Loading...

Κατηγορίες

Σάββατο 05 Νοέ 2011
Λιμάνι Αιγίου: Από το χθες στο αύριο
Κλίκ για μεγέθυνση

 

Πρόσκληση

 

Μια νέα εποχή ξεκινά για την παραλία της πόλης.

Με την ευκαιρία της έναρξης των εργασιών για την κατασκευή του νέου λιμανιού Αιγίου, ο δήμαρχος Αιγιαλείας Στάθης Θεοδωρακόπουλος και η πρόεδρος του Δ.Σ. του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Αιγιαλείας Μαρία Τσουκαλά σας καλούν στην εκδήλωση

 

Λιμάνι Αιγίου: Από το χθες στο αύριο.

 

Μια ιστορική αναδρομή με εισηγήσεις, εικόνες, κείμενα και μουσική από την πλούσια ιστορία του λιμανιού της πόλης, από τη χρυσή εποχή της σταφίδας και τα Πριμαρόλια του 19ου αιώνα μέχρι την προοπτική ανάπτυξης του νέου λιμανιού του 21ου αιώνα.

 

Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2011, ώρα 19:30

Συνεδριακός χώρος Πολύκεντρου Μυρτιάς (πριν τη Χαρτοποιία)

 

Διοργάνωση: Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Αιγιαλείας,

υπό την αιγίδα του Δήμου Αιγιαλείας και την υποστήριξη της ΕΤ.Ε.Π.Α.

 

Κείμενα

 

 

Δυο λόγια προοπτικής

Το λιμάνι Αιγίου είναι ένα από τα σημαντικά στοιχεία της οικονομικής ζωής της πόλης. Τα δεδομένα της κίνησης του λιμανιού είναι ενδεικτικά: Πάνω από 850.000 οχήματα και 2.000.000 επιβάτες μετακινήθηκαν μέσω της πορθμειακής γραμμής Αιγίου-Αγ. Νικολάου τα τελευταία 16 χρόνια, ενώ την ίδια περίοδο στο εμπορικό λιμάνι κατέπλευσαν πάνω από 1.500 πλοία μεταφέροντας 1.600.000 τόνους εμπορευμάτων και εξυπηρετήθηκαν από 72.000 φορτηγά/ νταλίκες. Στο λιμάνι απασχολούνται σήμερα (2011) σε διάφορες θέσεις και αρμοδιότητες συνολικά 80 άτομα, με σχέση εργασίας μόνιμης ή περιστασιακής.

Η λειτουργία του νέου λιμανιού αναμένεται να προσφέρει νέες θέσεις εργασίας για τον τοπικό πληθυσμό και έσοδα στον τόπο από την εξυπηρέτηση των πλοίων. Ταυτόχρονα όμως θα προσφέρει και μια προοπτική ποιοτικής τουριστικής ανάπτυξης, αν συνδυαστεί αποτελεσματικά και με άλλες παράλληλες υποδομές, όπως η δημιουργία μαρίνας σκαφών αναψυχής, η σύνδεση με τις εθνικές οδούς (Π.Α.Θ.Ε. Ολυμπία, Ιονία) αλλά και η βελτίωση και ανάδειξη της παραλιακής ζώνης μέσα από σχέδια αστικής ανάπλασης.

Το έργο χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ και είναι ύψους 8,6 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ ο χρόνος ολοκλήρωσής του εκτιμάται στο τέλος του 2013.

 

Δυο λόγια μνήμης

Το Αίγιο πάντα είχε το βλέμμα του στραμμένο προς τη θάλασσα. Για εξασφάλιση τροφής, για μετακίνηση, για εμπόριο και για αναψυχή. Το λιμάνι ήταν και είναι από τα ζωτικά σημεία της πόλης.

Τον χρυσό αιώνα της σταφίδας Βοστίτσα και των αθρόων εξαγωγών της, το λιμάνι Αιγίου ήταν το σημείο που ο κόπος και το προϊόν της αγροτικής παραγωγής γινόταν ακριβό εμπόρευμα για τα μεγάλα λιμάνια της Ευρώπης.

Τα Πριμαρόλια, τα πρώτα καράβια με το πολύτιμο φορτίο της πρώτης και καλύτερης σοδειάς μαύρης σταφίδας Βοστίτσα, έφευγαν από το λιμάνι του Αιγίου, της Πάτρας και άλλων πόλεων της ΒΔ Πελ/σου για τα μεγάλα λιμάνια της Ευρώπης του 19ου αιώνα, μέσα σε χαρές και γιορτές στην παραλία. Λονδίνο, Λίβερπουλ, Μασσαλία, Τεργέστη, Άμστερνταμ, Οδησσός, λιμάνια έτοιμα να διαχύσουν το πολύτιμο προϊόν στην ευρωπαϊκή ενδοχώρα. Η εξαιρετική ποιότητα της σταφίδας έφερε πλούτο στην περιοχή, τέτοιον που να μιλούμε για τον «πολιτισμό της σταφίδας» του 19ου αιώνα, την ανύψωση του βιοτικού επιπέδου και τη διαβίωση σε συνθήκες ευμάρειας. Η σταφίδα της Αιγιάλειας και της Πελοποννήσου κράτησε για χρόνια τα ηνία των εξαγωγών της χώρας με ποσοστά άνω του 50%, «...ως η Βραζιλία με τον καφέν..».

Την ακμή όμως ακολούθησε η κρίση και η παρακμή, ώσπου ο κόσμος «…μια μέρα αίφνης εξύπνησε από πλούσιος φτωχός, από ξεχρέωτος ως το λαιμό χρεωμένος». Το «Δυστυχώς επτωχεύσαμεν» του Χ. Τρικούπη το 1893 σφράγισε με τον πιο δύσκολο τρόπο την εποχή της ευμάρειας, ανοίγοντας μια περίοδο φτώχειας, ταραχών, πολέμων, μετανάστευσης αλλά και παγκόσμιας οικονομικής ύφεσης.

 

Δυο λόγια ελπίδας

Σήμερα, στο 2011 και στον κύκλο της ιστορίας, βλέπουμε μετά από μια περίοδο ευμάρειας να πλησιάζει απειλητικά ένα νέο «δυστυχώς επτωχεύσαμε», συνοδεύοντας -ή ξεκινώντας- μια παγκόσμια ύφεση.

Αναπτυξιακού τύπου ενέργειες, όπως η κατασκευή του νέου λιμανιού Αιγίου και η βελτίωση και ανάδειξη της παραλιακής ζώνης, θα προσπαθήσουν να αποτρέψουν μια νέα πτώχευση για την τοπική κοινωνία. Το στοίχημα μπορεί να κερδηθεί αν οι όποιες αναπτυξιακές δράσεις συνδυαστούν με την συνειδητή απόφαση όλων μας για εμμονή στην ποιότητα. Αυτή που έχει και αυτή που θα μπορούσε να έχει η περιοχή μας. Σε προϊόντα, σε υπηρεσίες και σε ανθρώπους.

 

 

 

Πρόγραμμα εκδήλωσης

 

 

Μέρος Α

19:30-19:40 Χαιρετισμός - καλωσόρισμα

Στάθης Θεοδωρακόπουλος, Δήμαρχος Αιγιαλείας

19:40-19:50 Η παραλία Αιγίου αλλάζει πρόσωπο.

Λεωνίδας Μαυρουδής, Αντιδήμαρχος Ανάπτυξης και Οικονομικών

19:50-20:00 Από το λαμπρό παρελθόν στο ελπιδοφόρο μέλλον του λιμανιού Αιγίου: Προοπτικές και ανάπτυξη.

Μαρία Τσουκαλά, Πρόεδρος Δ.Σ. Δημοτικού Λιμενικού ταμείου Αιγιαλείας

20:00-20:20 Μεταφορές και οικονομική ανάπτυξη: ο ρόλος του λιμανιού Αιγίου, 19ος - 20ος αι.

Θανάσης Καλαφάτης, Καθηγητής Οικονομίας-Ιστορίας Πανεπ. Πειραιώς, μέλος του Δ.Σ. της ΕΤ.Ε.Π.Α.

20:20-20:30 Συζήτηση, ερωτήσεις, ιδέες και προτάσεις.

 

 

Μέρος Β

20:30-21:30 Μουσική εκδήλωση «Απ’ το λιμάνι για ταξίδια μακρινά».

Ένα μουσικό αναλόγιο όπου μελοποιημένα ποιήματα του ποιητή της θάλασσας Νίκου Καββαδία, ερμηνευμένα από μαθητές της πόλης μας, πλέκονται με κείμενα και εικόνες που αφορούν στην ιστορία της «χρυσής εποχής» του λιμανιού του Αιγίου στα τέλη του 19ου αιώνα.

Συντελεστές: Ντίνος Αναγνωστόπουλος (πιάνο), Θοδωρής Νικολάου (τραγούδι), Έλενα Παπαδημητρίου (τσέλο, τραγούδι), Εμμέλεια Φιλιπποπούλου (κιθάρα), Γιούλη Παπαγεωργίου (αφήγηση), Χριστίνα Παναγιωτακοπούλου (αφήγηση).

Μουσική επιμέλεια: Σάκης Παπαδημητρίου (κιθάρες), Αγγελική Παπανδρέου (κιθάρα, τραγούδι).

Επιμέλεια κειμένων και εικόνων: Μαρία Παναγιωτακοπούλου.

21:30-22:00 Προσφορά κερασμάτων, τοπικού οίνου και σταφίδας.

Λήξη εκδήλωσης.

 

 

Διοργάνωση: Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Αιγιαλείας,

υπό την αιγίδα του Δήμου Αιγιαλείας και την υποστήριξη της ΕΤ.Ε.Π.Α.

 

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΛΙΜΕΝΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ

Ψαρών 2, Κεντρικός Λιμένας Αιγίου 25100

26910.21522 [email protected]

ΔΗΜΟΣ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ

Ανδρέου Λόντου 34 Αίγιο 25100

26913.60600, 26910.22200 www.aigialeia.gov.gr [email protected]

 

 

 
© Copyright 2011 - 2020 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου