Loading...

Κατηγορίες

Κυριακή 05 Αύγ 2018
ΕΚΠΝΕΕΙ ΤΗΝ 6η ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ Η ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ  ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΔΗΛΩΣΕΩΝ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ΣΤΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤ. ΑΙΓΙΑΛΕΙΑ
Κλίκ για μεγέθυνση

Η προθεσμία εκπνέει την Δευτέρα 6 Αυγούστου και με βάση εκτιμήσεις της εταιρείας που έχει αναλάβει την διαδικασία, μέχρι στιγμής έχει υποβάλει δήλωση μόλις το 35% των ιδιοκτητών, ενώ ο νόμος είναι ρητός και αποκλείει το ενδεχόμενο παράτασης…

Ως γνωστόν, η προθεσμία κανονικά για την υποβολή δηλώσεων ιδιοκτησίας στο Κτηματολόγιο για την κτηματογράφηση των ακινήτων στην Ανατολική Αιγιάλεια έληγε στις 7 Μαΐου για κατοίκους του εσωτερικού, ωστόσο έλαβε παράταση μέχρι την 6η Αυγούστου, διότι η προσέλευση ήταν πολύ κάτω της αναμενόμενης. Πρόκειται για τα ακίνητα που βρίσκονται εντός των ορίων των Προκαποδιστριακών Δήμων/Κοινοτήτων Αιγείρας, Ακράτας, Διακοπτού, Ελαιώνος, Ελίκης, Ζαχλωριτίκων, Νικολαιίκων, Παραλίας Πλατάνου, Πλατάνου, Ριζομύλου, Ροδιάς, Τραπέζης του Καλλικρατικού Δήμου Αιγιαλείας της Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. Οι πολίτες καλούνται να υποβάλουν δήλωση της ακίνητης περιουσίας τους στο Γραφείο Κτηματογράφησης της περιοχής που βρίσκεται το ακίνητό τους ή και ηλεκτρονικά μέσω της ιστοσελίδας www.ktimatologio.gr. Τα γραφεία στην περιοχή είναι δύο: Στο Κράθιο Αιγιαλείας (Παλαιά Εθνική Οδός Κορίνθου-Πατρών (ισόγειο κατάστημα πλησίον της διασταύρωσης για Ακράτα), ΤΚ 25006. Τηλ: 26960 32125, fax: 26960 32750, E-mail:[email protected]) και στο Διακοπτό (ισόγειο κατάστημα ευρισκόμενο σε συγκρότημα καταστημάτων επί της κεντρικής οδού, έναντι Πνευματικού Κέντρου Διακοπτού, ΤΚ 25003. Τηλ: 26910 43410, fax: 26910 41431, E-mail: [email protected]), με ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα, Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή από 8:30 έως 16:30 και κάθε Τετάρτη από 8:30 έως 20:30.

Τι κάνουν όσοι δεν προλάβουν…

Όσοι δεν προλάβουν να κάνουν εμπρόθεσμη δήλωση ιδιοκτησίας, μπορούν να υποβάλουν εκπρόθεσμη δήλωση. Στην περίπτωση αυτή όμως, προβλέπεται η επιβολή προστίμου ανάλογα με το είδος και την αξία των ακινήτων. Σημειώνεται όμως ότι, η διαδικασία βεβαίωσης και εν συνεχεία η επιβολή προστίμου, θα ενεργοποιηθεί σε μεταγενέστερο στάδιο. Συνεπώς, σε αυτή τη φάση δεν πληρώνουν πρόστιμο, παρά μόνο το πάγιο τέλος με τη γνωστή διαδικασία στις συνεργαζόμενες τράπεζες. Ωστόσο, εδώ και 10 χρόνια δεν έχει ενεργοποιηθεί η διάταξη επιβολής προστίμων για εκπρόθεσμες δηλώσεις και δεν έχουν ζητηθεί από τους ιδιοκτήτες.

Τα πρόστιμα

Ο υπολογισμός του προστίμου εξαρτάται από το είδος, το μέγεθος και τη θέση (εντός –εκτός οικισμού) του ακινήτου. Αναλυτικά, για κάθε δικαίωμα είναι τα εξής: α) Δικαίωμα εντός αστικής περιοχής. Για αδόμητο γεωτεμάχιο κάτω των 400 τ.μ. – Πρόστιμο 70 €. Για αδόμητο γεωτεμάχιο άνω των 400 τ.μ. – Πρόστιμο 120 €. Για γεωτεμάχιο με κτίσμα μέχρι 200 τ.μ. – Πρόστιμο 150 €. Για γεωτεμάχιο με κτίσμα άνω των 200 τ.μ. – Πρόστιμο 250 €. Για διηρημένη ιδιοκτησία μέχρι 200 τ.μ. – Πρόστιμο 100 €. Για διηρημένης ιδιοκτησίας άνω των 200 τ.μ. – Πρόστιμο 250 €. Για βοηθητικό χώρο (αυτοτελούς ιδιοκτησίας) – Πρόστιμο 50 €. β) Δικαίωμα σε αγροτική περιοχή. Για αδόμητο γεωτεμάχιο κάτω των 4.000 τ.μ. – Πρόστιμο 70 €. Για αδόμητο γεωτεμάχιο άνω των 4.000 τ.μ. – Πρόστιμο 100 €. Για γεωτεμάχιο άνω των 4.000 τ.μ. με κτίσμα – Πρόστιμο 200 €. Για κάθε άλλο δικαίωμα (π.χ. δουλεία κ.λπ.) – Πρόστιμο 70 €.

Όσοι δεν έχουν συγκεντρώσει εγκαίρως τα δικαιολογητικά…

Επίσης, θα πρέπει να σημειωθεί ότι όσοι δεν έχουν συγκεντρώσει όλα τα δικαιολογητικά και καθυστερούν, μπορούν να προσέλθουν πριν την καταλυτική ημερομηνία υποβολής δηλώσεων ιδιοκτησίας στα γραφεία Κτηματογράφησης της περιοχής, με την ταυτότητα τους και το αποδεικτικό ΑΦΜ και να δηλώσουν τον αριθμό των δικαιωμάτων τους. Το γραφείο Κτηματογράφησης θα τους δώσει απόδειξη εμπρόθεσμης προσέλευσης (αριθμό πρωτοκόλλου) και θα τους ορίσει την ημερομηνία στην οποία θα πρέπει να καταθέσουν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά.

Η συνέχεια…

Μετά το στάδιο συλλογής των δηλώσεων η κτηματογράφηση συνεχίζεται με την επεξεργασία των δηλώσεων και την ακριβή οριοθέτηση των γεωτεμαχίων. Η β΄ φάση κτηματογράφησης καταλήγει στην κατάρτιση των προσωρινών κτηματολογικών πινάκων.

Στη συνέχεια και μετά από σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου Περιβάλλοντος, θα γίνει η ανάρτηση των Κτηματολογικών Στοιχείων, προκειμένου όποιος έχει έννομο συμφέρον να μπορεί μέσα σε προθεσμία 4 μηνών να υποβάλει αίτηση διόρθωσης ή ένσταση κατά των στοιχείων της ανάρτησης στο αρμόδιο Γραφείο Κτηματογράφησης.

Μετά την ολοκλήρωση της ανάρτησης, η οποία περιλαμβάνει την υποβολή και εξέταση αιτήσεων διόρθωσης/ενστάσεων και την αντίστοιχη διόρθωση στους κτηματολογικούς πίνακες, παράγονται τα τελικά κτηματολογικά στοιχεία, οι αρχικές εγγραφές του κτηματολογίου και ξεκινά να λειτουργεί το Κτηματολογικό Γραφείο, στη συγκεκριμένη περιοχή, στη θέση του Υποθηκοφυλακείου.

 
© Copyright 2011 - 2020 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου