Loading...

Κατηγορίες

Παρασκευή 09 Δεκ 2011
Σε «αναμμένα κάρβουνα» περπατά  η δημοτική αρχή με τα απορρίμματα
Κλίκ για μεγέθυνση
Σε «αναμμένα κάρβουνα» περπατά  η δημοτική αρχή με τα απορρίμματα

 

 

Το θέμα της Διαχείρισης των Απορριμμάτων έχει πάρει άσχημη τροπή και δεν ξέρουμε που και πως θα καταλήξει τόνισε ο Δήμαρχος Αιγιάλειας κ. Ευστ. Θεοδωρακόπουλος στην συνεδρίαση του Δ.Σ της 28ης Νοεμβρίου, με την αφορμή ερώτησης για την απαράδεκτη λειτουργία του ΧΥΤΑ Αιγείρας απο του Δημοτ. Συμβούλους κ.κ. Π. Παπακωνσταντινόπουλο και Θεοφ. Σταυρόπουλο. Συνεχίζοντας ο δήμαρχος επεσήμανε: «Δεδομένο είναι ένα μόνον, ότι περιμένουμε και να ξεκινήσει να γίνει εργοστάσιο περί τα τέλη του 2015 και αρχές του 2016. θεωρώ ότι ο δήμος δεν έχει περιθώρια να περιμένει, πότε η ομάδα των Πατρών θα αποφασίσει να λύσει το τεράστιο αυτό θέμα που έχει δημιουργηθεί με τα σκουπίδια και το οποίο για την πόλη του Αιγίου είναι δυσβάστακτο για το κόστος μεταφοράς των απορριμμάτων σε κόστος 2,5 εκατομ ευρώ, σε συνδυασμό με την οικονομική δυσπραγία που υπάρχει στου πολίτες.

Εμείς προχωράμε το δικό μας δρόμο. Ο αντιδήμαρχος κ. Παναγόπουλος θα κάνει μια πρόταση για να αναθέσουμε σε δική μας ομάδα επιστημόνων στην εξεύρεση λύσης των απορριμμάτων.

Υπάρχει μια αναδίπλωση σε αυτά που έλεγε η Πάτρα. Μέχρι πρότινος μιλούσε για ένα εργοστάσιο βιοξήρανσης, όπου θα παίρναμε ως υπόλοιπο των απορριμμάτων το 35% που στο ΧΥΤΙ με την ζύμωση των υπολειμμάτων θα έφτανε πάλι σε διπλασιασμό δηλαδή στο 70% των αρχικών απορριμμάτων μ ε κόστος 140 ευρώ ανά τόνο ενώ τώρα πληρώνουμε 100 ευρώ ανά τόνο σε εταιρεία μεταφοράς . βρισκόμαστε οριακά στο να καταλήξουμε στην κομποστοποίηση, εφ’ όσον τα δεδομένα είναι σωστά, και μας επιτραπεί νομοθετικά, είμαστε έτοιμοι σαν Αιγιάλεια και Καλάβρυτα μαζί, να υποβάλλουμε πρόταση για το θέμα των απορριμμάτων.

Επειδή ακούω πολλά σχόλια τελευταία, θέλω να τονίσω ότι αυτά δεν είναι «παιχνίδια που έφερα από το σπίτι μου για να παίξω», διότι το θέμα των σκουπιδιών είναι ένα γιγάντιο πρόβλημα για την πόλη του Αιγίου. Μην περιμένετε να λυθεί σε έξι και σε δέκα μήνες. Υπόσχομαι όμως ότι μέχρι το τρίτο έτος της θητείας μου θα έχω βρει ουσιαστική λύση, εγώ και η ομάδα μου που κάνουμε υπεράνθρωπη προσπάθεια για το θέμα αυτό.

Ο Δήμος Αιγίου όχι ότι δεν ήταν ευαισθητοποιημένος στο θέμα της ανακύκλωσης, αλλά πάνε… οι εποχές που μπορούσε να προσλαμβάνει 40 και 50 άτομα για να κάνει καθαριότητα καθημερινή ακόμα και στους δρόμους. Σήμερα τα υπαλληλικά δεδομένα έχουν συρρικνωθεί σε αβάστακτο βαθμό. Ο δήμος έγινε σε έκταση πενταπλάσιος απ’ ότι ήταν, ενώ μειώθηκαν τα έσοδά του.

Σήμερα βρισκόμαστε στη ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε στο λαό της Αιγιάλειας όλης, ότι ξεκίνησε η ανακύκλωση και δεν θα σταματήσει με καμία δύναμη. Ήδη τρία αυτοκίνητα είναι στη διάθεσή μας και ένα που χρησιμοποιεί τους μπλε κάδους. Καλούμε τους συμπολίτες, να δείξουν ευαισθησία στο θέμα αυτό. Όσο αυξάνει η ανακύκλωση τόσο μειώνονται τα σκουπίδια, τόσο μειώνεται το κόστος μεταφοράς τους. Στον μπλε κάδο βάζουμε πάσης φύσεως χαρτί, κουτιά αναψυκτικών, πλαστικά και γυαλιά. Όλα τα άλλα πηγαίνουν στους κανονικούς κάδους των απορριμμάτων που με μια μεγάλη προσπάθεια θα μειώσουμε τον αρχικό όγκο των σκουπιδιών στο 50%.

Θα είμαστε ευτυχείς να φτάσουμε στο 70% των απορριμμάτων που θα μεταφέρουμε. Πιστεύω ότι σε ένα χρόνο θα κάνουμε και ανακύκλωση στα γυαλιά. Κάθε σπίτι θα πρέπει να περιορίσει τον όγκο των σκουπιδιών, μιας και λόγω της οικονομικής κρίσης τα σκουπίδια έχουν μειωθεί κατά 20%. Θα αποσταλούν και επεξηγηματικές οδηγίες σε όλα τα νοικοκυριά.

Στη συνέχεια ο αρχηγός της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Καλογερόπουλος επεσήμανε με ερώτηση στο δήμαρχο για το αν θα υπάρξει συνέχεια της ανακύκλωσης κατά τους θερινούς μήνες λόγω έλλειψης προσωπικού, διότι με τα υπαλληλικά δεδομένα ο δήμαρχος θα αναγκαστεί να ανακοινώσει το επόμενο καλοκαίρι ότι λόγω έλλειψης προσωπικού σταματά η ανακύκλωση εκτός και το έχετε υπολογίσει να λυθεί με τους οκταμηνίτες ή με άλλες διαδικασίες

Απαντώντας ο δήμαρχος στην ερώτηση του κ. Καλογερόπουλου τόνισε: «Για την ανακύκλωση έχουμε προβλέψει και χωρίς τους οκταμηνίτες, τι θα γίνει το καλοκαίρι και πιστεύουμε ότι η ανακύκλωση θα διαρκέσει και στο μέλλον».

Παίρνοντας το λόγο ο αρχηγός της ελάσσονος αντιπολίτευσης κ. Π. Παπακωνσταντινόπουλος, τόνισε: « όσον αφορά τη διαχείριση των απορριμμάτων η δημοτική αρχή δεν έφερε στο συμβούλιο την «Αμερικάνικη εταιρεία» που αναλαμβάνει τη διαχείριση των απορριμμάτων με μηδενικό κόστος; Είναι δυνατόν να υπάρχει τέτοιος τρόπος λύσης των απορριμμάτων χωρίς να έχει γίνει παγκόσμια αποδεκτό; Είναι σαν να λέτε ότι τα αυτοκίνητα θα κινούνται χωρίς βενζίνα αλλά με νερό! Γιατί δεν πήγαμε όπως είχατε προγραμματίσει να επισκεφθούμε το εργοστάσιο στη Γερμανία ή αλλού; Είναι γνωστό ότι το βιοντήζελ παράγεται από τα λίπη και τα έλαια. Είναι δυνατόν με τα σκουπίδια της Αιγιάλεια και των Καλαβρύτων να παράγεται εκμεταλλεύσιμο βιοντήζελ όπως ισχυρίζεται η «Αμερικάνικη εταιρεία» ή κρύβεται τίποτε άλλο πίσω από όλα αυτά; Υπάρχει ένα εργοστάσιο στη ΒΙΠΕ Πατρών που παράγει βιοντήζελ αλλά χρησιμοποιεί λίπη και έλαια. Απ’ότι καταλαβαίνω ο μόνιμος προσανατολισμός σας είναι ο ιδιωτικός τομέας στη εκμετάλλευση των απορριμμάτων. Το κράτος ακόμα και στις πιο νεοφιλελεύθερες χώρες είναι αναγκασμένο να προωθεί λύσεις στη διαχείριση των απορριμμάτων, πράγμα που εσείς έχετε «γυρίσει την πλάτη».

Είχατε καλέσει σε σύσκεψη στο δημαρχείο για τα απορρίμματα την καθηγήτρια κ. Λοϊζίδου ως εκπρόσωπο του Πολυτεχνείου. Μπορείτε να μου πείτε με πια απόφαση το Πολυτεχνείο την έστειλε ως εκπρόσωπό του στο Αίγιο για να σας φέρουν προτάσεις; Γνωρίζουμε ότι η ομάδα της κας Λοϊζίδου έχει ρόλο σε συμβουλευτική εταιρεία για τη διαχείριση των απορριμμάτων.

Όσον αφορά το ΧΥΤΑ Αιγείρας, σας είχα φέρει στη περασμένη συνεδρίαση μια έκθεση του Πολυτεχνείου της Πάτρας για λογαριασμό του Τεχνικού Επιμελητηρίου Δυτικής Ελλάδας. η έκθεση αυτή αποτελεί επίσημο έγγραφο για την κατάσταση όλων των ΧΥΤΑ στο Νομό Αχαΐας.

Είναι προς τιμή του τοπικού τύπου και ιδιαίτερα της εφημερίδας «Στύξ» που σε άρθρο του κ Β. Αντωνίου προέβαλλε το θέμα και είχε σαν συνέπεια την κινητοποίηση των φορέων της περιοχής. Είναι πραγματικότητα πλέον ότι ο ΧΥΤΑ Αιγείρας λειτουργεί σαν σκουπιδότοπος.

Κύριε δήμαρχε πήγατε μια βόλτα στο ΧΥΤΑ της Αιγείρας και ανατρέψατε το πόρισμα μια επιστημονικής επιτροπής που έκανε την αυτοψία τεκμηριόνοντας ότι ο ΧΥΤΑ λειτουργεί σαν απλός σκουπιδότοπος; Χαρακτηρίσατε ως «άθλια προπαγάνδα» τη δημοσίευση του πορίσματος που περιέγραφε μεταξύ άλλων, ότι στο ΧΥΤΑ Ανατ. Αιγιαλείας,

- Η μονάδα επεξεργασίας των στραγγιδίων του ΧΥΤΑ, βρισκόταν εκτός λειτουργίας στο σύνολό της

- Παρατηρήθηκαν διαρροές στραγγισμάτων

- Το σύστημα συλλογής των στραγγισμάτων δεν είναι σε καλή κατάσταση καθ’ ότι οι αγωγοί είναι γεμάτοι με απορρίμματα

- Παρατηρείται στο κύτταρο του ΧΥΤΑ δυσοσμία με τσούξιμο στο λαιμό που υποδηλώνει την ύπαρξη βιοαερίου

Απαντώντας ο δήμαρχος στον κ Π. Παπακωνστντινόπουλο ανέφερε μεταξύ άλλων: «Με κατηγορείτε ότι έπρεπε να είμαι στον Περιφερειακό σχεδιασμό και ότι επιλέγω ιδιωτική εταιρεία. Μα όπου ζητάω βοήθεια είναι σαν κτυπάω το κεφάλι μου στο τζάμι ενός κλειδωμένου γυάλινου δωματίου. Κάνω προσπάθεια προς κάθε κατεύθυνση και στον ιδιωτικό τομέα και στο δημόσιο.

Είπα ότι κάνετε άθλια προπαγάνδα γιατί κ. Παπακωνσταντινόπουλε, όταν γίνεται μια αιφνιδιαστική επίσκεψη στο ΧΥΤΑ δεν είναι όλα σε τάξη. Ο ΧΥΤΑ Αιγείρας είναι νοικοκυρεμένος ΧΥΤΑ, είναι ο μοναδικός ΧΥΤΑ στην Ελλάδα όπου δεν θα δείτε τρωκτικά και ποντίκια, αλλά ούτε και γλάρο!

Δεν υπάρχει αταξία ώστε να κάνουμε ντόρο στις εφημερίδες, κ . Παπακωνσταντινόπουλε ώστε να καταφθάσει η Ε.Ε., να μας ρίξει ένα «τάμπανο» και στη συνέχεια να κλείσει το ΧΥΤΑ με αποτέλεσμα να μην έχουμε που μα πάμε τα απορρίμματα των δήμων της Ανατ. Αιγιάλειας. Εάν θέλετε να βοηθήσετε όπως λέτε να δημοσιοποιείται τέτοια έγγραφα που κάνουν κακό στο δήμο Αιγιάλειας.

 

Ο δημοτικός Σύμβουλος της μείζονος αντιπολίτευσης κ Θεοφ. Σταυρόπουλος για το θέμα του ΧΥΤΑ Αιγείρας ανέφερε μεταξύ άλλων: «Πριν ένα μήνα είχαμε πάρει μια απόφαση για να απαλλοτριώσουμε ένα μικρό αγροτεμάχιο στο δρόμο Αμπέλου ΧΥΤΑ Αιγείρας. Πλην όμως το θέμα ακόμα εκκρεμεί με αποτέλεσμα λόγω της κατολίσθησης έχει αποκοπεί η πρόσβαση από και προς το ΧΥΤΑ Αιγείρας από την Τ.Κ Αμπέλου και λόγω της εντολής του τοπικού αντιδημάρχου κ. Β. Ανδρουτσόπουλου περί απαγόρευσης διέλευσης από τον συγκεκριμένο δρόμο. Οι αγρότες για να επισκεφθούν τα αγροκτήματά τους εκεί, αναγκάζονται να κάνουν τον γύρο της περιοχής διανύοντας πάνω από 10 χιλιόμετρα.

Όσον αφορά τη γεφυροπλάστιγγα του ΧΥΤΑ θέλω να σας ενημερώσω ότι δεν λειτούργησε και μετά τον καθαρισμό της πλημμύρισε πρόσφατα και δεν δουλεύει με αποτέλεσμα να μην καταγράφονται τα απορριμματοφόρα που εισέρχονται στο κύτταρο του ΧΥΤΑ.

Απαντώντας ο δήμαρχος τόνισε: «Όταν μου πείτε τον ιδιοκτήτη του αγροτεμαχίου που είναι ο ενδιαφερόμενος για το δρόμο προς το ΧΥΤΑ, εγώ άμεσα θα δώσω τα χρήματα(20,000 Ευρώ) για να ανοίξει ο δρόμος.

Ακούω και μιλάτε συνέχεια για τη γεφυροπλάστιγγα του ΧΥΤΑ. Κάποτε ο ΧΥΤΑ είχε τη γεφυροπλάστιγγα γιατί πλήρωναν οι π. δήμοι Ακράτας και Διακοπτού στον π. Δήμο της Αιγείρας. Τώρα να ζυγίσουμε τα σκουπίδια μας; Δεν το καταλαβαίνω! Μόνο ένα μπορώ να κάνω με τη γεφυροπλάστιγγα. Να ζυγίζω τα απορριμματοφόρα ένα πραγματικά έχουν φορτίο βάρους 15 των και όχι 20!

Ενώ ο δήμαρχος ενημέρωνε το Δημοτικό Συμβούλιο ότι όλα έχουν κάλως στο ΧΥΤΑ Αιγείρας την ίδια μέρα μέλη της επιτροπής αγώνα επισκέφθηκαν (Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2011 στις 10 το πρωί) το ΧΥΤΑ Αιγείρας. Η εικόνα ήταν αποκαρδιωτική με τις φωτό να επιβεβαιώνουν και τους πιο ακραίους φόβους.

Σμήνη γλάρων και κορακιών καθώς τα σκουπίδια ήταν άταφα για πολλές μέρες.

Το βιοαέριο έχει αρχίσει να εξέρχεται ανεξέλεγκτα στην ατμόσφαιρα, αφού ποτέ δεν ολοκληρώθηκε το σύστημα απαγωγής του και καύσης του όπως η αρχική μελέτη προέβλεπε. Εδώ βλέπουμε σκουπίδια να καπνίζουν λόγω ακριβώς της έκκλησης βιοαερίου από κατώτερες στρώσεις που έχουν αρχίσει να αποσυντίθενται εκπέμποντας στην ατμόσφαιρα διοξίνες και δηλητήρια.

Τα διασταλάγματα διαφεύγουν από το κύτταρο εναπόθεσης και χύνονται ανεξέλεγκτα.

Η γεφυροπλάστιγγα και πάλι εκτός λειτουργίας τούτη τη φορά λόγω …πλημμύρας

Η επιτροπή αγώνα σε πρόσφατη συνεδρίασή της αποφάσισε να καλέσει τα τοπικά Συμβούλια των τριών πρώην δήμων Αιγείρας Ακράτας Διακοπτού, να πιέσουν με αποφάσεις τους το Δημοτικό Συμβούλιο Αιγιάλειας, να συζητήσει το θέμα ΧΥΤΑ και τα σοβαρά προβλήματα που υπάρχουν και που η έκθεση των επιστημόνων του ΤΕΕ (τμήμα Δυτ. Ελλάδας) έχει εντοπίσει από τον Απρίλιο του 2011.

Β. Αντωνίου

 

 

 

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου