Loading...

Κατηγορίες

Τετάρτη 12 Οκτ 2011
Καταργήστε το  χαράτσι στα βοθρολύματα
Κλίκ για μεγέθυνση

 

 

 

Σόκ προκαλούν οι τιμές αποκομιδής βοθρολυμάτων στην πυκνοδομημένη παραλιακή ζώνη της ανατολικής Αιγιάλειας(Δ.Ε. Ακράτας και Αιγείρας) μετά από της έρευνα που πραγματοποίησε η εφημερίδα «Σ», τους δυο τελευταίους μήνες για την αποκομιδή των βοθρολυμάτων σε Ακράτα Διακοπτό και Καλάβρυτα.

Οι Δημοτικές Ενότητες Ακράτας και Αιγείρας εξυπηρετούνται από την περίοδο του καλοκαιριού μέχρι και σήμερα με ιδιωτική εταιρεία στην οποία, η τοπική αντιδημαρχία με εντολή του Δήμου Αιγιάλειας , έχουν παραχωρήσει την αποκομιδή των βοθρολυμάτων, σε ιδιωτικά βυτία τα οποία φέρουν την ένδειξη «Έδρα Ακράτα».

Η τοπική αντιδημαρχία, απέσυρε πότε τα πέντε δημοτικά βυτιοφόρα και πότε τα τέσσερα της Δ.Ε. Ακράτας, πάντα με τη δικαιολογία της οικονομικής κρίσης και συγκεκριμένα ότι ο δήμος δεν έχει χρήματα για τα καύσιμα κίνησης, του απαιτούμενου τεχνικού ελέγχου και των ανταλλακτικών.

Οι πρόεδροι των παραλιακών οικισμών Κραθίου και Συλιβαινιωτίκων με τις εκατοντάδες εκκενώσεις βόθρων , παρά τις έντονες προφορικές καταγγελίες και διαμαρτυρίες των κατοίκων, δεν προέβησαν στην έκδοση κάποιας απόφασης για την εφαρμογή τουλάχιστον της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Αιγιάλειας που αποφάσισε την αποκομιδή των βοθρολυμάτων με την τιμή των 150 Ευρώ η πρότασης περί μείωσης των τιμών της ιδιωτικής εταιρείας στα επίπεδα των αποφάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου .

Αντιθέτως με την ιδιότυπη «απόσυρση» των δημοτικών βυτίων της Δ.Ε. Ακράτας που έχουν αγορασθεί από την τοπική κοινωνία και με τη δικαιολογία της οικονομικής κρίσης, άφησαν στο έλεος μιας ιδιωτικής εταιρείας που εγκαταστάθηκε με την προτροπή της τοπικής αντιδημαρχίας να λειτουργεί έξω από κάθε ανταγωνισμό, με τίμημα 240 και 260 ευρώ ανά βυτίο, ίδιας σχεδόν χωρητικότητας με αυτά του Δήμου.

Συγκεκριμένα ο προγραμματισμός διάθεσης βυτίων και η εντολή του αντιδημάρχου Β. Ανδρουτσόπουλου και των τοπικών δημοτικών συμβούλων -που φέρουν πολύ μεγάλη ευθύνη- προς την υπάλληλο του δήμου η οποία πληροφόρησε τη «Σ» σχετικά, η οποία κρατά ημερολόγιο (ανεπίσημο) αιτήσεων , στα δρομολόγια του Δημοτικού/ών βυτίων έχει ως εξής:

Από το ένα ή το δεύτερο δημοτικό βυτίο, που λειτουργούν όποτε υπάρχουν «καύσιμα»…, προτεραιότητα έχουν τα παραλιακά καταστήματα εστίασης που πρέπει να παίρνουν ένα από το δήμο και δυο από τον ιδιώτη, ο οποίος έχει εγκατασταθεί στην Ακράτα, ακολουθούν οι μονοκατοικίες με εξυπηρέτηση μόνο από τα δημοτικά βυτία ενώ το 99% των διαμερισμάτων(3000 περίπου) μόνο από τον ιδιώτη…

Οι κάτοικοι που ζουν μονίμως ή κατά διαστήματα στην παραλιακή περιοχή, Συλιβαινιωτίκων, Κραθίου, Αιγείρας και δεν έχουν απορροφητικό παράνομο βόθρο, βρίσκονται σε μεγάλο οικονομικό αδιέξοδο διότι πληρώνουν και το νερό που πίνουν αφού αυτό καταγράφεται από τους διαχειριστές στην αποκομιδή των βοθρολυμάτων με κόστος 10Ευρώ το κυβικό μέτρο για το δημοτικό Βυτίο και 18Ευρώ το κυβικό μέτρο για το ιδιωτικό Βυτίο.

 

Διακοπτό

Το ίδιο δεν συμβαίνει όμως, στην τοπική αντιδημαρχία του Διακοπτού όπου για το δημοτικό βυτίο της Δ.Ε. Διακοπτού, υπάρχουν τα καύσιμα που διαθέτει ο Δήμος Αιγιάλειας ο απαιτούμενος τεχνικός έλεγχος καθώς και τα ανταλλακτικά, ενώ η τιμή του δημοτικού βυτίου είναι στα 125 ευρώ για όσους τυχερούς… δεν έχουν απορροφητικό παράνομο βόθρο.

 

Καλάβρυτα

Στο Δήμο Καλαβρύτων, επειδή η τιμή αποκομιδής των βοθρολυμάτων με τα δημοτικά Βυτιοφόρα ήτα της τάξεως των 200Ευρώ, ύστερα από απόφαση της Τοπικής Κοινότητας Καλαβρύτων και έδρας του Καλλικρατικού Δήμου Καλαβρύτων με ομόφωνη απόφαση καθόρισε την νέα τιμή από τις αρχές του καλοκαιριού στο μισό της προηγούμενης τιμής. Έτσι τα βοθρολύματα μεταφέρονται τώρα στο Βιολογικό Καθαρισμό Κλειτορίας με κόστος 100ευρώ ανά βυτίο και όταν υπάρξει δεύτερο ή περισσότερα εντός των μηνών το κόστος είναι 90Ευρώ ανά βυτίο. Όλα τα καύσιμα και οι τεχνικοί έλεγχοι και ανταλλακτικά καλύπτονται από το δήμο.

 

Ο δήμος Αιγιάλειας πρέπει να επανεξετάσει το θέμα της τιμής των βυτίων στις Δ.Ε. Ακράτας και Αιγείρας, σε μια περίοδο που η οικονομική κρίση μαστίζει όλη την περιφέρεια και όχι να εφαρμόζει εξοντωτικές οικονομικές τακτικές σε τοπικές κοινωνίες που αποτελούν σημαντικό τουριστικό παραγωγικό ιστό του νέου Καλλικρατικού Δήμου. Β.Α.

 

 
© Copyright 2011 - 2020 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου