Loading...

Κατηγορίες

Παρασκευή 18 Νοέ 2011
Κίνηση φορέων-πολιτών διευρυμένου  Δήμου Αιγιαλείας
Κλίκ για μεγέθυνση

 

Σας γνωστοποιούμε ότι την Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2011 το βράδυ στο κατάμεστο Εργατικό Κέντρο Αιγίου έγινε αθρόα συνάντηση πολιτών του Διευρυμένου Δήμου Αιγιαλείας, με θέμα την αντίστασή μας στα χαράτσια που έχουν επιβληθεί πραξικοπηματικά στους Έλληνες πολίτες με αποκορύφωμα την επιβολή του χαρατσιού στους λογαριασμούς της ΔΕΗ.

Η συνέλευση αποφάσισε:

ΝΑ ΟΡΓΑΝΩΣΟΜΕ ΜΑΖΙΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΠΡΟΣ :

1. ΠΙΕΣΗ ΓΙΑ ΑΜΕΣΗ ΣΥΓΚΛΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΣΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ ΩΣΤΕ ΝΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΕΙ ΜΕ ΚΑΘΕ ΝΟΜΙΚΟ,ΤΕΧΝΙΚΟ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΜΕΣΟ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΤΕΣ ,ΟΤΑΝ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΤΟ ΧΑΡΑΤΣΙ ΤΗΣ ΔΕΗ ,ΟΠΩΣ ΠΟΛΥ ΚΟΝΤΙΝΟΙ ΜΑΣ ΔΗΜΟΙ ΠΡΑΤΤΟΥΝ ΜΕ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΚΟΠΕΙ ΤΟ ΡΕΥΜΑ ΣΕ ΚΑΝΕΝΑ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΟ.

2. ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ: ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΣΤΗΝ ΔΕΗ ΚΑΙ ΑΠAΙΤΗΣΗ ΓΙΑ ΠΛΗΡΩΜΗ ΜΟΝΟ ΤΟΥ ΠΟΣΟΥ ΤΟΥ ΡΕΥΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΦΟΡΙΑ ΑΙΓΙΟΥ ΓΙΑ ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΟΤΗΤΑΣ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΔΕΝ ΧΟΡΗΓΕΙ ΛΟΓΩ ΟΦΕΙΛΗΣ ΤΕΛΟΥΣ ΕΠΙΤΗΔΕΥΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΧΑΡΑΤΣΙΟΥ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ .

3. ΑΝ ΔΕΝ ΕΓΚΡΙΘΕΙ ΤΟ ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΝ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ Η Ο ΔΗΜΟΣ ΔΕΝ ΤΑΧΘΕΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ –ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ, ΚΑΙ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΛΥΣΗ ΜΕ ΑΜΕΣΕΣ ΝΟΜΙΚΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΑΠΟ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥΣ ΚΑΙ ΦΟΡΕΙΣ ΠΟΥ ΚΑΤΕΧΟΥΝ ΤΟ ΘΕΜΑ ΚΑΙ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΟΡΓΑΝΩΣΟΥΝ ΚΑΤΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΣΕ ΟΜΑΔΕΣ ΤΙΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΠΛΗΤΟΜΕΝΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ - ΕΠΙΣΗΣ ΑΜΕΣΗ ΔΙΟΡΘΩΣΗ ΤΩΝ ΕΣΦΑΛΜΕΝΩΝ ΤΕΤΡΑΓΩΝΙΚΩΝ ΠΟΥ ΧΡΕΩΝΕ Ο ΔΗΜΟΣ ΓΙΑ ΠΟΛΛΑ ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΒΑΡΥΝΕΙ ΤΟ ΧΑΡΑΤΣΙ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΕΙΣ ΔΙΠΛΟΥΝ

4. ΣΥΣΤΑΣΗ ΛΑΙΚΩΝ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ ΣΤΙΣ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ ΓΙΑ ΠΕΡΙΦΡΟΥΡΗΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΡΗΤΩΝ ΤΗΣ ΔΕΗ ΑΠΟ ΣΥΝΕΡΓΕΙΑ ΔΙΑΚΟΠΗΣ ΚΑΙ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΡΟΛΟΓΙΩΝ – ΑΠΟΠΟΜΠΗ ΤΩΝ ΕΡΓΟΛΑΒΩΝ ΚΑΙ ΕΠΑΝΑΣΥΝΔΕΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΕΧ.ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ

5. ΝΕΕΣ ΤΑΚΤΙΚΕΣ ΛΑΙΚΕΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ ΑΝΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΓΙΑ ΣΥΣΦΙΞΗ ΣΧΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΚΑΘΟΡΙΣΜΟ ΝΕΩΝ ΜΕΤΡΩΝ – ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ – ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΩΝ – ΕΡΑΝΩΝ ΓΙΑ ΕΝΔΕΗ ΠΡΟΣΩΠΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ – ΕΚΤΥΠΩΣΗ ΚΑΙ ΕΥΡΕΙΑ ΔΙΑΝΟΜΗ ΕΝΤΥΠΩΝ .

 

Η Συνέλευση εξέλεξε προσωρινή διοικούσα Επιτροπή αποτελούμενη σε αλφαβητική σειρά από τους:

1) Βαρδάλος Φίλιππος του Θεοδώρου, δημοτικός σύμβουλος του Δ.Σ. Δήμου Αιγιαλείας, τηλ: 6932733447,

2) Γεωργακόπουλος Παναγιώτης του Θεοδώρου, Έμπορος, μέλος της Παναγιάλειας Ανεξάρτητης Επιμελητηριακής Κίνησης,

3) Ιατροπούλου Μαρία του Κωνσταντίνου, δικηγόρος στο Πρωτοδικείο Αιγίου,

4) Μανωλϊδη Πανδώρα του Ευαγγέλου, Δικηγόρος στο Πρωτοδικείο Αιγίου

5) Μαυρίδης Σωκράτης του Μιχαήλ, έμπορος, μέλος του δ.σ. του Εμπορικού Συλλόγου Αιγίου,

6) Παναγιώτης Καραφλός του Αθανασίου, αντιπρόεδρος ζαχαροπλαστών νομού Αχαΐας, τηλ: 26910/27814

Με το παρόν δελτίο ενημερώνουμε όλους τους πολίτες του Δήμου μας, όλοι μαζί να αντιμετωπίσουμε αυτά τα δυσβάσταχτα και εξοντωτικά χαράτσια που μας επιβάλουν οι χωρίς την νομιμοποίηση του λαού πλέον διοικούντες.

Σας καλούμε σε ανοιχτή ενημέρωση συγκέντρωση διαμαρτυρία την Παρασκευή 18 Νοεμβρίου και ώρα 10.00 πμ. στα γραφεία της ΔΕΗ στο Αίγιο, επί της οδού Κορίνθου 113, προκειμένου όλοι μαζί να διαμαρτυρηθούμε για όσα έχουν ήδη εισπραχθεί αλλά και όσα ακόμα δεν έχουν καταβληθεί από τους πολίτες, οι οποίοι αντιμετωπίζουν πιθανή διακοπή ηλεκτροδότησης σε περίπτωση που δεν καταβάλουν το χαράτσι.

Σας ενημερώνουμε ότι ήδη έχουμε ζητήσει από ένα έκαστο προσωπικά μέλος του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Αιγιαλείας να ζητήσει την άμεση σύγκλιση του Δημοτικού συμβουλίου προκειμένου ο Δήμος να υποστηρίξει την κίνησή μας και να μπει μπροστάρης για να μην κοπεί σε κανένα καταναλωτή το ρεύμα το οποίο αποτελεί δημόσιο αγαθό αδιαπραγμάτευτο.

ΚΑΤΑΓΓΕΛΟΥΜΕ 25 ΣΥΜΒΟΥΛΟΥΣ, συμπεριλαμβανομένου και του Δημάρχου στους πολίτες του Δήμου Αιγιαλείας, οι οποίοι αδιαφορούν, κωφεύουν και αγνοούν τα μεγάλα και σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι συμπολίτες μας

 

Η Συντονιστική Επιτροπή της Κίνησης Φορέων Πολιτών Διευρυμένου Δήμου Αιγιαλείας για τα χαράτσια στους λογαριασμούς της ΔΕΗ δηλώνει στους πολίτες του Δήμου Αιγιαλείας ότι από το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου οι:

1) Η Δημοτική Παράταξη: Λαϊκή Συσπείρωση και οι σύμβουλοί της

1) Τάκης Παπακωνσταντινόπουλος, επικεφαλής κ΄

2) Σωτήριος Κολοκοτρώνης, Δημοτικός Σύμβουλος

2) Η Δημοτική παράταξη: ΑΙΓΙΑΛΕΙΑ ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ κ’ οι σύμβουλοί της

1) Τριανταφυλλόπουλος Δημήτρης, επικεφαλής κ’

2) Γιαννούλης Παναγιώτης, Δημοτικός Σύμβουλος

3) Από τη Δημοτική Παράταξη ΑΙΓΙΟ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ οι Δημοτικοί Σύμβουλοι

1) Μπερούκας Πάνος κ΄

2) Σταυρόπουλος Αθανάσιος κ΄

4) από τη Δημοτική Παράταξη ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ο Δημοτικός Σύμβουλος και μέλος της συντονιστικής επιτροπής της κίνησης

Βαρδάλος Φίλιππος

Είναι οι μοναδικοί δημοτικοί σύμβουλοι οι οποίοι μετά από τηλεφωνική πρόσκληση της επιτροπής, ΣΥΜΦΩΝΗΣΑΝ ΝΑ ΣΥΓΚΛΗΘΕΙ ΕΚΤΑΚΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ Ο ΔΗΜΟΣ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ ΝΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΕΙ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΟΥ.

ΚΑΤΑΓΓΕΛΟΥΜΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΛΟΙΠΟΥΣ 25 ΣΥΜΒΟΥΛΟΥΣ, συμπεριλαμβανομένου και του Δημάρχου στους πολίτες του Δήμου Αιγιαλείας, οι οποίοι αδιαφορούν, κωφεύουν και αγνοούν τα μεγάλα και σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι συμπολίτες μας και δεν βρίσκονται στο πλευρό τους σε αυτές τις δύσκολες ώρες που βιώνουν την απόλυτη ένδεια και εξευτελισμό της αξιοπρέπειας τους, παρά το γεγονός ότι η πλειοψηφία των Δήμων στην Ελληνική Επικράτεια, συμπεριλαμβανομένου και του Δήμου Πατρέων, είναι στο πλευρό των πολιτών τους.

 

 

 

 

Σας δηλώνουμε ότι θα ακολουθήσει κοινή γραπτή εξώδικη δήλωση διαμαρτυρία των πολιτών του Δήμου Αιγιάλειας για το χαράτσι και ζητούμε από όλους σας να προσυπογράψετε αυτή δηλώνοντας παράλληλα τον αριθμό της παροχής σας. Σας γνωστοποιούμε ότι μπορείτε να καταβάλετε προσωρινά την αξία του ρεύματος ως εξής:

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΠΛΗΡΩΜΗ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΩΝ ΔΕΗ ΣΕ ΤΡΑΠΕΖΑ

(ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΥΜΒΕΒΛΗΜΕΝΗ ΜΕ ΔΕΚΟ)

1. Πάμε στο ΑΤΜ με το λογαριασμό ή με τον 12ψήφιο κωδικό ηλεκτρονικής

πληρωμής.

2. Βάζουμε την κάρτα. Επιλέγουμε: α) Άλλες συναλλαγές

β)

Πληρωμές ΔΕΚΟ

γ) ΔΕΗ

3. Πληκτρολογούμε τον 12ψήφιο κωδικό "ηλεκτρονικής συναλλαγής" και θα

μας ζητηθεί να ορίσουμε ποσό πληρωμής.

4. Αφαιρούμε από το συνολικό ποσό αυτό που αντιστοιχεί στο χαράτσι

(πάνω δεξιά ΕΕΤΗΔΕ)

5. Πληκτρολογούμε το ποσό που απομένει στο μηχάνημα.

6.Παίρνουμε την απόδειξη και μαζί με το λογαριασμό και την ταυτότητά

μας στην συνέχεια θα υπογράψουμε στην κοινή εξώδικη δήλωση.

ΣΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΟΛΟΥΣ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 18 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2011 ΣΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΗΣ ΔΕΗ ΑΙΓΙΟΥ ΚΟΡΙΝΘΟΥ 113.

ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΣΤΟΝ ΚΟΙΝΟ ΑΓΩΝΑ

Η συντονιστική επιτροπή

 

 

 

 

ΕΞΩΔΙΚΗ ΔΗΛΩΣΗ, ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ

Των πιο κάτω αναγραφόμενων και υπογραφόντων πολιτών, κατοίκων του Δήμου Αιγιαλείας, όπως τα στοιχεία αυτά αναγράφουν οι ίδιοι χειρόγραφα, ήτοι:

 

ΠΡΟΣ

Την ανώνυμη εταιρεία με την επωνυμία "Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού (Δ.Ε.Η.) Α.Ε.", νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου, η οποία εδρεύει στην Αθήνα, οδός Χαλκοκονδύλη 30, όπως νόμιμα εκπροσωπείται.

 

ΕΝΩΠΙΟΝ ΠΑΝΤΟΣ ΑΡΜΟΔΙΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ Η ΑΛΛΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΑΡΧΗΣ

 

Με βάση τη μεταξύ μας σύμβαση ένας έκαστος από εμάς είμαι πελάτης της εταιρίας σας. Τα "στοιχεία πελάτη" και ο "αριθμός παροχής" αναφέρονται παραπάνω, δίπλα από τα πλήρη στοιχεία του ονόματος καθενός από εμάς.

Με βάση το άρθρο 53 του ν. 4021/2011 και τη ΠΟΛ 1211/10-10-2011 (ΦΕΚ 2298/B΄/13-10-2011) απόφασης του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών, η εταιρία σας, υποχρεώνεται να διακόψει την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος σε περίπτωση που κάποιος πελάτης σας αρνηθεί την καταβολή του Ειδικού Τέλους Ακινήτων, το οποίο θα καταγράφεται στο λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματος που θα μου αποστείλετε ή τον οποίο μου έχετε ήδη αποστείλει.

Επειδή αμφισβητούμε το λεγόμενο Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτούμενων Επιφανειών, ως άδικο, παράνομο και αντισυνταγματικό φόρο για τους κάτωθι αναφερόμενους νόμιμους και βάσιμους λόγους:

α) Η επιβολή του νέου τέλους ακίνητης περιουσίας συναρτάται με τις τιμές ζώνης και την παλαιότητα των κτισμάτων, αλλά δεν βρίσκεται σε συνάρτηση με το πραγματικό εισόδημα του φορολογούμενου ιδιοκτήτη. Ο φόρος για να είναι αναλογικός και συμβατός με το Σύνταγμά μας πρέπει να είναι ανάλογος με τη φοροδοτική ικανότητα του καθενός, κατά το άρθρο 4 παρ. 5 του Συντάγματος.

Ο παραπάνω αναφερόμενος νόμος παραβιάζει τα άρθρα 17 (παρ. 1) και 4 (παρ. 5) του Συντάγματος, καθώς, η φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας, κατά τις ως άνω διατάξεις του Συντάγματος, είναι νοητή εφόσον η περιουσία αυτή φέρει κάποια πρόσοδο. Όταν δηλαδή παράγει, αμέσως ή εμμέσως, κάποιο εισόδημα. Πρόκειται για μια μορφή δρομολογημένης δήμευσης της ατομικής ιδιοκτησίας, η οποία προσβάλλει ευθέως το Σύνταγμα.

β) Με τον παραπάνω νόμο και τη σχετική υπουργική απόφαση παραβιάζεται η αρχή της απαγορεύσεως της διπλής φορολογίας, δηλαδή της φορολογήσεως της ίδιας φορολογητέας ύλης για την ίδια αιτία. Η επιβολή του νέου ειδικού τέλους ακινήτων αποτελεί δεύτερη φορολόγηση των ιδιοκτητών ακινήτων για την ίδια αιτία (επί της ουσίας δεύτερος φόρος ακίνητης περιουσίας), δεδομένου ότι ήδη οι κάτοχοι ακίνητης περιουσίας, με αξία άνω των 200.000 Ευρώ, έχουν καταβάλει και τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας και μάλιστα για το ίδιο οικονομικό έτος (2011). Η διπλή φορολόγηση αντίκειται και στο άρθρο 17 του Συντάγματός μας, αλλά και στο Πρώτο Πρόσθετο Πρωτόκολλο της ΕΣΔΑ που προστατεύουν την ιδιοκτησία και τα εν γένει περιουσιακά δικαιώματα του ατόμου.

γ) Με το άρθρο 2 παρ. 1 του Συντάγματος ορίζεται ότι: "ο σεβασμός και η προστασία της αξίας του ανθρώπου αποτελούν την πρωταρχική υποχρέωση της πολιτείας". Η διάταξη αυτή, η οποία βρίσκεται στο Τμήμα Α΄ του πρώτου μέρους του Συντάγματος, που φέρει τον τίτλο "Μορφή του Πολιτεύματος", δεν θεσπίζει "ατομικό δικαίωμα", αλλά χαρακτηρίζει το δημοκρατικό μας πολίτευμα ως ανθρωποκεντρικό, με θεμέλιο την αξία του ανθρώπου. Ο σεβασμός της αναγορεύεται σε ύπατο κριτήριο της έκφρασης και δράσης των οργάνων της πολιτείας. Στην αξία του ανθρώπου περιλαμβάνεται πρωτίστως η ανθρώπινη προσωπικότητα ως εσωτερικό συναίσθημα τιμής και ως κοινωνική αναγνώριση υπόληψης. Με βάση τη διάταξη αυτή του άρθρου 2, που δεν αποτελεί απλή διακήρυξη, αλλά κανόνα δικαίου συνταγματικού επιπέδου, η πολιτεία, δηλαδή όλα τα πολιτειακά όργανα, οφείλουν όχι μόνο να "σέβονται" αλλά και να "προστατεύουν" την αξία αυτή (Ολ ΑΠ 40/1998).

Πρόκειται για μία θεμελιώδη συνταγματική διάταξη που εξαιρείται από τις υποκείμενες σε αναθεώρηση ή αναστολή διατάξεις (άρθρο 110 παρ. 1 και άρθρο 48 παρ. 1 του Συντάγματος).

Το τέλος ακινήτων αντίκειται στην αρχή του σεβασμού και της προστασίας της αξίας του ανθρώπου:

1) Διότι υποβαθμίζει τον φορολογούμενο ιδιοκτήτη, ακόμη και τον άνεργο και τον οικονομικά ασθενέστερο, σε αντικείμενο επίτευξης «εκτάκτων» δημοσιονομικών στόχων για τη μείωση ελλειμμάτων.

2) Η διακοπή της ηλεκτροδότησης σε άτομα που αδυνατούν να καταβάλλουν τον φόρο τους οδηγεί σε έσχατη εξαθλίωση και θέτει σε κίνδυνο την υγεία και την επιβίωσή τους (!).

3) Ασκεί ένα είδος ψυχολογικής βίας και απειλής σε οικονομικά ασθενέστερα άτομα, τέτοια που δεν συνάδει με τα θεμελιώδη ατομικά δικαιώματα του Συντάγματός μας και τις δημοκρατικές παραδόσεις της χώρας μας.

δ) Προσβολή της ελευθερίας των συναλλαγών και της οικονομικής ελευθερίας κατά το άρθρο 5 παρ. 1 και 106 του Συντάγματος.

Η επιβολή του φόρου ακινήτων μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ ή άλλων παρόχων παραβιάζει τόσο το σύνταγμα όσο και τους όρους της σύμβασης ιδιωτικού δικαίου που υπέγραψε η ανώνυμη εταιρεία με τον κάθε καταναλωτή. Οι συμβάσεις που υπογράφηκαν καθορίζουν ρητώς τις υποχρεώσεις των συμβαλλόμενων. Δεν προκύπτει λοιπόν καμία άλλη υποχρέωση για τους καταναλωτές πέραν της πληρωμής του κόστους του ρεύματος που κατανάλωσαν. Η ρύθμιση που θα επιβάλλει να πληρώσουμε οι καταναλωτές έναν φόρο σε τρίτο φορέα παραβιάζει αφενός τους όρους της μεταξύ μας σύμβασης και αφετέρου τη συνταγματικά κατοχυρωμένη αρχή της ελευθερίας των συναλλαγών και την οικονομική ελευθερία. Ακυρώνει συμβόλαια παροχής ηλεκτροδότησης του έχουν υπογράψει ιδιώτες καταναλωτές ακόμη και με 100% ιδιωτικές εταιρείες παροχής ηλεκτροδότησης. Συνιστά ανεπίτρεπτο περιορισμό στην οικονομική ελευθερία κατά παράβαση και της αρχής της αναλογικότητας.

Με βάση την υπ΄ αριθ. 33/2002 απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου, το Κράτος δεν μπορεί με μεταγενέστερη νομοθετική ρύθμιση να μεταβάλλει μονομερώς, να τροποποιήσει ή να ακυρώσεις έγκυρες συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου.

ε) Αντίθεση στην αρχή της νομιμότητας του φόρου.

Το άρθρο 78 παρ. 1 του Συντάγματος ορίζει: "Κανένας φόρος δεν επιβάλλεται ούτε εισπράττεται χωρίς τυπικό νόμο που καθορίζει το υποκείμενο της φορολογίας και το εισόδημα, το είδος της περιουσίας, τις δαπάνες και τις συναλλαγές ή τις κατηγορίες τους, στις οποίες αναφέρεται ο φόρος." Δυνάμει της ρύθμισης αυτής είναι αμφίβολης συνταγματικότητας μια διάταξη που ορίζει ότι η βάση υπολογισμού του φόρου δεν καθορίζεται από τον νόμο όπως αυτός θα εφαρμοστεί από διοικητικές αρχές, αλλά θα καθοριστεί (ή έχει ήδη καθοριστεί) από την ΔΕΗ ή τους εναλλακτικούς προμηθευτές ηλεκτρικού ρεύματος. Ο λόγος είναι απλός: η χρήση της μεθόδου υπολογισμού που ακολουθεί η ΔΕΗ συνιστά σιωπηρή αλλά ξεκάθαρη εξουσιοδότηση προς νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου να καθορίσει το αντικείμενο του φόρου, το οποίο παρέλειψε να προσδιορίσει με επάρκεια ο φορολογικός νομοθέτης. Η ρύθμιση αυτή δεν έρχεται σε αντίθεση μόνο με την ανωτέρω διάταξη που επιβάλλει να είναι καθορισμένο το αντικείμενο του φόρου από τον νόμο, αλλά έρχεται σε μείζονα λόγω και με την απαγόρευση εξουσιοδότησης προς την διοίκηση, πολλώ δε μάλλον σε ιδιώτη, να καθορίσει ένα από τα στοιχεία του φόρου, και εν προκειμένω την βάση υπολογισμού που είναι η επιφάνεια του ακινήτου που θα φορολογηθεί.

 

Ο νόμος 2130/1993 στηρίζεται σε ένα τελείως διαφορετικό νομικό σύστημα φορολογίας: την επιβολή ανταποδοτικών τελών από ΟΤΑ. Στην συγκεκριμένη κατηγορία δημοσιονομικών εσόδων επιτρέπεται η νομοθετική εξουσιοδότηση προς όργανα της διοίκησης (δεν είναι βέβαιο ότι θα μπορούσε η ΔΕΗ να περιληφθεί σε αυτά). Όμως στα πλαίσια του συστήματος αυτού, οι διατάξεις ελέγχονται από πλευράς υπάρξεως ή όχι ανταποδοτικότητας. Είναι προφανές ότι ο νομοθέτης προσπαθεί να μεταφέρει την ευχέρεια της δυνατότητας καθορισμού του αντικειμένου του τέλους με εξουσιοδότηση, σε ένα τελείως διαφορετικό νομικό πλαίσιο στο οποίο δεν είναι ανεκτός συνταγματικά ο κατ' εξουσιοδότηση καθορισμός της βάσης του φόρου.

στ) Σύμφωνα με την υπ΄ αριθ. 1934/1998 απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, η Δ.Ε.Η. ως νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου και οι ιδιωτικές εταιρίες που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή ή τη διάθεση ηλεκτρικού ρεύματος, δε δικαιούνται να εισπράττουν φόρους και να διακόπτουν την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, σε πελάτες τους, οι οποίοι για οποιοδήποτε λόγο αρνούνται να καταβάλλουν το "τέλος ακινήτων". Σύμφωνα με το σκεπτικό της παραπάνω απόφασης, αντίκειται στις διατάξεις των άρθρων 1 παρ. 3 και 26 παρ. 2 του Συντάγματος, η οποιαδήποτε ανάθεση άσκησης δημόσιας εξουσίας σε νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου (όπως είναι η Δ.Ε.Η. και οι άλλες ιδιωτικές εταιρείες παροχής ρεύματος). Τόσον η είσπραξη φόρων, όσο και η επιβολή διοικητικών κυρώσεων λόγω της άρνησης πληρωμής φόρων, αποτελούν στοιχεία άσκησης δημόσιας (της εκτελεστικής) εξουσίας, η οποία όμως αποτελεί την κατ΄εξοχήν έκφραση κυριαρχίας του Κράτους και ασκείται μόνο από το Δημόσιο και τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου.

Επειδή είμαστε πελάτες της εταιρίας σας με σχέση η οποία προσδιορίζεται από τη μεταξύ μας σύμβαση.

Επειδή από τη μεταξύ μας σύμβαση - αίτηση παροχής ηλεκτροδότησης, δεν προκύπτει υποχρέωσή μας να πληρώνουμε το λεγόμενο Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών.

Επειδή ενδέχεται να αποφασίσουμε να μην καταβάλλουμε το έκτακτο ειδικό τέλος ηλεκτροδοτούμενων δομημένων επιφανειών για τους λόγους που ανωτέρω αναφέρουμε.

Επειδή είμαστε διατεθειμένοι να σας προσφέρουμε το ποσό που εκπροσωπεί την αξία του ηλεκτρικού ρεύματος, πλέον ΦΠΑ, πλέον των δημοτικών τελών και των τελών ΕΡΤ.

Επειδή εάν, στην περίπτωση που δεν καταβάλουμε προς εσάς το ποσό του ειδικού τέλους ακινήτων (ν. 4021/2011) και εσείς προχωρήσετε σε διακοπή του ηλεκτρικού μας ρεύματος, θα προκαλέσετε σε εμάς, στους συνοίκους μας, αλλά και στην επαγγελματική μας δραστηριότητα σοβαρή και ίσως και ανεπανόρθωτη βλάβη.

Επειδή για οποιαδήποτε περιουσιακή και ηθική βλάβη τυχόν μας προκληθεί από την διακοπή της ηλεκτροδότησής μας θα ευθύνεστε αλληλεγγύως και εις ολόκληρον με το Ελληνικό Δημόσιο.

ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΝΩΤΕΡΩ ΛΟΓΟΥΣ

Και με επιφύλαξη παντός ετέρου δικαιώματός μας

ΣΑΣ ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΟΥΜΕ:

Την ενδεχόμενη πρόθεσή μας να αρνηθούμε την καταβολή του εν λόγω ειδικού τέλους μέσω των λογαριασμών που εκδίδετε

 

Και ΣΑΣ ΚΑΛΟΥΜΕ Να δεχθείτε την είσπραξη του ποσού που προτιθέμεθα να σας προσφέρουμε και το οποίο θα αφορά στην πληρωμή της αξίας του ηλεκτρικού ρεύματος (πλέον ΦΠΑ), στην πληρωμή των δημοτικών τελών και στην πληρωμή του τέλους της ΕΡΤ. Το ποσό αυτό θα σας το προσφέρουμε, είτε με πληρωμή σε υποκατάστημά σας, είτε με πληρωμή σε τράπεζα με την οποία συνεργάζεστε (καταγράφοντας τον αριθμό που βρίσκεται στο πεδίο "στοιχεία πελάτη" επί των λογαριασμών που αποστέλλετε), είτε σε ταχυδρομικό γραφείο είτε ενδεχομένως και στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

Σε περίπτωση που δεν δεχθείτε το προσφερόμενο ποσό και κυρίως σε περίπτωση που η εταιρία σας προχωρήσει στη διακοπή της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος, στον παραπάνω αναφερόμενο αριθμό παροχής, σας γνωστοποιούμε ότι, επιφυλασσόμεθα παντός νομίμου δικαιώματός μας και ιδίως του δικαιώματός μας να προσφύγουμε στα αστικά δικαστήρια εναντίον της επιχείρησής σας, διεκδικώντας αποζημίωση για κάλυψη κάθε θετικής και αποθετικής ζημίας και περιουσιακής ή ηθικής μας βλάβης.

 

Αρμόδιος δικαστικός επιμελητής καλείται να επιδώσει νόμιμα την παρούσα προς την ανώνυμη εταιρεία με την επωνυμία "Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού (Δ.Ε.Η.) Α.Ε.", νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου, η οποία εδρεύει στην Αθήνα, οδός Χαλκοκονδύλη 30, όπως νόμιμα εκπροσωπείται προς γνώση της και για όλες τις νόμιμες συνέπειες.

Δήμος Αιγιαλείας 18-11-2011

Οι εξωδίκως καλούντες

 

 

Α/Α ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΑΡΙΘΜΟΣ ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
© Copyright 2011 - 2020 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου