Loading...

Κατηγορίες

Κυριακή 11 Δεκ 2016
ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΦΙΛΩΝ τηςΑΡΧΑΙΑΣ ΕΛΙΚΗΣ:  Μεγάλη   επιστημονική αναλήθεια σχετικά με την Αρχαία Ελίκη  από  τον κ. Emanuele Greco, ομιλητή στο Συνέδριο του Αιγίου (12.12.2016)
Κλίκ για μεγέθυνση

 

 

 

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ

 

Προς κ. Emanuele Greco, ομιλητή στο Συνέδριο του Αιγίου (12.12.2016)

 

«Περί σεβασμού της επιστημονικής αλήθειας»

 

Ελίκη, 10 Δεκεμβρίου 2016

 

 

Ο κ. Emanuele Greco, τ. Διευθυντής της Ιταλικής Αρχαιολογικής Σχολής στην Αθήνα, ομιλητής στο Συνέδριο του Αιγίου με τίτλο Οι Αχαιοί στην Ελλάδα και στην Μεγάλη Ελλάδα: νέα ευρήματα και νέες προοπτικές που πραγματοποιείται στην πόλη μας κατά το διήμερο 12-13 Δεκεμβρίου 2016, στην δια του τύπου γνωστοποιηθείσα περίληψη της εισήγησής του με τίτλο Για την αρχαιολογία της Σύβαρης, εκφράζει μια μεγάλη επιστημονική αναλήθεια σχετικά με την Αρχαία Ελίκη: «Η μητρόπολη λοιπόν ήταν η Ελίκη, η άτυχη πόλη που την κατάπιε ένας σεισμός το 373 π.Χ. και που σήμερα τη γνωρίζουμε χάρη στις ανασκαφές της Ε. Κόλλια.», επιδεικνύοντας ακατανόητη άγνοια της διεθνούς βιβλιογραφίας για τον εντοπισμό της θέσης και των πολιτιστικών φάσεων της Αρχαίας Ελίκης.

 

Ο κ. Greco, όταν μάλιστα ασχολείται με την αποικία της Αρχαίας Ελίκης, τη Σύβαρη, όφειλε, όπως η επιστημονική πληροφόρηση και ενημέρωση το απαιτούν, να γνωρίζει τα επιστημονικά δεδομένα που έχουν προκύψει από τις έρευνες που πραγματοποιούνται τα τελευταία 28 χρόνια στην περιοχή της Αρχαίας Ελίκης από το Ερευνητικό Πρόγραμμα Αρχαίας Ελίκης (Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών της Αθήνας, Πανεπιστήμιο Πατρών και ΕΦΑΕΛ), υπό τη διεύθυνση της Προέδρου της ΕΦΑΕΛ Αρχαιολόγου Ντόρας Κατσωνοπούλου, γνωστά άλλωστε στη διεθνή επιστημονική κοινότητα. Όφειλε δηλαδή να γνωρίζει:

 

1) ότι η Ελίκη δεν αναζητείται πλέον σήμερα ως «καταποθείσα» από έναν σεισμό (!) στο βυθό του Κορινθιακού κόλπου.

2) ότι αυτή η άποψη του παρελθόντος αποδείχθηκε λανθασμένη με βάση τα αποτελέσματα της διεπιστημονικής έρευνας και των μελετών του Ερευνητικού Προγράμματος Αρχαίας Ελίκης που ξεκίνησαν το 1988, όταν κανένα ενδιαφέρον και από κανέναν φορέα δεν είχε εκδηλωθεί για την Αρχαία Ελίκη, και συνεχίζονται μέχρι σήμερα.

3) ότι αυτές οι έρευνες και μελέτες απέδειξαν ότι η αναζητούμενη Ελίκη βρίσκεται σήμερα θαμμένη στην ξηρά σε βάθη 2-5 περίπου μ., στην περιοχή που καταλαμβάνεται από τα χωριά Ελίκη-Ριζόμυλος-Νικολαίικα, 7 περίπου χλμ. νοτιοανατολικά του Αιγίου, όπως ακριβώς αναφέρουν και οι αρχαίες πηγές.

4) ότι η ΕΦΑΕΛ έχει πραγματοποιήσει 4 Διεθνή Συνέδρια από το 1995 και εξής για την παρουσίαση των αποτελεσμάτων των ερευνών στην Αρχαία Ελίκη και έχει εκδώσει τους αντίστοιχους τόμους Πρακτικών των Συνεδρίων, σε σειρά εκδόσεων με τη διεθνή ονομασία Helike.

5) ότι στο Α’ Συνέδριο της ΕΦΑΕΛ που πραγματοποιήθηκε στο Αίγιον το 1995 ο ίδιος ο κ. Greco είχε προσκληθεί ως ομιλητής και η ανακοίνωσή του δημοσιεύθηκε ακολούθως στον τόμο Πρακτικών του Α’ Συνεδρίου (1998, σελ. 335-347).

6) ότι η ερευνητική ομάδα και η επικεφαλής της έχουν δημοσιεύσει δεκάδες επιστημονικών άρθρων για τα αποτελέσματα της έρευνας στην Αρχαία Ελίκη σε έγκριτα διεθνή περιοδικά και Πρακτικά Διεθνών Συνεδρίων, γνωστά και από τις συχνές ετεροαναφορές στη διεθνή βιβλιογραφία, ορισμένα μάλιστα εξ’ αυτών έχουν τύχει και ειδικής διάκρισης.

7) ότι επιπλέον οι ίδιες οι έρευνες στην Αρχαία Ελίκη, ακριβώς λόγω της πρωτοποριακής επιστημονικής μεθοδολογίας που ακολουθήθηκε και των επιτυχών αποτελεσμάτων, έχουν συγκεντρώσει τον διεθνή έπαινο ειδικών, με πλέον χαρακτηριστική την επαινετική κριτική του διακεκριμένου Καθηγητή Γεωαρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Καίμπριτζ T. Van Andel.

8) ότι το διεθνές περιοδικό Archaeology στο τεύχος του Ιανουαρίου/Φεβρουαρίου 2004 αφιέρωσε εκτεταμένο άρθρο του ειδικού σε θέματα Αρχαιολογίας αρθρογράφου Tom Gidwitz, στο ερευνητικό και ανασκαφικό έργο της ερευνητικής ομάδας στην περιοχή της Αρχαίας Ελίκης με τίτλο The City of Poseidon (Η Πόλις του Ποσειδώνα).

9) ότι το βρεττανικό κανάλι BBC πραγματοποίησε ωριαίο επιστημονικό ντοκιμαντέρ με τίτλο Helike- The real Atlantis (Ελίκη- Η πραγματική Ατλαντίδα) το 2001, τιμώντας και αποτιμώντας τα αποτελέσματα του ερευνητικού έργου στην Αρχαία Ελίκη από την έναρξη των πρώτων ερευνών το 1988 μέχρι την ανακάλυψη των σημαντικών ευρημάτων των πρώτων ανασκαφών κατά τη διετία 2000-2001.

10) ότι ο ελληνικός τύπος (τοπικός και πανελλαδικός) αλλά και ο ξένος τύπος –ανάμεσά τους οι εφημερίδες New York Times, Herald Tribune, Independent - αφιέρωσαν επανειλημμένα εκτενή δημοσιεύματα στις έρευνες της Ντόρας Κατσωνοπούλου και των συνεργατών της στην Αρχαία Ελίκη.

11) ότι στο πρόσφατο βιβλίο του best seller αμερικανού συγγραφέα Mark Adams με τίτλο Meet me in Atlantis (Ραντεβού στην Ατλαντίδα) που κυκλοφόρησε το 2015, και πραγματεύεται την έρευνα για τη χαμένη μυθική χώρα περιλαμβάνεται εκτεταμένη αναφορά σε δύο έρευνες στην Ελλάδα: των αρχαιολόγων Χρήστου Ντούμα στη Σαντορίνη και Ντόρας Κατσωνοπούλου στην Αρχαία Ελίκη.

 

Με δεδομένη την πλούσια βιβλιογραφία και τη διεθνή προβολή και ενημέρωση για την Αρχαία Ελίκη, δημιουργείται η εντύπωση ότι η παραπληροφόρηση μέσω ανακριβών στοιχείων από το βήμα ενός διεθνούς συνεδρίου, αλλού μάλλον στοχεύει και, σίγουρα, όχι στην ανασκαφική και επιστημονική αλήθεια. Στη συγκεκριμένη δε περίπτωση, πέραν της παντελούς έλλειψης της οφειλόμενης αναγνώρισης και σεβασμού στο μακροχρόνιο και επιτυχημένο έργο συναδέλφων, η εν λόγω συμπεριφορά αποτελεί ευθεία προσβολή και στον ίδιο τον τόπο που φιλοξενεί το Συνέδριο και στους πολίτες του, οι οποίοι έχουν καθολικά στηρίξει την ερευνητική ομάδα της Αρχαίας Ελίκης στο έργο της επί δεκαετίες.

 

Τέλος, αφήνουμε στην κρίση των συμπολιτών μας την εν γένει συμπεριφορά των οργανωτών του Συνεδρίου, που σε ένα συνέδριο, κύριο θέμα του οποίου, τουλάχιστον όπως εκφράζεται στον τίτλο του, είναι οι αποικίες των Αχαιών στη Μεγάλη Ελλάδα, δεν προσκλήθηκε για να παρουσιάσει τα αποτελέσματα της έρευνάς της η επιστημονική ομάδα που εργάζεται σχεδόν μία ολόκληρη 30ετία στην περιοχή της σπουδαιότερης αχαϊκής μητρόπολης, δηλαδή της Αρχαίας Ελίκης!

 

Μήπως κατά την άποψη κάποιων, η πρόοδος και το ανοιχτό πνεύμα στην επιστημονική έρευνα ταυτίζονται με τον αποκλεισμό της επιστημονικής αλήθειας;;

 

 

 

Από το ΔΣ

 

 

 
© Copyright 2011 - 2019 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου