Loading...

Κατηγορίες

Τετάρτη 11 Ιαν 2012
Χωρίς γνωμοδοτήσεις η   πρώτη συνεδρίαση της «Επιτροπής Διαβούλευσης»
Κλίκ για μεγέθυνση

 

Πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνεδρίαση της «Επιτροπής Διαβούλευσης» του Δήμου Αιγιάλειας, με τη συμμετοχή 26 μελών από τα 50 μέλη της, στις 23 Δεκεμβρίου ε.έ., θέτοντας θεσμικά αλλά και πρακτικά ζητήματα επί της λειτουργίας του οργάνου στο Η πρώτη συνεδρίαση της «Επιτροπής Διαβούλευσης» στην οποίο συμμετείχαν εκπρόσωποι φορέων και κληρωτοί πολίτες της περιοχής χαρακτηρίστηκε κατά γενική ομολογία ως πρόχειρη διότι δεν κατεγράφησαν οι παρόντες φορείς και τα παρόντα αιρετά μέλη .

Εισήγηση του Δημάρχου Στ.Θεοδωρακόπουλου:

«Εάν κατορθώσουμε κα κάνουμε το θεσμό αυτό ουσιαστικό και πραγματικό, θα έχουμε πετύχει πολλά πράγματα. εμείς θα γίνουμε σοφότεροι και σεις θα έχετε την ικανοποίηση ότι δεν είπατε τη γνώμη σας στο καφενείο και στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις αλλά στα όργανα στα οποία πρέπει να την υποβάλλουμε. Ο πρόεδρος της διαβούλευσης είμαι εγώ ο Δήμαρχος ή με αντικαταστάτη μου. Ήθελα να έρθω να σας ακούσω και σεις να ακούσετε εμάς για να διαμορφώσουμε το κλίμα και σε κάποια συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου θα φτιάξουμε ένα δημοτικό οργανισμό για το πώς θα συνεδριάζει αυτό το σώμα, ποιοι θα παίρνουν το λόγο, για πόση ώρα, για ποια θέματα θα μιλάνε και να υπάρξει μια τάξη στη διαδικασία της διαβούλευσης. Η διαβούλευση γίνεται υποχρεωτικά μια φορά το χρόνο για το θέμα του προϋπολογισμού. Τα μέλη της διαβούλευσης έχουν γνώμη και αποφαίνονται για θέματα προ»υπολογισμού, προγραμματισμών και δράσεις της δημοτικής αρχής, σε θέματα κανονιστικών πράξεων (αναθέσεις πράξεων από το δήμαρχο), και σε άλλα μεγάλα θέματα κατόπιν εισηγήσεων αριθμού συμβούλων εφ’ όσον υπάρχει απαρτία. Επειδή έχουμε έτοιμο τον προϋπολογισμό του 2012, που είναι καθυστερημένος διότι δεν είχαμε τα στοιχεία αφού ο προϋπολογισμός του 2011 ψηφίστηκε το Απρίλιο του 2011 και δεν έχουμε ξεμπερδέψει ακόμα με τις ενστάσεις που είναι τεράστιο εμπόδιο και ως εκ τούτου δεν είχαμε χρήματα λόγω του ότι δεν είχαμε προϋπολογισμό.»

 

Εισήγηση του Αντιδημάρχου Ανάπτυξης Λ.Μαυρουδή

«Η επιτροπή διαβούλευσης εισηγείται προς το δημοτικό συμβούλιο σε τέσσαρα θέματα, το επιχειρησιακό σχέδιο του δήμου για τα επόμενα τρία χρόνια, σχέδιο δράσης και το τεχνικό πρόγραμμα που είναι θέματα για μια χρονιά και μπαίνουν στον προϋπολογισμό και το τέταρτο θέμα που εισηγείται η επιτροπή διαβούλευσης είναι ο προϋπολογισμός.

Στο επιχειρησιακό σχέδιο έχει ολοκληρωθεί η πρώτη φάση και έχει εγκριθεί από το δημοτικό συμβούλιο όπου καλείται η επιτροπή διαβούλευσης να παρέμβει και να κάνει προτάσεις προκειμένου να ολοκληρωθεί η δεύτερη φάση μέχρι τέλη Γενάρη για εγκριθεί το τελικό master plan του επιχειρησιακού σχεδίου.

Σας μοιράζουμε ένα έντυπο που πρέπει να το καταθέσετε αρχές Γενάρη και αφορά το επιχειρησιακό σχέδιο όπου θα γνωμοδοτήσετε πως οραματίζεστε την πόλη όχι σε μεμονωμένα έργα αλλά σε ποια κατεύθυνση πρέπει να κινηθεί ο δήμος(ανάπτυξη του τουριστικού τομέα , του αγροτικού τομέα, στον τομέα των βιοτεχνιών ) με την εστίαση των προτάσεων της επιτροπής.

Το σχέδιο δράσης είναι ένα μικρό κομμάτι από το επιχειρησιακό σχέδιο που αφορά το 2012

Στο τεχνικό πρόγραμμα το οποίο δυστυχώς με την περικοπή χρημάτων προς τους δήμους( από δημόσιες επενδύσεις) δεν δίνουν τη δυνατότητα εκτέλεσης έργων στο Δήμο, πλην των ενταγμένων στο ΕΣΠΑ.

Ο προϋπολογισμός αποτελεί το πιο δύσκολο κομμάτι για να εκφράσει μια επιτροπή διαβούλευσης, τη στιγμή και η υπηρεσία του δήμου που συντάσσει τον προϋπολογισμό δεν έχει το σχέδιο του κράτους με την κατανομή των κονδυλίων και των πόρων.

 

Δήμος Θεοδούλης – εκπρόσωπος Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος Ανατολικής Αιγιάλειας,

 

«Στην πρόσκληση που λάβαμε υπάρχουν τέσσερα θέματα, που δεν περιέχουν τις ανάλογες εισηγήσεις για τα προς διαβούλευση θέματα της ημερησίας διάταξης, και προτείνω την αναβολή της συνεδρίασης για την επόμενη μέρα αφού θα πάρουμε τις εισηγήσεις σας για να τις μελετήσουμε. Άρα δεν είναι σωστό να έχω γνώμη αφού δεν γνωρίζω το θέμα.

 

Απαντώντας ο κ. Λ. Μαυρουδής τόνισε ότι έχει αναρτηθεί στο διαδίκτυο η εισήγηση του προϋπολογισμού και δεν έχει νόημα να δοθεί στην επιτροπή διαβούλευσης λόγω μεγάλου κόστους (400 σελίδες επί 50 άτομα, ίσον 20.000 σελίδες).»

 

Κ. Λάφης- εκπρόσωπος Περιβαλλοντικού Συλλόγου Αιγίου «Ίριδα»

«Επειδή είναι η πρώτη συνεδρίαση θα ήταν καλό να τηρηθεί η διαδικασία του παρουσιολογίου για να γνωρίζουμε ποιος διαβουλεύεται αναφέροντας το ονοματεπώνυμό του ποιον φορέα εκπροσωπεί, και να τηρείται η ουσιαστική διαδικασία με πρακτικά.

Ο νόμος αναφέρει τη διαδικασία λειτουργίας της επιτροπής διαβούλευσης και επί ποιώ θεμάτων θα γίνει η συνεδρίαση. Στα θέματα που ερχόμαστε σήμερα για να δια βουλευτούμε και να γνωμοδοτήσουμε προς το δημοτικό συμβούλιο είναι πολύ συγκεκριμένα, και θα πρέπει βάσει του ρόλου μου που προβλέπει ο νόμος, να έχω άποψη επί του επιχειρησιακού προσχεδίου, του προσχεδίου δράσης, του προσχεδίου του τεχνικού προγράμματος και του προσχεδίου του προϋπολογισμού. Δηλαδή να μου έχετε δώσει τις εισηγήσεις για να ενημερωθώ τι θα προτείνω ή τι δεν θα προτείνω. Ο ρόλος της επιτροπής είναι να γνωμοδοτεί επί των προσχεδίων σας, αλλά οι εισηγήσεις που μου είπαν από το δημαρχείο ότι έχουν αναρτηθεί στο διαδίκτυο δεν είναι ορατές, αφού το site του δήμου δεν λειτουργεί.»

 

Π Τόλιος - εκπρόσωπος Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών Ανατ. Αιγιάλειας

«Ο δήμος Αιγιάλειας πρέπει να αναπτυχθεί αρχικά σε τρεις τομείς:

1.Ναυτιλια: Με την κατασκευή του νέου λιμανιού να επαναλειτουργήσει η γραμμή Αίγιο - Άγιος Νικόλαος που προσέφερε πολλά στην πόλη του Αιγίου και την περιοχή

2. Αγροτικά: Η περιοχή της Αιγιάλειας είναι καθαρά αγροτική κατά 80%. Να ενισχύσουμε το γεωργικό εισόδημα σαν δήμος.

3.Τουρισμός: Αξιοποίηση όλων των τουριστικών περιοχών που διαθέτει η Αιγιάλεια

 

Δ. Τριανταφυλλόπουλος επικεφαλής της Ελάσσονος Αντιπολίτευσης Αιγιάλειας

 

Ο Δ. Τριανταφυλλόπουλος ζήτησε από τον Προεδρεύοντα Δήμαρχο «να κρατήσει την επιτροπή ζωντανή ειδάλλως αυτή κινδυνεύει να αυτοδιαλυθεί», ενώ καυτηρίασε την παντελή απουσία των άλλων Δημοτικών Παρατάξεων της Μειοψηφίας του δήμου, που αν μη τι άλλο δεικνύει «έλλειψη σεβασμού προς τους πολίτες και τους φορείς», και κατέληξε: «Όπως πρόχειρα και επιπόλαια στήθηκε ο «Καλλικράτης», έτσι προβλέφθηκε και η «Επιτροπή Διαβούλευσης», χωρίς κανείς από τους συμμετέχοντες να ξέρει τι όργανο είναι, τι συζητάμε και για τι. Μια επιτροπή ενός δήμου αχανούς, που θα έπρεπε να ήταν ο μισός και ο άλλος μισός Ανατολικής Αιγιάλειας, με κεντρικές υπηρεσίες δυσλειτουργούσες και με επιπλέον ακόμα από την πρώην Νομαρχία. Το πλάνο ανάπτυξης δεν πρόκειται να υλοποιηθεί λόγω της οικονομικής δυσπραγίας και των επιπρόσθετων υποχρεώσεων του δήμου, οπότε μάλλον καοροϊδευόμαστε».

«Η πραγματική διαβούλευση είναι η καθημερινή μέσα στην κοινωνία, με φορείς και πολίτες και όχι τύποις σε όργανα ακόμα κι αν αυτά είναι θεσμικά.Τα υπόλοιπα όλα περί ανάπτυξης, ανάπλασης, προόδου και ευημερίας είναι λέξεις που κοστίζουν και τα ταμεία είναι άδεια, οπότε γενικολογίες και κουβέντες χωρίς σαφή κατεύθυνση είναι χάσιμο χρόνου»!

 

 

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου