Loading...

Κατηγορίες

Παρασκευή 09 Δεκ 2011
Η αρχαιολογική σκαπάνη  και τα  αρχαιολογικά ευρήματα του αρχαίου πολιτισμού της Επαρχίας Καλαβρύτων
Κλίκ για μεγέθυνση

 

 

Πάτρα 20/11/2011 Κύριον

Γιώργιον Λαζουράν

Δήμαρχο Καλαβρύτων ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ

 

Κύριε Δήμαρχε,

Στον Καλαβρυτινό και Πατρινό τύπο, διάβασα, μεταξύ άλλων και τις προσπάθειες που καταβάλλετε για να αξιοποιηθούν τα αρχαιολογικά ευρήματα της Περιφέρειάς μας και να τα «παντρέψετε» με την σύγχρονη ιστορία του τόπου μας.

Όπως διάβασα, πετύχατε η τοποθεσία «ΚΑΣΤΡΟ», να θεωρηθεί αρχαιολογικός χώρος. Μήπως, κ. Δήμαρχε, η προσπάθειά σας έρχεται κάπως αργά; Γιατί ασφαλώς γνωρίζετε πως η τοποθεσία «ΚΑΣΤΡΟ» κοντεύει να «οικοπεδοποιηθεί» με βίλες, βιλίτσες, βιλάρες, ολόκληρα συγκροτήματα οικιών, μεζονετών, σαλέ κ.λ.π. Έχουν ανεγερθεί και δεν γνωρίζουμε βάσει ποιού σχεδίου, μέσα σε δασικές εκτάσεις. Η μπουλντόζα και τα άλλα μηχανήματα άλλαξαν τη φυσιογνωμία του φυσικού περιβάλλοντος. Θέλω να πιστεύω, πως, όλες αυτές οι πολυτελείς οικοδομές από τον τόπο θυσίας των Καλαβρυτινών μέχρι το βάθος της δασωμένης περιοχής είναι νόμιμες και πως τηρήθηκαν όλες οι υπό του Νόμου προβλεπόμενες προϋποθέσεις.

Ο σοφός Λαός μας, κ. Δήμαρχε, λέει: «ποτέ, μη λες ποτέ»! Εύχομαι, αυτή σας η προσπάθεια να ευοδωθεί και η αρχαιολογική σκαπάνη να φέρει στο φως σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα του αρχαίου πολιτισμού της Επαρχίας Καλαβρύτων. Επιβάλλεται οι απανταχού της Γης συμπατριώτες Καλαβρυτινοί να σας βοηθήσουμε και να σας γνωρίσουμε ό,τι σχετικό, γραπτό ή προφορικό, διασταυρωμένο λόγο ή πληροφορία γνωρίζουμε.

Κύριε Δήμαρχε,

Είναι γνωστό ότι στην περιοχή του «Απανώκαμπου» (Κάτω και Άνω Λουσών (Σουδενά), Λουσικό (Χαμάκου), Σιγουνίου και Λεύκας (Ντούνιτσα), υπάρχουν πολλά στοιχεία: ιστορικά-θρησκευτικά-πολιτιστικά και παραδοσιακά. Πολλά από αυτά τα έχω παρουσιάσει στο ευρύ κοινό από τις φιλόξενες στήλες της αγαπημένης μας εφημερίδας «Η ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ».

Θα προσπαθήσω, κ. Δήμαρχε, στο πλαίσιο των δυνατοτήτων μου να καταγράψω μερικά από αυτά, ελπίζοντας να βοηθήσω σημαντικά αυτή την προσπάθειά σας.

1) Απέναντι από την θέση «Πρίμηση», περιοχή των Άνω Σουδενών, η τοποθεσία, λέγεται «στα μνήματα». Πρέπει να ήταν παλιό νεκροταφείο, του οποίου οι περισσότεροι τάφοι ήσαν κατασκευασμένοι με μάρμαρο.

2) Κατά τις αρχές του έτους 1926 (3-4 Γενάρη) στην τοποθεσία «ΦΛΟΥΔΕΣ» και μετά από μια μεγάλη χιονοθύελλα, βρέθηκε στη βάση ενός ξεριζωμένου έλατου, ορειχάλκινο άγαλμα, το οποίο φυγαδεύτηκε στο εξωτερικό (Γαλλία ή Γερμανία) από έναν Σουδενιώτη και έναν Καλαβρυτινό.

3) Στην εφημερίδα των Πατρών «ΝΕΟΛΟΓΟΣ» της 11ης Γενάρη 1926 καταγράφεται: «…ο αστυνομικός σταθμάρχης Σουδενών, γνώρισε στον προϊστάμενο αρχαιοτήτων Κυπαρίσση ότι «εις ολίγην απόστασιν έξωθεν του χωρίου ευρέθηκαν υπό αγροτών ενώ έσκαπτον τεμάχια μεγάλου χάλκινου αγάλματος…».

4) Κατά την δεκαετία 1950-60, βρέθηκε στην τοποθεσία «Ασπριές» των Άνω Σουδενών, παλιός τάφος που έχει συληθεί από αρχαιοκάπηλους και τυμβωρύχους. Έξω από τον τάφο βρέθηκαν μερικά υπολείμματα (κράνος-περισκελίδες κ.λ.π.) τα οποία τώρα κοσμούν το αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών.

5) Στην περιοχή Ξερόκαμπος, κοντά στο χωριό Βραχνί, υπάρχει παλιό μοναστήρι, το «Παλιομονάστηρο». Με την υπ’αρίθμ. 256/5-2-99 αναφορά μου προς την ΣΤ΄Εφορία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Πατρών, έκανα γνωστή την ύπαρξη ερειπίων παλιού μοναστηριού και ότι ο συμπατριώτης και φίλος μου κ. Γιάννης Παυλόπουλος (κάτοικος Καλαβρύτων), έχει βρει μικροαντικείμενα και ότι είναι πρόθυμος να τους υποδείξει το χώρο. Το καλοκαίρι του 2000, εγγράφως με πληροφόρησαν, ότι «αρμόδιος αρχαιολόγος μετέβη στην εν λόγω τοποθεσία, αλλά δεν βρήκε τίποτα»! Ρώτησα αν πήραν σαν οδηγό τον κ. Παυλόπουλο και μου απάντησαν αρνητικά. Τι να πει κανείς; Η λέξη ντροπή έχει χάσει την σημασία της!

6) α) Στην κορυφή του Χελμού και συγκεκριμένα στις τοποθεσίες «Νεραϊδάλωνο και Βοεβόδα» υπάρχουν θεμέλια μεγάλου τετραγωνικού οικοδομήματος (Αζανίας σελ. 72-73).

β) Την ύπαρξη παλαιών θεμελίων οικήματος την διαπίστωσε το έτος 1903 ο καθηγητής Αρχαιολογίας του Παν/μίου Αθηνών Σωτηριάδης, που είχε επισκεφτεί τα ύδατα της Στυγός και αποφάνθηκε ότι είναι θεμέλια ναού αφιερωμένου στον Θεό Ερμή.

γ) Η γύρω των θεμελίων περιοχή ονομάζεται Θυσείο.

δ) Την ύπαρξη αρχαίων θεμελίων την γνώριζε και ο αείμνηστος συμπατριώτης μου Χρήστος Κοτσορώνης, φιλόλογος Γυμνασιάρχης και ιστοριοδίφης.

ε) Με την από 13-8-98 αναφορά μου, προς την ΣΤ΄Εφορία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Πατρών, τους γνώρισα την ύπαρξη θεμελίων αρχαίου ναού στην κορυφή του Χελμού και τους παρακαλούσα να προβούν σε κατάλληλες ενέργειες για την διαφύλαξη του αρχαίου μνημείου.

7) α) Στην περιοχή των Κάτω Σουδενών και στην τοποθεσία «Ακλαδούρες», κατά την δεκαετία 1960-70, βρέθηκαν σε αγρόκτημα αρχαία νομίσματα, ένα εξ αυτών έφθασε στα χέρια του μακαρίτη Χρήστου Κοτσορώνη, Γυμνασιάρχη, ο οποίος το παρέδωσε στην υπεύθυνη της περιοχής αρχαιολόγο. Υπάρχουν αυτά τα αρχαία νομίσματα; Σχετική έρευνα από τους αρμοδίους δεν θα έβλαπτε.

β) Πλησίον του χωριού μου Κάτω Σουδενά και στην τοποθεσία «Παλιάλωνα», υπάρχει ένας τριγωνικός λοφίσκος. Εκεί, κατά την χρονική περίοδο 1950-1960, βρέθηκε τάφος, ο οποίος είχε συληθεί από τυμβωρύχους και αρχαιοκάπηλους. Ο μακαρίτης Χρήστος Κοτσορώνης, ανήσυχος μελετητής και ερευνητής, διαπίστωσε πως εκεί είχε ταφεί κάποιος σημαντικός αρχαίος παράγοντας.

 

Κύριε Δήμαρχε,

Οι Αρχαίοι Λουσοί, πιστεύω, πως δεν έχουν αποκαλυφθεί πλήρως, παρά τις φιλότιμες και άοκνες προσπάθειες της προϊσταμένης του Αυστριακού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου Αθηνών κυρίας Βερόνικας Μητσοπούλου Leon, κατά την χρονική περίοδο 1983-2006. Με αυτές τις αρχαιολογικές ανασκαφές, ήλθαν στο φως σημαντικές τοποθεσίες της νεκρής πολιτείας και σπουδαία αρχαιολογικά ευρήματα, τα οποία είναι στοιβαγμένα στο πρώην Κοινοτικό γραφείο του χωριού μου.

Σαν Σουδενιώτης και Καλαβρυτινός, αισθάνομαι την υποχρέωση να πω από καρδιάς, άλλη μία φορά, ένα μεγάλο ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ, στην ερίτιμο κυρία Βερόνικα Μητσοπούλου – Leon.

Για τους Αρχαίους Λουσούς, σε άλλο σημείωμά μου, από τις φιλόξενες στήλες της έγκριτης εφημερίας «Η ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ», θα καταγράψω όσα γραπτά κείμενα μπόρεσα να συγκεντρώσω, τα οποία είναι άγνωστα στους περισσότερους. Επίσης να τους πληροφορήσω για την πλούσια Σουδενιωχαμακαίϊκη διασταυρωμένη παράδοση, που αναφέρεται στην νεκρή πολιτεία των Λουσών.

 

Κύριε Δήμαρχε,

Θεωρώ αναγκαίο να σας υπενθυμίσω την από 12-9-2011 συστημένη επιστολή μου, με την οποία σάς παρακαλούσα να υλοποιήσετε ένα παλιό αίτημα συμπατριωτών μου, που έλκουν την καταγωγή από τα Κάτω Σουδενά και επιθυμούν να αξιοποιήσουν τις πατρογονικές τους ρίζες. Ελπίζω ότι έχετε υπόψη σας την εν λόγω επιστολή μου και εν καιρώ θα λάβω απάντησή σας.

Η πραγματοποίηση αυτής της προτάσεως θα δώσει πνοή ζωής στο γηρασμένο χωριό μου, αλλά και στα Καλάβρυτα άμεσα οφέλη. Αυτή η πρόταση την υποστήριζε και την υποστηρίζει ένθερμα ο κ. Δημήτρης Κατσικόπουλος, πρώην Νομάρχης Αχαϊας. Εκ προοιμίου, κ. Δήμαρχε, επιθυμώ να σας κάνω σαφές, ότι στα Κάτω Σουδενά, έχω σπίτι και οικόπεδα και μακριά από μένα κάθε κακόβουλη σκέψη!

 

Επίσης, κ. Δήμαρχε,

Έχω την πεποίθηση, ότι η πλούσια δικηγορική εμπειρία σας, συνδυασμένη και συμπορευόμενη με το ολόφωτο φιλελεύθερο διοικητικό πνεύμα σας, θα συμπράξουν και θα λειτουργήσουν δυναμικά, ώστε να ευοδωθούν οι προσπάθειές σας!

 

Με βαθύτατη εκτίμηση

ΠΑΝΟΣ Γ. ΣΙΓΑΛΟΣ

Από τα Κάτω Σουδενά

 

 

 

 

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου