διακοπτού). Τα τελευταία χρόνια έχει γεμίσει υπερβολικά. Το νέο σχέδιο της Διαχείρισης των απορριμμάτων όμως που εκπονεί ο δήμος Αιγιάλειας και ψηφίσαμε κι εμείς φαίνεται να αργεί πολύ. Ο ΧΥΤΑ εγκυμονεί κινδύνους λόγω υπερκορεσμού με το κίνδυνο να βρεθούν λόγω των καιρικών συνθηκών να βρεθούν όλα τα απορρίμματα στη θάλασσα. Χρειάζεται άμεση αναβάθμιση ο ΧΥΤΑ με ταχύτερους ρυθμούς.

Το μεγάλο έργο του Βιολογικού Καθαρισμού αποτελεί αναγκαιότητα καθότι ο πληθυσμός τοπικά στην τουριστική περίοδο ξεπερνά τις 40.000. Γιατί καθυστερεί η δημοπράτηση και των υπολοίπων οδών του εσωτερικού δικτύου στην παραλία Συλιβαινιωτίκων αφού τα χρήματα υπάρχουν; Οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της περιοχής είναι έρμαια των βυτιοφορέων με τα υπέρογκα ποσά που καταβάλλουν για την αποκομιδή των λυμάτων (170 έως 200 ευρώ ανά βυτίο).

Η ανάδειξη του Αρχαίου θεάτρου της Αίγειρας για να γίνει επισκέψιμο πρέπει ν΄ αποτελέσει στόχο της δημοτικής Αρχής. Η ανάδειξη της Λίμνης του Τσιβλού που θα γίνει με μια σειρά εκδηλώσεων, ξεκινά στις 20 Νοεμβρίου με τη συμμετοχή 20 δήμων που έχουν λίμνες».

Η απλή διαμόρφωση εξεδρών στον αιγιαλό, τα τραπεζοκαθίσματα, οι ξαπλώστρες, αποτελούν πάγιο αίτημα των καταστηματαρχών στην δημοτική αρχή, για οριστική λύση. Η ηχορύπανση που προκαλούν οι μουσικές των θερινών καταστημάτων σε μερικούς ιδιοκτήτες παραλιακών διαμερισμάτων αποτελούν το πιο μεγάλο πρόβλημα τόσο για τους καταστηματάρχες που μηνύονται και κλείνουν τα καταστήματά τους , αλλά και για τη νεολαία που αναγκάζεται να «μεταναστεύει» σε άλλα γειτονικά τουριστικά θέρετρα.

Μεγάλος διάλογος με διαφορετικές απόψεις για τη διεύρυνση του ωραρίου των καταστημάτων κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Ο Σύλλογος Εμπορικής και Τουριστικής Ανάπτυξης Ανατολικής Αιγιάλειας πρότεινε κατά την καλοκαιρινή περίοδο τα καταστήματα να ανοίγουν τις Κυριακές για να σταματήσει το παραεμπόριο.»

Την επιτυχία του διευρυμένου ωραρίου των καταστημάτων στην παλαιά και ιστορική συνοικία της πόλης, επισήμανε πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ναυπλίου

Αντίθετος με το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές ο αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαίας.

Απαντώντας ο Δήμαρχος Αιγιάλειας στα αιτήματα του Συλλόγου Εμπορικής & Τουριστικής Ανάπτυξης Ανατολικής Αιγιαλείας τόνισε μεταξύ άλλων:

Ο ΧΥΤΑ της Αιγείρας λειτουργεί περίπου 10 χρόνια. Ο κατασκευαστής λέγει ότι είναι από τους 30 καλύτερους της Ελλάδας. Δυστυχώς όλοι οι προηγούμενοι τον άφησαν στην τύχη του. Επειδή έχει λήξει η άδεια του, χρειάζεται πολύ δουλειά μέχρι το τέλος του έτους και σχετικές μελέτες. Η γεφυροπλάστιγγα ήταν «επί τούτου» χαλασμένη για να μη ζυγίζονται τα απορρίμματα. Θα αλλάξουμε τα γαιο- υφάσματα των δεξαμενών των στραγγιδίων. Δεν είναι στις προθέσεις μα σαν φτιάξουμε δεύτερο κύτταρο. Περιμένουμε την έγκριση του Σχεδίου Απορριμμάτων.

Για τα Βιολογικό Καθαρισμό μέσα στον Οκτώβριο θα βγει η πρόσκληση για τα εσωτερικά δίκτυα με προϋπολογισμό πάνω από 34 εκατ. ευρώ. Το γιατί δεν έγινε τόσο καιρό είναι διότι έγιναν αξιολογήσεις κ. ά. Η κυβέρνηση αξιολογεί και αναλόγως πράττει. Το έργο αυτό δεν είναι στην αρμοδιότητα του δήμου αλλά στο Υπουργείο Υποδομών.

Ο προϊστάμενος στο ΕΠΕΕΡΑΑ μας πληροφόρησε ότι μέσα στον Οκτώβριο θα υπάρξει πρόσκληση ενδιαφέροντος με άλλα τρία έργα που θα γίνου στην Ελλάδα. Θέλω να πιστεύω ότι θα ξεκινήσει η Β΄ φάση. Μην περιμένετε τέτοια γιγάντια έργα να γίνουν μέσα σε δυο ή τρία χρόνια. Μακάρι να γίνουν και να είναι λειτουργικά για να μπορούν λειτουργήσουν.

 

 

 

Ολοκληρώνεται η συνεδρίαση του Διευρυμένου Διοικητικού Συμβουλίου Τη δεύτερη μέρα Κυριακή 9 Οκτωβρίου που θα ξεκινήσει στις 11:00 π.μ.

 

Ανατολική Αιγιάλεια 8 Οκτωβρίου 2016

 

 

 

 
© Copyright 2011 - 2019 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου