Loading...

Κατηγορίες

Παρασκευή 11 Νοέ 2011
«Ναυάγησε» το εργοστάσιο απορριμμάτων «Φλόκα»
Κλίκ για μεγέθυνση

 

 

Την απένταξη του εργοστασίου Επεξεργασίας των Στερεών Αποβλήτων του «Φλόκα» από τον Περιφερειακό σχεδιασμό με την μέθοδο της βιοξήρανσης, ανακοίνωσε στο δημοτικό συμβούλιο Αιγιάλειας κατά την καθιερωμένη ώρα της ενημέρωσης της τακτικής συνεδρίασής του στις 25 Οκτωβρίου ε.έ., ο δήμαρχος Αιγιάλειας Στάθης Θεοδωρακόπουλος, εκφράζοντας την βαθιά του ανησυχία λέγοντας ότι έληξαν οι προτάσεις για το εργοστάσιο στη θέση «Φλόκα» και ότι αρχίζουν οι διαδικασίες νέων προτάσεων από τους δήμους προς την Περιφέρεια για έναν νέο Περιφεριακό Σχεδιασμό Διαχείρισης απορριμμάτων μέσω ΣΔΙΤ (Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα). Αυτή η επανεκίνηση διαδικασιών για το νέο εργοστάσιο διαχείρισης απορριμμάτων έχει χρονική αναφορά του «Αγίου Ποτέ» τόνισε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος.

 

Με στόχο τις νέες τεχνολογίες που διερεύνησε ο δήμος Αιγιάλειας μέχρι σήμερα , αλλά και με τη σύμφωνη γνώμη και του Δήμου Καλαβρύτων η Επιτροπή Περιβάλλοντος του δήμου προτείνοντας τη λύση διαχείρισης απορριμμάτων από την εταιρεία Waste Source 2 Energy ζήτησε τη συνεργασία του Ε.Μ.Πολυτεχνείου ώστε να γνωμοδοτήσει για την τεχνολογία της προαναφερόμενης εταιρείας(παραγωγή βιοντίζελ), καθώς και να παρουσιάσει νέες προτάσεις για νέες τεχνολογίες(καύση, πυρόλυση) στη διαχείριση των απορριμμάτων.

Το μεσημέρι της 25ης Οκτωβρίου στο Δημαρχείο Αιγιάλειας πραγματοποιήθηκε η προγραμματισμένη συνάντηση του Δήμου Αιγιάλειας και των τεσσάρων Δημάρχων της Αχαΐας οι οποίοι παρέστησαν στην σύσκεψη δια εκπροσώπων τους, με την καθηγήτρια περιβάλλοντος και στερεών αποβλήτων του Ε.Μ. Πολυτεχνείου και Μαρίας Λοϊζίδου και των συνεργατών της( δυο χημικοί μηχανικοί ένας οικονομικός σύμβουλος), καθώς και του εκπροσώπου της εταιρείας Waste Source 2 Energy κ. Μπουροθανασόπουλου.

Επίσης η κα Λοϊζίδου επεσήμανε ότι ο υπάρχων Περιφερειακός Σχεδιασμός είναι ανεπαρκής και χρειάζεται επικαιροποίηση τονίζοντας:

«Τα απορρίμματα δεν είναι σκουπίδια που μας είναι άχρηστα. Είναι υλικά που πλέον δεν χρειαζόμαστε και πρέπει να βγουν ξανά στην παραγωγό για νέα προϊόντα. Όποια απόφαση και αν ληφθεί θα πρέπει να βασίζεται σε αυτή τη λογική. Όσο περισσότερα υλικά ανακυκλώνουμε, επεξεργαζόμαστε, τόσα λιγότερα απορρίμματα ουσιαστικά πρέπει να διαχειριστούμε ως άχρηστα. Πλεον με βάση και τις νέες ευρωπαϊκές οδηγίες, θα πρέπει η διαλογή των οργανικών απορριμμάτων από τα άλλα υλικά (γυαλί μέταλλο πλαστικό, χαρτί) να γίνεται στην πηγή δηλαδή με την περισυλλογή»

Η κα Λοϊζίδου ενημέρωσε τους δημάρχους για το τι ισχύει σε Ευρωπαϊκό επίπεδο επισημαίνοντας ότι λίαν συντόμως για τη διαχείριση των απορριμμάτων μέσω ΧΥΤΑ θα επιβάλλεται πρόστιμο από την Ε.Ε. αν δεν μετατραπούν σε ΧΥΤΥ (Χώρο Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων). Η κα Λοϊζίδου πρότεινε μετά από την κατασκευή του ΧΥΤΑ Δυτ. Αιγιάλειας, να ζητήσει ο Δήμος Αιγιάλειας για το νέο Περιφερειακό σχεδιασμό ένα εργοστάσιο που θα εφαρμόζει νέες μεθόδους επεξεργασίας των Στερεών αποβλήτων και νέες τεχνολογίες οι οποίες θα είναι σύμφωνες με τις ευρωπαϊκέ προδιαγραφές.

Συνεχίζοντας την ενημέρωσή του ο δήμαρχος προς το Δημοτικό Συμβούλιο Αιγιάλειας τόνισε ότι «Το εργοστάσιο Φλόκα «ναυάγησε» πριν καλά-καλά ξεκινήσει. Οι δήμαρχοι Αχαΐας αναζητούν μιας νέα τεχνολογία φιλική προς το περιβάλλον, αλλά και οικονομική. Εκατομμύρια ευρώ έχουν δοθεί για την αποκομιδή των απορριμμάτων, επειδή οι εκάστοτε Δημοτικές Αρχές συνεχώς έψαχναν προσωρινές λύσεις και πλήρωναν αδρά για να έχουν την πόλη τους καθαρή.

Με αυτόν τον τρόπο, το Δημοτικό ταμείο ήταν πάντα μείον, κανείς δεν γνώριζε που πήγαιναν τα απορρίμματα και πάντα βρισκόμαστε στο αδιέξοδο με τους ΧΥΤΑ και τις πιέσεις για μόνιμη λύση. Οι δήμαρχοι της Αχαΐας έχουν να αντιμετωπίσουν πολλά , ώσπου να δούμε να λειτουργεί Εργοστάσιο Επεξεργασίας απορριμμάτων όπως:

την αντίδραση του κόσμου, γιατί κανένας δεν θέλει τα απορρίμματα στην περιοχή του.

τις χρονοβόρες διαδικασίες υλοποίησης ενός ΧΥΤΑ ή εργοστασίου

το οικονομικό κόστος, διότι πρέπει να εξευρεθούν τρόποι εξοικονόμησης χρημάτων χωρίς επιβάρυνσης των Δημοτικών ταμείων

Ο δήμαρχος ζήτησε από τις δημοτικές παρατάξεις να τοποθετηθούν για το φλέγον θέμα των απορριμμάτων ώστε με τη συνεργασία τους να χαράξουν κοινή πορεία με το δήμο Καλαβρύτων για τη λύση της διαχείρισης των απορριμμάτων.

 

 

 

Δ. Καλογερόπουλος:

Η είδηση της απένταξης του εργοστασίου «Φλόκα» αποτελεί ένα τραγικό θέμα. Χαίρομαι που διαπιστώσατε ότι είναι ανάγκη να υπάρξει συνεργασία με την πρόσκληση των αρχηγών των δημοτικών παρατάξεων για συζήτηση επί της διαχείρισης των απορριμμάτων. Κατά τη γνώμη μου η μάχη του εργοστασίου δεν έχει τελειώσει ακόμα. Έχω τη γνώμη ότι έστω και την τελευταία στιγμή πρέπει να δούμε τι θα γίνει με αυτό το έγγραφο για το κλείσιμο των προτάσεων, και με μια συντονισμένη προσπάθεια, ομονοούντες όλοι, να μπορέσουμε να ακυρώσουμε αυτό το έγγραφο.

Θα ήθελα να επισημάνω μετά από την σημερινή συνάντηση των δημάρχων στο Δημαρχείο Αιγιάλειας για τα απορρίμματα ότι είναι απαράδεκτο οι δήμαρχοι να μην είναι παρόντες όταν τους καλεί ο Δήμαρχος Αιγιάλειας τον οποίο έχουν υποχρέωση να τον σέβονται και όχι να στέλνουν αντιπροσώπους.

 

Δ. Τριανταφυλλόπουλος:

Η απένταξη του εργοστασίου αποτελεί μια δυσάρεστη εξέλιξη ως απόρροια μιας μικροπολιτικής από τις εκάστοτε Δημοτικές Αρχές, από τις οικολογικές και περιβαλλοντικές οργανώσεις που παρασύρουν κοινωνικά σύνολα καθώς και από τα ΜΜΕ που υιοθετούν χωρίς καμία κρίση τις αντιδράσεις τοπικών κοινωνιών. Η απένταξη του εργοστασίου που σημαίνει ότι 60εκετομ Ευρώ χάνονται από ένα έργο του νομού, βαραίνει τους αιρετούς σε όλα τα μέρη της Αχαΐας που πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους και όχι να προσποιούνται ότι πέσαμε από τα σύννεφα όταν ακούσαμε αυτή τη δυσάρεστη εξέλιξη.

 

Π. Παπακωνσταντινόπουλος:

Βλέπουμε με τον πιο παραστατικό τρόπο κάτι που παρατηρούμε πολύ συχνά. Δηλαδή πώς να εμφανίζεται ο δημόσιος σχεδιασμός από το κράτος για ένα μεγάλο έργο όπως είναι η διαχείριση των απορριμμάτων και τελικά να παραχωρείται στους ιδιώτες. Έτσι ακριβώς συνέβη και για το εργοστάσιο του «Φλόκα». Επειδή το κράτος δεν θέλει ν’ αναλάβει τις ευθύνες του και να φτιάξει ένα έργο που έχει σχέση με την υγεία του δημότη, θέλει μέσω της ιδιωτικής πρωτοβουλίας να μετακυλίσει το κόστος στο δημότη που δεν μπορεί να αντέξει τέτοιο βάρος.

 

Αναφέρω σχετικά μια έγκριση μιας ομάδας εργασίας τον Απρίλιο του 2011, από τους καθηγητές Ομάδα Εργασίας, (Λυμπεράτος Γεράσιμος, Χημικός Μηχανικός Ph.D, Καθηγητής Παν. Πατρών, Καπόπουλος Χριστόφορος, Πολιτικός Μηχανικός – Γεωλόγος, Θωμόπουλος Νικόλαος, Δρ. Χημικός Μηχανικός, Γιαννακιτσίδου Όλγα, Χημικός Μηχανικός, M. Sc. Διαχείριση Περιβάλλοντος) για όλους τους ΧΥΤΑ Αχαΐας . Ιδιαίτερα για το ΧΥΤΑ Αιγείρας η εκτίμηση είναι ότι λειτουργεί σαν απλός σκουπιδότοπος αφού δεν πληροί τις προδιαγραφές. Όσο αφορά την ιδιωτική πρωτοβουλία έχει αποδειχθεί ότι η επιλογή της αμερικαμνο-γερμανικής εταιρείας Waste Source 2 Energy ήταν ένα φιάσκο. Το βιοντήζελ παράγεται από τα λίπη και τα έλαια. Για να βγάλεις βιοντήζελ από τα σκουπίδια είναι πολύ δύσκολο διότι πρέπει να γίνει ο διαχωρισμός που έχει κάποιο κόστος. Να στηθεί ένα εργοστάσιο παραγωγής βιοντήζελ και διαχείρισης απορριμμάτων με μηδενικό κόστος όπως ισχυρίζεται η εταιρεία μας βάζει σε προβληματισμούς. Άρα η ιδιωτική πρωτοβουλίας δεν δίνει καμία λύση. Ο ΧΥΤΑ «Παπανικολού» ήταν μια βόμβα που είχε στα χέρια του ο Καλογερόπουλος και την άφησε να σκάσει στα χέρια της Καλλικρατικής Δημοτικής Αρχής της Αιγιάλειας.

 

Καλαμίδας:

Η πολιτεία προσανατολίζεται σοβαρά στη λύση των σκουπιδιών. Υπάρχουν δυο πυλώνες που ενδιαφέρονται για τα απορρίμματα.

Ο πρώτος πυλώνας και ο πιο σοβαρός είναι με πυρήνα «μεγαλοεκδότη». Ο δεύτερος πυλώνας είναι μια ομάδα εταιρειών η οποία απαρτίζεται από ελληνικές πολυεθνικές ελληνικών και ξένων συμφερόντων.

Β. Αντωνίου

 

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου