Loading...

Κατηγορίες

Τετάρτη 12 Οκτ 2011
Κινητοποιήσεις κατοίκων για το ΧΥΤΑ «Παπανικολού»
Κλίκ για μεγέθυνση

 

Απευθυνόμενος ο Δήμαρχος προς τους πολίτες και είχαν κατακλύσει μέσα και έξω την αίθουσα της Συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Αιγιάλειας το βράδυ της Δευτέρας της 10ης Οκτωβρίου 20111, και διαμαρτύρονταν για την αθέτηση της προεκλογικής υπόσχεσης της Δημοτικής Αρχής να μην κατασκευή ΧΥΤΑ στη θέση «Παπανικολού», επεσήμανε:

Με την ανάληψη των καθηκόντων μου πήρα στα χέρια μου μια «βόμβα» για να την απασφαλίσω. Από το 2003 μέχρι σήμερα, συζητάγαμε την κατασκευή για κάποιο εργοστάσιο επεξεργασίας Στερεών αποβλήτων στη θέση «ΦΛΟΚΑ» που δεν φτιάχτηκε ποτέ, και από τις 28 Φεβρουαρίου 2011 ζητούνται πάλι προσφορές και προτάσεις για τη διαχείριση επεξεργασίας των στερεών αποβλήτων, που σημαίνει ότι το έργο αυτό δεν πρόκειται να γίνει σύντομα όπως διατείνεται ο αρχηγός της μείζονος αντιπολίτευσης.

Από το τέλος Δεκεμβρίου 2011 απαγορεύεται η διακίνηση σκουπιδιών εκτός νομού. Κάναμε μια εναγώνια προσπάθεια μέχρι τώρα μήπως φτιάξουμε ένα εργοστάσιο επεξεργασίας απορριμμάτων για όλα τα σκουπίδια της Αιγιάλειας με μια εταιρεία. Δυστυχώς αυτήν την προσπάθειά μας που κράτησε επτά μήνες η ΠΔΕ την απέρριψε.

Το εργοστάσιο «ΦΛΟΚΑ» δεν γίνεται, ο ΧΥΤΑ στη θέση «Παπανικολού» δεν θέλετε να γίνει, με αποτέλεσμα την 1η Ιανουαρίου να υπάρξει πλήρες «έμφραγμα» στο θέμα των σκουπιδιών. Θα μπορούσα να τα πάω στο ΧΥΤΑ Αιγείρας, αλλά εκεί είναι τόσο μικρός ο ΧΥΤΑ που μέσα σε δυο μήνες θα έχει γεμίσει, με αποτέλεσμα να έχουμε να διαχειριστούμε επιπλέον και τα σκουπίδια Αιγείρας, Ακράτας και Διακοπτού. Αύριο γίνεται ο διαγωνισμός για τα σκουπίδια του Αιγίου. Αν οι προσφορές είναι «στημένες» και ανεβεί το κόστος μεταφοράς από την εταιρεία από το 0,35ανεβεί στα 0,40Ευρώ ανά κιλό, τότε ο δήμος θα χρειαστεί 4 εκατομ Ευρώ, από 2,5εκτμ ευρώ που δίνει σήμερα με αποτέλεσμα να μην μπορεί να τα μεταφέρει. Όλο αυτόν τον καιρό έκανα μια τεράστια προσπάθεια. Παρακάλεσα την περιφέρεια να τα πάω στου ΦΛΟΚΑ, μου αρνήθηκαν όλοι. Είπα να τα πάω στην Πάτρα αρνήθηκαν όλοι. Είπα να φτιάξω νέας τεχνολογίας εργοστάσιο μου είπαν όχι. Η απάντηση της ΠΔΕ, και ο στόχος του Γ.Γ. της Περιφέρειας που διαδέχθηκε η αιρετή Περιφέρεια και ο μη αιρετός Αντιπεριφερειάρχης Γρ. Αλεξόπουλος ήταν: πήγαινέ τα στην «Παπανικολού» που έχουμε επιλέξει.

Δεν ξεκίνησα κανένα έργο, δεν προχώρησα κανένα έργο, δεν απαλλοτρίωσα κανένα χώρο, δεν έχω βγάλει σε μειοδοσία το έργο από πέρυσι τον Αύγουστο, και αυτή τη στιγμή σ’ αυτό το «σφίξιμο» και το «πνίξιμο» μου είπαν αν δεν θέλεις ΧΥΤΑ τελείωσαν και οι μεταξύ μας επαφές. Προχώρησαν στην κατάθεση της αποζημίωσης, δεν το ήξερα ότι έχει καταβληθεί η πρώτη δόση, και στις 20 Σεπτεμβρίου προχώρησαν στην καταβολή της δεύτερης δόσης.

Είναι ένα έργο το οποίο σχεδίασε, προγραμμάτισε και προχώρησε, η διαχειριστική επιτροπή της ΠΔΕ, στην οποία ήταν πρόεδρος ο Γρ. Αλεξόπουλος, εισηγητής ήταν ο βουλευτής Α. Τριανταφυλλόπουλος, μέλος της επιτροπής ήταν ο Δ. Καλογερόπουλος και όλοι μαζί αποφάσισαν όχι «Γλίνες», όχι στα «Μπουτούρια» για να μη στεναχωρηθεί ο Λόγγος ή τα Σελιανίτικα αλλά «Παπανικολού». Έχουν δίκιο να φωνάζει ο Ερινεός, να φωνάζει το Σαλμενίκο και η Αραβωνίτσα όλοι οι άλλοι δεν έχετε δίκιο. Εγώ σήμερα βρίσκομαι μπροστά σ’ αυτό το πρόβλημα.

Ακολούθως οι αρχηγοί των παρατάξεων των της αντιπολίτευσης Δ. Καλογερόπουλος, Δ. Τριανταφυλλόπουλος και Π. Παπακωνσταντινόπουλος, πρότειναν στο προεδρείο να συζητηθεί επί της διαδικασίας του κατεπείγοντος. προ ημερησίας Διάταξης και να αποφανθεί το σώμα δια ψηφοφορίας. Το θέμα που προτάθηκε από τον αρχηγό της μείζονος αντιπολίτευσης για την προ ημερησίας διάταξης να έχει ως θέμα: «Συζήτηση για Ακύρωση της κατασκευής ΧΥΤΑ στη θέση «Παπανικολού» με εναλλακτική πρόταση την προώθηση της κατασκευής του Εργοστασίου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων στη θέση «ΦΛΟΚΑ».

Κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας η πρόταση της αντιπολίτευσης απορρίφθηκε κατά πλειοψηφία, εν μέσω αποδοκιμασιών από τους παρευρισκόμενους πολίτες της περιοχής του υπό κατασκευή ΧΥΤΑ στη θέση «Παπανικολού» προς τους δημοτικούς συμβούλους της πλειοψηφίας που δεν στήριξαν τη θέση των κατοίκων. Οι πολίτες εισέβαλαν στο χώρο της συνεδρίασης δημιουργώντας κλίμα έντασης και εκνευρισμών, με αποτέλεσμα ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου να διακόψει την συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για την επομένη Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2011 και ώρα 14:30. Β.Α

 

 

 

 
© Copyright 2011 - 2020 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου