Loading...

Κατηγορίες

Παρασκευή 09 Δεκ 2011

 

 

 

 

 

 

«Η Ελλάδα, είναι μια πλούσια χώρα, όμως χρειάζεται να έχει και πλούσια μυαλά, για να την αξιοποιήσουν».

Αυτό τόνισε στην Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ, Αλεξάνδρος Χρυσανθακόπουλος, κατά την ενημέρωση από τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, σχετικά «με τους Υδρογονάνθρακες και τους Ορυκτούς Πόρους, ως πηγές νέου πλούτου στη χώρα».

• Ο βουλευτής Αχαΐας του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού, αφού εξέφρασε την πεποίθησή του για την ύπαρξη εκμεταλλεύσιμων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, είπε με έμφαση ότι η αξιοποίηση του ορυκτού μας πλούτου, «αφορά την μοναδική ελπίδα να πάρουμε από τα πάγια αποθέματά μας, να αντλήσουμε κεφάλαια, ώστε να ανακάμψει η οικονομία μας».

Παράλληλα, υπογράμμισε την ανάγκη «να καλύψουμε τις ενεργειακές μας ανάγκες, διότι δεν μπορούμε να δίνουμε 4 με 5 δις ευρώ το χρόνο για εισαγωγή πετρελαίου. Πολλοί συντελεστές στα ελλείμματα, δεν έχουν να κάνουν μόνο, με το εμπορικό ισοζύγιο και άλλες πτυχές, αλλά έχουν να κάνουν και με αυτά».

Μάλιστα σημείωσε ότι πολιτική προτεραιότητα του ΛΑΟΣ, είναι να αναβαθμιστεί το συγκεκριμένο αντικείμενο αξιοποιήσιμων τόπων και υδρογονανθράκων σε αυτοτελές Υπουργείο.

 

• Ο Αχαιός πολιτικός αναφέρθηκε όμως και στον μακροχρόνιο προσωπικό του αγώνα, για την ανάδειξη και εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου της Δυτικής Ελλάδας:

«Με ερώτηση μου στη Βουλή το 1999, είχα διαμαρτυρηθεί, γιατί δεν έγινε γεώτρηση στον Πατραϊκό Κόλπο, τότε η απάντηση ήταν «τυφλή». Με αποτέλεσμα, να αποχωρήσει η εταιρία, η οποία όμως, είχε κάνει τα σεισμικά. Είχε κάνει σεισμικά σε περιοχές που ανέβλυζε φυσικό αέριο. Για παράδειγμα, στην περιοχή Νιφορέϊκα Αχαΐας.

Βέβαια, μετά από ημερίδες που προσωπικά χρηματοδότησα για να πραγματοποιηθούν, που ήρθαν ειδικοί επιστήμονες, στην Πάτρα και στην ευρύτερη περιοχή, σε μια κινητικότητα αναζήτησης δεδομένων. Χωρίς να είμαστε οι επιστήμονες, έχουμε μια επάρκεια κατανόησης των ζητημάτων. Έχουμε πλέον αποκτήσει την τεχνογνωσία, να αναγνώσουμε τους ειδικούς όρους των γεωλογικών δεδομένων, για να κατανοήσουμε τι μας λένε οι επιστήμονες»

• Μιλώντας ειδικότερα για τα ζητήματα των ερευνών που αφορούν στην ύπαρξη πετρελαίου και φυσικού αερίου, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ αναφέρθηκε στα κοιτάσματα της Δυτικής Ελλάδας, όπως στον Πατραϊκό κόλπο, στο Κατάκολο και στα Ιόνια νησιά:

«Τώρα, κάνουμε μια πρόβα στον Πατραϊκό και ένα άνοιγμα προς την περιοχή των Ιωαννίνων και στο Κατάκολο. Λίγο πιο έξω από τον Πατραϊκό, είναι ακόμη πιο ελπιδοφόρες οι προοπτικές. Αυτό το τονίζω, διότι είναι σημαντικά τα στοιχεία που έχουμε και από αμερικανικούς δορυφόρους.

Στην περιοχή της Πρέβεζας, τα πράγματα έχουν να κάνουν με μια ελπίδα αντιστοιχίας αποθεμάτων. Στην περιοχή των Οθωνών, για τα διαπόντεια νησιά κ.λπ., έχουμε σαφείς ενδείξεις, για φυσικό αέριο κυρίως. Στην περιοχή των Ιωαννίνων και έξω από το σημείο που είχε γίνει η γεώτρηση και λίγο βορειοανατολικά, υπάρχει σίγουρα εναπόθεση με βάση των νέων δεδομένων, διότι παλαιότερα, δεν υπήρχαν αυτοί οι χάρτες οι γεωλογικοί, για να αποδείξουν».

• Αναφερόμενος στην πιθανότητα ύπαρξης εκμεταλλεύσιμων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, ο κ. Χρυσανθακόπουλος, εμφανίστηκε ιδιαίτερα αισιόδοξος:

«Όλες οι επιστημονικές ενδείξεις, λένε ότι, αυτό που κάνουμε τώρα, έχει πραγματικά, να κάνει με πρίνους. Όμως, οι προσδοκίες μας για το φυσικό αέριο, είναι πολύ μεγάλες και μάλιστα τόσο μεγάλες που μπορούμε να αισθανόμαστε βεβαιότητα, όχι βεβαιότητα ότι θα βρούμε, αλλά ότι θα βρούμε μεγάλες ποσότητες και το θέμα είναι πώς θα τις αξιοποιήσουμε»

• Στο σημείο αυτό, ο κ. Χρυσανθακόπουλος, κάλεσε την Κυβέρνηση να γίνει πιο τολμηρή και παράλληλα ζήτησε την χάραξη πολιτικής στρατηγικής:

«Το πρώτο ζήτημα, η ανακήρυξη, είναι απλή, καταθέτει τις συντεταγμένες με τους χάρτες στον ΟΗΕ. Η πράξη, όμως αυτή για να φτάσει προϋποθέτει μια αγαστή συνεργασία με το Υπουργείο Εσωτερικών σε σχέση με τα νησιά, βραχονησίδες, κατοικούμενα, αξιοποιήσιμα με οικονομική δραστηριότητα κ.λπ.. Βεβαίως, δεν είναι μόνο ζήτημα του Υπουργείου Εξωτερικών.

Η προεργασία, για την οποία έχω συζητήσει κατ’ επανάληψη – μάλιστα αυτά ως ένα βαθμό μένουν απόρρητα διότι η προετοιμασία τους είναι ιδιαίτερα σχολαστική – ότι πρέπει να προχωρούν. Αυτή, δεν είναι απλά μια απόφαση που μπορεί να συζητηθεί και να αναλυθεί εδώ από ειδικούς τεχνοκράτες»

 

• Tέλος, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ, παρουσίασε τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσει για το θέμα η χώρα μας, στην διεθνή σκακιέρα:

«Όπως σας ανέφερα, είναι απλή η κίνηση να πας στον ΟΗΕ. Κατόπιν ακολουθεί μια νομοθετική πράξη οριοθέτησης με τους γείτονες, όπου εκεί το δικαστήριο της Χάγης, έχει δεδικασμένα. Εάν εμείς ζητήσουμε την πολιτική τεχνογνωσία των αδελφών μας από την Κύπρο, τότε, θα καταλάβουμε πώς έχει κλείσει τις συμφωνίες και τι γίνεται με την διαμάχη Ισραήλ – Λιβάνου και το πώς η Αίγυπτος συμφωνεί και με ποια δεδομένα και γιατί επιτέλους, - όπου εδώ είναι ένα μεγάλο ζήτημα – να τελειώνουμε με το θέμα του Καστελόριζου.

Είναι καθοριστικό και δεν μπορεί να εξαιρεθεί και δεν μπορούμε να δεχτούμε αυτές τις προκλήσεις της Τουρκίας. Είναι υπέρ μας εμμέσως το κεκτημένο παγκοσμίως νομικό, δίκαιο της θάλασσας. Αυτό η Τουρκία το έχει αναγνωρίσει, όταν οριοθέτησε στον Εύξεινο Πόντο τα θαλάσσια σύνορά της».

 

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου