Loading...

Κατηγορίες

Τετάρτη 12 Οκτ 2011
Φορέας Υλοποίησης του Αποχετευτικού  έργου ο δήμος Αιγιάλειας
Κλίκ για μεγέθυνση

 

 

Του Β. Αντωνίου

Διάλυση Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ ΠΔΕ και Δήμου Αιγιάλειας για τον Κεντρικό Αποχετευτικό αγωγό και Εσωτερικά δίκτυα

 

ΚΑΤΣΙΦΑΡΑΣ :-Μας ζήτησε ο δήμαρχος Αιγιάλειας να πάρει το αποχετευτικό έργο και να το διαχειριστεί, χωρίς εμείς να έχουμε καμιά αντίρρηση

 

Τα πιθανά προβλήματα στις ήδη δημοπρατήσεις των έργων και των μελετών, που μπορούν να προκύψουν από τη Διάλυση της Προγραμματικής σύμβασης του έργου του Κεντρικού Αποχετευτικού Αγωγού Δήμου Αιγιάλειας από Αιγείρα έως Ερινεό και τη διάλυση της Προγραμματικής Σύμβασης του Συνδέσμου Αποχέτευσης Ερινεού Συμπολιτείας για τα «Αποχετευτικά δίκτυα των παραλιακών οικισμών του Δήμου Αιγιάλειας, με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος( ΠΔΕ), ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος κ. Απ.. Κατσιφάρας απαντά σε ερώτηση της εφημερίδας «Στύξ» κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε προς τα ΜΜΕ στις 5 Οκτωβρίου 2011 στο γραφείο του:

 

«Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος να χαθεί το έργο. Με προγραμματική σύμβαση ο σύνδεσμος των π. Καποδιστριακών δήμων της περιφέρειας του Αιγίου, επειδή δεν είχε διαχειριστική επάρκεια είχε κάνει προγραμματική σύμβαση με την κρατική Περιφέρεια. Αυτή τη στιγμή που ενώθηκαν οι δήμοι στην Αιγιάλεια, και ο Δήμος Αιγιάλειας έχει διαχειριστική επάρκεια, μας ζήτησε ο δήμαρχος να πάρει το έργο και να το διαχειριστεί , χωρίς εμείς να έχουμε καμιά αντίρρηση. Είναι ένα έργο αποχετευτικό που αφορά το σύνολο της Αιγιάλειας, μπαίνει στο σκληρό πυρήνα των όλων των οικισμών και των κοινοτήτων, και βεβαίως εμείς δεν έχουμε καμιά αντίρρηση, εάν δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα στη συνέχιση του έργου, να το πάρει και να το διαχειριστεί ο δήμος. Τα όποια προβλήματα σε σχέση με τα θέματα που θέσατε με μια καλή προετοιμασία, τόσο από πλευράς της Περιφέρειας όσο και από πλευράς του Δήμου, αλλά και σε συνεργασία με το ΥΠΕΚΑ θα αντιμετωπιστούν στο σύνολό τους.»

 

«Παπανικολού» και Περιφερειακός Σχεδιασμός

Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος κ. Απ.. Κατσιφάρας απαντά σε ερώτηση της εφημερίδας «Στύξ»: -Αυτή τη στιγμή έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες, έχουν βγει οι τιμές των απαλλοτριώσεων και είμαστε στο καλύτερο δυνατό σημείο να γίνει ένα έργο μεγάλο αναπτυξιακό, που είναι μέσα στον Περιφερειακό μας Σχεδιασμό

 

«Σε ότι αφορά το ΧΥΤΑ στη θέση «Παπανικολού» πρέπει να γυρίσουμε λίγο πίσω. Η συναίνεση των τοπικών κοινωνιών είναι από το 2003. Είναι ένα έργο που έχει ενταχθεί ουσιαστικά στο Ταμείο Συνοχής, έχει προκηρυχθεί εργολαβία εδώ και ένα χρόνο, υπάρχει εργολάβος, υπήρχε όμως και μεγάλη εκκρεμότητα με τις απαλλοτριώσεις των γηπέδων που θα γινόταν ο ΧΥΤΑ. Αυτή τη στιγμή έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες, έχουν βγει οι τιμές των απαλλοτριώσεων μετά από χρονοβόρες διαδικασίες δικαστικές, και είμαστε στο καλύτερο δυνατό σημείο να μπορέσουμε να μπούμε μέσα, και να γίνει ένα έργο μεγάλο αναπτυξιακό, που είναι μέσα στον Περιφερειακό μας Σχεδιασμό, ένα έργο που έρχεται να ολοκληρώσει μια σοβαρή υποδομή, στη διαχείριση των απορριμμάτων, της Περιφέρειας αλλά κυρίως της Δυτικής Αιγιάλειας και Καλαβρύτων.

Θέλω να καλέσω όλους τους κατοίκους και όλους τους θεσμούς, σε μια περίοδο πολύ δύσκολη για την παραγωγική ανασυγκρότηση που κάνουμε, σε μια δύσκολη περίοδο, της αναγέννησης της παραγωγικής μας βάσης. Έργα υποδομών προστασίας περιβάλλοντος ΧΥΤΑ, να τα θεωρήσουμε ότι είναι έργα αιχμής, έργα που έχουν πραγματικά να δώσουν και να προσθέσουν στο παραγωγικό πλεονέκτημα της περιοχής μας. Είναι λάθος να στεκόμαστε σε μια άρνηση. Η άρνηση δεν απαντά προς το μέλλον. Ξέρω ότι πολλές τοπικές κοινωνίες και άτομα θα θέλανε να έχουν αυτές τις υποδομές κοντά τους. Όμως αυτή η προσέγγιση μας έχει φέρει στο σημείο να μην εκτελείται κανένα έργο στη χώρα μας. Αποτέλεσμα του να μην εκτελείται κανένα έργο στη χώρα μας, είναι η παραγωγική απαξίωση, η κατάρρευση της δικής μας Περιφέρειας, αλλά και του συνόλου της Ελληνικής Περιφέρειας. Καλώ όλους, φορείς και πολίτες, να δούμε με μια διαφορετική ματιά, να δώσουμε τη συναίνεση και τη συνοχή μας για να εκτελεστεί αυτό το μεγάλο αναπτυξιακό έργο. Δεν είναι μικρή υπόθεση η Αιγιάλεια να έχει το δικό της ΧΥΤΑ. Δεν θα είναι μικρή υπόθεση η Πάτρα και η Αχαΐα να έχει το δικό της εργοστάσιο. Δεν είναι μικρή υπόθεση η Αιτωλοακαρνανία να έχει τους ΧΥΤΑ και το Εργοστάσιό της. Δεν είναι μικρή υπόθεση για την ανάπτυξη η Ηλεία, να έχει το δικό της ΧΥΤΑ και το δικό της εργοστάσιο Διαχείρισης Απορριμμάτων. Μόνο εάν υλοποιήσουμε όλο αυτό το πλέγμα των δράσεων και παρεμβάσεων, θα μπορούμε να πούμε ότι μπορούμε να έχουμε μια βιώσιμη ανάπτυξη. Θα έχουμε ποιότητα ζωής αλλά και ταυτόχρονα ανάπτυξη. Η άρνηση και9 το απέναντι είναι κακός σύμβουλος για το σύνολο των πολιτών και το σύνολο των θεσμών. Είναι η ώρα της ευθύνης. Είναι η ώρα που δεν πρέπει να χάσουμε ούτε μια μέρα, ούτε ένα λεπτό. Δεν είναι εύκολα τα θέματα, της συναίνεσης σε τέτοιου είδους υποδομές, όμως η ευθύνη όλων μας πρέπει να κινείται σε αυτή την κατεύθυνση. Υπάρχει και μια καλή συγκυρία. Είναι περίοδος που υπάρχουν χρήματα και τα χρήματα πρέπει να πάνε στην σωστή κατεύθυνση. Δεν τιμά τη χώρα μας και τον πολιτισμό της χώρας μας να είναι εκτεθειμένη σε όλους τους Διεθνείς Οργανισμούς και να δεχόμαστε πρόστιμα και τιμωρίες. Ταυτόχρονα δεν τιμά κανένα μας ο πολίτης να απαιτεί μια ποιότητα ζωής, και να μην τη συναντά στην καθημερινότητά του.».

 

Πόροι της ΠΔΕ και ΕΣΠΑ

Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος κ. Απ.. Κατσιφάρας απαντά σε ερώτηση δημοσιγράφου : - Το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων έχει καταρρεύσει. Δεν υπάρχει πρόγραμμα από τις Δημόσιες Δαπάνες. Σήμερα κάνουμε μια εργώδη προσπάθεια, σε συνεργασία πάντα με τους Δήμους να έχουμε εντάξεις έργων, να έχουμε δημοπρατήσεις έργων, και ταυτόχρονα να έχουμε εργολάβο και υλοποίηση των έργων.

 

Η προσπάθεια που γίνεται από την ΠΔΕ είναι να εντάξουμε όσο περισσότερο έργα στο ΕΣΠΑ για να μεγαλώσουμε το πλάνο των πληρωμών μας και να διαχειριστούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο του Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ), που είναι ο βασικός πόρος που διαθέτουμε. Όλη η προσπάθεια που έγινε είναι μέσω της εξοικονόμησης να πληρωθούν υποχρεώσεις του 2008. του 2009 και του 2010. εμείς αυτή τη στιγμή δεν έχουμε καταφέρει να κάνουμε νέα έργα από τους ΚΑΠ. Ουσιαστικά προσπαθούμε να ολοκληρώσουμε έργα κυρίως από τους ΚΑΠ. Έργα που είχαν ενταχθεί τα προηγούμενα χρόνια, άλλα έργα που ήταν μαραζωμένα, έργα αραχνιασμένα, έργα που τα έβλεπαν οι πολίτες στην καθημερινότητά τους, και το πρώτο που έβαζαν στο μυαλό τους ήταν «δεν θα ολοκληρωθούν ποτέ αυτά τα έργα»; Απαντώ ότι όποια εξοικονόμηση πόρου κάνουμε σε επίπεδο δαπανών, κατευθείαν το περνάμε στις πληρωμές, στην ολοκλήρωση των έργων. Αυτή τη στιγμή παρά τις μεγάλες οικονομικές δυσκολίες , παρά τα όποια ανοίγματα κληρονομήσαμε, βρισκόμαστε σε ένα επίπεδο, που να λέμε ότι είναι βιώσιμη η Περιφέρεια οικονομικά και εάν πραγματικά συνεχίσουμε με την ίδια και το επόμενο εξάμηνο, θα μπορούμε στα μέσα του 2012, θα μπορούμε να μιλάμε για νέα έργα δικά μας, από τους ΚΑΠ.

Πέρα από το ΕΣΠΑ κάνω μια αναφορά: Ξέρουμε και το γνωρίζουμε όλοι μας ότι το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων έχει καταρρεύσει. Δεν υπάρχει πρόγραμμα από τις Δημόσιες Δαπάνες. Γι’ αυτό και υπάρχουν πάρα πολλά ανοίγματα. Η προσπάθεια η δικιά μα ς που γίνεται, είναι από τα ελάχιστα που διαθέτει η χώρα να πάρουμε τα περισσότερα. Και αν πραγματικά τόσο στον ΟΣΚ(Οργανισμό Σχολικών Κτηρίων), και σε επίπεδο άλλων τομέων, πετύχαμε αυτά τα χρήματα να πάρουμε είναι από μια συνεχή διεκδίκηση και παρουσία δικιάς μας εκεί που παίρνονται οι αποφάσεις. Εάν στα μέσα του 2012 καταφέρουμε το μεγάλο μέρος των χρεών να το έχουμε αποπληρώσει, τότε πραγματικά εμείς ως περιφέρεια θα αναπτύξουμε το δικό μας σχέδιο το δικό μας όραμα. Όμως οι υποχρεώσεις είναι μεγάλες. Και μεις ως αιρετή Περιφέρεια είμαστε καθολικοί διάδοχοι των οικονομικών ανοιγμάτων των π. Νομαρχιακών αυτοδιοικήσεων.

 

Ειδική αναφορά για το ΕΣΠΑ

 

Έχω πει επανειλημμένως ότι το ΕΣΠΑ είναι το μοναδικό οικονομικό εργαλείο που διαθέτει σήμερα η χώρα μας. η πορεία του ΕΣΠΑ δεν ήταν η καλύτερη δυνατή. Αυτό που κληρονομήσαμε ως αιρετή Περιφέρεια δεν ήταν σε ένα καλό σημείο. Γι’ αυτό αλλάξαμε τη στρατηγική διαχείρισης των πόρων του ΕΣΠΑ, και κινηθήκαμε σε τρεις κατευθύνσεις.

1. Να κάνουμε δημόσια συζήτηση με όλους τους φορείς διαχείρισης έργων του ΕΣΠΑ (Δήμους. Πανεπιστημιακά Ιδρύματα, τομείς Υγείας, υπηρεσίες Πολιτισμού, κ.ά)

2. Ανοίξαμε όλες τις προκηρύξεις. Αυτή τη στιγμή η ΠΔΕ μέσα τρεις μήνες άνοιξε όλα τα προγράμματα του ΕΣΠΑ με χαρακτηριστικό παράδειγμα, τις Αστικές Αναπλάσεις. 35 εκατομ Ευρώ χρήματα που διαθέτει το ΕΣΠΑ Δυτ. Ελλάδας (ΠΕΠ) δεν είχε προκηρυχθεί! Ανοίξαμε όλες τις προκηρύξεις και σήμερα κάνουμε μια εργώδη προσπάθεια, σε συνεργασία πάντα με τους Δήμους να έχουμε εντάξεις έργων, να έχουμε δημοπρατήσεις έργων, και ταυτόχρονα να έχουμε εργολάβο και υλοποίηση των έργων.

Το στοίχημα που έχουμε βάλει είναι μεγάλο. Θα δουλέψουμε για να το πετύχουμε. Δεν θα κάνουμε καμία έκπτωση στο στόχο που έχουμε βάλει. Η ΠΔΕ θέλουμε να βγει σε ένα ξέφωτο, παραγωγικό και οικονομικό. Η μιζέρια δεν ταιριάζει σε μας και δεν πρέπει να συμβιβαστεί κανείς πολίτης με τη μιζέρια. Θα ακολουθήσουμε άγονη γραμμή, θα περάσουμε δύσκολες στιγμές αλλά στο τέλος θα τα καταφέρουμε. Εάν είχαμε ώριμα έργα ή ώριμες μελέτες αυτή τη στιγμή, θα είχαν όλα ουσιαστικά συμβαλοποιηθεί, θα είχαν αξιολογηθεί. Το πρόβλημα το μεγάλο που έχουμε ως Περιφέρεια και αυτή είναι η αλήθεια δεν έχουμε καλή προετοιμασία μελετών. Στο Περιφερειακό Συμβούλιο το πρώτο που θα θέσω είναι να φτιάξουμε μια ομάδα ειδικών επιστημόνων σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα, «Ομάδα Έργων και Μελετών», να έχουμε την καλύτερη δυνατή προετοιμασία, να μην ξαναπεράσουμε αυτό τον «Γολγοθά». Β.Α.

 

 
© Copyright 2011 - 2020 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου