Loading...

Κατηγορίες

Παρασκευή 23 Σεπ 2011
Αδιέξοδο για τα απορρίμματα Αιγιαλείας και Καλαβρύτων
Κλίκ για μεγέθυνση

10 Αυγούστου 2011 18:37

 

Αμφιβολίες για την Αμερικάνικη Εταιρεία

Στόχος ο ΧΥΤΑ Αιγείρας

 

Έχασε τον ύπνο του ο Δήμαρχος Αιγιάλειας για τη διάθεση των απορριμμάτων της 3ης Διαχειριστικής Ενότητας (Αιγιάλειας και Καλαβρύτων καθώς και με την εξεύρεση λύσης των αποθηκευμένων πακέτων της Τέμενης προσπαθώντας εναγωνίως να βρει λύση σε ένα πρόβλημα που διαιωνίζεται ανάμεσα σε Υπουργείο, Περιφέρεια και π. Δήμους της 3ης Διαχειριστικής Ενότητας. Στη συνέντευξή του προς τα τοπικά μέσα ενημέρωσης τ

«Για τη λύση των απορριμμάτων στραφήκαμε στις μοντέρνες τεχνολογίες. Ήρθαν πάρα πολλοί και μας πρότειναν διάφορους τρόπους. Δεν είναι εύκολο να αποφασίσεις. Καταλήξαμε στην πλέον ανώδυνη λύση για το Δήμο. Διαπίστωσα ότι το κράτος δεν θέλει τις νέες τεχνολογίες και ούτε δίνονται εξηγήσεις γι' αυτό. Το κράτος έχει κολλήσει και προτείνει να ενταχθεί η Αιγιάλεια στο ΧΥΤΑ του Φλόκα. Είναι ένας ΧΥΤΑ που έχει αρχίσει από το 2003 και ακόμη δεν έχουν γίνει τα τεύχη δημοπράτησης. Ο επίτροπος στο πρώτο τετράμηνο μου απέρριψε τη χρηματοδότηση της μεταφοράς απορριμμάτων λόγω ότι υπάρχει ΦΟΔΣΑ(Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων) από τους π. Δήμους Αιγίου Συμπολιτείας Ερινεπού, Καλαβρύτων, Κλειτορίας, Αροανίας και Παΐων με διοίκηση από το πρών Δημάρχο Αιγίου (Καραφωτιά) Κλαβρύτων (Λαζουρά), Συμπολιτείας (Καλογερόπουλος) και άλλα μέλη χωρίς να έχουν αντικατασταθεί ακόμα από τους νέους αιρετούς. Υπάρχει περιφερειακός σχεδιασμός που το κράτος δεν θέλει να επαναφέρει. Στο ΦΟΔΣΑ της 3ης Δ.Ε είμαι εγώ και ο Δήμαρχος Καλαβρύτων.

Όλες οι Διαχειριστικές Ενότητες(ΔΕ), είχαν τον δικό τους ΧΥΤΑ πλην της 3ης Δ.Ε. Ο ΧΥΤΑ της ανατολικής Αιγιάλειας καταργήθηκε γιατί οι τρεις Δ.Ε. Ακράτας. Αιγείρας, Διακοπτού, καταργήθηκαν και ενώθηκαν στο Δήμο Αιγιάλειας. Δεν αποκτήσαμε το ΧΥΤΑ «Παπανικολού», γιατί σε κάποια στιγμή πήραν τα λεφτά του ΧΥΤΑ «Παπανικολού με το σκεπτικό και την επιθυμία του κράτους να γίνει ένας ΧΥΤΑ στην Αιγείρα, αφού όταν κάηκε ο ΧΥΤΑ της Αιγείρας έδωσαν τα χρήματα εκεί. Επί πλέον διότι ο χώρος στην «Παπανικολού» δεν ήταν και η καλύτερη επιλογή.

Έφτασα στο σημείο να λέω στην κυβέρνηση: δώστε μου ένα ΧΥΤΑ, αφού στο Υπουργείο μου είπαν ότι δεν ξέρουν αν θα εγκρίνουν τη χωροθέτηση και την άδεια για την τεχνολογία που επιλέξαμε με την αμερικάνικη εταιρεία.

Η προγραμματισμένη επίσκεψη στο τέλος Ιουλίου στη Γερμανία για την επίσκεψη στις εγκαταστάσεις εργοστασίου της Αμερικάνικης εταιρείας αναβάλλεται προς το παρόν, διότι ένας καθηγητής από το πανεπιστήμιο της Πάτρας δεν ευκαιρεί αυτό τον καιρό.

Εάν δεν εγκριθεί αυτή η τεχνολογία, επειδή βλέπω ότι ο περιφερειακός σχεδιασμός θα ξεκινήσει πιθανόν το χειμώνα, θα απευθυνθούμε σε άλλη εταιρεία με καθαρισμό και κομποστοποίηση. Μια λύση που δεν είναι και η καλύτερη διότι εκεί που εφαρμόστηκε, όπως μου είπε ο δήμαρχος Ζακύνθου , τα υγρά στραγγίσματα και η μυρουδιά των σκουπιδιών ήταν ανυπόφορα και αναγκάστηκε να τους διώξει.

Μέσα σε όλη αυτή τη «φασαρία», έχουμε και την Ανατολική Αιγιάλεια που ανά πάσα στιγμή νομίζει ότι εμείς θα πάμε και θα τους πάρουμε το «χρυσόμαλλο δέρας» με το να πάμε κάποια σκουπίδια. κάτι που δεν κάναμε ποτέ και ούτε τα πήγαμε.

Αλλά με το φόβο ότι μπορεί να τα πάμε έχουν φτιάξει ομάδες στρατού και περιφρούρησης για να μας απειλήσουν αν θα τα πάμε. Δεν θα τα πάμε εκεί για το λόγο ότι θα γεμίσει και ο ΧΥΤΑ Αιγείρας και μετά θα πρέπει να τους πάρω όλους στον «ώμο» και να μεταφέρω όλα τα σκουπίδια της Αιγιάλειας. Κάποιες σακούλες της εταιρείας «ΤΙΤΑΝ» πήγαν στο ΧΥΤΑ της Αιγείρας και έγινε ο «χαμός».

Εάν η Περιφέρεια και ο Επίτροπος δεν εγκρίνει τη χρηματοδότηση της μεταφοράς των σκουπιδιών, είμαστε αναγκασμένοι να τα «φάμε». Εάν φτάσουμε στο απροχώρητο να μην μπορώ να κάνω τίποτε άλλο, τότε αφού κουβεντιάσω με τους φορείς και τις Δημοτικές Ενότητες Αιγείρας, Ακράτας και του Διακοπτού για να βρούμε μια κοινή λύση αφού είμαστε πολίτες του ίδιου Δήμου. Και όπως εμείς δεχόμαστε τα ατελείωτα λύματα της περιοχής αυτής, θα πρέπει και αυτοί να υποχωρήσουν για ένα μικρό χρονικό διάστημα μέχρι να λυθεί το θέμα. Τότε θα το κουβεντιάσω και θα το πω ξεκάθαρα χωρίς να κρύβομαι πίσω από το δάκτυλό μου».

Όσο για τα αποθηκευμένα πακέτα στην Τέμενη έχει δημιουργηθεί πρόβλημα αποζημίωσης ιδιοκτησίας που αποχαρακτήρισε η Δασική Υπηρεσία και τώρα ο ιδιοκτήτης ζητά 700.000Ευρώ τόνισε ο Δήμαρχος στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 31ης Ιουλίου και ζήτησε από το σώμα να δώσει λύση σ' αυτό το μέτωπο διότι δεν είναι δυνατή προς το παρόν η μεταφορά των πακέτων. Τόνισε δε ’τι ο ΧΥΤΑ της Αιγείρας θα μπορούσε να δώσει τη λύση και όταν φτάσει η κατάσταση στο απροχώρητο θα δοθεί η λύση στο συγκεκριμένο ΧΥΤΑ μετά από συνεννόηση με την τοπική κοινωνία φορείς και αιρετούς. Β.Α.

 

 
© Copyright 2011 - 2020 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου