Loading...

Κατηγορίες

Τετάρτη 16 Νοέ 2011
Λιμάνι Αιγίου: Από το χθες στο αύριο
Κλίκ για μεγέθυνση
Λιμάνι Αιγίου: Από το χθες στο αύριο

 

Σάββατο 12 Νοεμβρίου, Πολύκεντρο Μυρτιάς Αιγίου

 

Μια από τις καλύτερες βραδιές που έχουν οργανωθεί τελευταία ήταν το Σαββατόβραδο στο λιμάνι Αιγίου. Άρτια οργανωμένη η εκδήλωση από το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Αιγιαλείας υπό την αιγίδα του Δήμου Αιγιαλείας και την υποστήριξη της ΕΤ.Ε.Π.Α. ποιοτική και συνεπής σε όλες της τις ενότητες, άφησε υποσχέσεις για ανάλογη συνέχεια στο μέλλον. Όλα έδεσαν αρμονικά. Πληροφορία, τέχνη, μνήμη και γεύση βρήκαν χώρο να ξεδιπλωθούν σε έναν καινούριο και πολύ καλό συνεδριακό χώρο του Αιγίου.

Πληροφορία

Οι γνώσεις και οι πληροφορίες των εισηγητών μας ταξίδεψαν από το μεγαλείο αλλά και τη φτώχεια του παρελθόντος στην προοπτική ανάπτυξης και βελτίωσης του μέλλοντος. Ο αντιδήμαρχος ανάπτυξης Λεωνίδας Μαυρουδής μας περιέγραψε πως θα αλλάξει πρόσωπο η παραλιακή ζώνη του Αιγίου μέσα από τον υπάρχοντα σχεδιασμό, τα εξασφαλισμένα και τα αναμενόμενα κονδύλια, σε 14 βασικά σημεία της παραλίας, ενώ παρουσίασε και τα αναμενόμενα αποτελέσματα αυτών των δράσεων. Η πρόεδρος του Λιμενικού ταμείου Μαίρη Τσουκαλά μας περιέγραψε πως ήταν τα πράγματα την χρυσή εποχή της σταφίδας, πως είναι σήμερα και πως θέλουμε να είναι αύριο, μέσα από δράσεις που θα κάνουν το Αίγιο να ξανακοιτάξει τη θάλασσα. Ο καθηγητής Θανάσης Καλαφάτης μας έκανε μια ιστορική αναδρομή και ανάλυση της πορείας του λιμανιού του Αιγίου, προτείνοντάς μας μάλιστα δράσεις για το μέλλον οι οποίες, πέραν του εμπορικού λιμανιού, θα δημιουργήσουν ποιοτική τουριστική εκμετάλλευση και ανάπτυξη της παραλίας ώστε το σύνολο των δράσεων να έχουν ουσιαστικό όφελος για την πόλη.

Τέχνη

Οι μουσικές, οι απαγγελίες και οι εικόνες των καλλιτεχνών μας ταξίδεψαν σε μακρινές θάλασσες και μακρινές στιγμές. Μαγικές και καθηλωτικές στιγμές με τους μουσικούς, παιδιά λυκείου της πόλης, να ερμηνεύουν ποίηση της θάλασσας του Νίκου Καββαδία σε γνωστές και αγαπημένες μελωδίες από τον Σταυρό του Νότου, δεμένες αρμονικά με εμβόλιμα λογοτεχνικής οπτικοακουστικής παρουσίασης στιγμών από τη ζωή του 19ου αιώνα, την παραγωγή και διακίνηση της σταφίδας και τα Πριμαρόλια του λιμανιού. Ευχαριστούμε αυτά τα ταλέντα της πόλης μας (Ντίνος Αναγνωστόπουλος - πιάνο, Θοδωρής Νικολάου - τραγούδι, Έλενα Παπαδημητρίου - τσέλο-τραγούδι, Εμμέλεια Φιλιπποπούλου - κιθάρα, Γιούλη Παπαγεωργίου και Χριστίνα Παναγιωτακοπούλου - αφήγηση) αλλά και τους άξιους δασκάλους και συντονιστές τους (Σάκης Παπαδημητρίου - κιθάρες, Αγγελική Παπανδρέου - κιθάρα-τραγούδι, Μαρία Παναγιωτακοπούλου - κείμενα- εικόνες).

Μνήμη

Η εικαστική έκθεση παλιάς φωτογραφίας των αρχών του 20ου αιώνα με θεματολογία από το παλιό λιμάνι και την πόλη του Αιγίου, το εμπόριο αλλά και την παραγωγή και μεταποίηση της περίφημης σταφίδας Βοστίτσα ξύπνησε μνήμες, ίσως και νοσταλγία στους παλαιότερους, αλλά και περιέργεια και διάθεση μάθησης στους νεότερους. 36 παλιές φωτογραφίες κόσμησαν τον τοίχο του χώρου υποδοχής, μεταφέροντάς μας πολλά χρόνια πίσω.

Γεύση

Οι λιτοί αλλά επιλεγμένοι και ιδιαίτερα νόστιμοι μεζέδες που προσφέρθηκαν, έκλεισαν με τον καλύτερο τρόπο τη βραδιά. Και μαζί με τους μεζέδες και τα σταφιδογλυκά, δύο εκλεκτά προϊόντα από τους αμπελώνες των πλαγιών της Αιγιάλειας, ροδίτης οίνος και σταφίδα Βοστίτσα. Και τα δύο προϊόντα Π.Ο.Π. (Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης), με διακρίσεις στο εξωτερικό και σοβαρές εξαγωγές.

 

Η προσέλευση του κόσμου ήταν πέραν του αναμενόμενου. Το μεγάλο αμφιθέατρο ήταν γεμάτο, ενώ αρκετοί επισκέπτες ήταν έξω, στον χώρο υποδοχής. Με την παρουσία τους τίμησαν την εκδήλωση πολλοί επώνυμοι, μεταξύ των οποίων ο υφυπουργός Κώστας Σπηλιόπουλος, ο βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος, ο Περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας και πολλοί τοπικοί παράγοντες.

Η Απρόσμενη Αιγιάλεια, η «ψυχή της διοργάνωσης», έδωσε ένα ακόμα δείγμα γραφής, με μια εκδήλωση που απέδειξε κάτι πολύ σημαντικό. Όπως παρατήρησε ο δήμαρχος Στάθης Θεοδωρακόπουλος στον χαιρετισμό του, ιδιαίτερα για την εποχή που ζει η χώρα: Όταν υπάρχει μεράκι, άποψη και καλή διάθεση δεν χρειάζεται κάτι να είναι ακριβό, με βαριά ονόματα, για να είναι ωραίο.

 

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου