Loading...

Κατηγορίες

Παρασκευή 23 Σεπ 2011
Για τα «πανηγύρια» οι δημοτικοί άρχοντες της Αιγιάλειας
Κλίκ για μεγέθυνση

12 Σεπτεμβρίου 2011 10:29

 

Ως κυνικά αδιάφορη χαρακτηίζουν τη δημοτική αρχή Αιγιάλειας οι φετινοί επισκέπτες και κάτοικοι της παραλιακής ζώνης της Δ.Ε. Ακράτας, και θεωρούν λίαν επιεικώς ανίκανη την τοπική αντιδημαρχία να δώσει λύση στη διαχείριση των υγρών αποβλήτων.

Είναι απαράδεκτο γεγονός, ο τοπικός Αντιδήμαρχος Ακράτας - Αιγείρας να δηλώνει ανερυθρίαστα σε έντυπα που δεν έχουν μεγάλη κυκλοφορία στην ανατολική Αιγιάλεια, ότι οι κάτοικοι είναι ευχαριστημένοι από την καθαριότητα στην παραλιακή ζώνη., εκτός και δεν συμπερι-λαμβάνει στην καθαριότητα τα υγρά απόβλητα..

Γνωρίζει πολύ καλά η δημοτική ομάδα της πλειοψηφίας της Δ.Ε. Ακράτας ότι οι μέχρι πρόσφατα υπάρχουσες λύσεις με τα δημοτικά βυτιοφόρα έχουν διακοπεί, με τη δικαιολογία ότι δεν υπάρχουν χρήματα για τη τακτική συντήρησή τους, παρά του ότι τα όποια έσοδα από την αρχή του έτους, από τα δημοτικά βυτιοφόρα κατευθύνονται προς τα ταμεία της έδρας. Από τις αρχές της καλοκαιρινής περιόδου και εν μέσω της επίσκεψης των περισσοτέρων κατοίκων που έχουν εξοχικό στην παραλιακή ζώνη, τα πέντε βυτία του π. Δήμου Ακράτας λόγω έλλειψης οδηγών μετά βοηθού και καυσίμων, έγιναν ένα, το οποίο εκτελεί δυο μόνο δρομολόγια την ημέρα από Δευτέρα έως Παρασκευή.

Αν και οι ιδιωτικές εταιρείες μεταφοράς λυμάτων, που σε συνεργασία με τη Δημοτική Αρχή, έχουν πάρει άδεια βυτιοφόρων με έδρα τη Δ.Ε. Ακράτας με υψηλό τίμημα, έφτασαν στο σημείο να μην μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες που δημιουργούνται το τετραήμερο του 15αύγουστου με αποτέλεσμα οι υπερχειλίσεις των βόθρων να βρίσκονται λόγω των καταγγελιών στην ημερησία διάταξη της αστυνομίας και των υγειονομικών υπηρεσιών.

Συγκεκριμένα στις 14 και 15 Αυγούστου δημοτική αρχή και ιδιωτικές εταιρείας κατέβασαν «ρολά», αφήνοντας στο έλεος των λυμάτων το μεγαλύτερο ποσοστό των καταστημάτων και των πολυκατοικιών.

Σοβαρές είναι οι ευθύνες των τοπικών αρχών που ενώ γνώρίζαν ότι θα δημιουργηθεί το πρόβλημα της αποκομιδής, ουδέν έπραξαν περί αυτού. Έδωσαν εντολές στους υπαλλήλους του δήμου που διαχειρίζονται τα βυτία να ιεραρχούν την αποκομιδή των βοθρολυμάτων με τα δημοτικά βυτία ως εξής. Προηγούνται τα καταστήματα με κόστος 150 ευρώ ανά βυτίο, έπονται οι βίλες , μονοκατοικίες με 150 ευρώ ανά βυτίο και οι πολυκατοικίες, που αποτελούν τον κύριο όγκο των κατοικιών στην ιδιωτική εταιρεία με κόστος 240 και 260 Ευρώ ανά βυτίο.

Το μεγάλο κόστος ανά νοικοκυριό που απαιτούν οι ιδιώτες βυτιοφορείς για εκκένωση και μεταφορά, ξεσηκώνουν ακόμα και τον Σεπτέμβριο νέα θύελλα διαμαρτυριών των κατοίκων και επαγγελματιών της παραλιακής Δ.Ε. Ακράτας.

Το αποτέλεσμα λόγω του μεγάλου κόστους για τους ιδιώτες και του μεγάλου κέρδους μεταφοράς των εταιρειών, είναι η εκτεταμένη μόλυνση των παραλιών που παρατηρήθηκε τον Αύγουστο, είτε από παράνομη εκκένωση, είτε από σκόπιμες... υπερχειλίσεις. Η στάση του Δήμου Αιγιάλειας διακρίνεται για καιροσκοπισμό και αυθαιρεσία. Όχι μόνο γιατί έχει περίεργη ιδιοκτησιακή αντίληψη για δημόσιες και κοινωφελείς εγκαταστάσεις. Αλλά και γιατί π.χ. ο τέως Δήμος Ακράτας αλλά και οι Δήμοι Αιγείρας και Διακοπτού ανήκαν στον ίδιο σύνδεσμο. Στα πλαίσια αυτής της συνεργασίας και της εξυπηρέτησης σχεδιάστηκαν και χρηματο-δοτήθηκαν τα έργα υποδομής του Βιολογικού Καθαρισμού του Αιγίου , ο Κεντρικός αποχετευτικός Αγωγός και τα εσωτερικά αποχετευτικά δίκτυα των παραλιακών οικισμών όλης της Αιγιάλειας..

Σε κάθε περίπτωση η Δημοτική Αρχή οφείλει να αποκτήσει συνολικότερη στρατηγική για όλα τα κρίσιμα ζητήματα που επηρεάζουν ή καθορίζουν την ποιότητα ζωής όπως τα υγρά και τα στερεά απόβλητα, για να μην τρέχουμε πάντα πίσω από τα γεγονότα. Να τα προλαβαίνουμε και όχι οι δημοτικοί άρχοντες να διαθέτουν το χρόνο τους περιφερόμενοι στα πανυγύρια και τις τοπικές εορτές του Δήμου . Β.Α.

 

 
© Copyright 2011 - 2020 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου